Jump to content
IGNORED

poslepraznično dijetetisanje

mammy two shoes

Recommended Posts

Posted

uh i ja sam preterao za praznike pa se sad teskom mukom vracam u normalu. inace, ja sam poceo pre jedno godinu dana da se hranim zdravije (bar pokusavam) jedem dosta salata sa svim i svacim, corbe, variva (socivo, grasak, leblebije, razno povrce) i ne ide mi lose pa sam pomislio da bismo kad je vec otvorena dijetalna tema, mogli razmeniti neke recepte i savete za zdraviju ishranu. ne neophodno dijetalne, vise neke zdravije opcije. pa da krenem... kao sto vec gore rekoh u poslednje vreme jedem dosta salate, supe/corbe i variva. salate - baza ista, neko lisce (sta s nadje po kuci) i sta ima za dodati (luk, krastavac, sargarepa, paprika, paradajz, masline, avokado). nekad ima samo lisce i luk a nekad bude svega, zavisi od stanja u frizideru. onda popunim salatu necim konkretnijim. nekad je to povrce iz konzerve (pasulj, boranija, secerac, articoke...) nekad ribe, mesa (przene pilece dzige i res slaninica super idu), kuvana jaja, nekad sir... tako... so, maslinovo ulje, sirce i to je to. bude velik i sit obrok a zdrav. da, volim da dodam svezeg zacinskog bilja tipa bosiljak, nana, korijander, celer... corbe / supe - potazi, orijentalne il one minestrone fazon. potazi standard - strpam u serpu luk, sargarepu, belu zelen i celer i uz to sta ima od povrca po kuci (karfiol, brokoli,bundeva, krompir ako vidim da nece biti dovoljno gusto) i kuvam dok sve ne omeksa pa izmiksam, zacinim (so, biber, biljke) i to je to. nekad stavim kasiku kiselog mleka ili pavlake pri sluzenju. orijentalne supe su mi super - to je bas dobar sit obrok, nudle i povrce fino popune zeludac. pileca mi je najdraza pa je najcesce pravim ali princip je manje-vise isti i za jagnjecu, junecu i tako to. ne mora biti masna, ja cak u naletima zdravlja skidam kozice s piletine. supa nije uopste komplikovana - isti princip za sve. ubacim u serpu meso/koske, sargarepu, persun, belu zelen, celer i sta imam od lakseg zelenog povrca tipa grasak, mladi grasak, boraniju, asparagus, brokoli... zatim dodam rendanog svezeg djumbira (palac na 1-1.2l supe) naseckam cilija, ovo po ukusu, ja volim dobro ljuto pa ne stedim, beli luk i to bogato, jedno tri, cetiri cenja, dodam lemon grass ako imam, ako nemam nise strasno. fish sauce umesto soli (opet ako imam) i kocku ili vegetu (volim u supi al moze i bez toga). sve iseckam na zalogaje i ostavim da se krcka. kad se skuva, dodam rezance, orijentalne ako imam a ako ne, moze i obicne, i ostavim da odstoji jedno pet minuta. ne kuvam posto dodam rezance, ne volim prekuvane rezance. na kraju, pri sluzenju stavim svez korijander, onako bogato, volim... supe od povrca s pastom - te su najjednostavnije. natrpam povrca u serpu (sargarepa, luk, praziluk, bela zelen, celer, bob, grasak, kukuruz, brokoli, karfiol, boraniju, tikvice, bundeve, lisce spanaca, sta god imam...naseckam naravno) dodam vodu, kocku i krckam dok se ne skuva. pri kraju dodam paradajz i par saka paste koja se nadje i kuvam jos malo dok pasta nije gotova i to je to. milina. variva - standard. izdinstam luk, beli luk i celer na malo ulja, dodam sargarepu i povrce od koga je varivo (boranija, grasak, karfiol, brokoli, tikvice, patlidzan, bob, leblebije, razna sociva... i pri kraju paradajz pire ili paradajz )dodam vode za dinstanje znaci ne previse, da ogrezne, dodam zacine i biljke po ukusu i kuvam. ako ne pravim mahunarke (bob, grasak, leblebije, sociva, pasulji) dodam i saku pirinca da ne ogladnim posle pola sata - i to je to. ima i ovde neka kao orijentalna verzija koju rabim kod sociva i leblebija a nekad i kod ostalog ako sam raspolozen - cili, kumin, timerik i korijander i pri sluzenju nacedim limetu/lime. eto...

