Amelija Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 E ljudi, a ko je zapravo Jon Connington, tj shvatila sam već ko je nego kada i kako se pojavljivao u prethodnim knjigama?Ja se njega ama baš uopšte ne sećam
Lrd Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Nije se pojavljivao direktno, ali se pominjao, ne sećam se sada gde. To je onaj što je tražio Roberta od kuće do kuće u Stony Sept, umesto da je spalio ceo gradić "kako bi Tywin uradio" ako se sećaš. Bio je hand of king ludog kralja neko vreme, a pričalo se da se u egzilu zapio do smrti.
Pantelija jr Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 i jos je bio blizak prijatelj sa Regarom (u stvari, kako nam GRRM u djuskanju diskretno nagovjestava, bio je homo nesrecno zaljubljen u Regara)
Weenie Pooh Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Da, Rhaegarova generacija. Jedan od onih koji su sasvim nasumično zalutali na poziciju Hand of the Mad King i snašli se katastrofalno.@poručnik: Stanis se sa Melisandrom sukobljava, ali je u 99% slučajeva igra kako ona svira. Jedina krupna odluka protiv nje je bila da u Blackwater Bay ode solo, a to znamo kako se završilo. Stanis sam po sebi ima jako malo drajva, njega cimaju u dva smera Davos i Mel, a on se jadan opire... Bez njihovog uticaja on bi još sedeo na kišnom Dragonstoneu i dostojanstveno buđavio.
Amelija Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Fala za Džona :)Btw ima gomila tako nekih likova koji su se pojavili nekada negde i posle se treba setiti "ko li beše ovaj", i sad nije mi to toliko ni bilo bitno jer sam shvatila iz Plesa ko je i šta je bio, nego ste se ovde silno radovali "jao pa to je Džon, jao pa kako je to lepo" pa me je onda zainteresovalo "hej ali odakle ga vi to od ranije poznajete".A za Stanisa: Bez njihovog uticaja on bi još sedeo na kišnom Dragonstoneu i dostojanstveno buđavio.+1
Razzmatazz Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Mislim da Stanis nije bez drajva, nego je bez resurasa. Rado bi on, samo nema čime. Ispizdeo je što mu je prvo Robert, a potom i Renli uzeo sve šta je njegovo u smislu vazala, vojske itd. Pa u tom očajanju biva spreman da makijavelistički prihvati i Melisandrin put, kad nema ničim drugim. On jeste čudan, nov i nesvakidašnji i zato je malo neodlučan da preseče ovako ili onako. Ali cela njegova golgota do sada je bila zapravo borba za vojnike - te ljudstvo u Stormlands koje je pokupio Renli, te za Severnjake i Wildlings. Nije ni on bio vernik neki, mada deluje na kraju da ga je pridobila zajedničkim piljenjem u kamin.Njegov veliki drajv je upravo ono šta ga je poteralo da prenebregne čisti, ispravan put (Davosov put) i pregazi deo sebe i poštovanje pravila i uzme drugi, klizav (Melisandrin) put. Taj isti njegov drajv je jedina stvar koja je gurala celu kolonu kroz sneg ka Winterfellu.
Weenie Pooh Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Dobro, nije baš da nema drajv, koliko je stvar u tome da taj drajv neutrališu njegovi psihološki defekti. Ništa mu nije dovoljno dobro, niko nije dovoljno ispravan, za sve je neko drugi kriv... i rezultat je paraliza.Bez Melisandre (i Davosa kao korektiva) ne bi imao ni plan A, nikakvim putem ne bi krenuo. Šta je uradio na počeku serijala, kad je Jon Arryn umro (po njegovom mišljenju ubijen od strane Lannistera koji su hteli da preuzmu presto)? Uzeo svoju loptu i otišao kući da se duri. Kako su mu onda nedostajali resursi? Imao je brata na prestolu, još jednog prata pored, Neda Starka kao Hand of the King, i Arrynovu informaciju o poreklu prestolonaslednika. Zašto nije uradio... nešto? Zato što je čovek bez ideje, čovek koji se sitničavo drži svojih principa do te mere da postaju neprimenjivi na stvarni svet. Nije hteo da sarađuje sa Robertom jer je pijanica, preljubnik, i jednom je kresnuo služavku u Stanisovom krevetu. Nije hteo da sarađuje sa Nedom Starkom jer on ima vanbračnog sina...I sve tako. Niko mu nije dovoljno dobar da bi se pokrenuo. Tek kad mu je Mellisandre dala taj fanatični impetus (inicijalno malo prerušen), on je krenuo za njom. Kad se Davos usudio da ga podseti na to šta su stvarne dužnosti kralja, krenuo je za njim. Čovek sam sebe blokira svo vreme, i samo ovo dvoje mu povremeno pomažu da to prevaziđe. Evo, kladio bih se da će, sad kad Davos i Mel nisu tu, ga nekako izmanipulisati Asha Greyjoy.
porucnik vasic Posted April 4, 2013 Author Posted April 4, 2013 Sad već ne znam o kome pričaš. Davos da klekne... ili možda misliš na Stanisa?Pa to drugo bi bilo najluđe, četiri knjige nam ga slika kao Srbiju koja se saginjati neće, sve začinjeno religijskim fanatizmom, i sad očekuješ da odustane od svega za šta je ceo literarni život radio ako se pojavi neko ko ima bolji claim? :blink:Nije on Fantasy Voja Koštunica, nego kombinacija Hanibala i Jovanke Orleanke. Ima tako i da završi, MMW. Dobro, nije baš da nema drajv, koliko je stvar u tome da taj drajv neutrališu njegovi psihološki defekti. Ništa mu nije dovoljno dobro, niko nije dovoljno ispravan, za sve je neko drugi kriv... i rezultat je paraliza.Bez Melisandre (i Davosa kao korektiva) ne bi imao ni plan A, nikakvim putem ne bi krenuo. Šta je uradio na počeku serijala, kad je Jon Arryn umro (po njegovom mišljenju ubijen od strane Lannistera koji su hteli da preuzmu presto)? Uzeo svoju loptu i otišao kući da se duri. Kako su mu onda nedostajali resursi? Imao je brata na prestolu, još jednog prata pored, Neda Starka kao Hand of the King, i Arrynovu informaciju o poreklu prestolonaslednika. Zašto nije uradio... nešto? Zato što je čovek bez ideje, čovek koji se sitničavo drži svojih principa do te mere da postaju neprimenjivi na stvarni svet. Nije hteo da sarađuje sa Robertom jer je pijanica, preljubnik, i jednom je kresnuo služavku u Stanisovom krevetu. Nije hteo da sarađuje sa Nedom Starkom jer on ima vanbračnog sina...I sve tako. Niko mu nije dovoljno dobar da bi se pokrenuo. Tek kad mu je Mellisandre dala taj fanatični impetus (inicijalno malo prerušen), on je krenuo za njom. Kad se Davos usudio da ga podseti na to šta su stvarne dužnosti kralja, krenuo je za njim. Čovek sam sebe blokira svo vreme, i samo ovo dvoje mu povremeno pomažu da to prevaziđe. Evo, kladio bih se da će, sad kad Davos i Mel nisu tu, ga nekako izmanipulisati Asha Greyjoy.Вини сам себи скачеш у стомак. Оно што ми је такође интересантно је да овде Мелисандра толико омражена међу читатељством...Mislim da Stanis nije bez drajva, nego je bez resurasa. Rado bi on, samo nema čime.Taj isti njegov drajv je jedina stvar koja je gurala celu kolonu kroz sneg ka Winterfellu.Да се не не заборави и она издржана опсада кад се Роберт побунио...
Razzmatazz Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Ne znam, ne vidim Stanisa uopšte tako da je bez ideja, drajva, bilo čega. To bih pre rekao za Neda Starka.Pobegao je na Dragonstone, jer je posumnjao da su Lannisteri ubili Arryna. Nije imao Arrynovu infomaciju o Serseinoj deci, to je dobio tek kad mu je Stark pisao. Između ta dva trenutka je prošlo relativno malo vremena i dok nije dobio pismo od Starka, imao je samo sumnje. Šta da uradi, šta bi ti uradio na njegovom mestu, Vini?Nije se voleo sa braćom. Znao je da Robert neće ništa uraditi samo na osnovu sumnje protiv Lannistera, a dokaza za Arrynovo trovanje nije imao. Robert je i sam rekao Nedu da duguje pola kraljevstva matorom Tajvinu kad mu je ovaj nešto prebacio u vezi Lannistera. Robertu je odgovaralo da se sve gurne pod tepih da bi on imao mir za svoj lov i lokanje. Stanis je sedeo na Small Councilu i sigurno je znao koliko tu ima različitih interesa, intriga i ostalo - sigurno i da drugi igrači tu rade za Lannistere. Da, nije imao resursa - nije imao vojsku i vojni značaj, nije imao finansijsku težinu, nije imao gomilu prijatelja, veza i paktova da ima druge koji bi stali iza njega. Evo, mene baš zanima - ŠTA je trebalo da uradi u tih par meseci?
porucnik vasic Posted April 4, 2013 Author Posted April 4, 2013 Ne znam, ne vidim Stanisa uopšte tako da je bez ideja, drajva, bilo čega. To bih pre rekao za Neda Starka.Pobegao je na Dragonstone, jer je posumnjao da su Lannisteri ubili Arryna. Nije imao Arrynovu infomaciju o Serseinoj deci, to je dobio tek kad mu je Stark pisao. Između ta dva trenutka je prošlo relativno malo vremena i dok nije dobio pismo od Starka, imao je samo sumnje. Šta da uradi, šta bi ti uradio na njegovom mestu, Vini?Nije se voleo sa braćom. Znao je da Robert neće ništa uraditi samo na osnovu sumnje protiv Lannistera, a dokaza za Arrynovo trovanje nije imao. Robert je i sam rekao Nedu da duguje pola kraljevstva matorom Tajvinu kad mu je ovaj nešto prebacio u vezi Lannistera. Robertu je odgovaralo da se sve gurne pod tepih da bi on imao mir za svoj lov i lokanje. Stanis je sedeo na Small Councilu i sigurno je znao koliko tu ima različitih interesa, intriga i ostalo - sigurno i da drugi igrači tu rade za Lannistere. Da, nije imao resursa - nije imao vojsku i vojni značaj, nije imao finansijsku težinu, nije imao gomilu prijatelja, veza i paktova da ima druge koji bi stali iza njega. Evo, mene baš zanima - ŠTA je trebalo da uradi u tih par meseci?Е да има неко и за мученог Станиса лепу реч да каже. :ziga:
Weenie Pooh Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Ne znam, ne vidim Stanisa uopšte tako da je bez ideja, drajva, bilo čega. To bih pre rekao za Neda Starka.Pobegao je na Dragonstone, jer je posumnjao da su Lannisteri ubili Arryna. Nije imao Arrynovu infomaciju o Serseinoj deci, to je dobio tek kad mu je Stark pisao. Između ta dva trenutka je prošlo relativno malo vremena i dok nije dobio pismo od Starka, imao je samo sumnje. Šta da uradi, šta bi ti uradio na njegovom mestu, Vini?Nije se voleo sa braćom. Znao je da Robert neće ništa uraditi samo na osnovu sumnje protiv Lannistera, a dokaza za Arrynovo trovanje nije imao. Robert je i sam rekao Nedu da duguje pola kraljevstva matorom Tajvinu kad mu je ovaj nešto prebacio u vezi Lannistera. Robertu je odgovaralo da se sve gurne pod tepih da bi on imao mir za svoj lov i lokanje. Stanis