Jump to content
IGNORED

Fudbalska kupusara

Lancia

Recommended Posts

Posted

Ode i Krojf ove odvratne godine. Dugo se borio s tim rakom pluca i na kraju popustio. Jedan od najvecih genija fudbala u njegovoj istoriji, tesko je reci da li je vise revolucionisao igru kao igrac ili kao trener.

Posted

Tuga :(

Sent from my iPhone using Tapatalk

Posted

Jedan od najvecih genija fudbala u njegovoj istoriji, tesko je reci da li je vise revolucionisao igru kao igrac ili kao trener.

Verovatno i jedini koji je uspeo da isprati u loži sve ono što je činio na terenu.

RIP

Posted

Verovatno i jedini koji je uspeo da isprati u loži sve ono što je činio na terenu.

RIP

Interesantno je da dok kod ljudi koji povrsno prate fudbal u anketama o najboljem igracu sveta dominiraju Pele i Maradona, kod ljudi koji jako dobro i jako dugo poznaju fudbal uglavnom figuriraju Di Stefano i Krojf. Di Stefana se, naravno, ne secam a Krojfa sam zakacio samo kao klinac koji nije ni znao sta tacno gleda, pa ne mogu da sudim, ali sam citao dosta tekstova s argumentacijom u njihovu korist i uglavnom se svi svode na to da su to jedina dvojica igraca na svetu koji su sa svih pozicija, u zavisnosti od licne procene sta je timu u tom trenutku takticki potrebno, dominirali i menjali pravac utakmice. Danas je u modernom fudbalu nezamislivo da na terenu imas igraca koji ima takve sposobnosti da procita igru u realnom vremenu, preusmeri svoju ekipu i na poziciji koju je procenio kao najbitniju odigra kao da je celog zivota samo to igrao i to toliko vrhunski da bude visa matematika za sve druge igrace.

Posted

Sem par mečeva na interenetu, nisam gledao Cruyffa, jer nisam ni bio rođen kada je igrao fudbal. Puno puta sam diskutovao na temu legendarnih fudbalera sa mojim ocem i on je uvek tvrdio da je Cruyff dobija najmanje pažnje od svih igrača koji su obeležili određene fudbalske epohe. Uvek mi je podvlačio da je to jedini fudbaler kojeg je on gledao koji je imao uticaj na igru sa bilo koje pozicije (kao što reče harper), ali to je delimično tako i zbog totalnog fudbala Holandije. Verovatno je jedan od razloga što nije dovoljno glorifikovan to što nikada nije uzeo SP ili EP.

Mislim da je nezahvalno porediti igrače koji ne igraju u istim fudbalskim razdobljima, jer fudbal evoluira.

Posted

Genijalac na terenu i van njega. Nakon zavrsetka igracke i trenerske karijere uvek je bio prisutan kao siva eminencija ne samo Barselone ili Ajaxa, nego samog fudbala. Njegove izjave su imale tezinu, cini mi vecu nego bilo koga drugog iz tog sveta u poslednjih 20ak godina. Uvek britkog jezika i u srz problema, nikad se nikome nije dodvoravao niti mario sta ce ko da misli, kritikovao je i svoj klub kad je bilo potrebe za tim, bez ustrucavanja. I nikada niko nije smeo nista da mu ospori, tj. nije imao sta.  

Treba li podsetiti da je tvorac La Masie, ideje i o akademiji i o stilu fudbala koji u njoj treba da se gaji i prenosi na sledece generacije, a sto je na naplatu posebno doslo u poslednjih 10ak godina. Velike ideje ne rezultiraju uvek brzo, srecom Johan je doziveo da njegovo vidjenje fudbala zazivi punom parom i pretvori se u ozbiljnu dominaciju. Nasledje je uklesano u kamen i tu je da zauvek ostane, slavom ovencano.

Zbogom majstore. 

Posted

Kad je jesenas objavio da je bolestan ja sam danima pregledao yt snimke i razgovarao sa stricem o njemu. Svaki put kada bih odgledao neki intervju kontao bih da je to jedan vrlo prizeman, normalan i skroman covek, uvek zeljan da odgovori, pomogne, objasni-sto dokazuje i njegov aganzman posle zavrsetka fudbalske karijere. Ima onaj klip kad usred emisije unose tablu i on bez problema ustaje da crta i da objasnjava kao da je na treningu.

Posted

Stvarno odvratna godina. Bog fudbala. Moj matori kaze da ja, 73 godiste, nikad necu skapirati kakvu revoluciju je donela holandija. Gledanje njeegove barse iz devedesetih je bilo neprocenjivo zadovoljstvo.

Posted

negde na forumu bila i fotka kako pusi u svlacionici posle tekme.

Posted

Kad je jesenas objavio da je bolestan ja sam danima pregledao yt snimke i razgovarao sa stricem o njemu. Svaki put kada bih odgledao neki intervju kontao bih da je to jedan vrlo prizeman, normalan i skroman covek, uvek zeljan da odgovori, pomogne, objasni-sto dokazuje i njegov aganzman posle zavrsetka fudbalske karijere. Ima onaj klip kad usred emisije unose tablu i on bez problema ustaje da crta i da objasnjava kao da je na treningu.

Кројф је био све само не скроман човек. :s_c: Додуше имао је због чега да буде пун себе. Геније у правом смислу те речи. Нема таквих у фудбалу много. Ни за прсте на једној руци. Вечнаја памјат.

Posted (edited)

Кројф је био све само не скроман човек. :s_c: Додуше имао је због чега да буде пун себе. Геније у правом смислу те речи. Нема таквих у фудбалу много. Ни за прсте на једној руци. Вечнаја памјат.

Бог да му душу прости.

Рођен сам прекасно да бих га гледао, сем на снимцима, али то је један од играча о којима ми је отац причао, о којима сам читао на пожутјелим страницама Темпа, ког сам гледао у документарцима о најљепшој игри... Човјек који је уткао себе у свилену копрену фудбалске магије. Нисам се надао да ће отићи међу првима...

Хвала ти, Јохане, за све што си дао овој предивној игри коју сви ми толико волимо.

Edited by CerdicLeboeff
Posted

Ja sam stekao drugaciji utisak gledajuci njegove tekme. Na terenu nikada se nije vracao da ponizi protivnika i da istog igraca predribla 2 puta, on je gazio ka golu.

Ne secam se da su ga pratile afere ni kad je postao trener.

Osnovao je Krojf fondaciju koja je (izmejdu ostalog) pomagala i decu sa hendikepom, pa se na snimcima vidi kako je i on seo u kolica i prihvatio se basketa. Sta ce to coveku u njegovim godinama? Ne verujem da je jurio pare ili publicitet.

Posted

Niko kao Krojf.

To je u najkraćem bila konstatacija mog oca, nekada aktivnog fudbalera koji je imao priliku  da gleda i Puškaša i Bobeka i Čika i Sivorija uživo. Ni Pele, ni Maradona, samo Johan.

Moje prvo sećanje na fudbal bilo je SP1974, gledao sam to finale, koje sa godinama samo dobija na važnosti, kao i sami njegovi akteri Kajzer i Krojf. Uticaj koji su imali na fudbalsku igru nije uporediv ni sa jednim kasnijim fudbalskim autoritetom. Ovaj sport se deli na vreme pre i posle njih.

Čudo koje je napravio sa Barsom prvo kao igrač, pa kao trener i na kraju kao guru i zaštitnik mladih lavova tikatake od etabiranih, izvikanih i retrogardnih, teško da ćemo ponovo gledati tokom naših malih života. Putuj, majstore, tvoja umetnost obogatila je naše nedelje i srede.