Jump to content
IGNORED

Mad Men

korindjar

Recommended Posts

Posted (edited)

Btw, kojim to nama smeta prostitucija? Muškarcima? Forumašima?

To je parafraza rečenice madam iz TD, koja se odnosi na kozervativne muškarce (Marti, DD..).

Ne sećam se da je Don rekao 'pobedićemo svojim idejama', u tom slučaju sam pogrešila.

Edited by sailorman
Posted

Nije rekao tim rečima ali je to bila poenta.

Posted (edited)

Nije većini ispao pozitivac, ispao je meni. 

Tebi, Malkinu, Weenie Pooh-u, i mislim Sludge Factory-ju, ako sam dobro razumela.

Edited by sailorman
Posted

A da, njih sam zaboravio. :D

Nešto sam egocentričan ovih dana. :blush:

Posted (edited)

Tebi, Malkinu, Weenie Pooh-u, i mislim Sludge Factory-ju, ako sam dobro razumela.

A ne nego je negativan zato što neće da mu njeno dupe obezbedi posao sa Jaguarom :isuse:

Otišao je kod Joan i rekao joj nemoj da se žrtvuješ, dobićemo ili zato što smo najbolji ili ga nećemo dobiti. Onda je posle saznao da se ona jeste žrtvovala™, nije imao razloga da misli da je to bilo pre njegove intervencije, verovatno je mislio da je bilo posle. On je tu razočaran iz samo svojih, sebičnih  razloga - njegov rad na sales pitch je potpuno obezvređen ako je Joan zaradila posao a ne on.

To što Turnbull tu vidi Donovu osudu prostitucije me nimalo ne iznenađuje, njemu se mizoginija priviđa iza svakog ugla, ali nemojmo preterivati - koji je stvarno Donov greh? Što nije bio oduševljen kad je saznao, što nije rekao "Svaka čast Joanie, baš mi je drago što kao samosvesna emancipovana žena radiš sa svojim telom šta hoćeš, i neka sam ja ispao budala što sam radio na reklami?" Kakvu reakciju bi hteli da vidite?

Edited by Weenie Pooh
Posted

NIje mi ispao pozitivac, nego me je samo malo iznenadio taj trenutak, jer su pre toga vise puta pokazali da Don i Dzoun imaju specifican (od javnosti skriven) odnos (gde Don svakako i dalje misli da je njoj mesto medju sekretaricama). Don (a i ja izgleda) je verovatno ocekivao da ona nece tako reagovati, pa je i on bio zatecen. A kapiram da je njena reakciju bila opravdana i normalna. 

Inace, misllim da nema lika u ovoj seriji koji mi se dopada i koji mi je pozitivac dibidus. Imaju pojedini svoje momente, ali su generalno svi odurni :D

Posted

Inace, misllim da nema lika u ovoj seriji koji mi se dopada i koji mi je pozitivac dibidus. Imaju pojedini svoje momente, ali su generalno svi odurni :D

To je apsolutno tačno.

Posted

Jedini način da se ovo završi smisleno je da ih Don razmontira, otvori svoju agenciju sa rehabilitovanim Pitom, Ginsbergom, bradatim dizajnerom i Dawn kao finansijskom direktorkom. 

Pre svega mora da shvati da nije sposoban nizašta sem za advertajzing. Megan će ostati da figurira ako se vrati kopirajterstvu i to je to. 

Ništa drugo ne može da se podvede pod hepiend.

Edit: Agencija mora biti u LAu.

Znači, hoćeš da repriziraju kraj četvrte sezone, samo sa više sunca? :unsure:

Slažem se da bi to bio najbolji kraj serije, sve je kao propalo ali DD kreće dalje u nove radne pobede... zato je i trebalo seriju završiti onomad. Sad je malo kasno da se takav kraj ponavlja. Kakav happy end, kakvi bakrači...

Posted

Onda, sad jedino da batali advertajzing kao takav. Nek se vrati auto-delovima jbg...

Megan će da glumi, da pomogne kad zafali love. 

Jedno je sigurno, smoriću se za medalju ako na kraju padne sa terase.

Posted (edited)

@ Weenie

Da si procitao Symetov post na koji sam ja stavila +10000 mozda bi ti nesto i bilo jasno, ovako mozes da lupis jos pet fejspalmova, svejedno si omasio. Dakle, vise je ponizavajuce to sto Don nju sazaljeva, osudjuje (bar implicitno) i dovodi u pitanje njenu sposobnost da sama odluci sta je za nju najbolje, nego to sto je ona uradila. I drugo, naravno da se Joan nije kresnula da bi dobili posao sa Jaguarom, nego da bi postala partner. Ovde se postavlja pitanje da li je ona ikako drugacije mogla da postane partner, i mislim da je odgovor svima jasan.

Edited by sailorman
Posted

A ne nego je negativan zato što neće da mu njeno dupe obezbedi posao sa Jaguarom :isuse:

Otišao je kod Joan i rekao joj nemoj da se žrtvuješ, dobićemo ili zato što smo najbolji ili ga nećemo dobiti. Onda je posle saznao da se ona jeste žrtvovala™, nije imao razloga da misli da je to bilo pre njegove intervencije, verovatno je mislio da je bilo posle. On je tu razočaran iz samo svojih, sebičnih  razloga - njegov rad na sales pitch je potpuno obezvređen ako je Joan zaradila posao a ne on.

