Jump to content
IGNORED

Preminuo Milorad Pavic


Аврам Гојић

Recommended Posts

Preminuo Milorad PavićPripovedač, pesnik i dramski pisac, član SANU Milorad Pavić, preminuo je u 80. godini.Milorad Pavić, pripovedač, pesnik i dramski pisac, član Srpske akademije nauka i umetnosti, preminuo je u 80 godini.Pavić je bio istoričar srpske književnosti od XVII do XIX veka, stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, profesor univerziteta.Njegova dela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama na različite jezike širom sveta. Od strane stručnjaka iz Evrope, SAD i Brazila, Milorad Pavić bio je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost.Pavić je domaću i svetsku slavu stekao romanom "Hazarski rečnik" koji je objavio 1984. godine. Ovaj svojevrsni leksikon u 100.000 reči kritičari i publika brzo su proglasili nezaobilaznim štivom novoga veka.Na početku svoje književničke i profesorske karijere, Pavić je objavio knjigu pesama "Palimpsesti" 1967. godine, pa "Istoriju srpske književnosti baroknog doba" 1970, zatim "Vojislav Ilić i evropsko pesništvo" 1971. godine. Drugu knjigu pesama "Mesečev kamen" objavljuje 1971, a prvu zbirku priča "Gvozdena zavesa" 1973. Slede knjige priča: "Konji svetoga Marka" (1976), "Ruski hrt" (1979), "Nove beogradske priče" (1981), "Duše se kupaju poslednji put" (1982).U drugom romanu "Predeo slikan čajem" (1988) autor nudi uzbudljivo delo za ljubitelje ukrštenih reči. Godine 1991. objavljuje treći roman "Unutrašnja strana vetra", pa "Poslednju ljubav u Carigradu" (priručnik za gatanje) 1994.Pored kvarteta romana koji su ključni za sagledavanje svastranog Pavićevog stvaralaštva, pojavljuje se "Šešir od riblje kože" (ljubavna priča) 1996, "Stakleni puž" (priče sa Interneta) 1998, "Kutija za pisanje" 1999, i romani "Zvezdani plašt" (astrološki vodič za neupućene) 2000 i "Unikat" 2004. godine. Godine 2005. objavio je komediju "Svadba u kupatilu"Mnogi kritičari zabeležili su da je Pavić pisac čudesne imaginacije i predvodnik evropske postmoderne.

Link to comment
Ako će da se nastavi u ovom duhu, bolje zatvorite topik.
Podrzavam i delim utisak. Ne moze da prodje bar jedan R.I.P. topik da se ne nakace likovi koji dokazuju koliko su cool tako sto ce da naprave jeftin i neduhovit fazon na racun onoga ko je umro. Dobro je, momci, bas ste cool i moderni i hajde sad prosetajte malo.Pavica nisam nikad voleo kao pisca ali mu se ne moze poreci pravi, pravcati zemljotres koji je napravio izbacivsi "Hazarski recnik" i koji je od relativno anonimnog pisca napravio medjunarodno poznato ime u knjizevnosti. Sva je prilika da ce zbog ove knjige Pavic jos dugo ostati nas najpoznatiji pisac pored Andrica iako licno mislim da ga, recimo, Kis sije za dve klase. Bilo kako bilo, Pavic i njegov "Recnik" ce ostati referenca u srpskoj knjizevnosti.R.I.P.
Link to comment

OK, ne znam više koji je fazon sa defekacijom po svakom "Preminuo X" topiku gde ljudi osećaju potrebu da odaju poštu nekome, sledeći sličan izliv anarhije i coolnosti će sa sobom poneti određenu podužu nagradu koja takođe donosi izvestan cool status cara, disidenta, pobunjenika i slično.

Link to comment
Evo: RIPA sledece proglasavanje Kumovljevih odvala neduhovitim, rezultirace time da cu ja jako da mislim da ste glupi.
Hvala..moze se biti i kulturan, zar ne?i nemoj jako misliti , samo misli, to je dovoljno...
Link to comment
Hvala..moze se biti i kulturan, zar ne?i nemoj jako misliti , samo misli, to je dovoljno...
Evo, i ja mu se pridruzujem, mozes mirne duse da smatras da i ja mislim:1. da se radi o sofisticiranoj verziji Dobrice Cosica, otprilike na relaciji ruralno - urbano, sto je, kao sto svi znamo dovelo do pobede PRIgradske Srbije i njenih vrednosti2. da je bio lokalna verzija koelja, prilagodjena dnevnim potrebama prosecnog srpskog malogradjanina3. da se radi o losem piscu, izvikanom, koji se uzdigao na talasu znamoveccega, to dobro unovcio i pri tom imao obraza da deli moralne lekcije okolini, blizoj i daljoj;4. da je uzasavanje ovde nad takozvanim 'igranjem na grobu' - Pavicev problem. Mogao je, naime, da ostane NEjavna licnost, pa bi prema tome, svaki komentar o njemu bio neukusan. Ovako, zao mi je, ali on nije zasticena vrsta;5. i da ne nabrajam dalje, doci cemo do price kakav je, posle svega, bio kao covek, takozvani dobar ili los... A to necemo. Naime, znamo.Toliko - o kulturi.A, da: za vas ostale - RIP je zaista, ali zaista ogavno.Ako je vec do izrazavanja sucuti, a na nju ima prava svako, dovoljno je 'laka mu zemlja', 'bog da mu dusu prosti' ili vec nesto slicno (ne zezam se). Glupo je i u ovakvim stvarima primenjivati takozvane - evropske vrednosti. I smesno.
  • +1 1
Link to comment

Греота за човека... јесте да је упрегао коње у погрешна кола (где је нашао баш Хазаре... питајте мало Јевреје за њих, ако их је још остало, колико ја контам Хазари су им ушли и преузели радњу; а и оно о Хазарима који су у свим својим провинцијама били у мањини иако су у укупној држави били најбројнији народ, и то објавити '84, пре Меморандума и осталог...), али је зато био мајстор да повеже неповезиво, да измисли мушки и женски хлеб, ловце кроз туђе снове, да састави слику... а да не причам какву ми је збрку у глави направио са оним шеширом Доситеја Обрадовића (прича у којој је прва реченица једнака последњој, друга претпоследњој... а око оне средње сам се три пута враћао пасус-два назад док нисам укапирао).У његовим причама и романима ми некако није било важно где се стиже на крају, нема неке кулминације, крешенда и ине пиротехнике; више се смирују него што се завршавају. Много је важнији предео кроз који се прође.

Link to comment

Pa, to je otprilike to: moj odnos prema preminulom pocinje i zavrsava se time da ne bih niposto odobrio zabranu ili spaljivanje njegovih knjiga.Sve ostalo, bas kako sam napisao - drugima.Ali to ukljucuje u PLUSEVE i MINUSE. Bez toga ne bi imalo nikakvog smisla.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...