Jump to content
IGNORED

Srpski film

Corkscrew

Recommended Posts

Posted

Svaka njihova komemoracija, film, štagod, samo je dodatno pišanje po žrtvama, kako srpskim tako i ostalim

• +1 6
Posted
15 minutes ago, slepa živana said:

sto posto! i nermina i sabina :lolol:

ja ozbiljno mislim da ovo ne može biti slučajno

• +1 5
Posted
9 hours ago, ToniAdams said:

ja ozbiljno mislim da ovo ne može biti slučajno

pogotovo kad se uzme u obzir da je za samo mesto obelezavanja oluje izabran prijedor, koji sa olujom ima vrlo malo do nikakve veze

a sa druge strane uz srebrenicu predstavlja sinonim za stradanje bosnjaka od strane srba

razmisljan danima o moticu za to

jedino sto mi imas smisla, da protokom vremena i konstantnom eksploatacijom tih zlocina, sve to ostavlja sve manji utisak na publiku i sve manje privlaci medijsku paznju

ovakvim "greskama" se itekako privlaci toliko zeljena paznja

• +1 1
Posted
On 5. 8. 2023. at 10:21, FPLS said:

Bila sinoc Oluja na rts-u i superstaru. Ako je neko bacio oko, je l' gledljivo to?

odgledao ja danas

pored dubokog osecaja gadjenja i tuge sto film finansiraju i nalozili su da se urade oni koji su dobrim delom odgovorni za samu "oluju", drugi utisak je da je uradjen iskljucivo zbog toga da se hvale da je za njihove vlasti uradjen "prvi film o oluji" iz srpske perspektive i naravno za nastavak medijske manipulacije 

traje dva i po sata, a jednako je moga trajati i pola sata ili 5 sati

scenatio 0, poruke filma nema, a i sam put do nepoznatog cilja cine sbrda sdola nabacane scene

gluma je porazavajuca, ne prolazi ni kao parodija

npr scena (a ima slicnih na desetine) kad momak/kolega saopstava starijoj sestri u bg da je poceo napad na krajinu je toliko amaterska da boli

ona bi trebalo da je uplasena, zabrinuta, tuzna do ocajna zbog te vesti, a sa njenog (i njegovog) lica se bukvalno ne moze procitati nikakva emocija

moze da se preglumi, lose odglumi i svasta nesto, ali ovo izgleda kad bi u krupnom planu snimio dve osobe koje vezbaju samo tekst radi pamcenja

ubedjen san da bi troje slucajno izabranih forumasa bolje osmislili, snimili i odglumili tu scenu

gomila rupa u pokusaju zapleta, previse ne nedovoljno, vec nimalo ne izgradjenih likova, mnogo asocijcijaa na stvarne dogadjaje, ali i meni koji sam sa tim desavanjima i previse dobro upoznat je jako tesko da ih stavim u nekakav kontekst

kums je pohvalio scenu, ima lepih slika prirode, ali van toga nista

kuce su one klasicne srbijanske pod uticajem turske arhitekture, nigde veze sa likom/severnom dalmacijom

prosto vristi da film nije sniljen u tim krajevima (ili slicnim, ako je ovo prvo bilo nemoguce ili jednostavno nisu zeleli), posto je sve ostalo kakvo jeste to i nije mnogo bitno, ali da je ovo daleko bolji film to bi bio bas veliki minus, jer se gubi na autenticnosti 

uspeli su da istinski ne prikazu nista od onog straha, ocaja, tuge, boli i neizvesnosti kojima smo tih dana bili izlozeni

ocekivao sam smece, ali prevazisli su sva moja ocekivanja

filmove i knjige ne treba zabranjivati, ali ovo se ne bi smelo pustati iz postovanja prema stradalima

previse je bolna tema da bi se neko na ovakav nacin pokusao baviti njome

na kraju filma ide kajron (da, ovo sto kaze kums, da nije kajrona i tih nasilno ubacenih scena autenticnih dogadjaja, tesko da bi ga iko povezao sa olujom) kako je pocetkom 20 veka u hrvatskoj zivelo 1 500 000 srba, a kako ih je posle oluje ostalo 150 000

srba, na teritoriji danasnje hrvatske zapravo nikad nije bilo preko 700-750 000

to u strasnoj sudbini srba hrvatske, svim zlocinima, genocidu iz drugog svetskog rata i sutisnkom gotovo nestanku sa tih prostora ne menja nista, ali potvrdjuje iskljucivi cilj snimanja filma i samo doprinosi utisku koliko je sve u ovom filmu pogresno