To što Turnbull tu vidi Donovu osudu prostitucije me nimalo ne iznenađuje, njemu se mizoginija priviđa iza svakog ugla, ali nemojmo preterivati - koji je stvarno Donov greh? Što nije bio oduševljen kad je saznao, što nije rekao "Svaka čast Joanie, baš mi je drago što kao samosvesna emancipovana žena radiš sa svojim telom šta hoćeš, i neka sam ja ispao budala što sam radio na reklami?" Kakvu reakciju bi hteli da vidite?

Daj, Vini, serija nam je kasnije, prilično hevy-handedly, ali sasvim jasno, pokazala da Don ima posebno emotivan odnos prema prostituciji. Stvarno je neverovatno da sad tvrdiš kako to nije imalo ama baš nikakve veze s tim, nego mu je navodno iz čisto sebičnih razloga bilo stalo da mu ne obezvrede pitch. Nije nego. Vidno je da se on jako uznemiri oko cele stvari, mnogo više nego oko propalog pitcha.

Posted

Vidno je da se on jako uznemiri oko cele stvari, mnogo više nego oko propalog pitcha.

Nije vidno. Naprotiv, već smo imali jednu situaciju iz prve ili druge sezone kad je hteo da nogira Pita zbog apsolutno iste stvari. Plus, koliko se sećam, imao je neku kreativnu krizu.

Jasno je da je to sukob dve koncepcije iznad ove patrijatharlno-neštodrugo podele. Pride, Don i Joan su jednako patrijarhalno nasađeni. Ona je deo istog sistema od prve epizode serije. Zato je i sukobljena sa Pegi kroz celih pet sezona.

Posted

Dakle, vise je ponizavajuce to sto Don nju sazaljeva, osudjuje (bar implicitno) i dovodi u pitanje njenu sposobnost da sama odluci sta je za nju najbolje, nego to sto je ona uradila.

Ovo ima smisla ali mislim da ima smisla u kontekstu toga što je Don u pitanju (i njihov under the surface odnos koji je Sladža pomenuo). U suprotnom bi Hari Krejn leteo naglavačke iz kancelarije.

Posted

^ ^ What he said.

Ko je gledao celu seriju, valjda mu je jasno da je Donu posao ispred svega i da mu smeta to što su ga kolege pravile na budalu oko suštinski nepotrebnog sales pitcha. 

Ko je gledao samo šestu sezonu pa hoće sve da objasni činjenicom da je Don, o užasa, odrastao u bordelu... *shrug* ...na volju mu. Čak ni tako ne vidim zašto bi neko ko je živeo među kurvama upravo zbog toga osuđivao Joan zbog poslovne prostitucije, da je nije doživljavao kao majčinsku figuru pa se razočarao? :cry: "Poseban emotivni odnos" ne znači ništa konkretno.

Posted

Vini, ovo je već komika, ponašaš se kao da je Don neki tvoj drugar o kojem znaš mnogo više nego što nam je prikazano u seriji. Autori su jasno doveli u vezu njegovo pižđenje oko Džoan i njegove formativne godine u bordelu. Sad možemo da pričamo koliko je to ubedljivo, poželjno, ovo ono (ja već rekoh da me taj naivni frojdizam sa sve flešbekovima ostavio prilično hladnim, a na nekim mestima je bio na ivici nehotične parodije), ali nema sumnje da je lik određen upravo tim svojim formativnim godinama u bordelu i da bi to trebalo da služi kao objašnjenje mnogih njegovih sadašnjih stavova i problema. Tako nam je taj lik predstavljen, to nam je dato, nema tu nikakvog učitavanja.

Pored toga,  Donova posvećenost poslu je zapravo najmanje poslovna (kao i svaka temeljna vezanost za bilo šta). Njegova povratak u SC&P to pokazuje - mereno cost/benefit aršinima, to nije dobra odluka, ali očigledno da ona njemu znači nešto drugo. Njegova kreativnost je toliko bitna upravo zato što ona za njega predstavlja znatno više od prostog tool of the trade. Ona je, već smo pričali o tome, i način da se izađe na kraj sa nekim demonima, traumama, itd. Prema nekim brendovima on ima skoro religijski odnos - zato ima onu potpuno religijsku ispovest pred predstavnikom Heršija. Herši je instanca pred kojom se ne sme lagati - znak detinjstva, čistote, nevinosti, itd.

U tom smislu, ovo što Mekkejb i Morgana potenciraju - sukob između kreativaca i trgovaca - zaista jeste bitno, ali nije u sukobu sa ovim o čemu ja pričam. Naprotiv. Donu je kreativnost značajna upravo zato što za njega posao nije samo posao. U tom smislu i njegov pokušaj da "spasi" Džoan novim sales pitch-om, nije samo poslovna odluka, nego izrasta direktno iz njegovog uverenja u svemoć reklame.

Mad men je zanimljiva serija jer se ne bavi samo poslovnim mahinacijama nekih ljudi u nekoj firmi, nego kolektivnim odnosom prema advertajzingu i "stvarnosti" koju on proizvodi. Najprostije bi bilo reći - reklame proizvode ljudi zainteresovani samo za svoju sebičnu korist kako bi nam prodali ono što inače ne bismo kupili. But it's more complicated than that i tu je Mad Man stvarno super - da bi bio stvarno dobar u svom poslu, varalica mora da bude uhvaćen u svoju prevaru, da zapravo na nekom nivou veruje u nju (seti se Vuka sa Vol Strita).