Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted (edited)
  On 16. 6. 2020. at 17:03, sherman said:

jebote, koliko je sve otislo u kurac, ovo je strasno 

ja sve razumem, ali da nekome ovo bude normalno i u redu, to stvarno ne mogu. 

mustang ti si ozbiljan psiho, da ne upotrebim neku tezu rec, ako je tebi ovo  justified shooting

Expand  

Nije opravdano pucanje ali lik bi trebao da zna,kada ti policajac kaze da se ne opires , moras da ga poslusas , ovaj je jos pruzao otpor, oduzeo policajcu sluzbeno oruzje , koristio to oruzje prilikom bezanja , u takvim situacijama  su sanse fifty fifty da ces da sacuvas glavu, takva je policija u americi , bolje dopustiti da te  murija uhapsi  nego da ti skine glavu ali dosta gradjana to ne shvata ozbiljno , pa se upusta u ovakve avanture koje se  cesto zavrse  tragicnim epilogom.

Edited by Micko8
Posted
  On 16. 6. 2020. at 21:10, Skyhighatrist said:

Jon Stewart Is Back to Weigh In

NYT intervju - long read

Ceo intervju u spoileru ako naletite na paywall

Reveal hidden contents

Expand  

Odličan!

Posted

A neki dopuste i da ih uhapse pa bivaju pronadjeni obeseni u zatvorskoj celiji.

Posted

Ma da ovog bi obesili ili dopustili da se obesi u celiji , pa nije on Jeffrey Epstein.

Posted
  On 16. 6. 2020. at 21:43, Micko8 said:

Ma da ovog bi obesili ili dopustili da se obesi u celiji , pa nije on Jeffrey Epstein.

Expand  

Nije ni Dzordz Flojd. Jebi ga, kad danima gledas na svakoj televiziji kako je prosao drugi crnac tokom hapsenja prirodno je, narocito ako si pod uticajem alkohola i u stanju suzene svesti, da ce da te uhvati panika da se i tebi nesto slicno ne desi. A kad covek krene da panici nije ga lako obuzdati. Tolika kolicina nepoverenja u policiju, koja niti je slucajna niti bezrazlozna, naravno da ce da proizvede more ovakvih situacija.

Posted

Kod nas u krivicnom pravu postoji institut koji se zove nuzna odbrana i postoje precizni uslovi koji treba da se ispune, da bi delo ispunjavalo uslove za nuznu odbranu. Istovremen protivpravni napad od strane coveka. Bitan momenat je i srazmernost odbrane (sa napadom), koji mislim da ovde ni u kom slucaju nije ispunjen. 

Ovaj kolega forumas, msm Krosek je dobio odgovor na argument "sta da ga je upucao strujom i uzeo mu pistolj", imao je pored sebe jos jednog kolegu, tako da ta solucija da pijan covek ucmeka jednog policajca strujom, uzme mu pistolj, a za sve to vreme ovaj drugi ne reaguje je prilicno nategnuta. Da ne kazem glupost.

Klasican primer prekoracenja nuzne odbrane, sto ce reci da postoji krivicno delo. Ocigledna nesrazmera odbrane i napada.

Kod nas takodje u ovoj situaciji moguce je da dodje do ublazavanja kazne ili oslobodjenja od kazne ukoliko se utvrdi da je ucinalac k dela usled jake razdrazenosti i prepasti prekoracio nuznu odbranu. Ovde zasigurno nije slucaj.

Primecujem da se na prethodnim stranama prilicno zanemaruje cinjenica da je crnac", pre same eskalacije pola sata prakticno sikaniran.. Cudi me da ga nije puko pesnicom jos dok ga je ovaj zajebavao duze od minute da prati prst..

Posted

ja dajem tako neke utiske o dijalogu koji se na ove teme vec duze vremena vodi u americi, na osnovu prvih reakcija koje sam video kod njih na ovaj dogadjaj i pominjem to kao primer onoga sto ljudi govore. nije to nesto sto ja zastupam. 

to o nuznoj odbrani sto kazes je sve na mestu, ali nije relevantno za ameriku jer je to druga drzava. 

u americi oni nemaju nuznu odbranu u vecini drzava, nego imaju samoodbranu koja se u javnosti najcesce posmatra kroz jedan njen aspekt - stand your ground (odsustvo obaveze uzmicanja pred napadom). svako ko je par puta otvorio neki americki novinski sajt u vreme kada su ove teme aktuelne video je sintagmu "stand your ground laws", i tu se misli na takvo tipizirano regulisanje samoodbrane kakvo se od devedesetih naovamo rasirilo vecinom saveznih drzava u valjda nekom trendu unifikacije

stand your ground tehnicki imamo i mi u sklopu nase nuzne odbrane, ali to ima potpuno drugaciji karakter kada nije akcenat na srazmernosti, a kod njih nije. sve o tome koliko to kod njih ne valja svet je saznao povodom slucaja ubistva trejvona martina

osim sto nije akcenat na srazmernosti (npr po slovu zakona moze ubistvo kao odgovor na bilo koje krivicno delo sa elementom nasilja), napad ne mora biti ni stvaran nego najdoslovnije prihvataju putativnu samoodbranu sto vodi do "he was reaching" i sl. budalastina

pored toga, ne najuze u sferi krivicnog prava, ali u vezi s tim imaju nesto sto se zove qualified immunity gde se vise ni ne posmata subjektivni momenat, sta jeste ili nije okrivljeni mislio, nego su to apstrahovali i objektivizirali kroz standard koji glasi: da li bi prosecan policajac bio svestan da bi takvim svojim postupanjem povredio necija prava, i tu se trazi odgovarajuci precedent da bi neko mogao biti osudjen, jer se to iskristalisalo kao jedini nacin da se moze reci da je morao biti svestan. to je taj sad famozni qualified immunity, sto pokusavaju da ukinu i relativizuju. 

