Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

Sprema se pandemija ovog virusa jbt?!

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Posted
12 hours ago, Moracikus said:

Koliko god to zvucalo nevjerovatno ali nas junak jos uvijek zivi u najsiromasnijem dijelu Sydneya.

Radi dva posla, izdaje nekretninu u QLD i dvije sobe u kuci koju rentira.

Kakav Tai i SeA. Nece se taj lako odreci 100k godisnjeg viska na bankovnom racunu koje mu plutokrate omogucavaju.

Pa zar covek ne rece da je otisao na Tajland gde predaje engleski i napokon ima svoj krov nad glavom? Ko ce vise pohvatati...

Posted

Znaci prešo iz ministarstva kod privatnika.

Goodbye SEA.

@Leia to su neke njegove fantazije. Cak se konvertovao u Budistu da bi upotpunio dozivljaj.

Noskic ti je "hvali more drž se kopna"

at it's best.

Posted
25 minutes ago, Ravanelli said:

slažem se da tramp u svojoj nebrizi o prirodnoj sredini ohrabruje ostale šešelje po svetu

najveći problem su svakako brazil, ali i australija. meni je neverovatno da australija kao visoko razvijena zemlja ima takvu nesvesnost o globalnom zagrevanju

ok, razumem da ima jak rudarski lobi, ali nejasno da se to nije unormalilo do sada

Australija je imala komesara™ za globalno zagrevanje pre 10-12 godina, bio covek australijanac godine, paleontolog a klimatolog shirokog spektra... I onda Liberali i Nats oterali Labor pa i on ode u neki think/tank za vodu... Liberali ako se odbrane od ovog hajpa sa vezom pozara i klimatskih promena nema 'leba od australije na duge staze. #samokazem 

Posted

U australiji imas reklame za ugalj.... (2015. sam se zapanjio kada sam to vidio)

Posted
3 hours ago, borris_ said:

U australiji imas reklame za ugalj.... (2015. sam se zapanjio kada sam to vidio)

Australija je najveci izvoznik uglja na svetu. 

Najavece rezerve uglja ima US of A, pa onda Rusija i Australija. Ove tri zemlje imaju vise od polovine svetskih zaliha uglja. Sto rece Ravanelli iznad, celokupna ekonomija Kine i Indije je zasnovana na uglju. One proizvode ubedljivo najvise uglja, a trose vise nego sto proizvedu. Zajednicki, oko 70% potrosnje uglja u svetu ode u Kinu i Indiju, a zajednicki proizvedu 50%... US of A, Rusija i Australija im samo pumpaju ugalj i uzimaju pare.

Posted (edited)

ajd prebacite postove o Australiji na odgovarajuci topik

Edited by 3opge
Posted
1 hour ago, 3opge said:

ajd prebacite postove o Australiji na odgovarajuci topik

+1

Posted
On 25.2.2020. at 4:11, Zverilla said:

verujem da je sve tacno sta ti pises, i hvala na detaljnom pojasnjenju, ali on je izricito tvrdio da je porez 37%

i to vise puta.

porez je porez, a dazbine su dazbine.

ocigledno, on izmislja neke svoje definicije za porez sto samo potvrdjuje njegov status nemacha pojma.

Sve u redu, poznavanje više činjenica samo može da pomogne za razumevanje načina na koji naš mesija ovde priča.

On 25.2.2020. at 5:51, ObiW said:

On daje odgovor na pitanje "a kolika ti je neto plata, koliko dobijas na ruke?". To se tako pita u Srbiji, nemaju tamo ljudi mnogo razumevanja za superannuity i slicne kerefeke. Ako njima kazes "od 100 hijada dolara godisnje, ja u keshu vidim 63 hiljade", oni ce reci "aha, drzava ti uzme 37 hiljada", i onda zakljuce da je porez 37%. Ne zanima ih to sto je mozda 5% od tih 37% za drzavnu penziju, te pare u tom trenutku nisu na tvom racunu nego u drzavnoj kasi, drzava raspolaze tim parama bas kao sto raspolaze i sa onih 32% koje nisu superannuity.

U glavnim crtama si u pravu, samo da dodam malo za penzije ovde - državna penzija je ovde svima (radio/ne radio ikad u životu) dostupna kad navrše određen broj godina.

Trenutni iznos je $933.40 dvonedeljno ($24268.4 godišnje) za samce, ili $703.5 dvonedeljno ($18291 godišnje) za svakog supružnika. Trenutni starosni limit za dobijanje ove penzije je 66 godina, pri čemu će se do 2023 dići na 67 godina. I naravno da postoje uslovi za dobijanje ove penzije - ne dobija se ako osoba poseduje određen iznos u nekretninama (kuća/stan u kojoj se živi se ne računa) i u ostaloj pokretnoj imovini (privatna penzija, deonice, itd.)

