Budja Posted May 2, 2014 Posted May 2, 2014 Sa poslovnog stanovišta, odjebavanje Jaguara prosto nema nikakvog opravdanja - Joanie kao accountwoman to vrlo dobro zna, zato je i glasala da se Don najuri, postao je loose cannon koji nanosi više štete nego koristi. Moguće da je u pozadini bila i misao "pa zar sam se za to ja borila i stradala", koja nije baš zasnovana u realnosti, zato je nikad i nije naglas izgovorila... ail primarni razlog je svakako bio praktične prirode. Ne znam, ja to shvatam bas kao licni samar, kako si primetio u svom ranijem postu. Nije to samo suva poslovna racionalna stvar.
Weenie Pooh Posted May 5, 2014 Posted May 5, 2014 Bez ikakve namere da provociram Turnbulla bilo koga, prosto sam morao da podelim ovaj strip sa vama. Nema na čemu.
Budja Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Jos jedna dobra epizoda. Dva toka radnje, ali oba fino izvedena.
Weenie Pooh Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Malo mi je čudno ovo sa Fredijem, ne znam zašto bi on bio spreman da toliko izlazi u susret Donu? On ga je svojevremeno najurio i nikad ničim nije pokazao da ga je briga kako ide njegov (Fredijev) oporavak, a ovaj mu je sad Majka Tereza? Opet, čudno mi je i što su svi još onako hostile prema Donu - razumeo sam u prvom trenutku kad se neočekivano vratio... ali sad, Burt bez dvoumljenja odbija new business samo zato što dolazi od Dona? Da je otišao kod Joan verovatno bi istu reakciju dobio. Weird.
Dionysos Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 мислим да има везе са оном луовом реакцијом на давање бургера дону, "знаш да је питање времена кад ће имплодирати", вероватно и даље желе да га натерају да оде, па му не дају прилику да се размаше са довођењем клијената... мени је интересантно било како је дон оживео кад је обрадио овог компјутераша, али нисам до краја укапирао зашто га је после назвао ђаволом
Weenie Pooh Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Lou razumem šta hoće, oseća se ugrožen - ne razumem partnere koji prećutno priznaju da je Don i dalje asset za firmu (osim onog sa naočarima, ne znam kako se zove) ali i dalje ga s prezirom nekako tretiraju zato što je jednom došao pijan na sastanak. A kompjuteraša je napušio jer nije bio pri sebi, naravno. ne treba mu neki konkretan razlog, mada možda ga doživljava kao nosioca tih novih vremena u kojima je on suvišan.
Dionysos Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 да има везе са оним што је овај раније рекао, "it's been my experience these machines can be a metaphor for whatever's on people's minds.", а и сад сам сконтао да се епизода зове монолит, што би био тај рачунар у овом контексту
Weenie Pooh Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Monolit je valjda referenca na Odiseju u svemiru, koja je godinu dana ranije imala premijjeru? Zato i ta priča o bogu u mašini i "beskonačnoj količini informacija" ... koja se verovatno meri kilobajtima.
morgana Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 napusavanje kompjuterasa sublimira prvi dio epizode u kome don vidi samo prepreke, dok u simbolickom smislu indukovan monolitom iz odiseje, tj ibm komjuterom, prepreke ne pocne da tretira kao podsticaje posto je epizoda puna dualizama, i ovome nacelno ima mjesta, tim prije sto dolazi kao omaz kjubriku ali i literarnom klarku
malkin Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 (edited) napusavanje kompjuterasa sublimira prvi dio epizode u kome don vidi samo prepreke, dok u simbolickom smislu indukovan monolitom iz odiseje, tj ibm komjuterom, prepreke ne pocne da tretira kao podsticaje posto je epizoda puna dualizama, i ovome nacelno ima mjesta, tim prije sto dolazi kao omaz kjubriku ali i literarnom klarku ajde ako te ne mrzi napiši štogod malo detaljnije; ovo je--makar meni--prilično kriptično. htedoh da napišem da mi je brzina kojom je Don prešao od besa i durenja nakon sastanka kod Pegi preko pijanstva i Fredijevog govora do urednog sedanja za pisaću mašinu bila neuverljiva i nekako nezadovoljavajuća (kao da jure kroz taj deo polusezone), ali sad se pitam da li sam i šta propustio...sa druge strane, Rodžer i Nevena su mi bili super. Edited May 6, 2014 by malkin
Turnbull Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 ajde ako te ne mrzi napiši štogod malo detaljnije; ovo je--makar meni--prilično kriptično. htedoh da napišem da mi je brzina kojom je Don prešao od besa i durenja nakon sastanka kod Pegi preko pijanstva i Fredijevog govora do urednog sedanja za pisaću mašinu bila neuverljiva i nekako nezadovoljavajuća (kao da jure kroz taj deo polusezone), ali sad se pitam da li sam i šta propustio... sa druge strane, Rodžer i Nevena su mi bili super. Pa dobro, meni nije bilo zbrzano, jer u izvesnom smislu ovo šljokanje i jeste bilo samo slip. On se već unapred pomirio sa paternalističkim odnosom kolega, i u startu mu je bilo jasno da nije baš dobrodošao, samo ga je sad konkretna manifestacija tog paternalizma i nedobrodošlice + još neke muke, izbacila iz stroja. Tako da ne mislim da je zbrzano, Fredi mu samo pomaže da se vrati back on track. @Vini Mislim da je Fredijeva briga motivisana kako njihovim u međuvremenu izgrađenim odnosom (Fredi je imao koristi od ideja koje mu je Don plasirao), tako i, verujem, solidarnošću lečenog alkoholičara. Onaj govor koji drži Donu je AA 1/1.
