Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zanimljivosti i čudnovatosti u raznim jezicima

Featured Replies

Odakle početi?Hm, da, stvarno mi je vrlo zanimljivo i čudnovato kako bre ni u jednom meni poznatom jeziku ne postoji pridev za "ne biti žedan"? (kao što je ne biti gladan = sit)[iZVINJENJE: Umesto da odgovorim, ja pritisnuo dugme za editovanje, pa ubacio svoj odgovor u tvoj. bus] :blush:

Edited by crveni autobus

Odakle početi?Hm, da, stvarno mi je vrlo zanimljivo i čudnovato kako bre ni u jednom meni poznatom jeziku ne postoji pridev za "ne biti žedan"? (kao što je ne biti gladan = sit)
Najbliže što ja znam je utažena, apagada, i quenched, no to se odnosi na žeđ, a ne na osobu.

sit i napit ?

Za zivotinju bih rekla da je sita i napojena u slucaju da mislim da nije ni gladna, ni zedna, a za coveka da je "sit i napojen" bih izvalila samo u shali! Moguce je zamisliti da neko u neobaveznom razgovoru kaze na srpskom: "Hvala, sit sam i napojen", sto bi u prevodu znacilo - nisam ni gladan, ni zedan.Zaista zanimljivo to odsustvo prideva za "ne biti zedan". :)

• Author

Uf, znam da sam dosadna, ali naš veznik "a" je stvarno karakteristična stvar.I prilično je zeznuta za strance, da ukače kad treba "a" umesto "i" ili "ali".

• 2 weeks later...
Za zivotinju bih rekla da je sita i napojena u slucaju da mislim da nije ni gladna, ni zedna, a za coveka da je "sit i napojen" bih izvalila samo u shali! Moguce je zamisliti da neko u neobaveznom razgovoru kaze na srpskom: "Hvala, sit sam i napojen", sto bi u prevodu znacilo - nisam ni gladan, ni zedan.Zaista zanimljivo to odsustvo prideva za "ne biti zedan". :)
says who? ne biti žedan = gasan !
  • 2 months later...

Danas je koleginica postavila pitalicu, mozgalicu verovatno poznatu lingvistima.Trazila je da pronadjemo imenicu srednjeg roda u srpskom jeziku koja se zavrsava na -a.Mozgali smo dva sata i pronasli jednu jedinu.Moguce ?Jedan izuzetak ? :o

Doba? To je jedina imenica srednjeg roda na -a u srpskom.

pa jeeesteal' mi se nadali jos nekoj :lolol:

Nema :DJadno doba, baš je usamljeno ;)

Doba? To je jedina imenica srednjeg roda na -a u srpskom.
I zenskog roda na -o. So.Je l' jedina?
I zenskog roda na -o. So.Je l' jedina?
hmm, ima i misao (kao i zamisao i druge složenice).

Da, tacno.

Нова питалица: која реч мења род док мења падеже? У неким падежима је средњег, у неким женског рода.

oko i uho?

nije fer da ja učestvujem u igri :inn: