kapetanm Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 ...i autor teme je vrlo kratko i precizno definisao temu: zašto savremeni ruski političari i majka crkva baca tolstoja u zapećak?čehov je tu samo primer drugog značajnog ruskog pisca koga sadašnja vlast poštuje.niko, sem žiže i tebe, nije protumačio temu kao lav vs anton.tema je lav.i sve o njemu.U pravu si. Malo sam se zaneo oko Čehova, jbg
Master of Puppets Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Dobar deo averzije prema Tolstoju (ovde i u mojoj generaciji +/- par godina) verovatno dolazi od toga što su Ana Karenjina, negde i Rat i Mir bili deo školske lektire.slažem se sa ovim. terali su me da čitam tolstoja kad sam imao 17 godina, pa i sad kad obožavam da čitam padne mi mrak na oči kad čujem za njega.
Ras Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 A jel' pisao taj Lav nesto na forumu?Pisao na politici i završio na deponiji. O tome je topik.
Malvo Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 ...i autor teme je vrlo kratko i precizno definisao temu: zašto savremeni ruski političari i majka crkva baca tolstoja u zapećak?Па, овако нешто прво треба поткрепити. По чему је то Толстој бачен у запећак?
odmor Posted January 6, 2011 Author Posted January 6, 2011 Toлстојеве идеје се могу упоредити са идејама комунизма једино у смислу да је он Христово царство видео на овом свету, овде и сада, да га догме и став цркве нису превише занимали(иако их је добро познавао) и да није превише веровао у онострано. Ту би могла да се повуче паралела са комунистима, мада би и код таквог мешања баба и жаба било много више разлика него сличности. U Ratu i Miru ima lik Marije cerke starog grofa Bolkonski (sestra Andreja Bolkonskog). Ona zivi sa ocem na imanju na selu i snazno je religiozna na nekakav mejnstrim nacin (ocigledno delimicno usled traume zivota sa strogim ocem). Iz nacina na koji Tolstoj to opisuje se jasno vidi njegov kritican odnos prema tome (implicira da je u stvari njeno religiozno osecanje nista drugo do zamena za licnu odgovornost). Он у опозитном односу умногоме стоји са Достојевским, Чехов је из неке друге приче.Sa jedne strane Dostojevski je u Zlim Dusima (nakon iskustva sa logorom) sasvim jasno dao viziju sta ce biti od komunizma (pakao). Tolstoj do tako necega nije dosao (ako ne gresim), iako se Dostojevskom moze zameriti imprelijalizam. Vikipedija na hrvatskom o Tolstoju je iskljucivo o njegovom ljubavnom zivotu :) Vidi se da covek nije ziveo u skladu s'onim sto je pisao. Iz dnevnika..:> 20. XII. 1850; loš dan; bio sam kod Cigana. 28... kod Cigana; 29. zaista živim kao pravi gad... Uvečer pišem pravila života, a zatim odlazim kod Cigana!
odmor Posted January 6, 2011 Author Posted January 6, 2011 Па, овако нешто прво треба поткрепити. По чему је то Толстој бачен у запећак?Ima referenca u prvom postu na onaj clanak. Dostojevskog komunisti nisu voleli, a Tolstoju su stampali dela masovno. Kad je pao komunizam, situacija se obrnula.
Malvo Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 У том случају се проблем базира на односу према религији. Што се тиче односа према вери, Толстој јесте имао критички однос према догматском схватању хришћанства, али је и сам, на неки чудан начин, веровао у Христа. Постоји добра студија Џона Штајнера у вези са тим. Е сад, што се тиче положаја Толстоја у данашњој Русији, о томе не знам превише, те не бих да се упуштам у расправу. Уметничка вредност његових текстова је огромна, а идеје су такве да нико нормалан не може да им се оштро супротстави, па макар се не слагао са њима.
pt 2.0 Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Па, овако нешто прво треба поткрепити. По чему је то Толстој бачен у запећак?ako pitaš mene - ne znam prilike u rusiji na tu temu (a ni uopšte).a ako ga i ne uvažavaju u tamošnjoj javnosti danas - njegovo ime i mesto u istoriji svetske književnosti je veće od toga.