o svemu tome oni vode jedan zdrav dijalog, pa sam i ja sam saznao ponesto o tome zbog tog dijaloga, a ne jer sam nekakav izucavalac komparativnog prava, ali u tom dijalogu nekako uvek zakazu da pravovremeno daju pravu kritiku sistema, nego se to razvlaci i razvodnjava kroz razne nebitne price. kao npr sada je aktuelna tema to kako nije trebalo da ga hapse uopste, kako je trebalo da ga puste da pobegne (ne umesto da ga upucaju, nego prosto tako, umesto da ga uopste pokusaju sustici) i sl. zastranjivanja. treba nam vise community policing i tako neke floskule. defund the police...

to je ono sto mene nervira, zato sto ako kritika nije fokusirana tamo gde treba, nece nikada promeniti sistem. a sistem je vrlo ... tehnicki i proceduralno nastrojen. ne moze se oplemeniti lepim zeljama.

Posted
  On 16. 6. 2020. at 8:06, zorglub said:

Nošenje (koje jeste ograničeno u pojedinim državama) je poslednji problem u celoj priči.

Expand  

Neće ti biti teško da mene u ovo ubediš, ali ja nisam policajac ni član policijskog sindikata. Prilično sam siguran da će taj poslednji problem da bude jako težak za prevazilaženje pri ubeđivanju tih sindikata za smanjivanje ovlašćenja, izmene  procedure i prilagođavanje obuke, a da će argumentacija da im bude u stilu "pa nismo ludi da idemo gole guzice među pijane Turke".

On 16. 6. 2020. at 21:10, Skyhighatrist said:
Expand  

Ima par odličnih momenata, kada govori o rasizmu, sistemu koji pospešuje polarizaciju i konfrontaciju, i u zaključku o neznanju (tj. ignorance). Vreme je za ponovo čitanje Al Gorove knjige iz 2007. "Assault on Reason" za proveru koliko je prošla test vremena.

Kao dodatak Stjuartovom delu o rasizmu, Alijeva interpretacija dokaznog postupka u sudskom procesu "Brown vs Board of Education"

SaE

Posted
  On 16. 6. 2020. at 20:11, harper said:

jedino je jos u SAD do danas ostao taj atavizam da je licno naoruzanje licna stvar i licno pravo pojedinca.

Expand  

Zeman je skoro pozivao građane sa dozvolom za nošenje da pomognu organima reda u sprečavanju mogućih zločina tako što će praktikovati svoje pravo. Češka ima ubedljivo najopuštenije zakone o posedovanju i nošenju oružja u Evropi, pa niko ne koristi prilog "divlja" da je opiše, i niko češku policiju ne smatra fašističkom skupinom krvoloka.

Najlakše je krivicu prebaciti na oružje i pritom minimalizovati x faktora koji čine američko društvo takvim kakvo jeste.

Posted

Niko ovde i ne diskutuje o tome da Ceska treba da menja regulacije (mada verujem da bi ih oni sami promenili na prvo veliko sranje), vec drzava koja ima ociglednan problem sa kulturom vatrenog oruzja i nasilja. 

Posted

Česka je u stvari već godinama u tihom sukobu sa EU jer ne žele da pooštre zakone, tj. usklade ih sa EU.

Posted
  On 17. 6. 2020. at 0:22, Krošek said:

to o nuznoj odbrani sto kazes je sve na mestu, ali nije relevantno za ameriku jer je to druga drzava. 

Expand  

Naravno, uzeo sam to samo kao komparaciju sa nasim pravom.  Njihovo i ne poznajem konkretno. Premda sam imao pretpostavku da sva civilizovana drustva imaju slicna resenja kada su ovi instituti u pitanju.

Posted

relativno slicna u smislu da su (pretpostavljam) sve zemlje na istoj skali prema tome koliko su ti uslovi koji kod nas postoje manje ili vise cvrsto postavljeni. mi smo ja mislim na jednom ekstremu u pogledu strogoce svih uslova, posebno srazmernosti, amerika na drugom, a ima i sredina. a to je pod uticajem i drugih faktora, tako da bi zapravo bilo vise logicno da je u americi to strogo, jer oni nose pistolje i imaju izrazene probleme sa nejednakim tretmanom odredjenih grupa, sto utice da ta labavost ima los efekat, a sa druge strane da je u srbiji labavije postavljeno ne bi bile neke dramaticne konsekvence na sirem planu. tako da to cini njihov sistem jos gorim nego sto vec jeste u teoriji.

Posted (edited)

Ma ti zakoni o nosenju oruzja nisu uopste vazni, ko je  gun happy osoba, moze da nabavi ilegalno naouruzanje kada  god to  pozeli. Zabrana posedovanja oruzja bi imala isti efekat kao sto je imala zabrana alkohola u dvadesetom veku u americi.

Edited by Micko8
  • Create New...