Jump to content
IGNORED

slobodan pristup naoružanju

Anduril

Recommended Posts

Posted
Vazdušnom puškom i dIjabolom može da se ubije čovek?
Cek, cek, kakva je sad ovo zamena teza? kad sam ja rekao da sam protiv streljastva uopste, narocito protiv vazdusnih pusaka??Pocelo je tako sto sam pitao zasto se uopste proizvodi i prodaje smrtonosno oruzje, a Anduril je izmedju ostalih razloga naveo streljastvo. Super, eto vam vazdusnih pusaka pa se igrajte do mile volje.
Mete sa 10 krugova ne podsećaju na čoveka. Ili bar ne videh nijednog lika sa takvom tetovažom.
Priznajem da u zivotu nisam krocio u streljanu, a ono sto znam iz filmova izgleda uglavnom ovako :range_targets.jpgshooting-practice-by-ratha-grimes.jpgi to mi se nimalo ne dopada
Ono što je meni bilo zanimljivo je priča o koltovima. Valjda su neki od prvih modela nazvani "izjednačavačima", tj. ukinuli su zakon jačeg tako što su njihovim posedovanjem i slabiji mogli da se izbore sa jačima od sebe :D
Pobogu, pa valjda smo civilizacijski odmakli bar malo dalje od Divljeg Zapada? Ili vesamo i dalje konjokradice po kratkom postupku?
  • Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Indy

103

• Anduril

97

• Turnbull

75

• Аврам Гојић

64

Posted
Da se razumemo, ja sam za to da se zabrani i nosenje i posedovanje vatrenog oruzja. Ali da se to uradi na takav nacin da ne dodjemo u situaciju da kriminalci ostanu naoruzani, a gradjani koji postoju zakon, goloruki. Znaci, ako ti nadju pistolj ides u na visegodisnju robiju bez obzira na bilo kakve olaksavajuce okolnosti (uspomena od dede, nikad ga nisi iz kuce izneo i sl.). Ako te uhvate naoruzanog pri izvrsenju nekog (bilo kog) krivicnog dela da to znaci da neces skoro izaci iz zatvora. I da ovo vazi za sve. Recimo, policajac (samo onaj kome je oruzje potrebno) zaduzuje to oruzje na pocetku radnog vremena, na kraju ga vraca. Jedino zabrana u kojoj ne bi bilo povlascenih ima smisla.
Apsolutno. Opisao si tretman prema oruzju koji se primenjuje ili ka kome se tezi u vecini civilizovanih zemalja.
Posted
I opet te statistika vara. Pogledaj nivo ukupnih ubistava u tim drzavama. Da, Svajcarskoj ima vise ubistava vatrenim oruzjem jer ga i vise ima po kucama (to je logicno) ali je zato iza UK, Nemacke, Iralije, Francuske itd. po ukupnom broju ubistava/stanovniku (to jest nalazi se pri dnu liste). Kad neko nekog hoce da ubije, naci ce vec nacina i zabrana drzanja vatrenog oruzja to nece promeniti jer to nije primarni uzrok. Isti slucaj je vec i bio sa samoubistvima. Dakle, dzabe argumentacija.
