Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted

Sta podmecem? Sam Ingrid kaze da podrzava Asada kao i ti. 

Evo, na primer, podmeces ovo sa Asadom: nisam rekao da ga podrzavam, rekao sam da je podrska Asadu legitimna opcija za deo stanovnistva Sirije, dovoljno brojan da objasni cinjenicu da se Asad odrzao ovoliko dugo.

Ja ne podrzavam nikoga tamo posto umerenih/studentarije koja se na pocetku bunila vise nema. 

Ovo studentarija je samo za dlaku manje ljigavo od rebeli.

Obaska sto je kao pozicija u raspravi izuzetno komforno: omogucava ti da budes kao bajagi neutralan i na pravoj strani, kao i da okolo delis moralne lekcije.

Naravno, Asad mora da ode, jel' tako?

Pa cak i po cenu da nastupi totalni kontrolisani haos: cinjenicu da je Asadova vlast raj na zemlji u odnosu na neke od vlasti koje smo tamo videli na delu na stranu...

Postoji razlika izmedju prava na pobunu/branjenja od iste i izivljavanja nad civilima u svakom mogucem obliku.

Slozicu se sa ovim sto si napisao ako mi pokazes jedan jedini gradjanski rat u kome se bilo koja strana ucesnica ne moze da optuzi - ako zatreba - za izivljavanja na civilima u svakom mogucem obliku.

Posted

Koliko ja vidim po njegovim izjavama ovaj bugarski novi predsednik nije nikakav pro-ruski covek nego su mediji poceli pro-ruskim da nazivaju svakoga ko nije do kraja posvecen izolaciji Moskve. Ili nesto propustam?

Posted

Koliko ja vidim po njegovim izjavama ovaj bugarski novi predsednik nije nikakav pro-ruski covek nego su mediji poceli pro-ruskim da nazivaju svakoga ko nije do kraja posvecen izolaciji Moskve. Ili nesto propustam?

eh

zar nije tako svuda u regionu?

Posted (edited)

Pa kad je Guardian objavio kako su Rusi pokušali da ubiju dva evropska premijera, sve može. Izmišljaju, dižu paniku, guraju ljude udesno, i onda otkud Trump?

Edited by Dagmar
Posted

Pa kad je Guardian objavio kako su Rusi pokušali da ubiju dva evropska premijera, sve može. Izmišljaju, dižu paniku, guraju ljude udesno, i onda otkud Trump?

Nisu dva nego jedan premijer a drugi vd premijera, ne? 

Posted

Evo, na primer, podmeces ovo sa Asadom: nisam rekao da ga podrzavam, rekao sam da je podrska Asadu legitimna opcija za deo stanovnistva Sirije, dovoljno brojan da objasni cinjenicu da se Asad odrzao ovoliko dugo.

Ovo studentarija je samo za dlaku manje ljigavo od rebeli.

Obaska sto je kao pozicija u raspravi izuzetno komforno: omogucava ti da budes kao bajagi neutralan i na pravoj strani, kao i da okolo delis moralne lekcije.

Naravno, Asad mora da ode, jel' tako?

Pa cak i po cenu da nastupi totalni kontrolisani haos: cinjenicu da je Asadova vlast raj na zemlji u odnosu na neke od vlasti koje smo tamo videli na delu na stranu...

Slozicu se sa ovim sto si napisao ako mi pokazes jedan jedini gradjanski rat u kome se bilo koja strana ucesnica ne moze da optuzi - ako zatreba - za izivljavanja na civilima u svakom mogucem obliku.

Istina, Ingrid direktno podrzava Asada dok si ti izrazio razumevanje da neko moze da ga podrzi posto im se to, u datoj situaciji, cini kao jedina opcija. Ne znam samo u cemu je tvoj problem (osim redovne svadje koju trazis), posto itekako mogu da razumem recimo Alavite i razne druge manjine koji ne vide drugu legitimnu opciju nego Asadov rezim. 

