Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted
  On 21. 5. 2016. at 22:32, namenski said:

Mogao bi da prokomentarise i cifre iz ove tabele:

Venecuela_Nafta_Cene_zpsgnjwlyd8.jpg

Zasto samo 1930?

Kakvo je to kratko istorijsko pamcenje?

Gde su tu Kortes, Pizaro, kolonijalizam i Spanci?  :mad:

Bez toga se ne moze razumeti Madurova vladavina.

Posted
  On 22. 5. 2016. at 0:57, Budja said:

Zasto samo 1930?

Kakvo je to kratko istorijsko pamcenje?

Gde su tu Kortes, Pizaro, kolonijalizam i Spanci?  :mad:

Bez toga se ne moze razumeti Madurova vladavina.

Budjavi, samo sam ti skrenuo paznju na neke istorijske interesantnosti™, nesto si videh i naucio pa se cisto i iznenadio, ukazao da postoji i istorijski deo problema, ogradio se glede nedovoljnog poznavanja trenutne situacije i to je bilo to.

Umesto da se zahvalis, eventualno prokomentarises, ti uobicajeno i ocekivano potezes andurilovski argument, diskvalifikujes metodom poznatom kao 'mucenje crnaca, potezes ideologiju, itd, itd...

Podatak kao sto je onaj o dugogodisnjoj preradi venecuelanske nafte u rafinerijama kod ostrvskih komsija vredeo je tvog objasnjenja ili barem pokusaja jer si ti cini mi se neki ekonomista, mozda je imalo smisla pokusati procackati i po istorijskim uzrocima: umesto toga ti si se utekao konstatacijama o zarobljenosti u epohi kao da istorija sa sve venecuelanskim i ostalim problemima pocinje 1990. ili tu negde kad si se ti opasuljio i otkrio trziste™.

Nece biti, tako da sto se mene tice mozes da nastavis sa andurilisanjem, a mozes i da odjebes.

Tvoj izbor.

Posted
  On 22. 5. 2016. at 1:15, namenski said:

Budjavi, samo sam ti skrenuo paznju na neke istorijske interesantnosti™, nesto si videh i naucio pa se cisto i iznenadio, ukazao da postoji i istorijski deo problema, ogradio se glede nedovoljnog poznavanja trenutne situacije i to je bilo to.

Umesto da se zahvalis, eventualno prokomentarises, ti uobicajeno i ocekivano potezes andurilovski argument, diskvalifikujes metodom poznatom kao 'mucenje crnaca, potezes ideologiju, itd, itd...

Podatak kao sto je onaj o dugogodisnjoj preradi venecuelanske nafte u rafinerijama kod ostrvskih komsija vredeo je tvog objasnjenja ili barem pokusaja jer si ti cini mi se neki ekonomista, mozda je imalo smisla pokusati procackati i po istorijskim uzrocima: umesto toga ti si se utekao konstatacijama o zarobljenosti u epohi kao da istorija sa sve venecuelanskim i ostalim problemima pocinje 1990. ili tu negde kad si se ti opasuljio i otkrio trziste™.

Nece biti, tako da sto se mene tice mozes da nastavis sa andurilisanjem, a mozes i da odjebes.

Tvoj izbor.

Ponavljas se.

I zamenjujes teze.

Dakle, diskusija je pocela oko sadasnjeg stanja i pretece gladi u Venecueli. Raspravljano je gde je tu poljoprivreda. Onda si uskocio sa interesantnim podatkom o 1930im, nafti, rentama i rafinerijma. Zanimljiv podatak, ali koji prilicno nista ne objasnjava u smislu danasnjeg stanja u Venecueli i jednako je relevantan da opise konkretnu situaciju danas kao i spanska kolonizacija koju sam potegao. To jest, 1930 su relevantne za neku siru sliku kontinenta, ali ne mogu opravdati niti objasniti sada vec vrlo autoritarnu i budalastu prirodu konkretnog rezima u konkretnoj Venecueli konkretno danas koji zemlju vodi u gradjanski rat. Potezanje nerelevantnog istorijskog argumenta moze se, u tom kontekstu, tumaciti samo kao zamucivanje vode i opravdavanje rezima.

Mislim, tom analogijom mozes tako i za greatleap forward Mao Cetunga da okrivis Britance.