Kao i uvek kad pokušaš da sam nešto napišeš, a da ne prepisuješ tudje ili copy-pasteuješ, usereš motku.UK, i Nemačka su jako ispod Švajcarske u pogledu ubistava vatrenim oružjem, Italija i Francuska su toliko daleko da ih i ne stavljaju medju prvih 40-ak.Isto i za broj ubistava ukupno.My linkBolje da se držiš prepisivanja tudjeg, i copy-paste-a, tako barem ima još poneko ko misli da si ti pametan ali se samo zezaš.Kad god si u retkim prilikama pokušao da nešto samostalno napišeš, ispalo je loše.
Posted
Priznajem da u zivotu nisam krocio u streljanu, a ono sto znam iz filmova izgleda uglavnom ovako
probaj, moze da ti bude interesantno. uplatis 1 gun-paket aranzman pa pucas iz svega i svacega.licno, preferiram outdoor streljane jer mozes da doneses sta god hoces+pupus+pakovanje od 6/vecinom 1 big ass blunt :D moja ekipa&ja cesto piknikujemo tamo. niko od nas ne bi ni mrava zgazio/pucanje nam je vise kao uzivljavanje u holivudske filmove.raspodelimo uloge: ko ce da donese hardware, ko ce da ga cisti(vecinom zene :D ), ko ce da kupi municiju (svakako ne zene obzirom da im prodavci uvek pokusavaju da utrape nekakvu skupu a sasvim nepotrebnu municiju), ko ce da naruci picu + konacno, ko ce da se potpise kao 'john smith, inspector callahan itd.'/moras da se upises u knjigu posetilaca/takodje moras da doneses sopstvenu metu/drveni ram odredjenih dimenzija na koji zalepis papir/ (treba neko za to da ode u home depot i da nabavi jelovicu za to). taj drveni ram treba da ti traje barem godinu dana; obzirom da smo svi strelci/slepci/pocepamo ga ko svinja masnu kesu/ nama to traje nekih 15min pa moramo da pravimo novi na licu mesta/cekic,drvo&ekseri/. ostali gun-entuzijasti nam se stalno podsmevaju na tome+prijavljuju nas sefu strelista da smo unsafelepo je sto mozes da razmenjujes hardware sa ostalim pacijentima/ja pucam tvoj, ti pucas moj/ pogotovu sto se uvek nadje neki sa automatskim oruzjem (sto je zabranjeno) pa ceka da svi pocnu da pucaju pa on/ona onda opali rafalno pa se ne primetizaobilazimo off duty pandure koji tamo stalno pucaju jer mogu da te uhapse na licu mesta zbog 'kaubojisanja'. lako ih primetis po pozi koju zauzmu/grcko-rimski od mermera/; nas stil je vise ono john wayne-opusteno :D
Posted (edited)

thanks but no thanksod tih mehanickih sportova, meni je mnogo zanimljivije da vozim motor, letim...poznavao sam najmanje desetak ljudi koji vise nisu medju zivima, zahvaljujuci dobroj uvezbanosti nekih u pucanjuprosao sam ispred Madere sa cerkom 10-15 minuta pre nego sto je ona lujka izvadila svoj legalni pistolj i prosvirala glavu devojci koja je isla u skolu sa mojom cerkomsamo se vi zabavljajte, nadam se jedino da hardware drzite strogo pod kljucem.

Edited by braca
Posted (edited)
Da, bash ... tako malo ubistava/samoubistava se deshava u akloholisanom stanu, u afektu, u stanju depresije, ....Shta mislish, da li je tada uputno imati vatreno oruzhje? ... spomenuo si otrov kao nachin za samoubistvo ... neko se npr. oleshi od alkohola ... shta mislish da li je uputnije da ima pishtolj uza se ili da ide da nadje neshto da se otruje zanavek?
Cedo, ovo sto pises ima intuitivno smisla, tako sam i ja ranije razmisljao. Medjutim, jos jednom, kad pogledas podatke iz juzne Amerike, SAD, Svajcarske/Ceske/Izraela i poredis ovo jednostavno nema smisla. Ove poslednje jednostavno nisu kriminalizovanije niti se tamo dogadja ukupno veci broj ubistava/samoubistava zbog liberalnijih zakona o posedovanju oruzja. Naprotiv. Svajcarska je na slicnom nivou poput restriktivnije Kanade ili Nemacke a ispred UK po broju ubistava vatrenim oruzjem.Ali je zato po ukupnom broju ubistava i kriminaliteta jasno iza Kanada, UK i Nemacke.E sad, razumem da nema smisla razgovarati sa nekim ko je budala ili glup jer linkuje nesto sto ne zna da procita poput Treska, ali hajde da normalno razgovaramo i objasnimo prostu cinjenicu da drzave poput Svajcarske i Ceske jednostavno nisu kriminalizovanije od drugih iako imaju liberalnije zakone o posedovanju naoruzanja. Ubistvo je ubistvo bez obzira da li je pocinjeno vatrenim oruzjem ili recimo nozem sto je mnogo cesce slucaj u UK recimo. Dakle, sloboda normalnih gradjana da poseduju oruzje ocigledno ne moze biti uzrok ubistvima nego su tu drugi faktori poput ilegalnog krijumacarenja/prodaje oruzja, kriminalizacija droga, gangova, geto-kriminalitet itd. mnogo vazniji.
Ok ... probaj ovo ... super istrazhivanje ... mozhda se razuverish oko samoubistava? ... Objectives. In this study we explored the association between rates of household firearm ownership and homicide across the United States, by age groups.Methods. We used cross-sectional time-series data (1988–1997) to estimate the association between rates of household firearm ownership and homicide.Results. In region- and state-level analyses, a robust association between rates of household firearm ownership and homicide was found. Regionally, the association exists for victims aged 5 to 14 years and those 35 years and older. At the state level, the association exists for every age group over age 5, even after controlling for poverty, urbanization, unemployment, alcohol consumption, and nonlethal violent crime.Conclusions. Although our study cannot determine causation, we found that in areas where household firearm ownership rates were higher, a disproportionately large number of people died from homicide.
Lepa studija, ima istih ili slicnih koje dokazuju suprotno. Obrati paznju da se govori o korelaciji a ne o kauzalitetu. Dakle, oni ovim nisu nista dokazali. U US veci deo eruzja koji se kasnije koristi u kriminalnom kontekstu zapravo dolazi sa tzv. sekundarnog (ilegalnog) trzista ili se dobija odmah ilegalno. To je glavni problem jer se to moze itekako ubuzdati/regulisati kao sto pokazuju druge drzave. Prema tome, ako neko hoce da kaze da genelno vazi da ogranicavanje slobode posedovanja oruzja vodi ka smanjenju kriminaliteta onda to mora da vazi u svim slucajevima a ako ocigledno ne vazi u svim onda se ta prosta teorija mora modifikovati i potraziti neko drugo, obicno ne tako prosto objasnjenje.
Apsolutno. Opisao si tretman prema oruzju koji se primenjuje ili ka kome se tezi u vecini civilizovanih zemalja.
