Jump to content

Kitchen Appliances

Featured Replies

8 hours ago, Seabass said:

Kod sudja od livenog gvozdja treba voditi racuna o kvalitetu, odnosno neke legure sadrze olovo i to nije dobro. Ali jednom kad se dodje do dobre cast iron tave, serpe, to je to. Ja imam jednu sa poklopcem, siroka je 35cm, sve sto se u tome napravi je vrhunsko. Mana je sto taj non-stick sloj ne podnosi kiselinu pa se ne preporucuje spremati neki bolonjez koji se kuha 3-4h ali za nesto brze nema problema. Uglavnom sto masnije, to bolje. Tako se zastitni sloj najbolje odrzava. Carbon steel je takodje odlican materijal za tave, a za sve ostalo, emajlirani cast iron tipa Le Creuset i express (pretis) lonac je obavezni dio arsenala. 

Za kiseliše je pogodna i Metalčeva serija masiv,, robusno, nije toliko težak kao pravo liveno, ali održava se baš lako. Imam decenijama ceo arsenal toga u varijantama šerpica, serpetina i lonaca, što celjskog EMO što baš Metalčevog. Zauvek najgrđi hejt što više ne prave one najmanje šerpice od 16, 18 i 20 cm.  https://www.market.metalac.com/index.php?mod=catalog&op=thm_search&submited=1&new=1&keywords=masiv&filters[category]=Tiganji i tave

• 1 month later...
  • Replies 3.5k
  • Views 318.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Haralampije
    Haralampije

aj da metem i ovde  treba mi ovakva majca, stomak vec imam   

• probaj nesto sama da skuvas, da vidis sta se desava    

• *edited by mod
    *edited by mod

Stiglo pojačanje.   Sada još da iskoristim ovo blago zahlađenje i da odlučim šta da stavim za svečano porinuće...

Posted Images

On 20.2.2025. at 9:35, ajgor said:

Za kiseliše je pogodna i Metalčeva serija masiv,, robusno, nije toliko težak kao pravo liveno, ali održava se baš lako. Imam decenijama ceo arsenal toga u varijantama šerpica, serpetina i lonaca, što celjskog EMO što baš Metalčevog. Zauvek najgrđi hejt što više ne prave one najmanje šerpice od 16, 18 i 20 cm.  https://www.market.metalac.com/index.php?mod=catalog&op=thm_search&submited=1&new=1&keywords=masiv&filters[category]=Tiganji i tave

ali imaju one fensi kao šerpice sa vertikalnim drškicama, sigurno ima 20cm (kupio sam je), za manje ne znam.

inače samo od romkinje na buvljaku uzeo onu ogromnu šerpu od 35cm i već kuvao u njoj, zakon, ništa ne zagoreva koliko god se trudio (ako se minimalno kuva po propisu)

u mađuvremenu sam odjutros opravio zaglavljeni krups nespresso aparatić, nije se dao jedno pola sata ali na kraju pobeda, opet radi. pazite koje kapsule stavljate u svoje mašine. spasio 90e, jupi...

U Metalcu je sada neko sniženje, mislim do kraja meseca, pa je dobra prilika za kupovinu Mehrzer šerpi, manja je 2,6l, veća 3,5l.

https://www.market.metalac.com/serpe/metalac-plitka-serpa-mehrzer-20cm26lit.html

https://www.market.metalac.com/serpe/metalac-duboka-serpa-mehrzer-20cm35lit.html

Uživo nisu velike, ali da su veće bile bi jako teške, pošto je i ovaj stakleni poklopac baš masivan. Isprobane, odlične, a i lepe pa mogu opušteno za poklon.