Dionysos Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 (edited) napusavanje kompjuterasa sublimira prvi dio epizode u kome don vidi samo prepreke, dok u simbolickom smislu indukovan monolitom iz odiseje, tj ibm komjuterom, prepreke ne pocne da tretira kao podsticaje интересовало ме је зашто га баш пореди са ђаволом, то ми није деловало као радном увреда... погледао сам опет те делове, кад навуче лојда (компјутераша) на причу о адвертајзингу, и оде код купера, дон фрустриран што купер није заинтересован, каже "the apple is right there", тако да би лојд био та змија из рајског врта која хоће да га превари, он се враћа у фирму са жељом да се одмах врати на место на којем је био, тај део са ибм-ом је онако како је он мислио да ће то ићи, да ће задивити све својим талентом, после схвати да га једино напоран рад и поштовање тренутно надређених може вратити тамо где жели да буде, не неки једноставан трик Edited May 6, 2014 by Dionysos
malkin Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 (edited) Pa dobro, meni nije bilo zbrzano, jer u izvesnom smislu ovo šljokanje i jeste bilo samo slip. On se već unapred pomirio sa paternalističkim odnosom kolega, i u startu mu je bilo jasno da nije baš dobrodošao, samo ga je sad konkretna manifestacija tog paternalizma i nedobrodošlice + još neke muke, izbacila iz stroja. Tako da ne mislim da je zbrzano, Fredi mu samo pomaže da se vrati back on track. ok, ima smisla. mislim da je meni problem u tome što za takvo čitanje moraš da pretpostaviš da je Don spreman na svakakva disovanja (Krejn, Kuper) i "poniženja" (Pegi) pa da ti je ok da ga Fredijev bojlerplejt govor preobrati iz debelog mamurluka u poslušnog timskog igrača u timu svoje bivše sekretarice. ono, tome je bio sklon pa ga je ovaj samo pogurao kud treba. po do sada viđenom u ovoj sezoni nisam bio ubeđen da je Don baš spreman na sve to, ali jeste bolji način gledanja na ovu epizodu. (zgodan je kontrast sa Neveninom reakcijom na Rodžerovo pozivanje na majčinsku odgovornost; valjda je to jedan od dualizama na koje je morgana mislila.) p.s. i dalje nisam ubeđen da je Don kriv po onim tačkama optužnice u vezi sa Džoun i Jaguarom, ali neću da tupim pošto se očigledno slabo sećam šta se dešavalo :D Edited May 6, 2014 by malkin
malkin Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 интересовало ме је зашто га баш пореди са ђаволом, то ми није деловало као радном увреда... погледао сам опет те делове, кад навуче лојда (компјутераша) на причу о адвертајзингу, и оде код купера, дон фрустриран што купер није заинтересован, каже "the apple is right there", тако да би лојд био та змија из рајског врта која хоће да га превари, он се враћа у фирму са жељом да се одмах врати на место на којем је био, тај део са ибм-ом је онако како је он мислио да ће то ићи, да ће задивити све својим талентом, после схвати да га једино напоран рад и поштовање тренутно надређених може вратити тамо где жели да буде, не неки једноставан трикdobro si ulovio ovo sa jabukom, ne mož' biti slučajno.
Weenie Pooh Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Ja sam mislio da je jabuka referenca na Apple Inc, za koji je tehnički prerano, ali u smislu da je Lloyd mogao da bude Steve Jobs da ga je Don uzeo u šake. Turnbull, razumem AA solidarnost ali malo mi je čudno da bi samo to bilo dovoljno da Freddy prevaziđe činjenicu da mu je upravo Don sjebao karijeru, i to iz upravo tih razloga, bez ikakvih second chances ili ičega sličnog. Ispade čovek svetac. Ali dobro, verovatno si u pravu da je prvo imao poslovnu korist kao freelancer, a tek posle se kao zbližili... mada ne vidim čime bi to Don zaslužio ikakvu dobru volju ili sažaljenje kad je Freddy u pitanju - čovek nije spreman ni da traži pomoć ni da prihvati višu silu ni ništa.
Recommended Posts