Jump to content
IGNORED

kim_philby

Recommended Posts

Posted
marvine, jel si gledao ovaj film?
Nisam još. Samo da stavim disklejmer za ovo što sam napisao gore, u pitanju je masovna trolčina inicirana odgovorom ObiW-a Morgani, i više je moj stav prema specijalnim efektima i ulozi istih u filmovima.Gledam ga sledeće nedelje, tvrdim odgovorno bez ikakvih predrasuda :D Možda izađem iz sale očaran, možda pričom, možda samo tom istom grafikom, možda izađem misleći da je glupost. Samo htedoh reći da je potpuno normalno da ljudima specijalni efekti nemaju presudnu ili noseću ulogu u uživanju u filmu.
  • Replies 716
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• kim_philby

123

• Indy

47

• Ajant23

46

• yolo

36

Top Posters In This Topic

Posted
ako je nesto zaradilo milijardu dolara za 20 dana postojanja, onda vredi price.
Evo gledam cifre, po IMDB-u je Avatar na trećem mestu sa $1,128,336,685 i juri Kameronov Titanik na prvom mestu sa $1,835,300,000.Ali, u međuvremenu je bilo inflacije, pa je o tome reč...
Posted
A možda je u samo pitanju jednostavna stvar da su specijalni efekti sada (i već 10-15 godina) toliko korišćeni, odomaćeni i usavršeni da u njima više nema ništa specijalno. Pre 25 godina kad sam kao đak prvak gledao Galaktiku, Flaša Gordona, Zvezdane Staze i naravno - Rat Zvezda, bilo je ogromno uživanje gledati filmove kojima su plot i akcija bili začinjeni specijalnim efektima, ne bazirani na njima. Videti bljesak laserskog pucnja, svemirski brod, ogromnu vanzemaljsku bazu ili robota tada je izazivalo oduševljenje, pomešano sa mistikom "kako li su ovo uradili".
Dozvoljavas da bas sada negde u bioskopu neki Marvin - 25 godina gleda Avatar i kaze "kako li su ovo uradili"?Sve ovo sto si napisao moze da se svede pod "malo je pozutela krstenica pa sam postao cinican". Mislim, bolji izraz je jaded, ali numem bolje na srpskom.Sto se price tice... bez namere da ulepsavam zaista tanak scenario, hocu da istaknem da onaj koga zanima da provali ko je gud gaj a ko bi mogao ispasti nevjera u devedesetom minutu filma ce verovatno biti nezainteresovan za sitnice koje je Kameron posejao po filmu, a koje su tu da nam daju kontinuitet sa sadasnjicom. Ne govorim o onome sto je ocigledno (Irak, 9-11, placenici, itd) nego sitne stvari: golf na radnom mestu, cigarete, vojska nema para za veterane, neki neodredjeni rat na zemlji, PR koji odredjuje sta je pozeljno a sta ne.... itd. Ovo je ocigledno film napravljen u odredjenoj a ipak relativno bliskoj buducnosti i svi ovi sitni detalji (plus oni vrlo ocigledni) nam razbijaju iluziju da cemo se bitno razlikovati za 150 godina. Ergo, film je jako pesimisticki po tematici, a kontrast je dzungla i veliki plavi Smurfovi.Uporedi to sa filmovima koje si nabrojao gde se govori o neodredjenoj dalekoj buducnosti gde nema ama bas nicega sto nas podseca na sadasnojst. Razlika izmedju ova dva pristupa SF filmu je u tome sto ti ovaj drugi pusta masti na volju, pa mozes da pretpostavis da su u dalekoj buducnosti svi dobri osim par likova sa crnim sesirima, nema raka, nema PR kompanija, nema large shareholdera koji odredjuju sudbinu malih sfrafova u firmi, a verovatno niko i ne radi nego se samo u slobodno vreme biju laserskim macevima oko neke verzije princeze iz 31. veka, kao nekad vitezovi. Optimizam, bato.
Posted
Dozvoljavas da bas sada negde u bioskopu neki Marvin - 25 godina gleda Avatar i kaze "kako li su ovo uradili"?Sve ovo sto si napisao moze da se svede pod "malo je pozutela krstenica pa sam postao cinican". Mislim, bolji izraz je jaded, ali numem bolje na srpskom.
Delom, i da i ne."Da": Pa? Kao da je to nešto loše ili čudno? Kad sam bio klinac, ložio sam se na stvari koje mi sada ič ne znače. Sad sa plus 3 banke više ne tražim i dalje iste stvari u filmovima, to je valjda normalno. Ne (samo) zato što sam odrastao, što sam neka intelektualčina par ekselans, da tražim filozofiju, nego možda jednostavno zato što sam video toliko specijalnih efekata, toliko filmova gde su korišćeni (nepotrebno) do granica toga da se zapitaš "je li ovo igrani film ili kompjuterska animacija". Nek gledaju ti neki novi Marvini minus 25 godina sve to sa istim žarom kakvim sam i ja u jednocifrenim godinama. Nek uživaju, mašala, ništa se ja njima ne bih čudio. Ali valjda ne moram i ja, a da me zato odmah stavljaju međ templejte Sutjeski i Neretvi."Ne": Nije samo to u pitanju što se omatorelo, pa sam postao ciničan i nisu mi interesantne iste stvari koje sam voleo kao klinac. Ja sam dao primer iz svog ugla, ali je li baš toliko teško prihvatiti da je sasvim normalno da nekim ljudima specijalni efektni ne znače ništa naspram, recimo, briljantno napisanog skripta, perfektno odrađene glume, ili prepoznavanja momenata gde je režiser jednostavnim izborom svetla i pozicije kamere ostvario povišenu tenziju?Na kraju krajeva, kao što napisah gore, ne čudim se ja uopšte ljudima koji uživaju u vizuelnom ugođaju. Samo ne mora da bude svačija šolja čaja. Čudim se pre tvojoj reakciji prema suprotnom taboru mišljenja: "Ne voliš specijalne efekte? Aha -> traume; Sutjeska; Neretva..."
Sto se price tice...
O ovome možemo kad pogledam film. Odgovorio sam samo na tvoje čuđenje kako to neko može da smatra specijalne efekte nebitnim.
Posted
Uopšte se ne čudim ljudima koji uživaju do svake ćelije svog bića u lepoti vizuelnih efekata, ali nejasno mi je da je teško shvatiti da drugi ljudi gaje potpunu nezainteresovanost za iste.
Ja saosecam sa morganom. U stvari totalno mrzim spec. efekte, medjutim trudim se da to ostavim ispred vrata bioskopa, cisto da bih mogao da uzivam. I zanimljivo je da kad zaboravis da ih mrzis, nisu ni tako grozni. A i 3D spec. efekti su bas specijalni, mislim cak i za jednog paranoid androida. ;-)Uostalom i Odiseja je puna spec. efekata, a to mi je valjda najomiljeniji film ever.
Posted
Ja saosecam sa morganom. U stvari totalno mrzim spec. efekte, medjutim trudim se da to ostavim ispred vrata bioskopa, cisto da bih mogao da uzivam. I zanimljivo je da kad zaboravis da ih mrzis, nisu ni tako grozni. A i 3D spec. efekti su bas specijalni, mislim cak i za jednog paranoid androida. ;-)
Ma razumem, ali ja sve vreme sprovodim ogroman trol ovde, koji ima otprilike 5 promila veze sa Avatarom kao filmom, koji još ni video nisam pa ne mogu da pričam o njemu. Da sam na Zorgetovom mestu verovatno bih nas šinuo na neki split uz upozorenje za trolovanje :D Ja takođe iako smatram da mi specijalni efekti više nisu tako specijalni, štaviše da mi u poslednjih nekoliko godina jako često idu na živce, za ovaj film ću se potruditi da uradim tačno što i ti - zaboravi na to i sedi u mrak pred binu bez predrasuda, sa namerom da uživaš.
Uostalom i Odiseja je puna spec. efekata, a to mi je valjda najomiljeniji film ever.
E jeste, ali meni a kapiram i tebi je Odiseja verovatno u top 5 filmova ikada ne primarno zbog specijalnih efekata. Ali da ne objašnjavam sad genije tog filma u smislu stvari kao što su režija, upotreba muzike, kapiram da bi to bilo preaching to the choir. No, zamisli ovo: zar ti ne bi išlo na živce da Hal9000 nije bilo minimalističko crveno svetalce na velikom terminalu kompjutera nego velika robotčina impozantnog izgleda sa mehaničkih 8 ruku koja je zujala/letela unaokolo i šljaštila raznobojnim svetlima, a sve to ne samo nepotrebno nego samo zato da se vidi "pogledajte kako nam je kul grafika"? evilsmile.gif
Posted
Ne znam da li se Marvin seca jedne od prvih interaktivnih igara, nesto poput filma sa nekoliko zavrsetaka prepunog plavetnila. Ako se ne seca plavetnila, setice se Tie Carrere.
Wing Commander III sa Mark Hamillom, Malcolm McDowellem, Carrerom i John Rhys-Davisom?
Posted (edited)

