Jump to content
IGNORED

Tolstoj


odmor

Recommended Posts

Tretman Cehova u Rusiji danas je takav da mu Medvedev posecuje rodno mesto na 150-godisnjicu.Sa druge strane Tolstoj je ocrnjen od strane crkve i dobrog dela drustva kao boljsevik. Da li je iz Tolstojevog dela sledio komunizam? Citam Rat i Mir i uopste ne vidim nikakve naznake eventualne boljsevicke ideologije, ili neceg slicnog. Medjutim

It said that Tolstoy “purposely used his great talent to destroy Russia’s traditional spiritual and social order” and that it was “no accident that the leader of the Bolsheviks extremely valued the aim of Leo Tolstoy’s activity.” So there could be no candles burned for Tolstoy inside Orthodox churches and no commemorations read, according to the letter, signed by the cultural council secretary to Patriarch Kirill I, the church’s leader.
Edited by odmor
Link to comment

Tretman Cehova u svjetskoj literaturi NIJE naustrb Tolstoja, pa ne shvacam cemu zabrinutost. Mozemo naravno razgovarati o nekom prestizu ili se mozemo natjecati (banalno) u broju obozavatelja, ali Vase pitanje me uzasno iritira jer nemate relevantne dokaze za svoju tvrdnju.

Link to comment
Tretman Cehova u svjetskoj literaturi NIJE naustrb Tolstoja, pa ne shvacam cemu zabrinutost. Mozemo naravno razgovarati o nekom prestizu ili se mozemo natjecati (banalno) u broju obozavatelja, ali Vase pitanje me uzasno iritira jer nemate relevantne dokaze za svoju tvrdnju.
Hvala za veliko V, medjutim, pitanje je prosto pomalo izgovor da se otvori tema o Tolstoju.. o nekakvoj kompeticiji izmedju Cehova i Tolstoja (?!) nije rec. Sa druge strane prosto je interesantno je kako su ideologije u nekim trenucima gurale jedne pisce, a druge zatrpavale pod zemlju, i Tolstoj je nekako u toj jednacini ostao pod zemljom, o cemu pise i clanak u NY times.
Link to comment

I ja se stidim sto nisam procitao silne lektire i nadam se da cu jednog dana naci vremena da to nadoknadim. Moze li za nas koji smo bezali iz skole da neko ukratko predstavi (ne preprica nego opise nacin pisanja i kvalitet) tih debljih dela?Meni su se od takvih svidele "Tvrdjava" od Selimovica i "Zlocin i kazna" od Dostojevskog. Nisam citao Karenjinu, Bracu Kramazov, Rat i Mir, Tihi Don... stidim se.Od Cehova sam citao neke zbirke prica i uzivao. Zizu ne uzimaj ozbiljno, ona voli da mlati praznu slamu :D

Edited by Shan Jan
Link to comment

Toлстојеве идеје се могу упоредити са идејама комунизма једино у смислу да је он Христово царство видео на овом свету, овде и сада, да га догме и став цркве нису превише занимали(иако их је добро познавао) и да није превише веровао у онострано. Ту би могла да се повуче паралела са комунистима, мада би и код таквог мешања баба и жаба било много више разлика него сличности. Он у опозитном односу умногоме стоји са Достојевским, Чехов је из неке друге приче.

ali znam da bih radije ponovo išao u vojsku nego čitao "rat i mir"
дугачко, мајку му, а нигде експлицитних приказа секса или сочних псовки Edited by Evropejac
Link to comment
Sa druge strane Tolstoj je ocrnjen od strane crkve i dobrog dela drustva kao boljsevik. Da li je iz Tolstojevog dela sledio komunizam? Citam Rat i Mir i uopste ne vidim nikakve naznake eventualne boljsevicke ideologije, ili neceg slicnog.
možda nisu pročitali njegove debele knjige?
Link to comment

Poredite neuporedivo, grandmothers and frogs. Čehov je bio majstor kratke priče, i , po meni, autor najboljeg krimi romana ( Drama u lovu ) dok je Tolstoj nešto sasvim drugo. Problem mlađih generacija je što su navikli na brza saznanja i kraće isporuke emocija, ko će sad da žvaće unutrašnji nemir™ glavnog junaka na 100 strana. A vredi.

Link to comment
Poredite neuporedivo, grandmothers and frogs. Čehov je bio majstor kratke priče, i...
...i autor teme je vrlo kratko i precizno definisao temu: zašto savremeni ruski političari i majka crkva baca tolstoja u zapećak?čehov je tu samo primer drugog značajnog ruskog pisca koga sadašnja vlast poštuje.niko, sem žiže i tebe, nije protumačio temu kao lav vs anton.tema je lav.i sve o njemu. Edited by PointTaken
Link to comment

Dobar deo averzije prema Tolstoju (ovde i u mojoj generaciji +/- par godina) verovatno dolazi od toga što su Ana Karenjina, negde i Rat i Mir bili deo školske lektire. Razumljivo je da je smor čitati 7000 stranica, a u isto vreme hemičarka insistira na tome da naizust znaš formulu svakog jebenog organskog jedinjenja, a biljčica sve o seksualnim devijacijama biljnog sveta.Dobro je da obavezna lektira (za mnoge od nas) u neko doba prestaje i ostaje uživanje.

Link to comment
Tretman Cehova u Rusiji danas je takav da mu Medvedev posecuje rodno mesto na 150-godisnjicu....
Đinđić se dohvatio Hrama, Koštunica Avalskog tornja, ... Ne pratim prilike u Rusiji, jedva i kod nas, samo glasno razmišljam - možda je samo stvar protokola, imidža i sl.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...