Jump to content
IGNORED

Raspad SFRJ

Muwan

Recommended Posts

Posted
Austvari Szerem je jedino pravo ime
Mislis Sirmium?
  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Roger Sanchez

207

• cedo

75

• harper lee

63

• steins

63

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
Kajgod. Cijeli Srijem je bio ijekaviziran za blagopočivše Austro-Ugarske, koja ima najjaču tapiju na Srijem! sleep.gif
Tačnije, imala bi, da nije istom prigodom izgubila i tapiju na nasledne zemlje :)
Posted
1) Нова Горица и Гориција су засебне вароши, спојене граничним прелазима, па и треба да имају засебна имена. Некад су биле једна варош (мада, са словеначке стране се не сећам ичега довољно старог, осим железничке станице, која је уз саму границу).2) Незгода са Сремом/Сријемом је што је источни Срем био ијекавизован за време НДХ, па то увек има погрешан призвук.
Ustvari Sremska na jeziku blaženopočivše NDH znači Hrvatska pa takoSremska Mitrovica - Hrvatska MitrovicaSremski Karlovci - Hrvatski Karlovci, nisu menjali u Srijemska Mitrovica, Karlovci..inače koliko sam čuo Srijemce oni pre pričaju ikavicom i ekavicom nego ijekavicom.
Posted
Ustvari Sremska na jeziku blaženopočivše NDH znači Hrvatska pa takoSremska Mitrovica - Hrvatska MitrovicaSremski Karlovci - Hrvatski Karlovci, nisu menjali u Srijemska Mitrovica, Karlovci..inače koliko sam čuo Srijemce oni pre pričaju ikavicom i ekavicom nego ijekavicom.
To je samo delimično istinito. Na lokalnim dijalektima Srema i susednih regija zaista se izgovaralo ekavski, ali ga danas većina, pod uticajem standardizacije, ipak zove Srijem. I zapadni i istočni.
Posted

Znaš li kad se prešlo na ijekavsku varijantu? I šta znači standardizacija, da li je to nešto slično kao kad Šešelj izgovara Osek i držim detu?

Posted

Standardizacija je u ovom slučaju bila toliko uspešna da ga i Crnogorci i njihove komšije Srbi koji su izraziti ijekavci zovu Srem, a Hrvati ekavci Srijem. Zašto bi to imalo veze sa Šešeljem? Osik i Osek su takođe bili u upotrebi (imaš selo Lički Osik). Rijeke je isto tako otkako je srpskohrvatskog, a ijekavaca tamo praktično nije ni bilo do '45. Oni desno od Riječine su je zvali Reka po čakavski, a oni ispod (što su bili u sastavu Jugoslavije) Rika, i u čakavskoj i u štokavskoj varijanti.

Posted

Hoću da kažem da razlike u standardima, tj. barem one fundamentalne, nisu nikakva Šešeljevska ni Tuđmanovska izdrkavanja. Srpskohrvatski je manje-više od Novosadskog dogovora imao de facto dva standarda koji se nisu razlikovali samo po zameni jata. Savezni dokumenti su uvek bili štampani četvorojezično.

Posted

Па Осек је од мађарског Oszeg (Немци су га звали Esseg). Иронија (појма стандардног језика) је да су у Славонији и Западном Срему заправо једини природни ијекавци Срби православци, док су Шокци (католици) икавци и екавци (ових других има и међу Србима). Али што рече човек изнад мене, језички стандарди су учинили своје.Никодим Милаш се придржавао оновременог српског изговора што се тицало топонимије - Спљет а не Сплит, Лијевно а не Ливно (тамошњи Срби су ијекавци).Али онда су дошла друга времена - неке назови слоге па је и наша топонимска номенклатура доживела промене. Мислим да сам на једној карти Јована Цвијића видео Реку (Fiume) a с оне стране Истре и Млетке (Venezia)...

Posted (edited)

Nu, eto, javio se Oficir da vam objasni bit izdaje gen. Trifunovića, i bit herojstva™. Suštinu. Fulcrum.

Osnova optužnice za generala Trifunovića bila je da nije iskoristio vatrenu moć svojih jedinica u odbrani garnizona, a da je istovremeno pregovarao o predaji jedinica. Stanje u jedinicama Varaždinskog korpusa nije znala u potpunosti ni komanda Pete vojne oblasti u Zagrebu, a ni Vrhovna komanda u Beogradu. Odgovornost za stanje u 32. korpusu JNA leži i na državnom i vojnom vrhu SFRJ, na strateškom i na operativnom nivou, ali i komanda 32. korpusa je imala svoje radnje činjenja i nečinjenja o kojima bi se dalo diskutovati. Korpus je ostavljen u dubokoj protivničkoj pozadini bez adekvatne popune, ali u sličnoj situaciji bile su i brigade JNA u Dugom Selu i u Jastrebarskom. Pa su izašle netaknute.Posle predaje 32. korpusa Hrvatska je došla do vojne tehnike vredne 400 miliona dolara. Nekoliko dana posle te predaje pala je kasarna u Bjelovaru, mučki su ubijeni već razoružani oficiri JNA sa pukovnikom Kovačevićem na čelu. Tepić se digao u vazduh.„Životi mladih ljudi vredniji su od nečijih fikcija i pomračenog uma”, kaže ministarka Malović. Je li to Jugoslavija 1991. bila fikcija, pomračeni um? Uštinuo sam se, možda sam ja sve ove godine, zapravo, fiktivan čovek?Miroslav Lazanskiobjavljeno: 14.05.2011.
sleep.gif Edited by Roger Sanchez
  • 2 weeks later...
Posted

U glavama izlapelih hrvackih generala potpuno su zavladala alkoholno-barutna isparenja.

“Pred sam Božić 1991. u operativnom središtu zazvonio je telefon”, pripovijeda u subotu u Jutarnjem listu Petar Stipetić.“Javio sam se, a na drugoj strani je bio zapovjednik Banjalučkog korpusa general Nikola Uzelac. Prepoznao me je: ‘Pero, molim te, zaustavi to. Narod je u stampedu.’ Odgovorio sam mu: ‘Nikola, ne mogu ti ništa obećati, ali za tri dana pripremi kavu. Evo nas u Banja Luci.’ Nisam blefirao.Tada smo zaista za tri dana mogli ući u Banja Luku.” Da je Franjo Tuđman u tome fenomenalnom trenutku poslušao nekolicinu svojih razboritijih vojnih zapovjednika, Hrvatsku bi poštedio iduće tri godine rata, a na Bosni vjerojatno ne bi trulila maligna izraslina Republike Srpske. Smrvio bi neprijatelja čisto i bez mrlje i sve nas učinio ponosnima.
Al neka, dok shit razrijeđene konzistencije služi kao inspiracija detuđmanizaciji, ic gud staf! Evo Ante Tomić beletrizira.
Posted

Nešto smo ih mnogo ozračili, samo riknjavaju, svaki ko je imao posla s nama.

Posted

Da, svako ko je imao posla s nama nema šanse da živi duže od 100 godina...