Budja Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Ja sam mislio da je jabuka referenca na Apple Inc, za koji je tehnički prerano, ali u smislu da je Lloyd mogao da bude Steve Jobs da ga je Don uzeo u šake. Turnbull, razumem AA solidarnost ali malo mi je čudno da bi samo to bilo dovoljno da Freddy prevaziđe činjenicu da mu je upravo Don sjebao karijeru, i to iz upravo tih razloga, bez ikakvih second chances ili ičega sličnog. Ispade čovek svetac. Ali dobro, verovatno si u pravu da je prvo imao poslovnu korist kao freelancer, a tek posle se kao zbližili... mada ne vidim čime bi to Don zaslužio ikakvu dobru volju ili sažaljenje kad je Freddy u pitanju - čovek nije spreman ni da traži pomoć ni da prihvati višu silu ni ništa. Freddy je tu samo kao most u prici. Nebitan lik, pa se tako omakla i ta nelogicnost o kojoj govoris.
Dionysos Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Ja sam mislio da je jabuka referenca na Apple Inc, za koji je tehnički prerano, ali u smislu da je Lloyd mogao da bude Steve Jobs da ga je Don uzeo u šake. офтопик, нема никакве везе са серијом... гледао сам недавно баш епизоду qi-а, стивен фрај каже да је питао џобса да ли је еплов лого референца на тјурингово самоубиство, па је овај рекао да би волео да јесте, али није им то пало на памет кад су га осмишљавали
morgana Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 (edited) ajde ako te ne mrzi napiši štogod malo detaljnije; ovo je--makar meni--prilično kriptično. htedoh da napišem da mi je brzina kojom je Don prešao od besa i durenja nakon sastanka kod Pegi preko pijanstva i Fredijevog govora do urednog sedanja za pisaću mašinu bila neuverljiva i nekako nezadovoljavajuća (kao da jure kroz taj deo polusezone), ali sad se pitam da li sam i šta propustio... sa druge strane, Rodžer i Nevena su mi bili super. nista odsudno za radnju, vise stvar omaza: u odiseji, narocito knjizi (i nastavcima) ali i filmu, monolit se pojavljuje kao signal nekome da je ljudska (i majmunska) vrsta dosegla odredjen stupanj razvoja, ali i podsticaj za njen razvoj - sto je narocito jasno iz scene na mjesecu, kad misija traga za izvorom signala, sto je monolit, i kasnijom, na jupiteru ili gdje vec bijahu oni rojevi monolita. monolit je dat kao instrument ili prekursor civilizacije dovoljno daleke da je nuzno imamo smatrati onostranom (bozanskom). klarkova je deviza 'dovoljno naprednu tehnologija nemoguce je razlikovati od magije' i stoga je kraj odiseje, sa boumenom u onoj ogavnoj sobi i bebom, predstavljen kao transcedencija. pijani don trabunja o djavolu, trijezan don je konstruktivan i krece u fajt. po logici ove epizode trebalo bi da prigrli novu tehnologiju. medjutim, imamo i te nagovjestaje njegovog kraja, svi mu na ovaj ili onaj nacin govore da sve ima rok trajanja (kompjuteras, doduse, pricajuci o tehnologiji koja neminovno zastarijeva), ali mene ne bi nista razocaralo vise nego donov kraj, posto njega sa pravom (takav nam je dat) uopstavamo tj kroz njega gledamo bilo sve kreativce bilo advertajzing. meni je ova epizoda zanimljiva i u kontekstu sadasnjeg big data hajpa. dalje, zanimljivo mi je sto mad men zavrsava godine kada republikanci dolaze na vlast, a antonioni snima zabriskie point (vec znamo da scenarista neopravdano voli antonionija). slazem se sa vinijem oko jabuke. Edited May 6, 2014 by morgana
Turnbull Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 интересовало ме је зашто га баш пореди са ђаволом, то ми није деловало као радном увреда... погледао сам опет те делове, кад навуче лојда (компјутераша) на причу о адвертајзингу, и оде код купера, дон фрустриран што купер није заинтересован, каже "the apple is right there", тако да би лојд био та змија из рајског врта која хоће да га превари, он се враћа у фирму са жељом да се одмах врати на место на којем је био, тај део са ибм-ом је онако како је он мислио да ће то ићи, да ће задивити све својим талентом, после схвати да га једино напоран рад и поштовање тренутно надређених може вратити тамо где жели да буде, не неки једноставан трик Alal ti patka za ovo čitanje.
malkin Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 nista odsudno za radnju, vise stvar omaza: u odiseji, narocito knjizi (i nastavcima) ali i filmu, monolit se pojavljuje kao signal nekome da je ljudska (i majmunska) vrsta dosegla odredjen stupanj razvoja, ali i podsticaj za njen razvoj - sto je narocito jasno iz scene na mjesecu, kad misija traga za izvorom signala, sto je monolit, i kasnijom, na jupiteru ili gdje vec bijahu oni rojevi monolita. monolit je dat kao instrument ili prekursor civilizacije dovoljno daleke da je nuzno imamo smatrati onostranom (bozanskom). klarkova je deviza 'dovoljno naprednu tehnologija nemoguce je razlikovati od magije' i stoga je kraj odiseje, sa boumenom u onoj ogavnoj sobi i bebom, predstavljen kao transcedencija. pijani don trabunja o djavolu, trijezan don je konstruktivan i krece u fajt. po logici ove epizode trebalo bi da prigrli novu tehnologiju. medjutim, imamo i te nagovjestaje njegovog kraja, svi mu na ovaj ili onaj nacin govore da sve ima rok trajanja (kompjuteras, doduse, pricajuci o tehnologiji koja neminovno zastarijeva), ali mene ne bi nista razocaralo vise nego donov kraj, posto njega sa pravom (takav nam je dat) uopstavamo tj kroz njega gledamo bilo sve kreativce bilo advertajzing. meni je ova epizoda zanimljiva i u kontekstu sadasnjeg big data hajpa. dalje, zanimljivo mi je sto mad men zavrsava godine kada republikanci dolaze na vlast, a antonioni snima zabriskie point (vec znamo da scenarista neopravdano voli antonionija). slazem se sa vinijem oko jabuke. super :)da nije bilo tebe i Dionizija, meni bi ceo taj simbolički sloj priče sa monolitom promakao. a ovako kad gledam unazad, jeste jasna referenca u onoj sceni kad guraju komp od lifta ka scdp-u.