Dok Ceska i Svajcarska nisu civilizovane? A razne totalitarne i autoritarne dikatature koje gotovo po pravilu uvek prvo limitiraju slobodu posedovanja oruzja su kao civilizovane. :isuse: Edited by Anduril
Posted (edited)
Cek, cek, kakva je sad ovo zamena teza? kad sam ja rekao da sam protiv streljastva uopste, narocito protiv vazdusnih pusaka??
Nikakva zamena teza, citirao sam i odgovarao na tvoju izjavu da je sportsko streljaštvo vežba za ubijanje ljudi (stoji citat na prethodnoj strani).Konkretno, u streljaštvu se koriste vazdušne puške i mete sa 10 krugova. Gledao si valjda neki snimak sa Jasnom Šekarić, mogao si da uočiš i sam.target10m.jpg17021_sekaric01-fonet-fonet_f.jpg?ver=1269600634Ti si verovatno mislio na vojna i policijska takmičenja (ne znam tačan naziv, combat shooting valjda), gde se simuliraju situacije kada se gađa u mete koje predstavljaju ljude (kriminalci, teroristi) koje treba pogoditi iz neke određene situacija (vozila, zakloni), i gde se koristi bojeva municija. To su sasvim druge stvari, tu učestvuje mali broj ljudi, oni čija je to struka.To što je Aion opisao je realno svačije viđenje kako treba da bude. Pa niko nije lud da želi da svaka budala ima pravo na oružje.I ja se slažem da bi tako bilo super. Druga je stvar što to nije izvodljivo. Ima puno bolida koji jednostavno sami naprave kratež.Ili puno povlašćenih koji će zaobići zakon ili ga podrediti sebi. I još kojekakvih likova koji će u tome videti "upper hand " za ko zna šta...Tako da - bolje i epoha "divljeg zapada" nego vraćanje u praistoriju gde se jednostavno plašiš svakoga ko nosi toljagu.Ili u domaćem slučaju velje ilića koji ima dozvolu za nošenje. Pa ti vidi... Edited by S.L.
Posted
Tako da - bolje i epoha "divljeg zapada" nego vraćanje u praistoriju gde se jednostavno plašiš svakoga ko nosi toljagu.
da te parafraziram 'god created men but sam colt made them equal'kad svi (jednako) pakujemo, svi se plasimo jedni od drugih, zar ne => nema kriminala osim sto svi koji ga pakuju dodju u iskusenje da ga i (jednako) upotrebe
Posted
Nikakva zamena teza, citirao sam i odgovarao na tvoju izjavu da je sportsko streljaštvo vežba za ubijanje ljudi (stoji citat na prethodnoj strani).Konkretno, u streljaštvu se koriste vazdušne puške i mete sa 10 krugova. Gledao si valjda neki snimak sa Jasnom Šekarić, mogao si da uočiš i sam.
Ok, nisam bio dovoljno precizan, mislio sam na "sportsko" pucanje iz vatrenog oruzja. Jel sad jasnije?
Ti si verovatno mislio na vojna i policijska takmičenja (ne znam tačan naziv, combat shooting valjda), gde se simuliraju situacije kada se gađa u mete koje predstavljaju ljude (kriminalci, teroristi) koje treba pogoditi iz neke određene situacija (vozila, zakloni), i gde se koristi bojeva municija. To su sasvim druge stvari, tu učestvuje mali broj ljudi, oni čija je to struka.
Ne, mislio sam bas na ono sto sam pokazao na slikama. Streljane gde obicni ljudi vezbaju gadjanje siluete drugih ljudi iz smrtonosnog vatrenog oruzja. Pitaj TBone koje mete koriste on i njegovi pistoljerosi
To što je Aion opisao je realno svačije viđenje kako treba da bude. Pa niko nije lud da želi da svaka budala ima pravo na oružje.I ja se slažem da bi tako bilo super. Druga je stvar što to nije izvodljivo. Ima puno bolida koji jednostavno sami naprave kratež.Ili puno povlašćenih koji će zaobići zakon ili ga podrediti sebi. I još kojekakvih likova koji će u tome videti "upper hand " za ko zna šta...Tako da - bolje i epoha "divljeg zapada" nego vraćanje u praistoriju gde se jednostavno plašiš svakoga ko nosi toljagu.Ili u domaćem slučaju velje ilića koji ima dozvolu za nošenje. Pa ti vidi...
Znaci, da bi se zastitili od jedne naoruzane budale, treba da naoruzamo jos budala? Alal ti vera na rezonu.
Posted
da te parafraziram 'god created men but sam colt made them equal'kad svi (jednako) pakujemo, svi se plasimo jedni od drugih, zar ne => nema kriminala osim sto svi koji ga pakuju dodju u iskusenje da ga i (jednako) upotrebe
nema kriminala??? gde to nema kriminala, pa redovno vam poneko "pakovan" flipne i pobije 10-15 ljudi, jel treba da podsecam na poslednju tragediju?
Posted

