Jump to content
IGNORED

Raspad SFRJ

Muwan

Recommended Posts

Posted (edited)
:isuse: vidim da si Ti neka PPP varijanta wannabe-Kinik-spodobe, pa ti imam samo jedno reći, mani me se ovih fora iz gradinke tipa, kako sam ja pametan, a ti glup, i lepo me obidji, a čika steins će te častiti prvim mestom na ignore listi......Over n out....i uživaj...
:D ... de, de .. ostavi ti Kinika ... ja sam njemu rekao shta sam imao ...kazhi ti Rodjeru, kada cesh, i kako, da mu vratish za devedesete :fantom: Edited by cedo
  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Roger Sanchez

207

• cedo

75

• harper lee

63

• steins

63

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)
Nisam ni sumnjao da je nestanak ogromnog dela autohtonog stanovnishtva ustvari jedan veliki dobitak, a porast sopstvenog nacionalizma povezan sa patriotskom pljachkom bolji/mnogo manji problem od npr. ochuvanja ljudskih, privrednih i svih drugih kapaciteta u nastojanju da se dostigne svakodnevna evropska svakodnevnica.
Za ovo drugo nije bilo šanse. Tvoja je vječna i neizlječiva zabluda da je eto moglo biti drugačije, samo da nije bilo zločestih hrvackih separatista. U Srbiji i Crnoj Gori nije bilo rata, razaranja i nestanka ogromnog dela autohtonog stanovništva (ok, takvima je kasnije tamo uspjelo da nestanu i teritoriju na kojoj su bili) sve do 1999. A jel bilo lijepo? Jel ta svakodnevica nešto za čim ja moram žaliti?Ajde me se prođi s tim. Cijeli razvoj zacrtan je još od kad se konačno kod nekiju početkom 80tih stidljivo počelo (naravno, tek kad je Stari lovočuvar umro) govoriti o reformama federacije. Načitaš li se, Kosovo 1981 pa je baba roga počeo biti rant.gifUstav 1974 rant.gif (mogo bi steins napisati jednu baladu o njemu biggrin.gif), pa su se njaši komunjisti, tadašnja avanjgarda njaših njaroda već sredinom 1980tih složili da se oko sistemacke reforme Juge ne slažu. Onda je došao ratnik sa vjetrom u kosi da te stvari izradi izvan sistema, a naši komunjisti su zašutili i pustili drugima da govore. (inače baš bio neki dan Mrskosavac na HRTelki biggrin.gif)edit: da ne zaboravim, zlovenski komunisti su se odrekli šutnje što im je na planu popularnosti u narodu osladilo situaciju, kao i Slobi happy.gif Edited by Roger Sanchez
Posted
Izvini a oko čega bi više Hrvati i Srbi mogli ratovati?Granice na Dunavu?Tihomira Purde?
Posted (edited)
Izvini a oko čega bi više Hrvati i Srbi mogli ratovati?Granice na Dunavu?Tihomira Purde?
To mu ja želim reć ali ipak ne, jer nemam milosti. Naše istine su sad nešto ko to jel Michael Collins terorist ili osloboditelj, jel Njemačka kriva za 1. svjetski rat baš skroz ili ipak malo manje, Pravda za 64 vármegyeta itd. Ono, bezbolno, a ipak se veselo troše arci papira, role filma i malo glasnica. Edited by Roger Sanchez
Posted

Rođa me naveo da ovo pitam, s obzirom na sve dobrobiti™ koje su Hrvatska, Srbija i ine republike (isključujući Sloveniju) doživele u zadnjih dvadeset godina.Dakle, uzmimo pretpostavku da se SFRJ nije raspala, nego reformisala (sa ili bez Slovenije), uz unutrašnji dogovor postignut uz podršku i pritisak spolja, da li bi danas bili bliže Evropi, evropskim integracijama, i naročito, sistemu vrednosti koji on predstavlja, nego što su sada samostalne države nastale od nje?

Posted

Glupo ti je pitanje, čak i refomirana a usto i puno jednostavnija (jerbo binomna) federacija dva puno smirenija i pomirenija naroda, da se tako nedopustivo psihokolektivistički izrazim, opstala je tek malo više od dvije godine. A sad su zajedno (ali ipak odvojeno) u EU, i dlaka im sa glave ne fali.