No, o tome ja nisam govorio niti sam ikog prozivao. Meni samo smeta kad neko ne priznaje cinjenice:

- na pocetku protesti nisu bili masovno ekstremno islamisticki nego mnogo umereniji/siri - ukljucujuci i studentariju (a nikakve rebele) jer vecina nije ni imala oruzje nego su Asadovci pucali po masi

- masovno bombardovanje civila iz vazduha buradima nema nikakve veze sa legitimnom odbranom Alavita ili bilo koga drugog pod Asadom, a taj aspekat ovog gradjanskog rata je ostao asimetrican i kljucan za nastavak rata

- Asad nije nista bolji od vecine islamista, oboje su autoritarni sa izuzetkom IS-a koji je totalitaran i nihilisticki.

Moj zakljucak je zato i bio da je najbolji nacin da se taj gradjanski rat zaustavi stvaranje sigurne zone za izbeglice na severu i jugu Sirije uz granice Turske/Jordana i no fly zone pre nego sto se Kremlj umesao. Na taj nacin niko od saracenih strana ne bi prevagnuo i bili bi na kraju prinudjeni na ozbiljnije pregovore slicno situaciji u Libiji. 

Nekakvo insistiranje na tome da Asad mora da ode dok ostaju ovi ostali naravno da nije resenje ali nije ni glavni razlog zasto je Sirija totalna katastrofa.

Posted

Moj zakljucak je zato i bio da je najbolji nacin da se taj gradjanski rat zaustavi stvaranje sigurne zone za izbeglice na severu i jugu Sirije uz granice Turske/Jordana i no fly zone pre nego sto se Kremlj umesao. Na taj nacin niko od saracenih strana ne bi prevagnuo i bili bi na kraju prinudjeni na ozbiljnije pregovore slicno situaciji u Libiji. 

Sve, ali bas sve je bolje od situacije u Libiji ili bilo cemu sto bi bilo i nalik toj situaciji.

Sve drugo na stranu, sa sve mojom zeljom da se svadjam i tvojom da etiketiras ljude i pripisujes im pripadnost, stvaranja takozvanih sigurnih zona bi bilo samo i jedino uvod u podelu Sirije i to prema kriterijumima koji su nam manje-vise poznati.

Sa takozvanom zonom zabranjenog leta stvari stoje malo zajebanije: na stranu licne preference, u Siriji se pojavio novi kvalitettm koji uvodjenje tog zapadnog specijaliteta oprobanog tamo gde nije bilo mogucnosti suprotstavljanja i koji je Zapadu omogucavao da za male pare moze da se kurci da je, eto, nesto preduzeo, ali gle cuda uvek nekako na korist jedne od strana u sukobu.

Naime, pojavili su se - Rusi.

Ruzni, prljavi, zli.

Ali, kojima nije tako jednostavno zabraniti da lete.

I koji su spremni i svesni, neoptereceni zapadnim vadjenjem na zahteve javnog mnjenja, ako hoces i beskrupulozniji (ovo ne u negativnom smislu), cinjenice da se u ratu kakav je svaki gradjanski rat, dakle najprljavijem od svih ratova, jednostavno moraju da isprljaju ruke.

Pa ma koliko se ti i Eraser zgrazavali.

Jedno milion puta sam pokusao da ti skrenem paznju da je gradjanski rat nesto mnogo, mnogo prljavo i zajebano.

Da pokusam i ovako: najslicniji je kafanskoj tuci, ako si istu ikad imao prilike da vidis.

Za tu drustvenu pojavu vazi jedno jedino pravilo: ako ne moras - ne mesaj se ni po koju cenu, najebaces ponajvise.

Ali, ako se vec umesas, mani se svih obzira i gledaj da se stvar zavrsi sto pre.

U svakom slucaju pre nego sto stigne policija.

Ona jos nikom dobra donela nije, obaska sto ti jedno ne gine ni u kom slucaju: cistih ruku ostati neces, gadne su to rabote.