Аврам Гојић Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 (edited) Harms dicit:...Lav Tolstoj veoma je voleo decu. Jednom šetao Tverskim bulevarom, kad, ispred njega ispade Puškin. Kao što je poznato, Puškin je bio niskog rasta. "Naravno, ovaj više nije dete, pre će biti da je dečak" - pomisli Lav Tolstoj. - "Ali svejedno, stići ću ga i pomilovati po glavi." I potrča da sustigne Puškina. A Puškin, koji nije znao šta Tolstoj namerava, uhvati maglu. Bežeći pored pozornika, on ga uzbuni tom nepriličnom jurnjavom na javnom mestu, te gorepomenuti pandur nagne za njim s ciljem da ga zaustavi. Posle je zapadna štampa pisala da se u Rusiji književnici podvrgavaju progonu od strane vlasti....Inace, ne mislim da je bitno kako se ruske vlasti i ruska crkva ophode prema Tolstoju, bas kao sto je nebitno kakav je stav predsednika opstine Crna Trava o teoriji supestruna.apropo Dostojevskog i "Zlih duhova", nema ni govora o tome da je ta knjiga bila kritika komunizma, posto je FMD isti poznavao samo u obrisima, i to preko mutnog ogledala lose shvacenog anarhizma. svodjenje "Zlih duhova", grozne bajke o sunovratu ljudskosti kroz biblijsku analogiju, na kritiku komunizma, je pojeftinjavanje autora. Edited January 6, 2011 by Marko M. Dabovic
Indy Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Ne bih se bas slozio. Ne mora da se u ZD radi nuzno o komunizmu, ali mislim da se radi o utopijama generalno. Tj. kritici istih. Ima o tome u knjizi Sirotkine, pristupacnoj online.
Аврам Гојић Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Dabome da se radi i o kritici utopija. Ali, postoji tendencija da se Zli dusi citaju kao pamflet protiv komunizma, sto je tuga od tumacenja.Link je sjajan, bacam se na citanje.
Indy Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Kad smo vec kod Google Books, evo i malo zabave sa komentarima na Rat i Mir.
odmor Posted June 20, 2011 Author Posted June 20, 2011 Dabome da se radi i o kritici utopija. Ali, postoji tendencija da se Zli dusi citaju kao pamflet protiv komunizma, sto je tuga od tumacenja.Link je sjajan, bacam se na citanje.Sa zakasnjenjem odgovor: naravno, citati Zle duhe kao "pamflet" protiv komunizma je bezveze jer pamflet nema veze sa knjizevnoscu. Medjutim, u tom romanu ocigledno postoji kritika duha koji je u to vreme nastupao (seti se nekog mladica iz romana koji je pored lesa coveka koji je skoro umro krenuo da jede grozdje i da se sali, jer je to u bilo skladu sa novim idejama). Cega je onda to kritika ako ne komunizma, odn. stanja svesti i pokreta koji je do doveo do istog?
Аврам Гојић Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Sa zakasnjenjem odgovor: naravno, citati Zle duhe kao "pamflet" protiv komunizma je bezveze jer pamflet nema veze sa knjizevnoscu. Medjutim, u tom romanu ocigledno postoji kritika duha koji je u to vreme nastupao (seti se nekog mladica iz romana koji je pored lesa coveka koji je skoro umro krenuo da jede grozdje i da se sali, jer je to u bilo skladu sa novim idejama). Cega je onda to kritika ako ne komunizma, odn. stanja svesti i pokreta koji je do doveo do istog?pa kritika je dosta losa zato sto je pobrkala nekakav nekrofilni nihilizam sa utopijskim idejama koje su susta suprotnost tome. realno, eshatoloska utopija koju je zastupao Dostojevski nije bila mnogo udaljena od bas tih pokreta koje je kritikovao.
Recommended Posts