je sedeo na Small Councilu i sigurno je znao koliko tu ima različitih interesa, intriga i ostalo - sigurno i da drugi igrači tu rade za Lannistere. Da, nije imao resursa - nije imao vojsku i vojni značaj, nije imao finansijsku težinu, nije imao gomilu prijatelja, veza i paktova da ima druge koji bi stali iza njega. Evo, mene baš zanima - ŠTA je trebalo da uradi u tih par meseci?Kako nije imao Arinovu informaciju, šta su radili zajedno u onoj kovačnici gde je bio Džendri? On je od Neda dobio samo nekakvu potvrdu, kao neki dokaz (mada u suštini ni Ned nije imao neki dokaz, taksativne opise svih Barateona kroz vekove, ali ajde) a sve osim toga su imali i Džon Arin i Stanis, sumnju da Cerseina deca nisu Robertova nego (verovatno) Džejmijeva. Dobro, Ned još ima i kraljičino priznanje, ali off the record.Stanis je mogao da ostane na dvoru kao što je i Renli ostao, da porazgovara sa Nedom kao što je i Renli porazgovarao (ali pre nego što vepar sjebe Roberta). Možda bi se onda Ned oslonio na njega i njegove ljude (assuming da je nekakve ljude i Stanis tu imao, nije valjda samo gej lobi imao čime da podrži Nedovu akciju?) Možda onda ne bi morao da proglašava svoju regenturu dok se ne dovede Stanis, i tako ispada izdajnik... nego bi mogao trijumvirat Ned-Stanis-Renli da zajedničkim snagama razjebe Lanistere u samom startu. Renli tada još ne bi imao muda da otvoreno kaže bratu da namerava da ga preskoči i uzme presto, a Ned ne bi bio dovoljno lud da odbije zahtev oba Barateon brata da se deca momentalno odvedu u pritvor i tako povade kandže svih Lanistera u prestonici (osmi možda ludog Džejmija).Drugim rečima, da Stanis nije bio neobjašnjivo nadrkana primadona, Game of Thrones bi možda bila prva i poslednja knjiga u seiji. I upola kraća .
porucnik vasic Posted April 4, 2013 Author Posted April 4, 2013 (edited) Некако се историја и заснива на тим грешкама...да Нед није урадио то што је урадио, да је Ренли био мање уображен и тако... Edited April 4, 2013 by porucnik vasic
Weenie Pooh Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Pa da, oni su grešili a samo Stannis nije mogao ništa drugačije da uradi, žurio je kući na Dragonstone da mu ne zagori večera :PMožda ja grešim i učitavam, videćemo. Ali da moram da stavim pare na jednog od trenutno živih glavnijih likova koji će do kraja da tragično propadne, bio bi to Stannis.
Razzmatazz Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Sve je to jedno veliko "možda". Možda bi Stanis bio nadrkan i na Neda, što Robert pored njega živog dovlači Edarda Starka skroz sa severa da mu vodi kraljevstvo. Kad god se pomenuo Ned, Stanis je uvek počinjao sa "he was no friend of mine...". Stanis je mogao da ostane i da mu glava bude odrubljena zajedno sa Nedovom. Osim Gold Cloakova izgleda da je jedino Lannisterska vojska bila neka posada tu. I svi su ovi nameravali da zbrišu - Stanis je pobegao, Renli je pobegao, ovi što su ostali su bili sa Lannisterima u nekoj šemi. Jeste, Renli je ponudio neki pokolj radi prevrata, ali ko kaže da bi Ned, tvrd kakav je bio, pristao na to da je Stanis bio tu? Možda bi se Stanis i Renli već sami dokačili međusobno u tom trenutku, koliko su se voleli. Sve je to jedno veliko možda. Oba Baratheona su bili dugo tu, znali su kakvo je stanje u prestonici i na dvoru generalno i oba su procenili da im je bolje da pale odatle. To već govori dovoljno.
Recommended Posts