• Hvala 3
Posted

Ako nam je za utehu, hrvatski filmovi i serije o tzv domovinskom ratu još su veće dno. S tim što oni nemaju Vučića, koji bi diktirao propagandu, patetiku i neukus, prosto su netalentovani.

Btw imamo dobar i pošten film o ratu i sopstvenim zločinima- Teret. 

Posted (edited)

pošto imam istopaćenika red je da krenemo da čerečimo scene. ima ona kad popov brat pronađe ubicu i makljaju se u kući, stoji na zidu razapet isus i neko fotka, u master planu se ne razaznaje ko je na njoj al onda sledi kontra plan gde se jasno vidi ante pavelić, a bili su i prilično ažurni sa zastavama na kojima je prva “kocka” bela

jeftin neukus

kako nisam bio u lici, ne znam kakva je geografija prostora, vegetacija i sl. al cenim da su te neke scene mogli da snime komotno u hrecegovini recimo

da su hteli da naprave kakav takav film za početak je bilo dovoljno da uzmu rudićev tekst iz vremena i njega koriste kao predložak za scenario, a i naslov bi bio hiljadu puta bolji

priča moje majke

e

@Nikodije jel si gledao svedoke vinka brešana?

Edited by kud u maglu Simoviću
Posted

ima, mira karanović

• Wub 1
Posted
4 hours ago, Nikodije said:

Ako nam je za utehu, hrvatski filmovi i serije o tzv domovinskom ratu još su veće dno. S tim što oni nemaju Vučića, koji bi diktirao propagandu, patetiku i neukus, prosto su netalentovani.

nije uteha. koja i kakva bi to uteha bila?

imaju oni svoje "vucice", sve to dolazi iz iste kuhinje

dobra stvar je da se poput oluje, radi o smecu koje tesko moze da posluzi i za te najprizemnije pobude

da teret je dobar, posebno sto je makar za mene dosao niotkuda, sa nepoznatim glumcima, rediteljom

Posted
4 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

pošto imam istopaćenika red je da krenemo da čerečimo scene. ima ona kad popov brat pronađe ubicu i makljaju se u kući, stoji na zidu razapet isus i neko fotka, u master planu se ne razaznaje ko je na njoj al onda sledi kontra plan gde se jasno vidi ante pavelić, a bili su i prilično ažurni sa zastavama na kojima je prva “kocka” bela

jeftin neukus

kako nisam bio u lici, ne znam kakva je geografija prostora, vegetacija i sl. al cenim da su te neke scene mogli da snime komotno u hrecegovini recimo

da su hteli da naprave kakav takav film za početak je bilo dovoljno da uzmu rudićev tekst iz vremena i njega koriste kao predložak za scenario, a i naslov bi bio hiljadu puta bolji

priča moje majke

e

@Nikodije jel si gledao svedoke vinka brešana?

htedoh i sam da pomenem to u postu, pa na kraju zaboravio

da, taj tekst me i prvi i n-ti put kad sam ga procitao potpuno uvuce i vrati u ta desavanja

ima i do toga sto se radi o komsijama bukvalno, pa su i geografski pojmovi, trasa puta, jako slicni/isti, ali daleko do toga da je to presudno

bila je prica da ce se snimati film na osnovu toga, ne znam sta je bilo sa tim

Posted

Slabo da je on garancija bilo kakvog kvaliteta. Mada u Teretu jeste bio dobar.

Posted

mladen je fasbinder srpskog filma

• +1 3
Posted
On 7. 8. 2023. at 1:19, Nikodije said:

Gde ovo može da se nadje/gleda?