Marvin (Paranoid Android) Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 Massa je stvarno ujebao Mercedese ovim.
Jimmy Kowalski Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 Max upravlja gliserom.. Potpuno je ubio u pojam Vettela, vise nema snage ni da se zali..
čekmeže Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 (edited) sta se desava? gotovo? dajte prva tri hamilton rozberg verstapen perez Edited November 13, 2016 by čekmeže
Marvin (Paranoid Android) Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 Maks nismo ovako nešto gledali od Sene.
ducca Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 (edited) Max upravlja gliserom.. Potpuno je ubio u pojam Vettela, vise nema snage ni da se zali.. Bukvalno. Reda radi je procedio kroz zube to sto je imao da kaze. Steta sto je RBR tako zasrao s inter-ima. Edited November 13, 2016 by ducca
Mr.Mxyzptlk Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 cek procitao sam da je 12 pts razlike. znaci ros brani sa p2?
Radoye Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 cek procitao sam da je 12 pts razlike. znaci ros brani sa p2? ROS brani sa p3.
Rick.James Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 (edited) F 1 je jedno veliko, dosadno sranje. Ja sam negde od 1996. pa do 2005. ili 2006. bio toliko zaludjen za F-1, da sam gledao svaku trku religiozno, mrzeo Hilla, Kultarda, Hakinena, Vilneva i svakog drugog ko je uspevao da bude bolji od Šumahera...I tada je bilo najbitnije da imas motor i aerodinamiku, ali mi ipak deluje da razlike u bolidima nisu bile tolike i da su bili u igri vozaci iz vise timova istovremeno, da je bilo vise harizmatičnih vozača. Sećam se i da su bodovni sistem promenili bas zbog Šumahera jer je jedne godine uzeo titulu već u Mađarskoj pa su smanjili razliku između prvog i drugog, itd, ali to je već negde sredina 2000-tih kada sve odlazi u Q. Ovi što sada voze i cirkus kako je sada postavljen, stvarno ne zaslužuje ni poštovanje, ni pažnju... Edited November 13, 2016 by Rick.James
Radoye Posted November 13, 2016 Posted November 13, 2016 Danasnja vozacka postava je verovatno najjaca u zadnjih 20 godina, jos od odlaska Pikea, Mensla, Prosta i Sene. Sumaheru svaka cast na svim onim oborenim rekordima ali kad pogledas koga je imao za konkurenciju - jedna generacija velikana je otisla sa scene, sto u penziju, sto u vecna lovista, ostao je vakuum. Hakinen, Hil, Vilnev, Montoja, Kultard, Frencen i ostali ipak nisu ni blizu tog kvaliteta kao oni sto su otisli, a za novu generaciju je ipak trebalo vremena da stasa. Kad su dosli mladi lavovi Alonso, Raikonen, Hamilton, Fetel prvo su skinuli skalp Sumaheru (i to dvaput) i oterali ga u privremenu penziju, a kad se vratio na stazu u jednakom bolidu ga je tukao Rozberg za koga se, uprkos tome sto trenutno vodi u sampionatu i sto ce najverovatnije uzeti titulu, generalno smatra da je za klasu ispod najboljih vozaca danasnjice. No, to na vrhu manje-vise, ono po cemu se odlikuje ova generacija je to da u njoj nema nijedan ocigledno netalentovan vozac. Uvek smo na zacelju grida imali "turiste", likove poput Delatraza, Lavadjija, Inuea, Idea, Kartihejana, Junga, Baumgartnera i slicnih zgubidana koji su bili po 10-tak sekundi po krugu sporiji od svojih timskih kolega i zbog kojih je na kraju i uvedeno ono pravilo od 107%. Danas takvih nema, cak i najslabiji na gridu su, iako definitivno ne materijal za sampiona, ono barem 100% kompetentni trkaci. Nikada kriterijumi za ulazak u F1 nisu bili zesci, nekad je bilo dovoljno ili imati talenat ili imati novac, danas moras imati i talenat i novac, i cesto ni to ne bude dovoljno. Mercedes je uradio odlican posao zadnje 3 godine, i verujem da je mnogima koji navijaju za druge timove smor da prate ovakvu dominaciju, dok im nije bilo smor da gledaju dominacije svojih timova, no to je vec domen navijackog senzibiliteta koji je po svojoj prirodi iracionalan i tu se ne vredi objasnjavati. Ali cinjenica je da nam je Mercedes ako nista drugo barem pruzio jednu fascinantnu borbu izmedju svoja dva vozaca, za razliku od nekih ranijih perioda dominacije gde se u timovima znalo ko kosi a ko vodu nosi i gde su vozaci #2 i u ugovoru imali upisanu obavezu da se sklanjaju #1 u svakom trenutku. Da, puno toga danas ne valja u F1, ali reci da danasnji vozaci ne zasluzuju postovanje je, pa, onako malo glupavo. Narocito kada dolazi od nekog ko nije okrenuo jedan krug na stazi cak ni u Jugicu N-klase a ne u necem malo zajebanijem. Danas postoji mozda sveukupno sezdesetak vozaca kvalifikovanih da voze F1, i mozda medju njima ima i boljih nego pojedinci u ovih sadasnjih 22 (na primer - Andre Loterer, Skot Dikson...) no svejedno, tih sezdesetak koji poseduju neophodnu vestinu da upravljaju F1 bolidom su bez sumnje apsolutna elita. To je toliko mali deo ukupne populacije covecanstva, i samo oni poseduju sposobnost za nesto sto niko osim njih nije u stanju da radi, da zaista svo do jednog zasluzuju maksimalno postovanje.