Posted
Za ovo drugo nije bilo šanse. Tvoja je vječna i neizlječiva zabluda da je eto moglo biti drugačije, samo da nije bilo zločestih hrvackih separatista. U Srbiji i Crnoj Gori nije bilo rata, razaranja i nestanka ogromnog dela autohtonog stanovništva (ok, takvima je kasnije tamo uspjelo da nestanu i teritoriju na kojoj su bili) sve do 1999. A jel bilo lijepo? Jel ta svakodnevica nešto za čim ja moram žaliti?Ajde me se prođi s tim.
Proci cu se kada i po treci put prihvatish da sam u pravu. :)To, shto tebi rezultat prichinjava zadovoljstvo, nije dovoljno da se ustvrdi da za drugo nije bilo shanse. Mi danas, istini za volju ne mozhemo ni utvrditi, da li jeste ili nije, ali je nepobitna chinjenica da drugachije nije ni pokushano. Kao shto si u prethodna dva navrata se slozhio sa mnom, prvo, da Hrvatska jeste zhelela rat i drugo, da jeste sprovodila drzhavni terorizam nad delom svog stanovnishtva tako cesh i danas (ili sutra :)) da slozhish da jeste i sama gubitnica, kako na kratke, tako i na duge staze.Baba roga iz Beograda nije opravdanje za sopstveni odnos prema svojim gradjanima, ne samo shto nije bilo sluha za ispunjavanje inicijalnih zahteva za kulturnom autonomijom (nadam se da necesh poreci da su upravo to bili inicijalni zahtevi), vec se gore navedenim odnosom prema sopstvenom stanovnishtvu ono samo guralo u dalju konfrontaciju sa Zagrebom, a naravno, time se i Beogradu davalo dodatne municije za mobilizaciju svoga stanovnishtva na nacionalnoj osnovi (chime, naravno, ja ne pravdam Beograd). Znachi, nije zabluda tvrditi da nije moglo drugachije ... zabluda je/zlobno je tvrditi da je moralo tako, a sam nisi uradio nishta da bi bilo drugachije (naravno, ne ti, vec Zagreb), vec upravo suprotno.Naravno da srpska svakodnevnica nije neshto za chime treba da zhalish, no bilo bi racionalnije da shvatish da se Srbija nije razlikovala od Hrvatske tih godina, samo shto je Hrvatskoj rachun za naplatu stigao neshto ranije.
Posted (edited)

Nikad se ja nisam s tobom složio da je Hrvatska željela rat, lažove. Samo da je željela ocijepljenje pod svaku cijenu. Cijenu pravog rata ispostavili su na računu za to neki DBelitni autohtoni građani i njihova brižna matica, a kako to sad ko plaća, ne bi ulazio..btw. manipulatoru, zahtjev samo smile.gif za kulturnom autonomijom važio je samo u slučaju ako opstane Jugoslavija. The bigger the separacija, the jačiji zahtjev.Inače, podržavam teritorijalnu autonomiju Mađara u Vojvodini. Kakva je to šarena laža ova građanska pokrajina, a? wicked.gif

