Jump to content
IGNORED

Izlozbe

BraveMargot

Recommended Posts

Posted

Ono reč "prevara" bukvalno vrišti, ne znam kako se kaže na ruskom

• +1 2
Posted

Ali mnoge galerije pozajmljuju dela od drugih, što od javnih izložbenih prostora i muzeja do privatnih kolekcionara. Benksi u prvi plan stavlja delo, insistira da ostane anoniman. Mislim da se čak ne pojavljuje na izložbama?

Posted

Meni je Benksi trijalizovan i komercijalizovan inače veoma zanimljiv koncept. Nešto poput inicijalne ideje sa kripto. To stavljati u galerije je samo prirodan nastavak čerečenja te inicijalne sjajne ideje.

• +1 2
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Ali ako ne mogu da vidim njegov rad na zidovima u Bristolu, recimo, meni je super da imam takvu priliku u nekom drugom bližem prostoru. : D

Posted

I da dodam... Idealna prilika da Pijanista napravi neko sranje da ga napokon uhapse. Čisto sumnjam da će prepoznati priliku.

• Haha 2
Posted (edited)
2 minutes ago, Klara said:

Ali ako ne mogu da vidim njegov rad na zidovima u Bristolu, recimo, meni je super da imam takvu priliku u nekom drugom bližem prostoru. : D

Zašto? Tako dekontekstualizovano gubi svaku umetničku vrednost. Gledaš stensile koje svako može da napravi.

Edited by kralj
Posted

Razmišljala sam o ovome što pišeš, ali mislim da ne gube sva dela svoju vrednost izmeštanjem iz određenog prostora kao što i nešto nije samo po sebi odmah umetnost ako se izloži u galeriji. Odmah se setim Dišana i pisoara.

Smatram da je za javnost i kulturu korisno izlagati neka dela i dokumentovati ih, ali razumem i tvoje viđenje, ni ono nije za odbacivanje.

Posted
5 minutes ago, Klara said:

Razmišljala sam o ovome što pišeš, ali mislim da ne gube sva dela svoju vrednost izmeštanjem iz određenog prostora kao što i nešto nije samo po sebi odmah umetnost ako se izloži u galeriji. Odmah se setim Dišana i pisoara.

Smatram da je za javnost i kulturu korisno izlagati neka dela i dokumentovati ih, ali razumem i tvoje viđenje, ni ono nije za odbacivanje.

Ali ovo je kao da Dišanov pisoar neko insatlira u klozet i koristi ga kao pisoar. Potpuno obrnut slučaj. :)

• +1 1
Posted
1 hour ago, Klara said:

Ali mnoge galerije pozajmljuju dela od drugih, što od javnih izložbenih prostora i muzeja do privatnih kolekcionara. Benksi u prvi plan stavlja delo, insistira da ostane anoniman. Mislim da se čak ne pojavljuje na izložbama?

ne radi se o tome. ovo je vrlo vjerovatno komercijalan projekat koji navodno izlaze djela privatnih kolekcionara, bez dokaza, pritom ne racunajuci sa sumnjivim porijeklom kao dijelom koncepta i nacinom da kao preispituje autorstvo i vlasnistvo, nego da pribavi zaradu.

btw gostujuce pop art izlozbe koje vuku djela iz privatnih kolekcija su vrlo upitne, pisalo se o tome. tesko je dokazati porijeklo.

• Hvala 1
Posted

kad pominjem pop art izlozbe mislim na nekoliko organizovanih u prethodnih par godina u bgd i u srbiji, cak su i organizatori iz kuce legata gdje je bila jedna od njih pominjali svoje dileme u vezi sa time.

vorhola je vidio svaki srpski i regionalni gradic, sad, da li stvarno, jebiga bas. privlacnost takvih izlozbi je velika, narocito za sredine koje nemaju izlozbeni prostor i uslove da ugoste ista iole zahtjevnije.

ovo sa benksijem je slicno.

• Vojvodo,serdare 1
Posted

Nije to samo kod nas. Autentičnost autorizovanih kopija je upitna od kako je počelo da se štancuje. Isto je i sa Benksijem. Danas on za svoja dela preuzima odgovornost kao za teroristički napad, jer nema načina da se ustanovi da li je on nešto nacrtao ili ne. Još i razumem da se prodaju/izlažu originalni šabloni, ali otisci... to je u najboljem slučaju trgovina dizajnom.

Kada bih išao na Benksijevu izložbu (u šta sumnjam), ne bih se naročito uzbudio i da se ispostavi falsifikatom. Ditto za Vorhola. 

• +1 1
Posted

jos jednom, nije uopste stvar u dozivljaju publike nego u prevarnom komercijalnom poslu