Jump to content
IGNORED

Astronomija - opšta tema


Jolly Roger

Recommended Posts

Svejedno, Curiosity misija je koštala 2,5 milijarde, a masa koja je poslata na površinu Marsa je manja od tone, oko 800 ili 900 kg. Za uspešnu ljudsku misiju, makar bila samo dva astronauta, količina "prtljaga" bi bila mnogostruko veća, samim tim i troškovi. Obaška što još ne postoji tehnolgija koja bi uopšte prebacila (i spustila) nešto toilko teško na tu daljinu. :)

Stoji sve sto kazes. Uspeli su dakle sa 2.5 milijarde da posalju tonu korisnog tereta na Mars. Pa to nije uopste mnogo novca, Microsoft je za Minecraft platio 3 milijarde. Pravo pitanje je sta bi uradili sa 25 ili 250 milijardi.

 

Izgleda da poredjenje sa letom na mesec nije samo meni zaparalo usi, evo upravo gledam uzivo intervju direktora esa-e i kaze da je poredjenje na mestu u smislu da su se obe stvari desile prvi put (dakle istorijski kontekst), ali je naravno let sa ljudskom posadom "kraljevska disciplina". Sto ne umanjuje znacaj ove misije.

Link to comment

Da se vratimo na temu: nova informacija je da se signal iznenada stabilizovao. Teorija je da su dva puta sleteli, tj da se prvi put odbila sto je uzrokovalo fluktuaciju signala, ali se zatim ipak smirio. Nijedan harpun nije opalio na zalost sto moze da znaci da barem dve noge nisu dotakle povrsinu komete. Za sada ne mogu da utvrde da li je lander fiksiran ili ne (gravitacija je minimalna, moguce cak da se vrlo polako udaljava ali je to malo verovatno zbog u medjuvremenu stabilnog signala).

 

Err.. tri puta :lolol:

 

 

Philae_ROMAP @Philae_ROMAP  ·  28m 28 minutes ago

@Philae_ROMAP magnetic field analysis revealed 3 landings at 15:33, 17:26 and 17:33 UTC

 

Videćemo sutra u 15h na media briefingu...

Link to comment

Još jedan značajan korak ka Odiseji 2061 je ispunjen. Neka se spremi Evropa. 

 

Arrival

 

 

Philaećs journey

 

 

juče kada sam prvi put gledao video, bilo je samo 300 pregleda. :)

Edited by bigvlada
Link to comment

Ovaj zvuk proizvodi kometa? Jel File slučajno opremljen i audio opremom, pa je snimio ovo ili se ovako nešto očekivalo? Mislim, nikada nam ne puštaju zvuk Marsa, a tamo su dva aktivna rovera već duži niz godina.

Link to comment

није то заправо звук, нема пуно звука у свемиру, у питању су осцилације магнетног поља којима кад се повећа фреквенција да би упала у опсег онога што људско уво може да региструје и изгенерише се звук на основу тих фреквенција, онда се добије ово

Link to comment

Izgleda da je sitovacij ipak malo, a možda i dosta pofukana;  Filka je na mjestu gdje sunce ne sija, a ne tamo gdje bi trebala biti, pa sad više troši baterije, a ima ''dnevno'' samo 1 uru obnovljivih izvora. Vidjet će što će, ali nije kako treba. :mellow:

Link to comment

Nije bas tako sjajno: sleteli (tj. pali) su vise od kilometar od predvidjenog mesta za sletanje. Lander se prvi put odbio od povrsine i posle dva sata opet pao, ponovo se odbio i posle nekoliko minuta konacno smirio. Prakticno je bio slobodan pad u maloj gravitaciji komete posto ni motor niti jedan harpun nisu funkcionisali. Problemi su a) lender je pao na bok, jedna noga mu je u vazduhu, tako da je pitanje da li ce moci uopste da uzme uzorke tla i b) stoji daleko od predvidjenog mesta za sletanje, blizu uzvisenja/stene tj. u senci i dobijace procenjeno 4 puta manje sunceve svetlosti nego sto je bilo planirano. Sada mozgaju kako da ga barem isprave. Ako je stvarno u senci, ne znam kako to mogu da rese.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...