Amelija Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 (edited) Odakle početi?Hm, da, stvarno mi je vrlo zanimljivo i čudnovato kako bre ni u jednom meni poznatom jeziku ne postoji pridev za "ne biti žedan"? (kao što je ne biti gladan = sit)[iZVINJENJE: Umesto da odgovorim, ja pritisnuo dugme za editovanje, pa ubacio svoj odgovor u tvoj. bus] Edited October 10, 2007 by crveni autobus
bus Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 Odakle početi?Hm, da, stvarno mi je vrlo zanimljivo i čudnovato kako bre ni u jednom meni poznatom jeziku ne postoji pridev za "ne biti žedan"? (kao što je ne biti gladan = sit)Najbliže što ja znam je utažena, apagada, i quenched, no to se odnosi na žeđ, a ne na osobu.
lulana Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Za zivotinju bih rekla da je sita i napojena u slucaju da mislim da nije ni gladna, ni zedna, a za coveka da je "sit i napojen" bih izvalila samo u shali! Moguce je zamisliti da neko u neobaveznom razgovoru kaze na srpskom: "Hvala, sit sam i napojen", sto bi u prevodu znacilo - nisam ni gladan, ni zedan.Zaista zanimljivo to odsustvo prideva za "ne biti zedan". :)
Amelija Posted October 22, 2007 Author Posted October 22, 2007 Uf, znam da sam dosadna, ali naš veznik "a" je stvarno karakteristična stvar.I prilično je zeznuta za strance, da ukače kad treba "a" umesto "i" ili "ali".
cilemile Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 Za zivotinju bih rekla da je sita i napojena u slucaju da mislim da nije ni gladna, ni zedna, a za coveka da je "sit i napojen" bih izvalila samo u shali! Moguce je zamisliti da neko u neobaveznom razgovoru kaze na srpskom: "Hvala, sit sam i napojen", sto bi u prevodu znacilo - nisam ni gladan, ni zedan.Zaista zanimljivo to odsustvo prideva za "ne biti zedan". :)says who? ne biti žedan = gasan !
angelfish Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 Danas je koleginica postavila pitalicu, mozgalicu verovatno poznatu lingvistima.Trazila je da pronadjemo imenicu srednjeg roda u srpskom jeziku koja se zavrsava na -a.Mozgali smo dva sata i pronasli jednu jedinu.Moguce ?Jedan izuzetak ? :o
Ulven Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 Doba? To je jedina imenica srednjeg roda na -a u srpskom.
Morgenrot Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Doba? To je jedina imenica srednjeg roda na -a u srpskom.I zenskog roda na -o. So.Je l' jedina?
Ulven Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 I zenskog roda na -o. So.Je l' jedina?hmm, ima i misao (kao i zamisao i druge složenice).
расејан Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Нова питалица: која реч мења род док мења падеже? У неким падежима је средњег, у неким женског рода.
Recommended Posts