Dolazimo onda do privatnog penzionog fonda u koji poslodavac uplaćuje dodatnih 9.5$ (zakonski miminum) preko bruto plate. noskich je slobodan da bira fond u koji će to da ide (i da po promeni posla ostane u prethodnom fondu, ili da celokupni balans prebaci u novi fond sa kojim nova firma možda ima bolji ugovor u smisli životnog osiguranja i sl.), kao i da u okviru fonda (besplatno) menja način na koji će njegove pare da se investiraju - konzervativno (statični račun u banci, hartije od vrednosti), srednje (nekretnine, deonice australijskih firmi), ili agresivno (deonice stranih firmi i sl.) u nekim od "spakovanih" fondova, ili čak direktno. Na raspolaganju su mu razne mogućnosti raspodele novca  u okviru fonda - u smislu da dosadašnji deo stoji u jednom paketu, a da mu nove uplate idu u drugi paket, itd.

Ono što posebno može da bude interesantno u noskichevom slučaju i što sam već pomenuo je "salary sacrifice" koji mu je na raspolaganju, kojim može da smanji iznos poreza koji ide državi, a da svoje pare za crne dane uveća. Već sam pomenuo da je koncesioni limit za godišnje uplate u penzioni (superannuation) fond $25000 (što znači da se na iznose do tog iznosa plaća porez od 15%, preko toga se plaća marginalni procenat kao i na ostali dohodak). Uzeću za primer godišnju bruto platu od $100000 - iznos koji poslodavac uplaćuje u penzioni fond je $9500. Ako se povrh toga uplati $10000 u penzioni fond, porez je $1500 umesto $3900 (marginalni porez od 37% na prihod veći od $90000, plus 2% za Medicare), što znači da se na uloženih $6100 dobija $8500, što je oko 40% zarade. Za još veći dodatak dobitak je manji, jer se onda dohodak spušta ispod $90000 godišnje gde je marginalni porez 32.5% a ne 37%. U slučaju godišnje bruto plate od $120000, poslodavac uplaćuje $11400 godišnje u penzioni fond, pa se ima prostora za dodatnu uplatu od $13600 do koncesionog limita, pri čemu je to ekvivalentno ulaganju od $8296, za dobitak od $11560, i dalje skoro 40% zarade. Nije  loše ako pitaš mene, ali očigledno naš junak zna bolje, u stilu onog Džordija sa Tajlanda.

SaE

Posted
Australija je najveci izvoznik uglja na svetu. 

Najavece rezerve uglja ima US of A, pa onda Rusija i Australija. Ove tri zemlje imaju vise od polovine svetskih zaliha uglja. Sto rece Ravanelli iznad, celokupna ekonomija Kine i Indije je zasnovana na uglju. One proizvode ubedljivo najvise uglja, a trose vise nego sto proizvedu. Zajednicki, oko 70% potrosnje uglja u svetu ode u Kinu i Indiju, a zajednicki proizvedu 50%... US of A, Rusija i Australija im samo pumpaju ugalj i uzimaju pare.
Ja mislio najveće rezerve uglja su u Trepči [emoji1]

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Posted
3 hours ago, Gojko & Stojko said:

Sve u redu, poznavanje više činjenica samo može da pomogne za razumevanje načina na koji naš mesija ovde priča.

U glavnim crtama si u pravu, samo da dodam malo za penzije ovde - državna penzija je ovde svima (radio/ne radio ikad u životu) dostupna kad navrše određen broj godina.

Trenutni iznos je $933.40 dvonedeljno ($24268.4 godišnje) za samce, ili $703.5 dvonedeljno ($18291 godišnje) za svakog supružnika. Trenutni starosni limit za dobijanje ove penzije je 66 godina, pri čemu će se do 2023 dići na 67 godina. I naravno da postoje uslovi za dobijanje ove penzije - ne dobija se ako osoba poseduje određen iznos u nekretninama (kuća/stan u kojoj se živi se ne računa) i u ostaloj pokretnoj imovini (privatna penzija, deonice, itd.)

Dolazimo onda do privatnog penzionog fonda u koji poslodavac uplaćuje dodatnih 9.5$ (zakonski miminum) preko bruto plate. noskich je slobodan da bira fond u koji će to da ide (i da po promeni posla ostane u prethodnom fondu, ili da celokupni balans prebaci u novi fond sa kojim nova firma možda ima bolji ugovor u smisli životnog osiguranja i sl.), kao i da u okviru fonda (besplatno) menja način na koji će njegove pare da se investiraju - konzervativno (statični račun u banci, hartije od vrednosti), srednje (nekretnine, deonice australijskih firmi), ili agresivno (deonice stranih firmi i sl.) u nekim od "spakovanih" fondova, ili čak direktno. Na raspolaganju su mu razne mogućnosti raspodele novca  u okviru fonda - u smislu da dosadašnji deo stoji u jednom paketu, a da mu nove uplate idu u drugi paket, itd.

