Jump to content
IGNORED

Zanimljivosti i čudnovatosti u raznim jezicima

Amelija

Recommended Posts

Posted (edited)

Odakle početi?Hm, da, stvarno mi je vrlo zanimljivo i čudnovato kako bre ni u jednom meni poznatom jeziku ne postoji pridev za "ne biti žedan"? (kao što je ne biti gladan = sit)[iZVINJENJE: Umesto da odgovorim, ja pritisnuo dugme za editovanje, pa ubacio svoj odgovor u tvoj. bus] :blush:

Edited by crveni autobus
Posted
Odakle početi?Hm, da, stvarno mi je vrlo zanimljivo i čudnovato kako bre ni u jednom meni poznatom jeziku ne postoji pridev za "ne biti žedan"? (kao što je ne biti gladan = sit)
Najbliže što ja znam je utažena, apagada, i quenched, no to se odnosi na žeđ, a ne na osobu.
Posted

Za zivotinju bih rekla da je sita i napojena u slucaju da mislim da nije ni gladna, ni zedna, a za coveka da je "sit i napojen" bih izvalila samo u shali! Moguce je zamisliti da neko u neobaveznom razgovoru kaze na srpskom: "Hvala, sit sam i napojen", sto bi u prevodu znacilo - nisam ni gladan, ni zedan.Zaista zanimljivo to odsustvo prideva za "ne biti zedan". :)

Posted

Uf, znam da sam dosadna, ali naš veznik "a" je stvarno karakteristična stvar.I prilično je zeznuta za strance, da ukače kad treba "a" umesto "i" ili "ali".

• 2 weeks later...
Posted
Za zivotinju bih rekla da je sita i napojena u slucaju da mislim da nije ni gladna, ni zedna, a za coveka da je "sit i napojen" bih izvalila samo u shali! Moguce je zamisliti da neko u neobaveznom razgovoru kaze na srpskom: "Hvala, sit sam i napojen", sto bi u prevodu znacilo - nisam ni gladan, ni zedan.Zaista zanimljivo to odsustvo prideva za "ne biti zedan". :)
says who? ne biti žedan = gasan !
  • 2 months later...
Posted

Danas je koleginica postavila pitalicu, mozgalicu verovatno poznatu lingvistima.Trazila je da pronadjemo imenicu srednjeg roda u srpskom jeziku koja se zavrsava na -a.Mozgali smo dva sata i pronasli jednu jedinu.Moguce ?Jedan izuzetak ? :o

Posted

Doba? To je jedina imenica srednjeg roda na -a u srpskom.

Posted

pa jeeesteal' mi se nadali jos nekoj :lolol:

Posted
Doba? To je jedina imenica srednjeg roda na -a u srpskom.
I zenskog roda na -o. So.Je l' jedina?
Posted
I zenskog roda na -o. So.Je l' jedina?
hmm, ima i misao (kao i zamisao i druge složenice).
Posted

Нова питалица: која реч мења род док мења падеже? У неким падежима је средњег, у неким женског рода.

Posted

oko i uho?

nije fer da ja učestvujem u igri :inn: