Gandalf Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 (edited) Edited February 5, 2016 by Gandalf
Gandalf Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 (edited) definicija tirana/diktatora narocito u modernom svetu je do bljutavosti relativizovana... manje više, još uvek se povodimo za definicijama koje su važile u Grčkoj i Rimu pre 2K godina. s tim da diktator/tiranin tada nije sobom nosilo a priori negativnu konotaciju da je apsolutni vladar takodje i zlikovac. negativna konotacija danas je prirodna posledica insistiranja na tome da vlast više nije božanski mandat (kojim su se kitili kineski carevi, kalife, i evropski vladari od Dioklecijana). Nije ON taj koji se koprca ovoliko dugo, cak i pre dolaska Rusa, da njih kao cinilac obidjemo: kurac bi se koprcao da na svojoj strani nema glasackotm telo u vise nego pristojnom procentu, govorim naravno o podrsci jednog - znacajnog - dela stanovnistva. pa šta? i najgori režimi su, skoro uvek, imali podršku značajnog dela populacije - svi oni koji su apsolutno privilegovani u datom sistemu, i oni koji bi eventualnim promenama izgubili relativno privilegovan status. primera pun qrac. Svako od tih njegovih bi te, verovatno, upucao momentalno kad bi krenuo da ga ubedjujes da mu je gazda diktator, 1 zlo koje treba zbrisati sa lica zemlje, itd, itd... I - bio bi u pravu. po zakonima i pravilima koji važe u datim okolnostima, on bi imao i pravo i dužnost da mi "objasni" ko je pravi i autentični Bog kome se valja klanjati. to su upravo ona pravila i zakoni koje sam ja imao na umu. Edited February 5, 2016 by Gandalf
namenski Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 Jebeš Asada, ovo drugo što si napisao je vrlo, vrlo ružno, nadam se da ti je tastatura bila brža od pameti. Nisam siguran da razumem na sta tacno mislis, daj da vidim? @Gandalf: ako cemo po definicijama, OK je. Ja sam, izmedju ostalog, pitao sta je sa Zakonima, sa ma i formalno izrecenom osudom da to tako ne moze, da nije u redu. Takozvano stanje na terenu i zakrvljenost i podeljenost strana u gradjanskim ratovima nisu nesto gde je bas OK biti kategorican, od ex-yu do Sirije sa sve Asadovim diktatorstvom ili cinjenicom da on, takav kakav je, uziva podrsku znacajnog dela stanovnistva inace se u protivnom nikako ne bi mogao da odrzi ovoliko koliko se odrzao. Cudno je, inace, da se u gadafisanju i somozisanju niko ne seti, na primer Aljendea, i njega upucase legalno, a da nikom s glave dlaka nije falila. Ali, sve to na stranu: moj pocetni post je bio samo i samo pokusaj da se skrene paznja na nestanak nekih elementarnih civilizacijskih normi. Necu, naravno, da dovodim u pitanje opravdanost i potrebu lova na Osamu - Bwl rece nesto na tu temu, ali: sa civilizacijom, ne mislim samo na Amerikance, koja aplaudira procurelom podatku da su profesionalcitm ispalili u mrtvog doticnog stotine metaka, nesto definitivno nije u redu. Ako nista drugo, pristojan svet o tome cuti.
namenski Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 pa šta? i najgori režimi su, skoro uvek, imali podršku značajnog dela populacije - svi oni koji su apsolutno privilegovani u datom sistemu, i oni koji bi eventualnim promenama izgubili relativno privilegovan status. primera pun qrac. Pa nista. Kad pobedimo obracunacemo se sa znacajnim delom populacije, OK?