malkin Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 (edited) e da, negde pročitah kako ono Fredijevo “Are you just going to kill yourself, and give them what they want?” može da se čita kao poruka onim gledaocima koji od početka čekaju Donov skok sa špice (tj kao da se odnosi na njih a ne na scdp) :) vulture ima dobar tekst u kom se poredi ova epizoda sa s01e06 i sumira Fredijevo učešće u seriji. Edited May 6, 2014 by malkin
Weenie Pooh Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Samo mala korekcija, nikakvih rojeva monolita na Jupiteru nema u originalnoj Odiseji, to su scene iz nastavka (koji se dešava pre četiri godine :( )
morgana Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 (edited) i dvoumila sam se, ali svejedno, ista je poenta edit, sad cu ladno da uzmem da citam odiseje ponovo, ili bar poslednju Edited May 6, 2014 by morgana
Ryan Franco Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Ne sećam se baš da je Don sjebao Freddya. Mislim da je to bio Pete Campbell. Ono čega se sećam je da je Don dok je čekao u redu da da urin na analizu napušio ona dva magarca koja su ismevala Freddya. Delimično je to uradio jer se verovatno intuitivno prepoznao, a delom zato jer mu je Freddy bio drag kao i on Freddyu. Freddy stoga nikako nije nebitan lik.
Budja Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Ne sećam se baš da je Don sjebao Freddya. Mislim da je to bio Pete Campbell. Ono čega se sećam je da je Don dok je čekao u redu da da urin na analizu napušio ona dva magarca koja su ismevala Freddya. Delimično je to uradio jer se verovatno intuitivno prepoznao, a delom zato jer mu je Freddy bio drag kao i on Freddyu. Freddy stoga nikako nije nebitan lik. Jos jednom, kakva memorija ! Prihvatam opasku.
Weenie Pooh Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Campbell ga je prijavio, ali Don i Roger su doneli odluku da ga najure da se firma ne blamira, još ga posle odveli na piće i sve uz priču "samo se to lepo odmori, vratićeš se jednog dana, što da ne".
morgana Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 koja vam je omiljena odjavna spica, tj pjesma sa nje? meni beatles, tomorrow never knows telstar je van konkurencije
Ryan Franco Posted May 9, 2014 Posted May 9, 2014 Campbell ga je prijavio, ali Don i Roger su doneli odluku da ga najure da se firma ne blamira, još ga posle odveli na piće i sve uz priču "samo se to lepo odmori, vratićeš se jednog dana, što da ne". Pa jbg, morali su. Don je morao da otpusti i Salvatorea i Lensa. A ni jednog nije želeo sam da otpusti. A Fredi je eksplicitno rekao da prezire Kembela i da njega krivi za otkaz. Od objektivnih okoolonsti, mnogo je bitniji Fredijev doživljaj Dona i Donov doživljaj Fredija. Provuklo se između redova u nekoj od ranijih epizoda da je Fredi na neki način bio mentor Donu kao stariji kopirajter. (Ili tako nešto ali svakako se videlo da Fredi ima ogromno uvažavanje Donovog rada). Otuda i ova scena sada. Bar ja to tako gledam. koja vam je omiljena odjavna spica, tj pjesma sa nje? meni beatles, tomorrow never knows telstar je van konkurencije Prva nakon Telstara:
Ryan Franco Posted May 9, 2014 Posted May 9, 2014 Inače, svaka vam čast na analizama poslednje epizode. Uživao sam čitajući. Nabaciću jednu zanimljivost koja može, a i ne mora da bude značajna. Don prilikom Peginog brifiranja pita "Koja je strategija?" U teoriji postoje dve škole planiranja, jedna kontinentalna i jedna anglo-američka. Ja nikad nisam zapamtio koja je koja ali jedna praktikuje da se pre kreativnog procesa pristupi strateškom planiranju i da se tek onda kreativci angažuju u punoj meri pa je njiihov rad direktno određen prethodno zacrtanom strategijom. Recimo da bi strrateško planiranje bilo Donovo meditiranje nad Nikon aparatima u epizodi The Wheel. Ono kad se Hari Krejn pojavi unezveren, a on ga pijan pita šta bi bila jedinstvena odlika ovoga. Takođe i sada smo videli začetak kreativnog procesa u razgovoru sa kompjuterašem. Druga škola je ovo što je Pegi predložila po Luovim direktivama, a to je da se kreativcima da sva sloboda i da se ispuca što je više ideja moguće pa da se onda gleda koje u kom smeru idu i da se praktično iz mnoštva kristališe racionalna strategija. Recimo da je primer za to bio "Bucket of kisses", prvi Pegin rad kojim je i postala kopirajter. Znači, dovoljno snažna ideja na neki način odredi svo planiranje posle. Ne postoji ispravan pravac niti je jedan bolji od drugog. Stvar je prakse i afinitteta i može biti da je ovo sve nebitno ali moguće je i da tu ima neke simbolike, a i da će doći do neke dinamike oko toga sada kad Don i Pegi ponovo rade zajedno.
Recommended Posts