Edited by Roger Sanchez
Posted
Glupo ti je pitanje, čak i refomirana a usto i puno jednostavnija (jerbo binomna) federacija dva puno smirenija i pomirenija naroda, da se tako nedopustivo psihokolektivistički izrazim, opstala je tek malo više od dvije godine. A sad su zajedno (ali ipak odvojeno) u EU, i dlaka im sa glave ne fali.
Pa nije baš. Taj binom je vukao za sobom repove ružne prošlosti, i ti je jedan od najbitnijih razloga što danas ne postoji.Glavni kamen spoticanja je prolivena krv. I nije toliko bitno što se nije vodio rat na teritoriji svake članice, već je mnogo bitnije da je svaka učestvovala u kvopriliću.Govorim o situaciji gde toga nije (ne bi) bilo.
Posted
Pa nije baš. Taj binom je vukao za sobom repove ružne prošlosti, i ti je jedan od najbitnijih razloga što danas ne postoji.Glavni kamen spoticanja je prolivena krv. I nije toliko bitno što se nije vodio rat na teritoriji svake članice, već je mnogo bitnije da je svaka učestvovala u kvopriliću.Govorim o situaciji gde toga nije (ne bi) bilo.
Ja (doduše kodirano, moje isprike) pišem o Češko-Slovačkoj, cijenjeni akademiče laki.
Posted
Nikad se ja nisam s tobom složio da je Hrvatska željela rat, lažove. Samo da je željela ocijepljenje pod svaku cijenu. Cijenu pravog rata ispostavili su na računu za to neki DBelitni autohtoni građani i njihova brižna matica, a kako to sad ko plaća, ne bi ulazio..
Stvarno ... lazhem ... trebalo mi je vremena da nadjem ... humano preseljenje :lol: ... samo ne znam u kom filmu
Posted (edited)
To mu ja želim reć ali ipak ne, jer nemam milosti. Naše istine su sad nešto ko to jel Michael Collins terorist ili osloboditelj, jel Njemačka kriva za 1. svjetski rat baš skroz ili ipak malo manje, Pravda za 64 vármegyeta itd. Ono, bezbolno, a ipak se veselo troše arci papira, role filma i malo glasnica.
ok nemilosrdni, eto moja iskrena želja je da ostanu bezbolne...... :D nego, imaš li ti, ili ko drugi kakav link ka Antimemoradnumu. Sinoć počeh nešto da jurim po netu, al nikako da nadjem Hindlovu Brandtovu* integralnu verziju?*nepismeni vol.....pomešao sam prezimena... :isuse: Edited by steins
Posted
Porediti Cehoslovacku i Jugoslaviju je malo bzvz.Pod jedan, same binarne federacije kao takve su cini mi se manje stabilne i krace traju (koliko danas ima binarnih federacija, a koliko onih sa vise clanova? - eno mnoge ovog drugog tipa sljakaju, a Belgija (prvi tip) je npr. u krizi), narocito kada imas disbalans u stanovnistvu, kao npr. Cesku sa dvaput vecim stanovnistvom od Slovacke, ili kao nekad SRJ/SCG sa jos vecim disbalansom. U binarnoj federaciji su fed. jedinice mnogo vise upucene jedna na drugu rekao bih i jedna drugoj nalaze mane, i uvek postoji taj strah da ce jedna dominirati drzavom, pa se ova druga kao od toga brani, itd. Sa tog aspekta su federacije sa vise clanova stabilnije, tako da ne vidim tu "prednost" koju je Cehoslovacka (u periodu o kom pricas valjda se btw zvala Ceska i Slovacka Republika) nad SFRJ time sto je bila binomna.Pod dva, Cesi i Slovaci nisu imali oko cega da se tuku; vec su bili podeljeni u dve etnicki homogene celine. Da su republike SFRJ bile etnicki homogene, raspad SFRJ bio bi "razvod" kao raspad Cehoslovacke. Uostalom, koliko je trajao oruzani sukob u najhomogenijih od svih republika, Sloveniji (i ako je tamo "sve pocelo")? 10 dana? Makedonija, druga najhegemona republika (jer su osim 1 jug. konst. naroda, Makedonaca, ostalo bili sve narodnosti, tj. manjine, tj. ugl. Albanci) se odvojila bez da je ispaljen metak.
Posted
bojim se da ovde grešiš Harpere, upravo je postojanje paralelnih istina i bilo jedan od glavnih uzroka raspada SFRJ. Tako su slovenci imali istinu da im ostali u SFRJ kradu pare, Srbi imali istinu da su rasparčani, Hrvati da su obespravljeni itd itd.....dovoljno je bilo da im samo neko od starijih namigne kako su u pravu i stvar je ošla dodjavola.
Nije. To moze da bude, kao psihosocijalni fenomen, neciji alat za razbijanje necega ali isto onoliko koliko i bilo sta drugo sto se moze zloupotrebiti. Glavni uzrok raspada SFRJ su bili suprotstavljeni interesi clanica te federacije i bandoglava/alava/zlokobna politicka elita koja nije umela da ih uravnotezi a da sacuva zajednicki kontekst. Bilo koja zajednica, ukljucujuci i one najmanje, unutar koje postoje slozeni odnosi ima i sistem paralelnih (ili koji se na drugi nacin mimoilaze) pravaca misljenja, interpretacija, zakljucivanja i overavanja tih zakljucaka. Dakle, ono sto ljudi zovu paralelnim istinama. Kad bi zajednice nuzno ratovale u slucaju postojanja tog sistema, kao sto rekoh, bili bismo u stanju permanentnog rata.Imas vrlo jednostavan nacin da proveris da li je tacno ovo sto pisem. Porazgovaraj sa nekim prijateljem/clanom rodbine o nekom slucaju kojem ste oboje prisustvovali pre, recimo, dvadeset godina a u koji ste oboje bili aktivno emotivno angazovani, to jest, nesto bitno vam je zavisilo od njega. Cak i u tom najsitnijem od svih sitnih odnosa primetices u interpretaciji tog dogadjaja odredjene razlike izmedju toga kako se secate tog dogadjaja. Onda na to dodaj nekoliko eksponenata kao sto su velicina zajednica koje su u relaciji, duzina odnosa, kolicina interpretacija, broj mehanizama za skladistenje i distribuciju interpretacija, sistem unutrasnjih i spoljnih interesa itd, itd, i zavrsices u takvoj sumi da ce te glava zaboleti. Cak ni u antiutopijama ne postoji opisan nacin kojim je moguce postici da svi mislimo, interpretiramo i zakljucujemo isto. Stoga je nemoguce ocekivati da bi napor u tom pravcu postigao da neka drzava na tome opstane, niti je umesno tako nesto optuzivati za raspad bilo koje drzave.