Aineko Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 Ljudi koji ne vole ono sto rade su obicno takvi da ne bi bilo srecni ni da rade nesto sasvim drugo, cak ni da se bave nekakvim svojim hobijem ili necim sto ustvari nije bas sasvim "rad" po definiciji. Ono - nije do rada nego do ljudi. #nepitajtekakoznam pa sta znam, nije bas tako crno belo. ja kad sam tokom onog perioda menjanja karijere i studiranja morala da radim neke stvari koje mi ne leze, bas uopste nisam volela posao. ja bih tacno crkla da me teras da radim neki posao koji zahteva mnogo npr. kontaktiranja i price sa nepoznatim ljudima. nema tih para za koje bih ja radila takav posao 5 godina. Link to comment
iDemo Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 pa sta znam, nije bas tako crno belo. ja kad sam tokom onog perioda menjanja karijere i studiranja morala da radim neke stvari koje mi ne leze, bas uopste nisam volela posao. ja bih tacno crkla da me teras da radim neki posao koji zahteva mnogo npr. kontaktiranja i price sa nepoznatim ljudima. nema tih para za koje bih ja radila takav posao 5 godina. ja govorim o negativcima... :) Link to comment
noskich Posted December 23, 2016 Author Share Posted December 23, 2016 jedan: nije uopste tacno, ima direktno veze sa udiasnjem talka, ali da te stvarno interesuje da naucis nesto procitao bi ono sto sam linkovala, tako da sam s tom pricom zavrsila sto se tebe tice. med i maple sirup su isto sto i secer, hemijski su isti (fruktoza i glukoza), tako da se zavaravas ako tripujes da ne jedes secer kada ih jedes. za neke su cak i opasniji od secera. ja recimo maple sirup mogu da pijem direktno iz flase, a nikad ne uzmem kasiku i pocnem da jedem secer. Ok, sad opet prevod: Kazem uopste ne dovodim u pitanje istrazivanje, vec je ono meni irelevantno jer ne bih talk ni koristio. Ono sto dovodim u pitanje je zatvaranje dece u sterilnim prostorijama uopste, nevezano za talk i istrazivanje. Naravno da sadrze secer, i med i sirup i voce, ali nije isto jesti ovo ili procesuirani secer. I naravno pricamo o umerenoj upotrebi, a ne prekomernoj. Link to comment
noskich Posted December 23, 2016 Author Share Posted December 23, 2016 (edited) pa jasno da je bolje ziveti ceo zivot kao milijunas nego 7 dana u bedi :). ali ovo je povezano sa onim sto je Venom rekao - nece se svako sloziti da je decenija provedena na poslu koji ne volis (a nije samo decenija, tu je i studiranje) vredna dostizanja fn, ako si tu istu deceniju mogao da provedes radeci nesto sto volis. ima ona manja grupa koja ima srece da je za to sto voli placena dovoljno da za 10god ili manje (naravno, zavisi od lifestyle) dodje u poziciju fn. ali za one koji nisu u toj grupi, ja mogu potpuno da razumem zasto bi neko vise vrednovao da ceo zivot radi to sto ga ispunjava a da zrtvuje neki stepen slobode, nego da to stavi po strani deceniju i vise. Jasno, samo sto u mom slucaju ja jesam studirao i radim ono sto me zanima. I moze se reci da sam 'uspeo' u toj karijeri. Ali sam u medjuvremenu shvatio (iskristalisalo se) da ono sto mi smeta jeste sam koncept zaposlenja i prinude, a ne posao kao takav. Tako da za mene resenje jeste finansijska nezavisnost. Edited December 23, 2016 by noskich Link to comment
rajka Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 Ok, sad opet prevod: Kazem uopste ne dovodim u pitanje istrazivanje, vec je ono meni irelevantno jer ne bih talk ni koristio. Ono sto dovodim u pitanje je zatvaranje dece u sterilnim prostorijama uopste, nevezano za talk i istrazivanje. Naravno da sadrze secer, i med i sirup i voce, ali nije isto jesti ovo ili procesuirani secer. I naravno pricamo o umerenoj upotrebi, a ne prekomernoj. ko se bre zalaze za zatvaranje dece u sterilnim prostorijama? ne znam zasto to spominjes, posto ama bas niko normalan se ne zalaze za isto, i "hygene hypothesis" je dobro poznata. ne "sadrze secer", nego jesu secer. svaki od pomenutih secera se razlaze na monosaharide, molekule glukoze i fruktoze. Tvoje telo na biohemijskom nivou ne pravi razliku, molekul glukoze je molekul glukoze. isto za fruktozu. med i javorov sirup imaju neke minerale, ali ljudi koji zive u zapadnom svetu jedu vise nego dovoljno mikronutrijenata tako da je to moot point. ni med ni javorov sirpu nije nista "zdraviji" od obicnog secera, ne treba se zavaravati. ako jedes umereno, ni secer nije problem, nista vise od ova dva. Link to comment
noskich Posted December 23, 2016 Author Share Posted December 23, 2016 Kako se niko normalan ne zalaze kada deca danas po ceo dan provode kod kuce (unutar 4 zida)? A citava lepeza proizvoda se prodaje samo da sve bude sto sterilnije za bebe. Umerenost je kljucna naravno, samo sto u mojoj kucnoj varijanti nutele bi bilo mozda 10% ili ispod meda, a nutela ima 55% secera i jos oko 20-ak procenata palminog ulja. I ne, nije isto beli secer i med ili maple sirup. To je stanoviste sa pozicije kalorija, sve je OK, sve dok unosis propisan broj kalorija, a da li jedes u McDonaldsu ili kuvas kod kuce nema veze. Pa nije. Link to comment
iDemo Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 Kako se niko normalan ne zalaze kada deca danas po ceo dan provode kod kuce (unutar 4 zida)? A citava lepeza proizvoda se prodaje samo da sve bude sto sterilnije za bebe. Umerenost je kljucna naravno, samo sto u mojoj kucnoj varijanti nutele bi bilo mozda 10% ili ispod meda, a nutela ima 55% secera i jos oko 20-ak procenata palminog ulja. I ne, nije isto beli secer i med ili maple sirup. To je stanoviste sa pozicije kalorija, sve je OK, sve dok unosis propisan broj kalorija, a da li jedes u McDonaldsu ili kuvas kod kuce nema veze. Pa nije. Sto se tice "stanovista sa pozicije kalorija" - stara narodna kaze "je l' isto da jedete xyz jelo (sarmice) od 1000 kalorija ili da svih 1000 bude secer u kockama - ili - ko preferira - Tomi majonez?"... Moze i neki drugi majonez, nije greda... Link to comment
rajka Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 I ne, nije isto beli secer i med ili maple sirup. To je stanoviste sa pozicije kalorija, sve je OK, sve dok unosis propisan broj kalorija, a da li jedes u McDonaldsu ili kuvas kod kuce nema veze. Pa nije. ne, nego je sa stanovista pozicije sastava kao sto sam objasnila. jel namerno pogresno citas? Link to comment
noskich Posted December 23, 2016 Author Share Posted December 23, 2016 Sustina je u ovome sto si napisala: ni med ni javorov sirpu nije nista "zdraviji" od obicnog secera, ne treba se zavaravati. E pa tu se ne slazemo. Link to comment
noskich Posted December 23, 2016 Author Share Posted December 23, 2016 Evo ovako nesto, proizvod se zove 'Closer to nature': Tommee Tippee Closer to Nature Essentials Kit: Includes Sterelizer, Bottles and Teats (Age 0 - 6 Months) Includes: - 1 x Electric Steam Steriliser - 1 x Electric Bottle and Food Warmer- 4 x 150ml Closer to Nature Easi-Vent Bottles - 4 x 260ml Closer to Nature Easi-Vent Bottles- 2 x Closer to Nature Easi-Vent Medium Flow Teats- 6 x Milk Powder Dispensers- 2 x Thermal Travel Bags- 1 x Bottle and Teat Brush- 1 x Teat Tongs- 1 x Clear Dummie I kako je ovo bolje od majchine sise da me prostis. Link to comment
rajka Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 Sustina je u ovome sto si napisala: ni med ni javorov sirpu nije nista "zdraviji" od obicnog secera, ne treba se zavaravati. E pa tu se ne slazemo. pa ako se ne slazes onda treba da objasnis kako tvoje telo razlikuje kada metabolizira molekul glukoze ili fruktoze koja dodje iz meda, od istog molekula iz belog secera. ne postoje ni naucni dokazi, ni plauzibilan mehanizam za tako nesto. Link to comment
rajka Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 Evo ovako nesto, proizvod se zove 'Closer to nature': Tommee Tippee Closer to Nature Essentials Kit: Includes Sterelizer, Bottles and Teats (Age 0 - 6 Months) Includes: - 1 x Electric Steam Steriliser - 1 x Electric Bottle and Food Warmer - 4 x 150ml Closer to Nature Easi-Vent Bottles - 4 x 260ml Closer to Nature Easi-Vent Bottles - 2 x Closer to Nature Easi-Vent Medium Flow Teats - 6 x Milk Powder Dispensers - 2 x Thermal Travel Bags - 1 x Bottle and Teat Brush - 1 x Teat Tongs - 1 x Clear Dummie I kako je ovo bolje od majchine sise da me prostis. niko ne kaze da je "ovo" bolje od majcine sise. Ako pogledas preporuke bilo koje nacionalne zdravstvene organizacije ili WHO, vrlo agresivno se preporucuju ekskluzivno dojenje. mozda je tebi ovo novost, ali ne moze svaka zena da doji ili nema dovoljno mleka. Ako pogledas istrazivanja, velika vecina zena pocinje da doji po rodjenju deteta i ima za cilj da ekskluzivno doji. Neuspeh u ostvarenju tog cilja je najcesce povezan sa osecajem krivice, neuspeha, osecaja nize vrednosti, i poneka i full blown depresije. Poslednje sto zeni koja kupuje boce i proizvode za dohranu treba je ti sa seres o majcinskoj sisi. Da me prostis. Link to comment
noskich Posted December 23, 2016 Author Share Posted December 23, 2016 (edited) pa ako se ne slazes onda treba da objasnis kako tvoje telo razlikuje kada metabolizira molekul glukoze ili fruktoze koja dodje iz meda, od istog molekula iz belog secera. ne postoje ni naucni dokazi, ni plauzibilan mehanizam za tako nesto. Med je manje od 40% fruktoza i 30% glukoza, secer je po 50%. Med ima dodatne minerale, secer nema. Med je vise sladak pa koristis manje nego sto treba da koristis secer. E sad u zavisnosti od izvora polena, med moze da sadrzi dodatne korisne sastojke kao sto je manuka med. Edited December 23, 2016 by noskich Link to comment
noskich Posted December 23, 2016 Author Share Posted December 23, 2016 (edited) niko ne kaze da je "ovo" bolje od majcine sise. Ako pogledas preporuke bilo koje nacionalne zdravstvene organizacije ili WHO, vrlo agresivno se preporucuju ekskluzivno dojenje. mozda je tebi ovo novost, ali ne moze svaka zena da doji ili nema dovoljno mleka. Ako pogledas istrazivanja, velika vecina zena pocinje da doji po rodjenju deteta i ima za cilj da ekskluzivno doji. Neuspeh u ostvarenju tog cilja je najcesce povezan sa osecajem krivice, neuspeha, osecaja nize vrednosti, i poneka i full blown depresije. Poslednje sto zeni koja kupuje boce i proizvode za dohranu treba je ti sa seres o majcinskoj sisi. Da me prostis. A ti mislis da nema ljudi koji misle da je ovo bolje, jer je skuplje? I jer je cistije, sterilnije itd... Ovo se pozicionira kao 'Closer to nature' znaci ispade bolje nego sisa. I nije samo ovo. Koliko ima sredstava za ciscenje, pelena, chuda, samo da je sve sto sterilnije. E sad, ko nema mleka, bolje bi bilo da se nadje neko ko ima vise nego sto mu treba. Cime se opet vracamo na community i resavanje zivotnih problema prisnijim ljudskim odnosima, a ne komercijalizacijom i supstitucijom. Kad celjad nije besna, dojka nije tesna. Edited December 23, 2016 by noskich Link to comment
rajka Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 Med je vise sladak pa koristis manje nego sto treba da koristis secer. pa onda si ti taj koji govori o kalorijama, a ne ja. za minerala sam ja prva rekla, jos pre nekoliko postova. Ja takodje tvrdim da treba da jedes ono cega ces jesti manje overall, ako je za tebe to med, onda ok. ali metabolicki je isto, dali je odnos 4:3 ili 1:1 ne pravi razliku. Link to comment
Recommended Posts