Jump to content

Kupovina racunara i komponenti

Featured Replies

• Author

Bokte, otvorio sam ovaj topic pre 15 godina trazeci savet za kupovinu racunara sa kog evo sad ovo pisem. Posluzio je lepo ovih 15 godina, bez i jedne reinstalacije windowsa 7, ali doslo je vreme da se menja. Hvala svima koji su tada doprineli da se rodi ova masina i gura ovoliko dugo.

Sad me zanima koja generacija intelovih i5 ili i7 procesora valja (posto sam negde, mozda bas ovde, video da neke od ovih poslednjih generacija imaju neki problem posle nekog vremena koriscenja, ne znam tacno sta)?

Koju graficku biste preporucili? Na ovom racunaru je GeForce 9800 i posluzila je dobro. Nisam, doduse, neki zahtevan korisnik, ne igram igrice uopste, ali trebace naravno za gledanje filmova i videa, striming kojecega i mozda za sredjivanje nekih videa (montaza, efekti, ali nista preterano zahtevno).

Da li je 16G RAM dovoljno ili je 32 preporucljivo?

OK, moracu i cene da vidim, ali ajd neka ovako za sad, molim za preporuke i savete. Hvala hihi

Edited by Sludge Factory

• Replies 3.4k
  • Views 252.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• arheolog1981
    arheolog1981

Evo mojih 5 centi kao nekog ko 10+ godina radi prodaju a 20+ servis. Najlošiji budžet laptopovi su HP i Lenovo, desetine u najboljem slučaju smo imali na servisu sa mehaničkim kvarovima. Naime, u 99 p

• OK, sad znam da ne zajebavas ljude tamo na moderaciji     Ne razumijem ali hvala svakako

• Uzeh od drugarice komp, 5 godina star, da zamenim moj koji je bio 11 godina star i na izdisaju. i7 6700k, 16 GB RAM-a. Grafika je GTX 1080, sasvim dovoljno za moje potrebe. Svakako nemam 4k monitor da

Posted Images

Da je upotrebljivo, isplativo. jeftino a štedljivo danas za nezahtevnog korisnika koji se ne igra, i ako je Intel prioritet:

• iz 4-te gen. : i5-4570, i5-4590, i7-4790

• slično u 6-oj i7-6700,

• u osmoj i8-8700.

Bez grafičke, nju izabrati zavisko od viljane igrice (ako je to cilj nabavke).

16GB je dovoljno, još bolje ako je dual chamel (2x8).

Sve novije je otprilike, u osnovi, duplo skuplje.

Edited by zmanic

Četvrta generacija je preko 10 godina stara, matoro je sve to :)

Uzmes 13tu generaciju j 32GB RAM i miran si jos 15 godina.

Sustina je za sta koristis komp i koliko para hoces da das.

• Author

Ne bih integrisanu grafiku, nesto mi je to kao da imam povez preko ociju otprilike. A mozda ce neko nekad i pozeleti neku igricu da instalira, pa da ne bude skrnavo D

Sto se budzeta tice, videcu kad budem isao da mi sastave konfiguraciju pa cu onda da odlucim da li mogu da dam i koliko para, odnosno kad budem videl koliku razliku pravi recimo 32gb RAMa ubodnosu na 16gb ili i7 u odnosu na i5.

Kakva je situacuja za hardom? Jel dovoljno 500gb ili mora terabajt? Zbog windowsa pitam.

SSD: 240-512GB, a HDD koliki ti treba.

Uzmes NVME od 1Tb tu stavljas Win, programe i igrice... i jos neki HDD za ostale podatke.

Samo nemoj gotove konfiguracije da uzimas od IT firmi, pogotovo ne ovih velikih. Bolje naci malu firmu od koje ces kupiti komponente koje ti hoces i da ti sastave oni.

Da li si zakucan za Intel ili moze AMD?

Juri DDR5 memoriju za 32GB ti je 100-150e, ploca ti nije ispod 100e, napajanje nemoj nista ispod GOLD, to ti je jos 100-120e, kuciste neko gde moze grafa da dise, znaci 50-100e, poseban kuler za procesor jedno 30e... Procesor ti je izmedju 150-200e za i5 najnovijeg soketa 1700. NVME ti je oko 60-70e za 1Tb.

To ti je pocetak, a ti posle skupljaj pare za dalje :D

Edited by Milosh76

• Author
2 hours ago, Milosh76 said:

Uzmes NVME od 1Tb tu stavljas Win, programe i igrice... i jos neki HDD za ostale podatke.

Samo nemoj gotove konfiguracije da uzimas od IT firmi, pogotovo ne ovih velikih. Bolje naci malu firmu od koje ces kupiti komponente koje ti hoces i da ti sastave oni.

Da li si zakucan za Intel ili moze AMD?

Juri DDR5 memoriju za 32GB ti je 100-150e, ploca ti nije ispod 100e, napajanje nemoj nista ispod GOLD, to ti je jos 100-120e, kuciste neko gde moze grafa da dise, znaci 50-100e, poseban kuler za procesor jedno 30e... Procesor ti je izmedju 150-200e za i5 najnovijeg soketa 1700. NVME ti je oko 60-70e za 1Tb.

To ti je pocetak, a ti posle skupljaj pare za dalje :D

Hvala, vrlo korisni saveti :)

Necu kupovati vec spakovane konfiguracije, imam ovde i KG proverenu malu firmu koja radi i prodaju i servis, kod njih sam i ovaj kupio pre 15 godina, oni ce to lepo da sastave.

Sta predlazes za graficku?

Ove cene sam gledao u BC Grup, oni imaju dobre cene, rade i dostavu.

Za grafu ne znam, jer to zavisi od para i potreba.

• Author
1 hour ago, Milosh76 said:

Za grafu ne znam, jer to zavisi od para i potreba

Sta je nesto sto je pristojno sad? Ne mora da bude neka arlaudza, meni je ova GeForce 9800 koju imam sasvim ok radila posao, mislim da je ona pre 15 godina bila neki srednji rang, recimo, ka nizem.

Recimo 3060 to ti je 300-350e recimo u radnji. Na KupujemProdajem mozes da nadjes mozda i bolje za iste/slicne pare.

Za graficku ne treba da daješ preko 100 evra realno,jer ocigledno da ti nije toliko bitno ,

polovnu u garanciji na kp,a mozes i cpu sa integrisanom grafom ,one više nisu za podcenjivanje

Grafičke ispod rx 6600 ili 3060 iz zelenog tabora ne vredi ni razmatrati, naravno neće one trajati 15 godina, prvo jer su već matore 3 ili 4 godine i drugo jer su i kada su se pojavile bile neka niža srednja klasa, za ugodno igranje u HD rezoluciji, za razliku od 9800 koja je ipak bila viša klasa, možda 30% slabija od tadašnjeg najjačeg modela zelenih

• Author
1 hour ago, gone fishing said:

Grafičke ispod rx 6600 ili 3060 iz zelenog tabora ne vredi ni razmatrati, naravno neće one trajati 15 godina, prvo jer su već matore 3 ili 4 godine i drugo jer su i kada su se pojavile bile neka niža srednja klasa, za ugodno igranje u HD rezoluciji, za razliku od 9800 koja je ipak bila viša klasa, možda 30% slabija od tadašnjeg najjačeg modela zelenih

Hvala, pa nemam ti ja to pojma, vidis mislio sam da je 9800 bio ta neka niza srednja klasa.

Dobro, trajala je 15 godina jer je nisam mnogo maltretirao. Ali zadovoljan sam bas.