Ono što posebno može da bude interesantno u noskichevom slučaju i što sam već pomenuo je "salary sacrifice" koji mu je na raspolaganju, kojim može da smanji iznos poreza koji ide državi, a da svoje pare za crne dane uveća. Već sam pomenuo da je koncesioni limit za godišnje uplate u penzioni (superannuation) fond $25000 (što znači da se na iznose do tog iznosa plaća porez od 15%, preko toga se plaća marginalni procenat kao i na ostali dohodak). Uzeću za primer godišnju bruto platu od $100000 - iznos koji poslodavac uplaćuje u penzioni fond je $9500. Ako se povrh toga uplati $10000 u penzioni fond, porez je $1500 umesto $3900 (marginalni porez od 37% na prihod veći od $90000, plus 2% za Medicare), što znači da se na uloženih $6100 dobija $8500, što je oko 40% zarade. Za još veći dodatak dobitak je manji, jer se onda dohodak spušta ispod $90000 godišnje gde je marginalni porez 32.5% a ne 37%. U slučaju godišnje bruto plate od $120000, poslodavac uplaćuje $11400 godišnje u penzioni fond, pa se ima prostora za dodatnu uplatu od $13600 do koncesionog limita, pri čemu je to ekvivalentno ulaganju od $8296, za dobitak od $11560, i dalje skoro 40% zarade. Nije  loše ako pitaš mene, ali očigledno naš junak zna bolje, u stilu onog Džordija sa Tajlanda.

SaE

Hvala na objašnjenju.

To je veoma slično kao 401k ovde u Americi, čak je i limit isti, za ljude u mojim godinama.  Razlika je što mi ne plaćamo porez kada ulažemo u taj fond, a tih 25 hiljada (tj moj i firmin novac) koje je ušlo u fond se odbije od godišnje plate i na tu nižu sumu se obračunava porez.  Na kraju ispadne da ti je tih 25 hiljada koje ste ti i firma uložili tebi smanjilo godišnji porez za 7-8 hiljada. 

Posted
3 hours ago, Gojko & Stojko said:

Sve se slažem, posebno za zadnji pasus. Nema te investicije koja će bez ikakvog rizika zaraditi toliko koliko se uštedi manjim porezom u penzionom fondu. Mislim, ima taj maaaaaali rizik ko živ ko mrtav do penzije, ali dobro sad :)

Samo još par komentara koji mogu biti interesantni ljudima koji ne žive ovde.

Od ove godine važi pravilo da za godišnji limit od $25k koje je moguće uplatiti u penzioni fond po poreskoj stopi od 15% postoji "prozor" od zadnjih pet godina gde se neiskorišteni iznosi prenose u sledeću godinu. Tako recimo ako zaposleni iz tvog primera naredne četiri godine u penzioni fond uplaćuje po ~$20k, u petoj godini, ako je u mogućnosti, može da uplati za tu godinu maksimalnih $25k + zaostalih 4 * $5k = $45k na koje i dalje plaća samo 15% poreza.

Postoji i alternativa "salary sacrifice" pristupu koja na kraju izađe praktični isto finansijski. U tvom primeru, umesto da poslodavac preko salary sacrifice uplati dodatnih $10k mesečnu u penzioni fond, zaposleni normalno prima platu i štedi. Na kraju godine lično uplati sredstva u svoj penzioni fond, a porez se prebija preko poreske prijave i povraćaja za tu finansijsku godinu tj. na kraju ispadne porez od 15%, potpuno isto kao u tvom primeru. Prednost ovog pristupa je veća likvidnost tokom godine tj. više keša za neplanirane izdatke, keš može na primer da leži na offset računu i radi protiv kredita smanjujući kamatu i slično. Minus je što bi novac pravio novac u okviru penzionog fonda, komplikovanija poreska prijava i što zahteva finansijsku disciplinu.

Inače, novac iz penzionog fonda može da počne da se koristi (pod određenim uslovima) "već" sa 55 godina u okviru šeme "transition to retirement". Ideja je da zaposleni lagano smanjuju radne sate/dane, a manjak nadoknađuju povlačeći sredstva iz fonda. Sa 55-59 godina na taj novac se i dalje plaća porez, posle napunjenih 60 je tax free.

Posted
On 25.2.2020. at 22:17, iDemo said:

Australija je imala komesara™ za globalno zagrevanje pre 10-12 godina, bio covek australijanac godine, paleontolog a klimatolog shirokog spektra... I onda Liberali i Nats oterali Labor pa i on ode u neki think/tank za vodu... Liberali ako se odbrane od ovog hajpa sa vezom pozara i klimatskih promena nema 'leba od australije na duge staze. #samokazem 

Mene fascinira da ti imaš višedecenijski hardon na 1 univerzitetskog profesora, ali nikad nisi, ni jednom rečju, spomenuo tucadi australskih političarskih subretarada (za koje je naš Velja Selja akademik i nobelovac, a koje mi poreznici plaćamo 200-400K+ godišnje) koji pišu stvari tipa "nije tačno da postoje emisije carbona, jer onda bi atmosfera bila crna i ništa se ne bi videlo" i tome slično. #samokažem

"Hajp o vezi klimatskih promena i šumskih požara". Jel ti radiš taj tvoj doktorat na Trump univerzitetu, ili možda Megatrendu?

:ajde: