Posted October 10, 200717 yr Odakle početi?Hm, da, stvarno mi je vrlo zanimljivo i čudnovato kako bre ni u jednom meni poznatom jeziku ne postoji pridev za "ne biti žedan"? (kao što je ne biti gladan = sit)[iZVINJENJE: Umesto da odgovorim, ja pritisnuo dugme za editovanje, pa ubacio svoj odgovor u tvoj. bus] Edited October 10, 200717 yr by crveni autobus
October 10, 200717 yr Odakle početi?Hm, da, stvarno mi je vrlo zanimljivo i čudnovato kako bre ni u jednom meni poznatom jeziku ne postoji pridev za "ne biti žedan"? (kao što je ne biti gladan = sit)Najbliže što ja znam je utažena, apagada, i quenched, no to se odnosi na žeđ, a ne na osobu.
October 18, 200717 yr Za zivotinju bih rekla da je sita i napojena u slucaju da mislim da nije ni gladna, ni zedna, a za coveka da je "sit i napojen" bih izvalila samo u shali! Moguce je zamisliti da neko u neobaveznom razgovoru kaze na srpskom: "Hvala, sit sam i napojen", sto bi u prevodu znacilo - nisam ni gladan, ni zedan.Zaista zanimljivo to odsustvo prideva za "ne biti zedan". :)
October 22, 200717 yr Author Uf, znam da sam dosadna, ali naš veznik "a" je stvarno karakteristična stvar.I prilično je zeznuta za strance, da ukače kad treba "a" umesto "i" ili "ali".
October 30, 200717 yr Za zivotinju bih rekla da je sita i napojena u slucaju da mislim da nije ni gladna, ni zedna, a za coveka da je "sit i napojen" bih izvalila samo u shali! Moguce je zamisliti da neko u neobaveznom razgovoru kaze na srpskom: "Hvala, sit sam i napojen", sto bi u prevodu znacilo - nisam ni gladan, ni zedan.Zaista zanimljivo to odsustvo prideva za "ne biti zedan". :)says who? ne biti žedan = gasan !
January 4, 200817 yr Danas je koleginica postavila pitalicu, mozgalicu verovatno poznatu lingvistima.Trazila je da pronadjemo imenicu srednjeg roda u srpskom jeziku koja se zavrsava na -a.Mozgali smo dva sata i pronasli jednu jedinu.Moguce ?Jedan izuzetak ? :o
January 5, 200817 yr Doba? To je jedina imenica srednjeg roda na -a u srpskom.I zenskog roda na -o. So.Je l' jedina?
January 5, 200817 yr I zenskog roda na -o. So.Je l' jedina?hmm, ima i misao (kao i zamisao i druge složenice).
January 5, 200817 yr Нова питалица: која реч мења род док мења падеже? У неким падежима је средњег, у неким женског рода.