Eleniko Posted January 10 Posted January 10 Ono reč "prevara" bukvalno vrišti, ne znam kako se kaže na ruskom 2
Klara Posted January 10 Posted January 10 Ali mnoge galerije pozajmljuju dela od drugih, što od javnih izložbenih prostora i muzeja do privatnih kolekcionara. Benksi u prvi plan stavlja delo, insistira da ostane anoniman. Mislim da se čak ne pojavljuje na izložbama?
kralj Posted January 10 Posted January 10 Meni je Benksi trijalizovan i komercijalizovan inače veoma zanimljiv koncept. Nešto poput inicijalne ideje sa kripto. To stavljati u galerije je samo prirodan nastavak čerečenja te inicijalne sjajne ideje. 2 1
Klara Posted January 10 Posted January 10 Ali ako ne mogu da vidim njegov rad na zidovima u Bristolu, recimo, meni je super da imam takvu priliku u nekom drugom bližem prostoru. : D
kralj Posted January 10 Posted January 10 I da dodam... Idealna prilika da Pijanista napravi neko sranje da ga napokon uhapse. Čisto sumnjam da će prepoznati priliku. 2
kralj Posted January 10 Posted January 10 (edited) 2 minutes ago, Klara said: Ali ako ne mogu da vidim njegov rad na zidovima u Bristolu, recimo, meni je super da imam takvu priliku u nekom drugom bližem prostoru. : D Zašto? Tako dekontekstualizovano gubi svaku umetničku vrednost. Gledaš stensile koje svako može da napravi. Edited January 10 by kralj
Klara Posted January 10 Posted January 10 Razmišljala sam o ovome što pišeš, ali mislim da ne gube sva dela svoju vrednost izmeštanjem iz određenog prostora kao što i nešto nije samo po sebi odmah umetnost ako se izloži u galeriji. Odmah se setim Dišana i pisoara. Smatram da je za javnost i kulturu korisno izlagati neka dela i dokumentovati ih, ali razumem i tvoje viđenje, ni ono nije za odbacivanje.
kralj Posted January 10 Posted January 10 5 minutes ago, Klara said: Razmišljala sam o ovome što pišeš, ali mislim da ne gube sva dela svoju vrednost izmeštanjem iz određenog prostora kao što i nešto nije samo po sebi odmah umetnost ako se izloži u galeriji. Odmah se setim Dišana i pisoara. Smatram da je za javnost i kulturu korisno izlagati neka dela i dokumentovati ih, ali razumem i tvoje viđenje, ni ono nije za odbacivanje. Ali ovo je kao da Dišanov pisoar neko insatlira u klozet i koristi ga kao pisoar. Potpuno obrnut slučaj. 1
morgana Posted January 10 Posted January 10 1 hour ago, Klara said: Ali mnoge galerije pozajmljuju dela od drugih, što od javnih izložbenih prostora i muzeja do privatnih kolekcionara. Benksi u prvi plan stavlja delo, insistira da ostane anoniman. Mislim da se čak ne pojavljuje na izložbama? ne radi se o tome. ovo je vrlo vjerovatno komercijalan projekat koji navodno izlaze djela privatnih kolekcionara, bez dokaza, pritom ne racunajuci sa sumnjivim porijeklom kao dijelom koncepta i nacinom da kao preispituje autorstvo i vlasnistvo, nego da pribavi zaradu. btw gostujuce pop art izlozbe koje vuku djela iz privatnih kolekcija su vrlo upitne, pisalo se o tome. tesko je dokazati porijeklo. 1
morgana Posted January 10 Posted January 10 kad pominjem pop art izlozbe mislim na nekoliko organizovanih u prethodnih par godina u bgd i u srbiji, cak su i organizatori iz kuce legata gdje je bila jedna od njih pominjali svoje dileme u vezi sa time. vorhola je vidio svaki srpski i regionalni gradic, sad, da li stvarno, jebiga bas. privlacnost takvih izlozbi je velika, narocito za sredine koje nemaju izlozbeni prostor i uslove da ugoste ista iole zahtjevnije. ovo sa benksijem je slicno. 1
kralj Posted January 10 Posted January 10 Nije to samo kod nas. Autentičnost autorizovanih kopija je upitna od kako je počelo da se štancuje. Isto je i sa Benksijem. Danas on za svoja dela preuzima odgovornost kao za teroristički napad, jer nema načina da se ustanovi da li je on nešto nacrtao ili ne. Još i razumem da se prodaju/izlažu originalni šabloni, ali otisci... to je u najboljem slučaju trgovina dizajnom. Kada bih išao na Benksijevu izložbu (u šta sumnjam), ne bih se naročito uzbudio i da se ispostavi falsifikatom. Ditto za Vorhola. 1
morgana Posted January 10 Posted January 10 jos jednom, nije uopste stvar u dozivljaju publike nego u prevarnom komercijalnom poslu
Recommended Posts