• Replies 435
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Indy

39

• ivy

28

• ljakse

21

• mammy two shoes

20

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ja sam primetio da me najbolje radi varijanta koju je najteže iskontrolisati, a to je jednostavno izbacivanje džank fuda i testa, normalna ishrana i izbegavanje ždranja uveče.

Posted (edited)

ma mene najvise zajebavaju ti sitni obroci. ja se kao disciplinujem, pojedem malo a dobro pa sam gladan posle sat. i ne mogu da trpim pa'd umrem. onda mi je najbolje resenje da se nalipam corbe ili ovih nekih zdravih varijanti i miran. a kad se neceg uzelim - navali. pa posle opet na corbuljake i ostalo. e, da, zaboravio da kazem. smoothies su babaroga. ja nakupujem voca s rasprodaje za sitnu kintu, ono trulo sto moz' da izdrzi samo dokuce - to pobacam u blender, dodam leda, mleka/jorguta, nekad meda i bzbzbz... obrok!a vec negde rekoh... cim krenem sa zdravom ishranom predjem na spricere. to je moj dijetalni alkohol.edit - gutam slova...

Edited by adam
Posted

Ja sam nabacila dve - tri kile u Berlinu, krkajuci kobasice po bozicnim marketima, sto s prethodno stecenim cini 5 kila viska, u odnosu na moju idealnu tezinu. Vec pet dana sam na dijeti, koju sam davno dobila na KBC-u, 1600 kalorija dnevno, pet obroka, od kojih su dve vocne uzine. Setam pola sata (isla bih i na fitnes, al sam prehladjena) i nalivam se vodurinom i zelenom kafom (nekom Nestle, donela teglicu iz Nemacke, prijatan ukus a izgleda da malo suzbija apetit).Danas sam uspela da udjem u etalon farmerke, ali sigurno cu da se drzim ovog rezima ishrane jos mesec - dva, prosto, bolje se osecam. Inace sam ranije praktikovala da svakog sedmog dana dijete jedem sta hocu. Nije to bilo neko prezderavanje, vec cisto malo cokolade i ostalih zabranjenih stvari da me zelja mine. Uprosceno - moja dijeta izgleda otprilike ovako:dorucak: ovsene pahuljice i jogurt ili razani hleb i mladi siruzina: jabuka ili neko drugo voce, sem bananerucak: bistra supa od povrca (uzimam onu posnu iz kesice), piletina ili riba, povrce (pa sad sta ko moze da iskombinuje) i razani hlebuzina: vocka ili bademivecera: povrce, piletina ili riba, razani hleb, mladi sir (vecera je otprilike kao malo vise od pola rucka, bez supe).Malo je dosadna, mora non stop da se jede i da se nosi hrana sa sobom, zimi nije neki izbor voca i povrca, mene mrzi da smisljam jela, pa seckam u salatu, ali, ono sto je bitno je da sam sita, nemam nocne napade gladi i mrsavim sve vreme. S vremena na vreme, moze da se uzme jedna stangla crne cokolade. Od pica mogu da pijem kafu, caj, vodu, a ako pijem vocni sok onda preskacem uzinu. Inace, za sve ovo gore imam precizne gramaze, ali to je individualno, kao i preporuceni broj kalorija. Ta dijeta je dostupna i na internetu, u nekom "opstem" obliku za muskarce i zene. Svi koji su je drzali su stabilno smrsali, bez vecih problema, osim sto moraju da vuku loncice i serpice sa sobom.

Posted (edited)

moj muz i ja smo par puta resetovali sisteme valjanim dijetalnim kursom od po 6 meseci. za razliku od odlaska kod "normalnog doktora/medicinskih sestara" koji/koje bi mozda bile neljubazne, dijeteticarke su 1 divne zene.i to sto je ekipa kao iz Fight Club-a i to je zapravo bilo sjajnonajvaznije je sto smo posle ta dva kursa promenili navike 1. KOLICINE/PORCIJEimpresivno je kad na tanjiru vidis koliko ti je zapravo hleba/mesa/sira *potrebno* za jedan obrok. Prvih par dana sam po dva puta merila. Nista ne ostavljam za posle - sve sto je preostalo od obroka - BACAM/dam kuchicima2. KVALITETkad vidis koliko se brzo goji od lose hrane predjes samo na dobru i kvalitetnu. ne kupujem vise hranu u supermarketu tipa "jednom nedeljno puna kolica - pa udri">kupujem za dva dana najvise. Planiram obroke unapred. Imam srecu da u 200m precnika su mi i pekara i piljara i mesara i prodavnica sira i ribe. 3. SETAMKucici su mi spas. 3 puta dnevno MORAM da izadjem sa njima u setnju. I nije mi tesko zato sto znam da moram. Sad vec - zato sto su mi te setnje potrebne. I meni koliko i njima (ja ih samo ne koristim za fiziloske potrebe :) ali kad gledam njih - ni njima piskenje i kakenje nije najvaznije, jednostavno mora da se seta, po svakom vremenu). Setnja mi pomaze i protiv migrena.4. PRAZNICIN/A - silom prilika i izborom ne priznajem praznike a nisam okruzena porodicom koja bi me na praznicna prejedanja terala. Kulturu pravljenja kolaca nikad nisam dobila. Kolace kupujem ako nam se vec jedu. Potrebu za slatkisima zadovoljavam vocno/mlecnim kombinacijama - sveze voce sa jogurtom, kompot/pire od voca sa mekim sirom ili pita od voca/clafoutis.tako odrzavam istu tezinu poslednjih 6-7 godina. I muz isto.

