Jump to content
IGNORED

Domaća vina (Srbija i ex-Yu)

yolo

Recommended Posts

Posted

Danas video da su u Maksiju vina Plantaža na akciji. Pro Corde je 499 dinara. Za 4 evra ne može da se kupi bolje vino, samo gledajte godine. 2015 je dobra, ali 2016 daleko nadilazi cenovni i kvalitativni rang. Može slobodno u štek na odležavanje. 

Vladika je 990, ne znam kakvo je (bolje uzmite 2 Pro Cordea za tu lovu). Ko hoće da se otvori, 2500 je vranac Rezerva 2013. To je baš izvanredno, mediteransko zrelo vino, čvrsto i raskošno. Vredi tu cenu. 

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

E, uzeo ja danas, definitivno, i Radovanovića 2017. na akciji da probam (Kaberne)a vidio sam i neki primitivo na akciji, to mi je sledeće po tvojim uputama.

Valjaju li ova hercegovačka, Tvrdoš?

Posted (edited)
3 hours ago, Haralampije said:

iz mog ugla, ne. mada, nisam skoro probao. tu mi je uvek smetalo previše svega, bukvalno tako.

klasičan primer kako novopečeni vinari sa manjkom iskustva, ali sa dovoljno novca i viškom ambicija zamišljaju "veliko" vino. maceriraju do besvesti, grožđe je često prezrelo, a vino predugo ostavljaju u barrique buradima. rezultat je vino ukuvanog karaktera, sa puno slatkih mirisa iz drveta, malo i oksidativno, teško, sa grubim taninima, neskladno. masivno, ali ne na dobar način. koliko znam, ovi konkretno mešaju različite berbe, što mi je tek nejasno.

sad, neko i to voli. mislim, nekome su bilderi na takmičenjima namazani uljem i obučeni u tange privlačni i to je sasvim u redu.

Edited by banatjanin
  • +1 1
  • Haha 3
Posted

tako sam i mislio, za taj novac moze da se kupi i single malt :)

Posted
7 hours ago, ajgor said:

Dobio pošip https://www.vinarijajokic.com/, je li čemu? Pošip je, koliko znam, sa Korčule, ovi imaju vinograde kraj Benkovca, nešto mi tu ne štima. 

pošip jeste sa Korčule, ali raširili su ga i na Brač, u Komarnu, i dalje po Dalmaciji. Na nekim mestima daje baš dobre rezultate (recimo, Stina sa Brača ima dobar pošip), Jokićev nisam probao. Tip je brat ovog Jokića koji radi dry age odreske u Beogradu.

• 2 weeks later...
Posted
On 11.12.2020. at 22:22, banatjanin said:

Danas video da su u Maksiju vina Plantaža na akciji. Pro Corde je 499 dinara. Za 4 evra ne može da se kupi bolje vino, samo gledajte godine. 2015 je dobra, ali 2016 daleko nadilazi cenovni i kvalitativni rang. Može slobodno u štek na odležavanje. 

jedno pitanje... sad imamo neku kao , ajd da kažem radionicu sa nekim somelijerom (mada više deluje kao neki menadžer uvoza) i kaže da i jeftinija crna vina koja su kod nas na tržištu dostižu prime u dve godine i posle opada kvalitet. 

Posted (edited)

Kod nas na tržištu ima na hiljade crvenih vina, i onih jeftinijih, različitog porekla, kvaliteta, katakteristika... To što je on rekao je generalizacija bez previše smisla. 

Ipak, u principu, jeftinija vina, posebno ona u većim tiražima, se proizvode za brzu potrošnju i prodaju u par godina, ne za čuvanje. 

Ipak, postoje izuzeci, posebno u nekim berbama i iz nekih regiona, poput ovog pomenutog vranca. 

Edited by banatjanin
  • +1 1
  • 3 months later...
Posted
[mention=295]Frank Pembleton[/mention] popij sa nekim ko zaslužuje da podelite dobru bocu. Ta 2017. berba je bila izvanredna. Vino je dobilo zlato na Decanteru prošle godine, odnosno, ocenu 95\100 (što je izuzetno retko i teško za vina iz Srbije).

He he doneo Pastor opet...
A sve si bio u pravu... IMG_20210414_192738.jpg

.... Shiit has hit the fan!

• +1 2
  • 2 weeks later...
Posted

Dajte mi neko fino, domace ofc, crno iz Maksija (nemam vremena da jurim dalje), da nije mnogo oporo recimo.
Sta kaze[mention=408]banatjanin[/mention] i ostali?

Posted (edited)

vidi jel ima radovanović merlot

Edited by kud u maglu Simoviću
  • Hvala 1
Posted
On 27.4.2021. at 22:46, Jumanji said:

Dajte mi neko fino, domace ofc, crno iz Maksija (nemam vremena da jurim dalje), da nije mnogo oporo recimo.
Sta kaze[mention=408]banatjanin[/mention] i ostali?

izvini, nisam bio pri forumu ovih dana. a u principu, morao bih da odem do Maksija da pogledam šta trenutno ima. generalno, ako tražiš mekša crvena, gađaj merloe (sočni, puniji, a mekši), pino noar (ako ti nije previše umekšan i elegantan - ima ljudi koji ne preferiraju) poput Lastara, svakako neki od prokupaca (mekani su: Baš prokupac Janko, Doja, Aleksandrović, Tri Morave crveno Temet, Virtus... , dok su župski malo čvršći i robusniji uglavnom) i da, favorit, posebno u odnosu na cenu, može da bude Fantazija kadarka Tonković (fino, elegantno, umereno drvo, gledaj da bude 2015 berba, a ne 2014 (ponegde ima još po koja stara boca). to sad iz glave, na brzinu.

• Hvala 1