MiddleClass Posted March 20, 2016 Posted March 20, 2016 Semafor ne bi trebalo da je bitan, sudija mora sam da broji i na osnovu toga svirati prekrsaj 8 sekundi. I meni je ovo logicno.
harper lee Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Semafor ne bi trebalo da je bitan, sudija mora sam da broji i na osnovu toga svirati prekrsaj 8 sekundi. Ali da nosi metronom u dzepu i stopericu u srcu.
Mauci Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 The application of this rule is based solely on the individual counting of the eight (8) seconds by an official. In case of any discrepancy between the number of seconds counted by the official and those displayed on the twenty-four(24) second clock, the decision of the official shall take precedence. Pametnjakovici mogu da nauce nesto na sledecem linku: http://www.fiba.com/downloads/Rules/2010/FIBAOfficialInterpretations2010.pdf Prijatno citanje.
Venom Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Tako je, sudija je zaduzen da broji i 8 sekundi i 5 sekundi kod ubacivanja ili defanzivnih 5 sekundi i 3 sekunde u reketu. Sta pise na satu nije bitno.
Timmy Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 (edited) Problem sa semaforima je što često taj mali nema desetinke, već samo cele sekunde.. Tako da ti semafori ne kreću kao što Radiša priča da odmah prebace na nižu sekundu, već sačekaju da istekne ceo sekund i tek onda prebace broj. Da nije tako napad bi trajao 23.1 sec jer bi se već tada pojavila nula i kraj napada. A uvek 1 sudija rukom odbrojava tih 8 sekundi. I naravno najčešće gleda u semafor i prate njega.. Meni je to pravilo logično. Koriste naravno sudije semafor, ali ako semafor i sudija kazu različito, pita se sudija. Edited March 21, 2016 by Timmy
levi Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Ama nebitan je sat za napad, može zapisnički da zajebe i da resetuje ranije/kasnije.. moraju sudije da broje
Timmy Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Moraju. Ali ipak gledaju u sat i pomažu se njime. Što bi to bilo problem?
Apollo Creed Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Da uzmemo Zagora i Ivanovića za sledeću sezonu...može i još nekog... :misko: Šta se planira sa Kabom?
harper lee Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Pametnjakovici mogu da nauce nesto na sledecem linku: http://www.fiba.com/downloads/Rules/2010/FIBAOfficialInterpretations2010.pdf Prijatno citanje. Da, svi smo mislili da sudije onako sugestivno masu rukom pored terena pred nosem igraca koji prevodi loptu kad se priblizi osam sekundi zato sto imaju tikove. Hvala sto si postavio ovaj dragoceni link i razuverio nas.
J-♣ Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 (edited) Od ove sezone preporuka sudijama (ULEB takmičenja) je da ne mora da odbrojava prstima uzdignute ruke 8 sekundi. Preporučeno je sudijama da obavezno po uvođenju lopte u igru provere da li je "sat krenuo", ako se uvere da jeste onda važi preporuka da ukoliko se pojavi cifra 15 sekundi do kraja napada, a igrač koji vodi loptu nije prešao u polje napada je prekršeno pravilo od "8 sekundi". Za to je zadužen "prateći" sudija koji dodaje loptu za uvođenje u igru, jer je u najboljoj poziciji da vidi sat za trajanje napada i igrača koji vodi loptu (ili glavni semafor ukoliko je ostalo između 8-24 sekunde do kraja ¼, a sat za trajanje napada nije uključen). Neke sudije ABA lige imaju običaj da i dalje prstima pokazuju da odbrojavaju tih 8 sekundi, Dožai, Jovčić i neki Slovenci to rade uvek kao "prateće" sudije. Pokazivanje odbrojavanja prstima je vrlo zgodno zbog svih aktera na terenu i publike - može da se izbegne tako neka tehnička i predmeti po parketu. Inače, odbrojavanje vremena od strane sudije i kontrola da li je sat na vreme zaustavljen ili pokrenut je po konačnoj odluci jače nego što "zapisnički sto kaže". Edited March 21, 2016 by J-♣
Mauci Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Da, svi smo mislili da sudije onako sugestivno masu rukom pored terena pred nosem igraca koji prevodi loptu kad se priblizi osam sekundi zato sto imaju tikove. Hvala sto si postavio ovaj dragoceni link i razuverio nas. Nema na cemu, drago mi je da si mogao da naucis nesto.
harper lee Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 Nema na cemu, drago mi je da si mogao da naucis nesto. Uvek. Zato sam na forumu, da ucim od boljih od sebe.
Nikodije Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 sa malim zakasnjenjem zelim da uskliknem bravo mega! a bravo i za ppp koji je najavio ovakav ishod polufinala ^_^ ne verujem da cu moci da navijam za zvezdu u eventualnom finalu, posebno sto ce i samim plasmanom u finale zvezda obezbediti el, pa finale nece imati tu tezinu. a i tesko je navijati protiv ovakve mege. suvise je to dobra kosarka, talentovan tim, a i takmicarski nastrojen :) jedna zdrava prica, sve u svemu
Apollo Creed Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 ne verujem da cu moci da navijam za zvezdu u eventualnom finalu, skini avatar i izvrši sepuku.
Nikodije Posted March 21, 2016 Posted March 21, 2016 skini avatar i izvrši sepuku. cek da prvo udjemo u finale, pa onda
Recommended Posts