Edited by msmodesty
Posted

Ja smrso tokom ovih praznika. Posle duze vremena se spustio ispod 80kg, i to se merio posle rucka.

Posted
orijentalne supe su mi super - to je bas dobar sit obrok, nudle i povrce fino popune zeludac.
probaj da isprzis meso baska,pa d au istom voku/tiganju prvo proprzis beliluk, djumbir, kumin, chili, kurkumu i korijander (mleveni)tu dodaj sveze ili bareno povrce (ako je bareno samo ga malo zagrej na toj zacinskoj bazi) pa vrati meso i nalij supom, ribljim/ostriginim sosom/nuoc mam nije los za jagnjetinu na kraju dodas nudle.zacini ce tako vise da se osete, meso ce bit za nijansu ukusnije a nije bas da ce mnogo duzo da traje.
Posted
probaj da isprzis meso baska,pa d au istom voku/tiganju prvo proprzis beliluk, djumbir, kumin, chili, kurkumu i korijander (mleveni)tu dodaj sveze ili bareno povrce (ako je bareno samo ga malo zagrej na toj zacinskoj bazi) pa vrati meso i nalij supom, ribljim/ostriginim sosom/nuoc mam nije los za jagnjetinu na kraju dodas nudle.zacini ce tako vise da se osete, meso ce bit za nijansu ukusnije a nije bas da ce mnogo duzo da traje.
hvala. probacu. obecava...
Posted
pa dobro, bre...
ja mislim da je to nemoguće da se za manje od mesec dana dobije 7, 8 kila... ako si stvarno tako nešto uspeo onda si fenomen, a pitanje je da li ti to pokušavaš da se ubiješ...
Posted (edited)

hm, sad sam se zamislio malo. izmerio sam se, 93kg.pazi, gledamo period od 2 nedelje, u kome sam nabacio 7 kila. užasno sam puno jeo, sve ova slavska hrana i junk food, a fizičke aktivnosti ni u tragovima.mada, ja stalno tako gubim/dobijam kilograme. pre par godina sam uspeo da smršam 6 kila za 9 dana (sa 84 na 78). doduše, tada mi je metabolizam bio dosta brži, nisam mogao ovako da se ugojim. doduše, tih dana sam jeo 1 dnevno.

Edited by Alphons
Posted

Da, tako sam i ja umeo non stop, do tridesete. Posle nema gore dole, samo gore.

Posted
Ja sam primetio da me najbolje radi varijanta koju je najteže iskontrolisati, a to je jednostavno izbacivanje džank fuda i testa, normalna ishrana i izbegavanje ždranja uveče.
Otpilike i meni tako najvise stima. Kad nema zdranja u ponoc, i kad malo redukujem slatko i gazirano.
Posted
Ja najbolje podnosim kiwi dijetu.
meni je kiwi dijeta, da se izrazim tako, urodjena. od kiwija se tako temeljno otrujem (govorim o 3 kiwija u cugu ili vishe), da mi ne pada na pamet ni da ga pogledam cheshce od 1 godishnje.tako da mi ide veri super :lol:osim ako ti ne mislish na onu zivinu sto se vika kiwi, al i to je isto teshka dijeta ^_^
Posted

mene najvise ubija alkohol - ispasce da sam neki alkos, nisam, ali sam steady na 2 case vina uvece, sto se jednom nedeljno omakne na malo (!) vise, tu i tamo uleti neka radza.... sto se hrane tice ja sam generalno low carb ali i to pada u vodu kad se udari po mesistu kao o praznicima gde se benefit toga lako izgubi... jbga