Odiseja je bila puna specijalnih efekata, naravno besmisao specijalnih efekata po sebi Zvezdani ratovi su brzo istakli u prvi plan svojim marketingom - deset puta smo nadmašili Odiseju (kao da to odavno nije bilo jasno).Smešno je koliko se i danas potencira taj marketing specijalnih efekata. Kao, super su digli planetu u vazduh, uništili čovečanstvo par puta, i to...Problem je u tome što se film našao u sred Ratova tehnike. Na jednoj strani, internet i digitalizacija kao sredstvo koje prazni bioskope; na drugoj strani, priča o unapređenju specijalnih efekata i posebnim tehničkim užicima koji mame natrag u njih.Jednostavno, ljudski je imati animozitet prema tom ratu. Reći: zabole me za specijalne efekte. Niste u stanju tom tehnikom da izlečite rak ili SIDU, niste u stanju da kolonizujete druge planete, niste u stanju da razrešite nesrećnike mučnog posla da oru zemlju i spuštaju se u rudnik, i tako dalje...Već decenijama mašete naukom kao blještavim spektaklom specijalnih efekata - a šta ste stvarno postigli, osim što ste pustili struju kroz antičku logiku i ubili priču...Sprega između medija i žanra, specijalnih efekata i suštinskog čovekovog boljitka iz Odiseje u svemiru - od tada, nije narušena samo na filmu u korist prvog, već i u životu.Sve je ovo jedan isprazni, blještavi, na specijalnim efektima izgrađeni spektakl, koji gubi svaku sadržinu. Magluština. I, ima ljudi koji, kada se nađu u njoj, radije biraju da pričom ubiju vreme, nego da samo zure u maglu.

Edited by Ajant23
Posted
Nego, valja li taj Avatar?
Веома.
Posted

Auh, koliko je to preterano Ajante. Radi se samo o 2 sata vremena provedenog uz kokice i koka kolu. Niko ti ne amputira nogu bez anestezije. Grupica vas uberintelektualaca sa filma (znate vi ko ste) reaguje toliko dramaticno u vezi svakog filma prevashodno namenjenom bezazlenoj zabavi (uz poneku tanku poruku), tacno kao da vas je dohvatio onaj zubar iz Maratonca. Opustite se, znamo svi da ste izuzetni, anticki takorekuc.

Posted (edited)

Ne, nije me uhvatio zubar iz Maratonca, ali bih pustio one dijamante da tonu u kanalizaciju po sto puta... I, prođi me se sa tim intelektualizom, on je na drugoj strani...

Edited by Ajant23
Posted
I, prođi me se sa tim intelektualizom, on je na drugoj strani...
Dobro, i to je tacno.Cinjenica je da preterano reagujete na svaki zabavni film. Samo se setim Dark Knighta i Ulisovog Velikog Prezira.
Posted
Auh, koliko je to preterano Ajante. Radi se samo o 2 sata vremena provedenog uz kokice i koka kolu. Niko ti ne amputira nogu bez anestezije. Grupica vas uberintelektualaca sa filma (znate vi ko ste) reaguje toliko dramaticno u vezi svakog filma prevashodno namenjenom bezazlenoj zabavi (uz poneku tanku poruku), tacno kao da vas je dohvatio onaj zubar iz Maratonca. Opustite se, znamo svi da ste izuzetni, anticki takorekuc.
Možda je tu ključ razmimoilaženja, ko zna šta smo mi gledali - film ovde traje 2 sata i 45 minuta :o Sve u svemu, šta da radimo mi kojima se Star Wars nije sviđao ni kada smo bili deca, pre 20 godina?
Posted (edited)
Sve u svemu, šta da radimo mi kojima se Star Wars nije sviđao ni kada smo bili deca, pre 20 godina?
Sad trenutno nista... ali za par godina cete moci da se radujete avanturama Silvije Seint u 3D tehnologijii u vasem skromnom domu. Edited by ObiW
Posted
Sve u svemu, šta da radimo mi kojima se Star Wars nije sviđao ni kada smo bili deca, pre 20 godina?
ja pod krivicnom odgovornoscu ozbiljno mislim da je avatar veci film od star warsa.