Marvin (Paranoid Android) Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 Danasnja vozacka postava je verovatno najjaca u zadnjih 20 godina, jos od odlaska Pikea, Mensla, Prosta i Sene. Sumaheru svaka cast na svim onim oborenim rekordima ali kad pogledas koga je imao za konkurenciju - jedna generacija velikana je otisla sa scene, sto u penziju, sto u vecna lovista, ostao je vakuum. Hakinen, Hil, Vilnev, Montoja, Kultard, Frencen i ostali ipak nisu ni blizu tog kvaliteta kao oni sto su otisli... Sto posto. Ne znam na šta je Rick mislio pod "harizmatičnim", da li na stazi da li van staze (mada me van staze i ne interesuje toliko), ali ako govorimo na stazi, meni cela ta srednja generacija devedesetih uopšte nije bila uzbudljiva za gledati. Suprotno od Ricka, ja sam navijao za svakoga ko je dovoljno brz da pobedi Šumahera, pa opet moram reći da uz dužno poštovanje - Hill je bio džentlmen i vitez od vozača, ali harizmatičan, uzbudljiv vozač - malo sutra. Hakinen, takođe, uz izuzetak od onog fantastičnog obilaženja u Spa, ja baš ne mogu da se setim kada je to Hakinen demonstrirao neki stil koji je uzbudljiv, koji te iznenadi. Kultard - bolje ni ne pominjati, Hajnc Harald Frencen, ma hajte molim vas. Iz te generacije Montoja i Vilnev su bili drčniji i od njih su se mogli očekivati mudastiji™ potezi, ali kao što Radoje reče, nisu oni bili blizu kvaliteta kao današnjem. Da, čak je i Rozberg koji verovatno nije na visini Hamiltona, vozio bolje od starog lisca Šumahera u istom timu. Okej, već Šumaher nije bio u peak godinama, ali bilo bi nefer prema Rozbergu ako se to ne notira. Meni su kasne devedesete i rane 2000-te bile užas za gledati. Okej priznajem, mrzeo sam Šumahera, ali ne (samo) zato što je to bila surova dominacija, već je bila dominacija bez ikakve draži, i veštački stvorena u boksu Ferarija koji su uzimali vozače #2 kojima je u ugovoru pisalo da moraju da beže sa staze da propuste Šumahera, čak i ako ovaj ima suludu prednost u šampionatu. Ferari je imao najbrža kola, najbržeg vozača, čak i u vrlo retkim trenucima kad je Barikelo nekom magijom bivao bolji, Ferari mu je naređivao da se skloni. Do pojave Alonza ja sam jedno par sezona gledao svaku četvrtu trku i to usput. A onda je došla generacija Alonzo, Raikonen (bio je već tu, ali onda je stasao), Rozberg, Vetel, Hamilton. Mnogi ljudi nisu svesni, ali na listi najuspešnijih vozača ikad po broju osvojenih trka, Hamilton je drugi, Vettel četvrti, Alonzo šesti, Rozberg dvanaesti. Iz (-5 + sadašnje generacije) imamo četiri vozača koji su u prvih 15 ikada. Ej, četiri. Gledamo ih svaku trku. Pored njih imamo još dva vozača koji su uzimali svetski šampionat, Raikonen i Baton. I pored njih imamo još Verstappena kojem treba ponekad koji šamar, ali ono što je juče uradio je bilo nadrealno. I šta smo imali otkako se ova generacija pojavila? Prve dve godine Alonzo je dobijao Šumahera na poslednju trku. Sledeće godine Alonzo kao veliki šampion dolazi u Meklaren, Hamilton dolazi kao rookie, kolju se i jedan i drugi do poslednje trke, a sezonu uzima - Raikonen. Hamilton uzima sledeću sezonu, ne na poslednju trku, ne na poslednji krug, nego na poslednje 3 krivine. Baton uzima sledeću sezonu koja ajde jeste bila malo zaboravljiva, ali su se on i Barikelo krljali do kraja. Vetel uzima naredne četiri sezone - reći će neko dosadna dominacija, ali setimo se koliko je samo Alonzo bio blizu njemu (dve su rešene na poslednju trku, zar ne?), a kad nije, Vetel se opako sudarao sa Veberom, nije bilo nikakve protekcije u timu. Poslednje dve sezone, surova dominacija Mercedesa, ali do groba ću biti zahvalan Mercedesu kao i Meklarenu što puštaju svoje vozače da se trkaju do poslednje trke nego da kao funjare govore jednom da se sklanja na uštrb drugom. Evo ova sezona - idemo na poslednju trku da proglasimo pobednika. Summa summarum, ovo jeste subjektivna ocena, ali poslednjih 10-12 sezona su bile fenomenalne. Ne mogu ni da krenem da kvantifikujem za koliko koplja je ovo bolje nego rane 2000-te.
Ivo Petović Posted November 14, 2016 Posted November 14, 2016 (edited) Najbolja je bila ona sezona (2012) kad je pet timova bilo maltene ravnopravno (Ferari, Mečka, RB, Mercedes i Lotus), kad smo u prvih 8 trka imali 8 pobednika. 2010. je takođe bila ok, pa i 2013. Realno je zajeb bio sa ovim novim motorima i dominacija Mečki je malo ubila draž, ali je pojava Verstapena i ponovo jačanje RB + izjednačena borba Rozberga i Hamiltona, ovu sezonu opet učinila kvalitetnom. Sledeća godina će biti interesantna - čitao sam da će se ponovo smanjiti značaj motora na račun šasije, ali priznajem da nisam imao vremena da čitam podrobnije o kakvim se promenama radi. PS Max je lud ko struja :ziga: Edited November 14, 2016 by Ivo Petović
Recommended Posts