September 6, 2024Sep 6 Ја купујем ствари за канцеларију, додатке за телефон/ сат, купио сам неке сијалице и све је за сада било ок. Сијалице са сензорима светла и покрета су све радиле када су стигле. Видећемо колико ће трајати додуше...
September 6, 2024Sep 6 Ja isto uzeo sijalice sa senzorom, dodatke za telefon, USB stick i one dodatke za čitanje starih 3.5 hard diskova. Jedina stvar koja nije valjala je zaštita za telefon gde su promašili rupe za kameru nekih 2-3 mm udesno. Nisu mi dostavili u paketomat iako sam preusmerio pošiljku pa sam morao do pošte u radno vreme, al' to već nije do Temu-a.
September 7, 2024Sep 7 Obožavam DE prevoz, slava mu i milos'. Ne znam dokle će to da traje, al' zasad šljaka perfektno.
May 22May 22 Sasomange je završio svoje. Nisam ih nikad ni isprobao niti poznajem ikog ko ih je koristio, no evo par detalja koji će možda nekome biti zanimljivi ako se izuzmu babe i žabe. Post je sa LinkedIna, od čoveka iz konkurencije koji ima razlog za slavlje. Sasomange je najavio zatvaranje. 𝐎𝐝 2. 𝐣𝐮𝐧𝐚 𝐯𝐢š𝐞 𝐧𝐞ć𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐨𝐣𝐚𝐭𝐢. Sve što pišem u nastavku biće jedna važna, nadam se i poučna lekcija.Svi smo čuli za Sasomange. Nešto kupili, neki ljudi su tamo imali poslove, međutim, to nije pomoglo. Pokušali su nešto uistinu teško, a to je da se pozicioniraju u niši koja već ima destinacijskog kralja i to u nekoliko kategorija. Radi se o KupujemProdajem naravno. Kako sam sarađivao duži period sa KupujemProdajem, na neki način sam i direktno "odgovoran" za to što Sasomange nije uspeo. Podsetimo se, imali su ogromne budžete, napadali sve kategorije (ovde će i biti problem), radili su TVC, performance marketing. Sve! U vreme njihovih najvećih agresivnih budžeta, moj posao je bio da dodatno zaštitim KupujemProdajem kategorije kroz performance aktivaciju i već tada mi je bilo jasno gde greši Sasomange. Međutim, nisam bio tu da njima to kažem. Bilo mi je jasno jer sam tek malo pre bio glavna osoba za digital marketing za takođe veliki brand Univerexport i to u momentu kada je Lidl ulazio na srpsko tržište, koji je do danas verovatno imao i najskuplju marketing kampanju (ulaska) u regionu. Naročito je Lidlu bila važna Vojvodina (platežna moć, visoka stopa early adoptersa i sl.), gde je Univer najjači i morao je da sačuva svoje pozicije. Naročito pojedine kategorije. Verujte, bilo je vrlo dinamično.Sasomange je napravio međutim suštinsku grešku upravo na ovom polju. Nisu dovoljno istražili, niti strateški ozbiljno shvatili - da KP neprikosnoveno drži neke kategorije i da je destinacijska acosijacija, lider. I krenuli su u totalni rat. To je iscrpljuje. Košta, povrat je na dugačkom štapu, a potrebni resursi ogromni. Lidl je, recimo, postupio pametnije.Nakon što su se zaleteli sa kategorijom mesa, gde su to uradili sa minusnim maržama da bi napravili bum (sećate se tuče oko pilića), Lidl je potom vrlo efektno ušao u diferencijaciju. Kao što su banane i proizvodi koji imaju visok share u korpama uvek na popustu, jer se preko njih penetrira i do ostalih proizvoda, tako je lidl iskoristio u startu svoju posvećenost dvema kategorijama.Jedna je ona u kojoj su danas neprikosnoveni. To su generalno alati, baštenski i kućni alati, kompleti, odela i nešto garderobe. Ovde su imali odličnu maržu, a i situaciju da se niko drugi nije dovoljno jako izdeferencirao u tom segmentu. Lidl danas ima masu kupaca koji su kod njih kupili npr. jedino malčer za granje na akciji i imaju ga u bašti, a da nikada nisu bili njihovi kupci. Negde paralelno, Lidl se diferencira i sa svojom pekarom, čak su imali vrlo primećenu kampanju mirišljave pekare na ulici, što je bila jedna forma inovativnog integrisanog pristupa. I naposletku zavladali su kroz dve kategorije, a to dugoročno znači da sa category menadžerima, salesom i marketingom mogu da penetriraju da se i druge nađu u kupčevoj korpi. Upravo sve suprotno je uradio Sasomange. Bez uspeha. Nažalost.Jer nam uvek treba zdrave konkurencije.