Posted

ministra ekonomije kazu

Posted

Sve, ali bas sve je bolje od situacije u Libiji ili bilo cemu sto bi bilo i nalik toj situaciji.

Sve drugo na stranu, sa sve mojom zeljom da se svadjam i tvojom da etiketiras ljude i pripisujes im pripadnost, stvaranja takozvanih sigurnih zona bi bilo samo i jedino uvod u podelu Sirije i to prema kriterijumima koji su nam manje-vise poznati.

Sa takozvanom zonom zabranjenog leta stvari stoje malo zajebanije: na stranu licne preference, u Siriji se pojavio novi kvalitettm koji uvodjenje tog zapadnog specijaliteta oprobanog tamo gde nije bilo mogucnosti suprotstavljanja i koji je Zapadu omogucavao da za male pare moze da se kurci da je, eto, nesto preduzeo, ali gle cuda uvek nekako na korist jedne od strana u sukobu.

Naime, pojavili su se - Rusi.

Ruzni, prljavi, zli.

Ali, kojima nije tako jednostavno zabraniti da lete.

I koji su spremni i svesni, neoptereceni zapadnim vadjenjem na zahteve javnog mnjenja, ako hoces i beskrupulozniji (ovo ne u negativnom smislu), cinjenice da se u ratu kakav je svaki gradjanski rat, dakle najprljavijem od svih ratova, jednostavno moraju da isprljaju ruke.

Pa ma koliko se ti i Eraser zgrazavali.

Jedno milion puta sam pokusao da ti skrenem paznju da je gradjanski rat nesto mnogo, mnogo prljavo i zajebano.

Da pokusam i ovako: najslicniji je kafanskoj tuci, ako si istu ikad imao prilike da vidis.

Za tu drustvenu pojavu vazi jedno jedino pravilo: ako ne moras - ne mesaj se ni po koju cenu, najebaces ponajvise.

Ali, ako se vec umesas, mani se svih obzira i gledaj da se stvar zavrsi sto pre.

U svakom slucaju pre nego sto stigne policija.

Ona jos nikom dobra donela nije, obaska sto ti jedno ne gine ni u kom slucaju: cistih ruku ostati neces, gadne su to rabote.

Gresis - mozes se umesati i to moze rezultirati jednim Dejtonom.

Posted

Ili Kutiljerovim planom.

Posted

Upravo je takozvani Dejton slika i prilika neuspesnog, kilavog i jalovog mesanja: do njega je doslo posle godina rata, u vreme kada je Zapad neometan od klinicki gotovo mrtve Rusije mogao da radi sta je hteo, pod #1 da zaustavi rat i to u svakom trenutku, a bogami, mogao je i da ga spreci.

Demonstrirano je skoro sve iz arsenala poznatog kao 'oce kaki, nece kaki': po neko je proterivao na mala vrata svoje parcijalne interese, svako je imao po nekog favorita u razlicita vremena, pravili su pa demontirali balkanske gospodare rata kao 'garante mira i stabilnosti', mirili se, pa ponovo svadjali s njima, glistili kada je bilo potrebno udariti sakom o sto, a bogami i podeliti po neku pedagosku zausku....

Takozvani mediji su divljali samo tako, nezapamceno u 20. veku.

Dejton jeste formalno zaustavio rat u Bosni, ali sve sto se do Dejtona desavalo bilo je slika i prilika posledica mesanja na neprincipijelan nacin, nizanja neuspeha za neuspehom, jednom recju demonstracija nemoci, a pre svega demonstracija 1 bitne stvari kada su u pitanju strane intervencije u gradjanskim ratovima: interventi, po pravilu i bez izuzetka, intervenisu zarad sopstvenih interesa i u skladu s njima, dok ih za sudbinu civila zabole onoliko, osim kad je njihova stradanja moguce instrumentalizovati za sopstvene ciljeve.

Slab ti je Dejton primer, promasen...

• Create New...