Jumanji Posted December 10, 2020 Posted December 10, 2020 Metro ima pristojnu ponudu skroz i raznorazne vinarije.
Alukard Posted December 10, 2020 Posted December 10, 2020 Ja sam kupovao u poljoprivrednom dobru radmilovac ali se otvoreno vino ukiseli posle 10 dana. A bas bih kupio neko dobro domace vinoSent from my SM-N770F using Tapatalk
aram Posted December 10, 2020 Posted December 10, 2020 33 minutes ago, Alukard said: posle 10 dana a brate deset dana, pa ukiselila bi ti se i sassicaia za to vreme
Indy Posted December 10, 2020 Posted December 10, 2020 On 9.12.2020. at 22:17, banatjanin said: korona, tromboza i moždana kap. izvanredan i poseban tip, na svaki način. njega, doslovno, nema ko nije voleo. strašno za sve i jako velik gubitak. ne mogu da se sastavim. Samo 3 godine stariji od mene, a verovatno je bio zdraviji od mene pre nego sto je zaradio taj virus... Cuvajte se ljudi, posebno vi sto aktivno jurite s kraja na kraj Balkana a i sire (znate koji ste)... Masku, uvek.
Alukard Posted December 10, 2020 Posted December 10, 2020 a brate deset dana, pa ukiselila bi ti se i sassicaia za to vreme Ne razumem se u vina, zaista. Normalno je da se ukiseli posle 10 dana? Msm nije stajalo otvoreno, zacepljeno sasvim dobroSent from my SM-N770F using Tapatalk
ivy Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 posebno domaca vina....neka kupovna,jeftinija mogu da stoje dugo pravo pitanje je kako i zasto,zaboga, niste popili bocu vina za 10 dana? 1
Alukard Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 Pijemo po trecinu vinske case uz veceru supruga i ja, pa je bas tesko da ode litar tako brzo. Nije da stedimo nego prosto ne prija nam vise.Btw u prirodnom dobru radmilovac su bas dobra vina, preporuke od mene.I ajde sad glupo pitanje, kada se ta flasa domaceg vina otvori i zatvori dobro,ona se ukiseli posle par dana. Zasto se to ne desava kada se to isto vino toci iz bureta?Sent from my SM-N770F using Tapatalk
ivy Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 pa desava se..kako mislis?odakle se toci vino nego iz bureta tj. iz inoxa? jel tvoje vino u staklenoj boci ili u plasticnoj tj. u rinfuzi? ja kad kupujem vino u rinfuzi zguzvam plasticnu flasu da istisnem suvisni vazduh...ali svakako gledam da ga sto pre potrosim ustvari nikada mi otvorena boca nije stajala 10dana pa ne znam znace @banatjanin da nam kaze..
aram Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 @Alukard evo ti rešenje da ti duže traje otvorena flaša 1
ivy Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 tako je.. bitno je izbeci visak vaduha jer je pokvareno vino oksidacija.. 1
Alukard Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 Ovo je super stvar, videcu gde mogu da nabavimSent from my SM-N770F using Tapatalk
banatjanin Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 (edited) 3 hours ago, ivy said: pa desava se..kako mislis?odakle se toci vino nego iz bureta tj. iz inoxa? jel tvoje vino u staklenoj boci ili u plasticnoj tj. u rinfuzi? ja kad kupujem vino u rinfuzi zguzvam plasticnu flasu da istisnem suvisni vazduh...ali svakako gledam da ga sto pre potrosim ustvari nikada mi otvorena boca nije stajala 10dana pa ne znam znace @banatjanin da nam kaze.. svaki kontakt vazduha sa vinom izaziva oksidaciju. pitanje je količine kisonika, dužine izloženosti, ali i stabilnosti vina koja, opet, zavisi od količine sumpora (pre svega, slobodnog), ali i drugih jedinjenja iz samog vina (da ne tupim ovde...), kao i tipa vina. recimo, vina proizvedena "oskidativnim" tehnologijama su stabilnija, jer su već, delimično i kontrolisano oksidirala. tako će vina koja su bila barikirana najčešće biti duže postojana u kontaktu sa vazduhom (jer su već prošla kroz mikrooksigenaciju), od onih proizvedenih reduktivnom tehnologijom. baš zato, recimo, porto može dugo da stoji otvoren, kao i mirna vina "oksidativnog" stila, poput oranža (amber wines) ili nekih slatkih vina. opet, nekim vinima prija "provetravanje", zato se deknatiraju u onim širokim dekanterima. svakako, istisnuti vazduh iz plastične boce je dobra priručna metoda takođe, niska temperatura usporava oksidaciju, pa držite ta vina u frižideru. za rinfuzu su zato najbolje ona Bag in Box rešenja, gde se unutrašnja vreća smanjuje kako otačeš vino i nema prodora neželjenog vazduha. VacuVin za bocu je odličan, sad ga ima i u Tempu, u Merkatoru i po skoro svim većim vinotekama. Edited December 11, 2020 by banatjanin 2
ivy Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 i koliki je onda prosecni vek trajanja otvorene boce? misim ja vec duze trosin jeftinija vina,ugl bela, u flasi od 1l sa zavrnjem na sraf koja su i van frizidera stabilna 5-6dana ali ako moze neki prosek da se kaze..
nisam ja Posted December 11, 2020 Posted December 11, 2020 ako je dobro vino, popij ga isti dan. ako je osrednje, za tri dana neće dovoljno propasti da bude skandalozno. 1
Recommended Posts