Jump to content

Gitare, gitaristi, numere

Featured Replies

4 minutes ago, kronostime said:

Fretboard nije preporucljivo farbati vec samo redovno brisati i povremeno premazati nekim od ovih biljnih ulja zato sto kombinacija boja, znoj i metal od zica ume ponekad da napravi prilicno bolne stvari na prstima.

Što jes jes, najbolje je da ga samo održavaš. Farbanje je za nekoga kome smeta boja koju trenutno ima (obično bude previše svetla) ili za nekoga ko juri specifičnu nijansu (Brasilian rosewood, najčešće). E sad, ta vrsta rosewood-a, tj. naša prestava o njenoj boji, je sa gitara koje su stare 40-50 godina i najčešće su prošle tretman lanenim uljem, koje ima tu osobinu da oksidira i potamni u kontaktu sa vazduhom. Tako da ta Brasilian tamno braon, skoro crna boja fretboard-a, nije baš prirodno takva...

• Replies 670
  • Views 54.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

A u cemu je poanta farbanja ?

Ako zelis brazilski, kupis brazilski rosewood, odnosno gitaru s takvim vratom ili maple neck, ako hoces da bude roasted maple neck, neces ga valjda crtati takvog pa to je i sustina svakog vrata da je specifican. Ne kuzim imitaciju i za koga je ona predviđena.

1 hour ago, raskopcani said:

A u cemu je poanta farbanja ?

Ako zelis brazilski, kupis brazilski rosewood, odnosno gitaru s takvim vratom ili maple neck, ako hoces da bude roasted maple neck, neces ga valjda crtati takvog pa to je i sustina svakog vrata da je specifican. Ne kuzim imitaciju i za koga je ona predviđena.

Ima gomila ljudi koji to rade, uglavnom zato što ne mogu da nađu gitaru sa brazilskim rosewood-om, ili im je preskupa. Ili žele da samo malo potamne postojeću boju, ili da je skroz zacrne da izgleda kao ebony, nisu u stratu kupili gitaru sa ebony fretboardom pa se posle predomislili...ima svašta, jbg. Ja sam to spomenuo samo zato jer smo ušli u priču oko pravljenja gitara i jer imam lično iskustvo - ne moramo da nastavljamo, zatrpaćemo topik.

Pa trpaj ga, ko ga jebe laugh.

Pricas o gitarama, gdje nego ovdje.

Ponovit cu se: ako zelis takav vrat onda ga kupis ili nemas para pa ga ne kupis, ali folirati se da ga imas a sviras je isti q kao da naljepis znak mercedesa na , sta ja znam, opela ili slicno

2 hours ago, raskopcani said:

Pa trpaj ga, ko ga jebe laugh.

Pricas o gitarama, gdje nego ovdje.

Ponovit cu se: ako zelis takav vrat onda ga kupis ili nemas para pa ga ne kupis, ali folirati se da ga imas a sviras je isti q kao da naljepis znak mercedesa na , sta ja znam, opela ili slicno

Brate, to je samo boja na fretboard-u, ne menjaš ceo vrat...ljudi kastomizuju gitare na razne načine, farbaju, ljušte, menjaju delove. Uzmu telo od ovoga, stave vrat od onoga, menjaju magnete, čivije...stvar ukusa, ne vidim šta je tu foliranje ali dobro, svako vidi stvari na svoj način thumbup.

6 minutes ago, kronostime said:

Ako te vec interesuju takve zezancije - obrati se Goranu

https://www.goranguitars.com/sr/

Ima dosta toga u ponudi.

fantom

Bio sam kod Gorana više puta...čak mi je tražio jednom boje da ofarba fretboard na gitari nekog svog drugara, ali je zaboravio da mu da covid19. Najbolji majstor kod koga sam ikada bio je jedan lik u Berlinu...taj stvarno zna šta radi.

https://alexguitars.de/

Edited by Rudolf Pingvinoglu

2 hours ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Brate, to je samo boja na fretboard-u, ne menjaš ceo vrat...ljudi kastomizuju gitare na razne načine, farbaju, ljušte, menjaju delove. Uzmu telo od ovoga, stave vrat od onoga, menjaju magnete, čivije...stvar ukusa, ne vidim šta je tu foliranje ali dobro, svako vidi stv⁴ari na svoj način thumbup.

Aaa ne mjenjas cjeli vtat, nego ga samo ofarbas sad mi je jasno.

Custom neck, boje mahagonija i to madagaskarskog najtamnijeg. od indijskog rosewooda.

Pa ima smisla.

On 26. 4. 2025. at 18:43, Rudolf Pingvinoglu said:

Što jes jes, najbolje je da ga samo održavaš. Farbanje je za nekoga kome smeta boja koju trenutno ima (obično bude previše svetla) ili za nekoga ko juri specifičnu nijansu (Brasilian rosewood, najčešće). E sad, ta vrsta rosewood-a, tj. naša prestava o njenoj boji, je sa gitara koje su stare 40-50 godina i najčešće su prošle tretman lanenim uljem, koje ima tu osobinu da oksidira i potamni u kontaktu sa vazduhom. Tako da ta Brasilian tamno braon, skoro crna boja fretboard-a, nije baš prirodno takva...

Inace brazilski izgleda bas ovako

Edited by raskopcani

20250430_000820.jpg

36 minutes ago, raskopcani said:

20250430_000820.jpg

Da, to je jedna od nijansi. Imaš i skoro potpuno crne:

image.png

image.png

A ima i malo svetlijih i ne tako uniformnih:

image.png