Posted

Pa dobro jel im USA zabranila da tokom bogatih godina ulože koji dinar u razvoj strateške domaće proizvodnje hrane? To je ipak više posledica lošeg lokalnog režima, a vidim imali su i eksploziju populacije, 1950te stanovnika koliko i Srbija, 2015te skoro 30 miliona. 6stostruko uvećanje ljudi koji svi treba negde da žive i nešto da jedu, a izgleda da ništa ne prave.

Čitam sad i za crime rate, za 15 zadnjih godina 200 hiljada ubistava. Otprilike imaju rat u Bosni bez rata.

Buđo kako ova stopa kriminala korespondira sa drugim južnoameričkim zemljama?

Posted (edited)

Bila je ubedljivo najveća po UN-ovim podacima o stopi ubistava za 2012, koji su po Venecuelu osetno povoljniji od današnjih po dva osnova - jer je trend rastući i jer drugi izvori daju veću stopu.

WlD8rhs.png

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

Poređenja radi, Srbija ima stopu 1,5, Francuska 1,2, Velika Britanija 1,0, Italija 0,8, Nemačka 0,7, a Španija 0,6.

8m9iszB.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_Venezuela

Edited by vememah
Posted

Bolje porediti sa zemljama u okruženju. Brazil npr ima 25, iako ima mnogo raznovrsniju ekonomiju i generalno je stabilnija zemlja.

Posted

Pa zato sam i okačio tabelu za celu Južnu Ameriku, evropske zemlje sam naveo da se vidi gde generalno stoji Južna Amerika u odnosu na Evropu.

Posted
  On 22. 5. 2016. at 11:56, vememah said:

Pa zato sam i okačio tabelu za celu Južnu Ameriku, evropske zemlje sam naveo da se vidi gde generalno stoji Južna Amerika u odnosu na Evropu.

Ne bismo bili mnogo bolji nego izumiremo pa valjda fali te dece da popunjavaju brojno stanje bandi.

Posted
  On 22. 5. 2016. at 12:12, Dagmar said:

Ne bismo bili mnogo bolji nego izumiremo pa valjda fali te dece da popunjavaju brojno stanje bandi.

To je i meni prvo palo na pamet... 

Posted
  On 22. 5. 2016. at 12:12, Dagmar said:

Naravno da bismo bili bolji. Sve da je i omladine duplo vise, i sve i da postoji linearna veza izmedju broja mladih i stope ubistava, opet bi Srbija i ostali Balkan bili negde kao Cile, ili bolji.

Posted
  On 22. 5. 2016. at 4:18, Dagmar said:

Pa dobro jel im USA zabranila da tokom bogatih godina ulože koji dinar u razvoj strateške domaće proizvodnje hrane? To je ipak više posledica lošeg lokalnog režima, a vidim imali su i eksploziju populacije, 1950te stanovnika koliko i Srbija, 2015te skoro 30 miliona. 6stostruko uvećanje ljudi koji svi treba negde da žive i nešto da jedu, a izgleda da ništa ne prave.

Čitam sad i za crime rate, za 15 zadnjih godina 200 hiljada ubistava. Otprilike imaju rat u Bosni bez rata.

Buđo kako ova stopa kriminala korespondira sa drugim južnoameričkim zemljama?

Po statistici se kolju sa Hondurasom za prvo mesto.

U drugim zemljama, ukljucujuci Kolumbiju, je znatno sigurnije.

Da, u Ekvadoru je moguce da te odzepare, uzmu racunar, uz pomoc kucne pomocnice odnesu sve iz kuce, ali je relativno mala verovatnoca da ce da te ubiju.

Posted

Mrtva trka u Austriji: Desničara i bivšeg Zelenog deli 0,4

Dojče vele: Austrijska desnica se dodvorava Srbima

DW tvrdi da je "populizam deo strategije slobodnjaka, u to se austrijska javnost mogla uveriti i tokom brojnih duela predsedničkih kandidata" i dodaje da to "strategija koja se pokazuje efikasnom i kod klijentele u kafani "'Lepa Brena', gde se već u prepodnevnim satima uz rakiju sluša turbo-folk".

:lol:

Čuvena kafana na Brunenmarktu, ne mogu da nađem fotku nigde, a slikao sam je svojevremeno.

Ovaj iz DW nije primetio da se tamo pije isključivo Lav pivo.

Posted

Evo sad na ORF-u intervjuišu oba kandidata, kažu ovaj eks-zeleni ima 3000 glasova prednosti na prebrojanih 98%.

• Create New...