pa to sam i mislio. zaboravio smajli

Posted (edited)
Cedo, ovo sto pises ima intuitivno smisla, tako sam i ja ranije razmisljao. Medjutim, jos jednom, kad pogledas podatke iz juzne Amerike, SAD, Svajcarske/Ceske/Izraela i poredis ovo jednostavno nema smisla.
Naravno da ima smisla ... i ne samo intuitivno ...Iskoristicu priliku da tvoje linkove iskoristim protivu tebe ...Pogledaj listu ... u kojem se to drushtvu nalaze USA, Cheshka i Shvajcarska ... koliko ima zemalja u svetu? ... Gde su na listi te tri zemlje kada govorimo o standardu zhivota, o zakonima i njihovom sprovodjenju, o bilo kojem dugom parametru ... po kojem su one, sasvim sigurno na/pri vrhu liste ...Ja bih rekao da su ovde na vrhu (ja bih rekao dnu) liste ... liste koja ima ime : Murders with firearms (per capita) (most recent) by countryTo je sramotno, ne? ... a shta je uzrok?

# 1 South Africa # 2 Colombia # 3 Thailand # 4 Zimbabwe # 5 Mexico # 6 Belarus # 7 Costa Rica # 8 United States # 9 Uruguay# 10 Lithuania# 11 Slovakia # 12 Czech Republic # 13 Estonia # 14 Latvia # 15 Macedonia, The Former Yugoslav Republic of # 16 Bulgaria # 17 Portugal # 18 Slovenia # 19 Switzerland

Kada na to dodash da su te drzhave nisko po ukupnom broju ubistava, onda argument protivu oruzhja postaje josh jachi, manje ubistava, a veci(najveci) procenat izvrshen vatrenim oruzhjem.Shta mislish, da li bi ukupan broj ubistava(samoubistava) u Shvajcarskoj bio manji, kada bi bilo manje vatrenog oruzhja?Ja sam siguran da bi ... upravo zbog onog zdravorazumskog ... a ti ga nareche, intuitivnog razmishljanja.

Lepa studija, ima istih ili slicnih koje dokazuju suprotno. Obrati paznju da se govori o korelaciji a ne o kauzalitetu. Dakle, oni ovim nisu nista dokazali.
Upravo suprotno ... dovoljno je dokazati korelaciju izmedju kolichine vatrenog oruzhja i broja ubistava/samoubistava.Zashto ulaziti u razloge? ... Netko zheli da ubije, nekoga, ili samoga sebe ... koji je najlakshi nachin da to uradi?
Tako da - bolje i epoha "divljeg zapada" nego vraćanje u praistoriju gde se jednostavno plašiš svakoga ko nosi toljagu.Ili u domaćem slučaju velje ilića koji ima dozvolu za nošenje. Pa ti vidi...
Ono shto vama (onima koji se zalazhu za liberalne zakone oko oruzhja) nije jasno, jeste to, da, shto ima vishe oruzhja, lakshe je ubiti ... u odredjenim uslovima, od kojih sam neke naveo u prethodnom postu, na samome pochetku. Protivu drugih sluchajeva, pljachki, razbojnishtava etc. drushtvo treba da se bori vec utvrdjenim mehanizmima, a ne herojstvom svojih gradjana. To je mozhda vazhilo na divljem zapadu, teshko nama ako smo ostali na tom nivou. A kamo li da se na smanjenje oruzhja gleda kao na vracanje u predhistoriju. Edited by cedo
Posted

pratim izdaleka ove sorke u Egiptu i pitam se koji bi rezultat bio kad bi svi bili "slobodni" i "pakovani"...

Posted (edited)
pratim izdaleka ove sorke u Egiptu i pitam se koji bi rezultat bio kad bi svi bili "slobodni" i "pakovani"...
kako koji ... narod bi pobedio edit: ili narod bi pobedio ... jel to isto? ... nekada nisam siguran sa om Edited by cedo
Posted
Ono shto vama (onima koji se zalazhu za liberalne zakone oko oruzhja) nije jasno, jeste to, da, shto ima vishe oruzhja, lakshe je ubiti ... u odredjenim uslovima, od kojih sam neke naveo u prethodnom postu, na samome pochetku. Protivu drugih sluchajeva, pljachki, razbojnishtava etc. drushtvo treba da se bori vec utvrdjenim mehanizmima, a ne herojstvom svojih gradjana. To je mozhda vazhilo na divljem zapadu, teshko nama ako smo ostali na tom nivou. A kamo li da se na smanjenje oruzhja gleda kao na vracanje u predhistoriju.
Kojima "nama" ?Odgovaram isključivo za sopstvene reči. Ako želiš da diskutuješ, svoju fikciju drži pod kontrolom.Konkretno, liberalni zakoni i herojstvo građana nisu iz mog pera (tj. tastature),
Znaci, da bi se zastitili od jedne naoruzane budale, treba da naoruzamo jos budala? Alal ti vera na rezonu.
Nemoj meni aplaudirati za zaključak koji je tvoja glava smislila. To je tvoj rezon, tako da tebi pripadaju zasluge.Moja je jedina konstatacija da Aion-a želja (viđenje) trenutno nije moguće.Što se tiče domaćih propisa, oni su mi sasvim ok.