Jump to content
IGNORED

Zakon o zaštiti vrsta


Willow

Recommended Posts

Prema novom zakonu o zaštiti prirode, za ubistvo malog balegara predviđena je novčana kazna od 11.300 rsd. Za ubistvo drugih vrsta, zaprećene su sledeće kazne:Mrki medved - 1.000.000 rsdVuk - 300.000 rsdVidra - 250.000 rsdSova - 200.000 rsdDabar - 120.000 rsdSlepa krtica - 120.000 rsdPatuljasti miš - 80.000 rsdSlepi miš - 55.000 rsdRiđi šumski mrav - 40.000 rsdZeba - 25.000 rsdKratkonogi gušter - 20.000 rsdCrni daždevnjak - 20.000 rsdBubamara - 15.000 rsdStrižibuba - 14.800 rsdJelenak - 12.500 rsdMali balegar - 11.300 rsdLeptir-skelar - 11.000 rsdMali slavuj - 10.000 rsdKos - 10.000 rsdDrozd - 10.000 rsdLeptir-kupusar - 10.000 rsdRečna školjka - 2.200 rsdPuž - 2.100 rsdOvo je :thumbsup:, ali trebalo je zaštititi i vrapce, mačke i druga bezazlena bića oko nas. Naravno, ne treba biti glup i nadobudan i uvoditi zakonske zabrane koje bi poremetile ravnotežu u prirodi; svakako treba ispoštovati lance ishrane, borbu za opstanak, koncept predator-žrtva itd. Ipak, fino bi bilo da postoji neki celoviti zakon o zaštiti svakog entiteta (koji može postati host pri transmigraciji duša) od patnje nastale usled izloženosti ljudskom nasilju, obesti, idiotizmu, sportskoj zabavi itd. Pa ćeš, sine, dvaput da razmisliš pre nego što se, recimo, budeš fotkao sa svojim sportskim ulovom (koji visi pored tebe u zraku okačen na udicu), ili ako ti dune da posečeš cvetove svih lila lala u žardinjeri ispred kafane Inex na Trgu Republike (kao što je neki monstrum uradio proletos).

Edited by Willow
Link to comment
Ipak, fino bi bilo da postoji neki celoviti zakon o zaštiti svakog entiteta (koji može postati host pri transmigraciji duša) od patnje nastale usled izloženosti ljudskom nasilju
Taj zakon vec postoji, ovde se nalazi vecina njegovih paragrafa. Edited by Marko M. Dabovic
Link to comment
moj drugar pravi paprikash od rechnih shkoljki <_< i odlichan je
To je u redu jer spada u lanac ishrane.Btw, u čuvenom filmu Kanibal Holokaust, neka usmrćivanja životinja bila su, zapravo, odistinska: some animal slaughterings in the movie Cannibal Holocaust were real. the killed animals were: a little coatimundi, a turtle, a snake, a tarantula, a spider monkey, and a pig. Edited by Willow
Link to comment
To je u redu jer spada u lanac ishrane.
U lanac ishrane bi spadalo i ako bi pojeo poslednju koalu na svetu. Malo ti je čudna ta logika.(Ovo ne kažem zato da bih osudio gulaš od rečnih školjki, ograničena i diskretna prehrana ovakvim stvorovima je sasvim OK, nego da istaknem jako prostu činjenicu da, ako pojedeš sve primerke neke vrste, više nećeš moći da je jedeš, jer te vrste više neće biti)
Link to comment
Da, u pravu si. Rečne školjke spadaju u zaštićene vrste i treba ih poštedeti. Ostaje nam da se nadamo da ivy i njen drugar ne satiru gulaš od rečnih školji baš svaki dan, nego, ono, u nekim posebnim (retkim) prilikama.
Link to comment

Ono što mi nekako smeta u ovom zakonu je njegova, zašto ne reći, skrajnutost od razuma. Pokušavam da zamislim okolnosti pod kojima čovek biva kažnjen za brutalno ubistvo riđeg šumskog mrava i ne polazi mi za rukom.

Link to comment
Ako u noći zgazim puža i ne prijavim se policiji sam nego odem doma da li se to smatra hit and runom...
Ma dobro, nekontrolisana berba puzeva je stvarno opasna po ekosistem, a puzevi imaju veliku komercijalnu vrednost. Ali i dalje ne mogu da izbijem iz glave ubistvo riđeg šumskog mrava. Kako se ono dokazuje? CSI: Zlatibor?
Link to comment
Da li se stvarno misli na jednog?BTW, mislio sam da se za svakog puža plaća kazna, tj. nisam znao da se propisana kazna tiče divlje berbe.
Ma placa se za svakog, ali namena zakona je jasna, da zaustavi divlju berbu.Moram nekog pitati za ove riđe šumske mrave.
Link to comment
Da, u pravu si. Rečne školjke spadaju u zaštićene vrste i treba ih poštedeti. Ostaje nam da se nadamo da ivy i njen drugar ne satiru gulaš od rečnih školji baš svaki dan, nego, ono, u nekim posebnim (retkim) prilikama.
e nema tih gulasha koji mogu da potamane sve dunavske shkoljke i koliko ih ima :) ...pre ce ona tebi poseci/odseci nozni prst..rechna shkoljka je i ako je postala retka,a moje iskustvo sa Dunavom govori vrlo drugachija,al valjda oni znaju bolje..dakle,postala retka zbog zagadjenja reke,nju niko namerno,bash nju ne lovi/ubija..ili se upetlja u ribarske mreze,mozda je to.. i mislim da je taj moj drugar jedini koji uopshte jede te dunavske shkoljke..
Link to comment

kako su bubamare stigle među ugrožene :unsure: . nikad ih nisam videla toliko kao ovog leta i jeseni.ko će da utvrđuje da li jurim bubamare ili miševe? komunalna policija? ili po prijavi dobronamernih komšija?zaključak: nema besmislice koja je ikad, ikom, igde na kugli zemaljskoj pala na pamet, a da se u ovoj veseloj zemlji nije ovaplotila :isuse: da, jos nesto, nije zlonamerno. da postoji topic "omiljeni forumas", jab glasala za willowa jer je tako totali & aterli blazeno zaludan. tako zamišljam onog dobrog popu što jariće krsti :wub: preporučila bih da ga predaju u školi, bolji je od građanskog.poz

Edited by le petit nicolas
Link to comment
kako su bubamare stigle među ugrožene :unsure: . nikad ih nisam videla toliko kao ovog leta i jeseni.
nisu updejtovali zakon u odnosu na najezdu azijskih bubamarai leptir kupusar je shtetochina,mislim jede kupuse u bashtama...ja sam uvek imala utisak da je on neki ,,obichni,, leptir jer ga leti bash ima 1 gomila i da dok je kupusa bice i njega :)
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...