January 10Jan 10 Ali mnoge galerije pozajmljuju dela od drugih, što od javnih izložbenih prostora i muzeja do privatnih kolekcionara. Benksi u prvi plan stavlja delo, insistira da ostane anoniman. Mislim da se čak ne pojavljuje na izložbama?
January 10Jan 10 Meni je Benksi trijalizovan i komercijalizovan inače veoma zanimljiv koncept. Nešto poput inicijalne ideje sa kripto. To stavljati u galerije je samo prirodan nastavak čerečenja te inicijalne sjajne ideje.
January 10Jan 10 Ali ako ne mogu da vidim njegov rad na zidovima u Bristolu, recimo, meni je super da imam takvu priliku u nekom drugom bližem prostoru. : D
January 10Jan 10 I da dodam... Idealna prilika da Pijanista napravi neko sranje da ga napokon uhapse. Čisto sumnjam da će prepoznati priliku.
January 10Jan 10 2 minutes ago, Klara said: Ali ako ne mogu da vidim njegov rad na zidovima u Bristolu, recimo, meni je super da imam takvu priliku u nekom drugom bližem prostoru. : D Zašto? Tako dekontekstualizovano gubi svaku umetničku vrednost. Gledaš stensile koje svako može da napravi. Edited January 10Jan 10 by kralj
January 10Jan 10 Razmišljala sam o ovome što pišeš, ali mislim da ne gube sva dela svoju vrednost izmeštanjem iz određenog prostora kao što i nešto nije samo po sebi odmah umetnost ako se izloži u galeriji. Odmah se setim Dišana i pisoara. Smatram da je za javnost i kulturu korisno izlagati neka dela i dokumentovati ih, ali razumem i tvoje viđenje, ni ono nije za odbacivanje.
January 10Jan 10 5 minutes ago, Klara said: Razmišljala sam o ovome što pišeš, ali mislim da ne gube sva dela svoju vrednost izmeštanjem iz određenog prostora kao što i nešto nije samo po sebi odmah umetnost ako se izloži u galeriji. Odmah se setim Dišana i pisoara. Smatram da je za javnost i kulturu korisno izlagati neka dela i dokumentovati ih, ali razumem i tvoje viđenje, ni ono nije za odbacivanje. Ali ovo je kao da Dišanov pisoar neko insatlira u klozet i koristi ga kao pisoar. Potpuno obrnut slučaj.
January 10Jan 10 1 hour ago, Klara said: Ali mnoge galerije pozajmljuju dela od drugih, što od javnih izložbenih prostora i muzeja do privatnih kolekcionara. Benksi u prvi plan stavlja delo, insistira da ostane anoniman. Mislim da se čak ne pojavljuje na izložbama? ne radi se o tome. ovo je vrlo vjerovatno komercijalan projekat koji navodno izlaze djela privatnih kolekcionara, bez dokaza, pritom ne racunajuci sa sumnjivim porijeklom kao dijelom koncepta i nacinom da kao preispituje autorstvo i vlasnistvo, nego da pribavi zaradu. btw gostujuce pop art izlozbe koje vuku djela iz privatnih kolekcija su vrlo upitne, pisalo se o tome. tesko je dokazati porijeklo.
January 10Jan 10 kad pominjem pop art izlozbe mislim na nekoliko organizovanih u prethodnih par godina u bgd i u srbiji, cak su i organizatori iz kuce legata gdje je bila jedna od njih pominjali svoje dileme u vezi sa time. vorhola je vidio svaki srpski i regionalni gradic, sad, da li stvarno, jebiga bas. privlacnost takvih izlozbi je velika, narocito za sredine koje nemaju izlozbeni prostor i uslove da ugoste ista iole zahtjevnije. ovo sa benksijem je slicno.
January 10Jan 10 Nije to samo kod nas. Autentičnost autorizovanih kopija je upitna od kako je počelo da se štancuje. Isto je i sa Benksijem. Danas on za svoja dela preuzima odgovornost kao za teroristički napad, jer nema načina da se ustanovi da li je on nešto nacrtao ili ne. Još i razumem da se prodaju/izlažu originalni šabloni, ali otisci... to je u najboljem slučaju trgovina dizajnom. Kada bih išao na Benksijevu izložbu (u šta sumnjam), ne bih se naročito uzbudio i da se ispostavi falsifikatom. Ditto za Vorhola.
January 10Jan 10 jos jednom, nije uopste stvar u dozivljaju publike nego u prevarnom komercijalnom poslu