Gandalf Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 Kad pobedimo obracunacemo se sa znacajnim delom populacije, OK? u datom kontekstu je savršeno nebitno šta tu jeste ili nije ok. navoditi manje ili više značajnu podršku bilo kojem diktatoru prosto nije argument kojim bi se mogla potkovati tvrdnja da to u stvari možda i nije diktatura.
namenski Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 u datom kontekstu je savršeno nebitno šta tu jeste ili nije ok. navoditi manje ili više značajnu podršku bilo kojem diktatoru prosto nije argument kojim bi se mogla potkovati tvrdnja da to u stvari možda i nije diktatura. Ni rekao ni pomislio da se NE radi o diktaturi, ne mogu da verujem da ucitavas, jos manje da sam bio toliko nerazumljiv. Opet, da se zadrzimo samo na primeru Sirije: jedno od itekako mogucih resenja za danasnju Siriju je pobeda Asada. Nisam siguran da to mozda ne bi bilo jos i ponajbolje za Siriju kako sada stvari stoje. Ili cemo da se vratimo na pricu o nasim i njihovim diktatorima? Obaska sto nikako da se vratimo na sustinu onoga o cemu sam pokusao i zbog cega sam poceo pricu: to sto je neko ogavni diktator ne daje legitimaciju seirenju nad scenama masakriranja doticnog, niti zarad humanizma i renesanse, niti zarad osetljivih stomaka. Prakticne posledice na stranu: lozenje postojecih diktatora, podobnih ili nepodobnih, da posto-poto istraju do kraja, jer sumnjam da bi ta fela bila naklonjena Prosperovom resenju mirnog sagledavanja mogucnosti da na vreme, bezbolno i bez problema sidju sa vlasti. Da je tako, onda ne bi bili diktatori -_-
Gandalf Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 (edited) Takozvano stanje na terenu i zakrvljenost i podeljenost strana u gradjanskim ratovima nisu nesto gde je bas OK biti kategorican, od ex-yu do Sirije sa sve Asadovim diktatorstvom ili cinjenicom da on, takav kakav je, uziva podrsku znacajnog dela stanovnistva inace se u protivnom nikako ne bi mogao da odrzi ovoliko koliko se odrzao. Cudno je, inace, da se u gadafisanju i somozisanju niko ne seti, na primer Aljendea, i njega upucase legalno, a da nikom s glave dlaka nije falila. zakrvljenost je direktna posledica prirode režima pre pobune, i prirode odgovora kojem su režimlije pribegli kada je pobuna počela. sasvim je očekivano, verovatno i neibežno, da će opozicija na mučenja i masakre odgovoriti nesputanom mržnjom. i da će ta mržnja ojačati podršku koju režim uživa među ljudima koji su im baza - ako ništa drugo, režimska gamad postaje manje zlo za značajan broj ljudi. već viđeno. to je upravo ono na šta se i baca kocka, radikalizacija protivnika i radikalizacija baze su jedan od načina za očuvanje vlasti po svaku cenu. pri tome je baza dovedena u poziciju da im je očuvanje sistema jedina nada za opstanak. što će reći, ili će pobiti protivnike, ili će protivnici pobiti njih. edit: Aljende je bio demokratski izabran. potpuno druga kategorija. Edited February 5, 2016 by Gandalf
Gandalf Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 (edited) Ni rekao ni pomislio da se NE radi o diktaturi, ne mogu da verujem da ucitavas, jos manje da sam bio toliko nerazumljiv. pitao si: pominjes Asada, nemam nista protiv ali samo ako mi objasnis sledece: Nije ON taj koji se koprca ovoliko dugo, cak i pre dolaska Rusa, da njih kao cinilac obidjemo: kurac bi se koprcao da na svojoj strani nema glasackotm telo u vise nego pristojnom procentu, govorim naravno o podrsci jednog - znacajnog - dela stanovnistva. Edited February 5, 2016 by Gandalf
namenski Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 zakrvljenost je direktna posledica prirode režima pre pobune, i prirode odgovora kojem su režimlije pribegli kada je pobuna počela. sasvim je očekivano, verovatno i neibežno, da će opozicija na mučenja i masakre odgovoriti nesputanom mržnjom. i da će ta mržnja ojačati podršku koju režim uživa među ljudima koji su im baza - ako ništa drugo, režimska gamad postaje manje zlo za značajan broj ljudi. već viđeno. to je upravo ono na šta se i baca kocka, radikalizacija protivnika i radikalizacija baze su jedan od načina za očuvanje vlasti po svaku cenu. pri tome je baza dovedena u poziciju da im je očuvanje sistema jedina nada za opstanak. što će reći, ili će pobiti protivnike, ili će protivnici pobiti njih. edit: Aljende je bio demokratski izabran. potpuno druga kategorija. Radi se o gradjanskom ratu, ponavljam po ne znam koji put. Niti su asadovci apsolutni djavoli, niti pobunjenici apsolutni andjeli, vec vidjeno. I strahovito, uzasno relativno kako to vec u gradjanskim ratovima biva. Mrznja nije monopol samo jedne strane, a njihova izjednacenost i po broju i po kvalitetu je nesto s cim mora da se racuna. Bold je teorijski odlicno resenje, samo se bojim da ga je u praksi prilicno tesko sprovesti: rat zamagljuje pravo stanje stvari. Naime, pod oruzjem je, dakle reseno da gine, mozda nekih 5 - max 10% takozvanog radno sposobnog stanovnistva, to je inace uobicajen procenat, mislim da mozemo da ga prihvatimo. Ostali, ogromna vecina, vec vidjeno, ceka rasplet i strada ponajvise. Njoj je danas svejedno, a prilicno sam siguran da bi umesto danasnje situacije pozdravili kakvu-takvu stabilnost, cak i po cenu da se odreknu demokratije, narocito imajuci uvid u desavanja u Libiji, Egiptu, Iraku..
namenski Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 pitao si: pominjes Asada, nemam nista protiv ali samo ako mi objasnis sledece: Nije ON taj koji se koprca ovoliko dugo, cak i pre dolaska Rusa, da njih kao cinilac obidjemo: kurac bi se koprcao da na svojoj strani nema glasackotm telo u vise nego pristojnom procentu, govorim naravno o podrsci jednog - znacajnog - dela stanovnistva. I tebi je ovo dokaz da ja zagovaram diktaturu? Ili mozda sporis da je Asadovo glasackotm telo dovoljno veliko da mu omoguci upravo ono sto mu je omogucilo: dugu igru sa pobunjenicima? Daj, pa da nema znacajnu podrsku medju sopstvenim stanovnistvom, djavola bi izdrzao koliko bi izdrzao, to je elementarna cinjenica.
frn1782 Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 Meni je preslatka rasprava u kojoj je Asad diktator a "umerena opozicija" ima legitimiet verovatno poslat od Alaha licno i samo njemu dokuciv.
namenski Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 Meni je preslatka rasprava u kojoj je Asad diktator a "umerena opozicija" ima legitimiet verovatno poslat od Alaha licno i samo njemu dokuciv. I to.
Gandalf Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 (edited) Niti su asadovci apsolutni djavoli, niti pobunjenici apsolutni andjeli, vec vidjeno. šta s tim? nikada nije ni vođen rat, građanski ili kakav drugi, u kome su ratovali anđeli vs đavoli. malo si opterećen time da ti nešto učitavam, pa eto da naglasim da nije upućeno tebi: insistiranje na tome kako ovi ili oni nisu anđeli/đavoli je najčešće obično mućenje vode. takvo insistiranje na očiglednoj činjenici predstavlja retorički trik, kojim se prvo uspostavlja ideal.* obzirom da taj ideal nikada nije postojao, niti će, dokazali smo kako je sve to ipak mnogo komplikovano, i ništa nije baš tako kako izgleda. i tako dalje, i tako bliže. *u ovom slučaju... Umerena i Miroljubiva Gerila vs. Režimske Sluge Satanine? Blagoslovena Sekularna Vlast vs. Džihadi Neman? Ostali, ogromna vecina, vec vidjeno, ceka rasplet i strada ponajvise. Njoj je danas svejedno, a prilicno sam siguran da bi umesto danasnje situacije pozdravili kakvu-takvu stabilnost, cak i po cenu da se odreknu demokratije, narocito imajuci uvid u desavanja u Libiji, Egiptu, Iraku... aka "tiha većina". zbog njih bi opozicija trebalo da prizna Jednog Boga i Vođu, i odu kućama da ćute i smrde? ili bi režimlije trebalo da dignu ruke i pokaju se, priznaju grehe, i prepuste vlast uzdajući se u dobrohotnost opozicije? Edited February 5, 2016 by Gandalf
Gandalf Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 (edited) Meni je preslatka rasprava u kojoj je Asad diktator a "umerena opozicija" ima legitimiet verovatno poslat od Alaha licno i samo njemu dokuciv. meni je preslatko to što ti u glavi nemaš ama baš ništa. Edited February 5, 2016 by Gandalf
Recommended Posts