Metalac plitka šerpa MEHRZER 20c...
No image preview

Metalac plitka šerpa MEHRZER 20cm/2,6lit

Metalac plitka šerpa MEHRZER 20cm/2,6lit - Metalac

• 1 month later...

razume li se neko u kuvanje u vakumu (sous vide)? nešto me svrbe prsti da trošim pare i da probam nešto novo što nisam radio, malo za meso a malo za hobu i možda neku ribu, ako to ima smisla.

ovo košta kod nas 100e a u grčkoj je 200e

da li da uzmem?

pored ovog treba još i sprava za vakumiranje to je oko 2500rsd i posuda za kuvanje što može biti i bilo koja šerpa, ako se na kuvaju kilogrami mesa

https://www.kupujemprodajem.com/bela-tehnika-i-kucni-aparati/ostali-kuhinjski-aparati/lauben-sv01-sous-vide-stick-cooking-1200-w-black/oglas/177433700?filterId=6883951117

Ne mogu da vidim jer traze da se registrujem ali pretpostavljam sta je. Ja imam neki Anova stick koji sam kupio prije vise od 10 godina. Upotrijebio sam mozda dva puta i oba puta je bilo fenomenalno. Sad sjedi ispod sanka, skupa sa pasta rolerom i food procesorom. Food procesor jos ponekad i iskoristim, za sous vide i pasta rolling nemam volje.

Sjecam se da sam jedne prilike kupio neki super porterhouse steak od 1200g, od nekog White Park goveda koje je imalo licnu kartu, visoko obrazovanje, 40 days aged i sve taj neki rad. Stavio sam ga u kesu i navio na odredjenu temperaturu nekoliko sati. Dok sam cekao, popio sam 3-4 piva, bocu vina i pola boce dzina. Kako sam uspio da ga zavrsim na tavi, nemam pojma ali zena mi ujutru rekla da je bilo fenomenalno, ja se ne sjecam konzumacije.

Dobra je stvar za gastronomske eksperimente i ako ti nije skupo, kupi. Samo ocekuj da ce zavrsiti negdje gdje nece smetati nakon nekoliko eksperimenata. Mozda i ja oprasim moju, imam jednu jagnjecu butkicu koju bi mogao dekostirati i staviti na jedno 55C 3-4 sata i onda samo baciti na rostilj da uhvati koricu.

Edited by Seabass

to je isto to na amazonu

https://www.amazon.com.be/-/en/Lauben-Sous-Stick-Precision-Cooker/dp/B0854FSZS2

mda, jasno je da ide na rack sa ostalim spravama koje se koriste 3x godišnje ali trenutno mozgam kako bi se hrana mogla bolje spremati. zapravo me narajcao rus u lokalnom vajn baru koji me odjebo za vitelo tonato jer se tek sprema, kad je rekao da treba još 2h skapirao sam da je su-vid. a to mu je baš moćno. sad, razmišljam o tome kuda bi to dovelo sa nekom hobotnicom ili sipom. a umem i da za sitne pare (4-5e kg) kupim šilježe, mladu ovčetinu za koju bi ovo moglo biti uvod u raj. volim jaka mesa....

100e u srbiji

Edited by Eleniko

Cijeli trik sous vide je da dobijes jednako kuhan cijeli komad svuda umjesto da temperatura dolazi odozgo ili odozdo pa dok dodje do unutrasnjosti onaj vanjski dio se isusi. Onda ti ostaje da ga bacis na vrelo samo da dobije Maillard reaction radi ukusa.

Ako recimo hoces jagnjetinu medium, to je recimo 55C. Navijes spravu na 55C i cekas dok meso ne dodje do te temperature. Ne moze se prekuhati. Dobra stvar za entertainment gostiju, a ne mozes zajebati. Jedino sto nije bas prakticno za svaki dan, mada imaju i moderniji sa aplikacijom, pa pristavis ujutru, navijes na 4h i samo se izgasi kad istekne vrijeme.

Ima YT kanal sous vide everything, tu ima svega vezanog za ovu tehniku.

sad vidim da je većina riba na 15min, najduže je tuna na 30' do 45' u zavisnosti od debljine steka. mada je hobotnica 5 sati. to baš ne razumem, ja je kuvam bez vode, samo u soku koji sama pusti tako da ostane blago žilava jer ne volim da je prekuvam da bi neko to žvakao kao puding, ali nikada ne ubijem više od 45' na šporetu.

Rijetko jedem ribu, nije bas tako dostupna, vjerovao ili ne. Uglavnom se prodaje riba iz uzgoja pa izbjegavam. Svjeze izlovljena riba je skupa i nemam dobru ribarnicu u blizini. Ako naletim na svjeze sardine ili skusu, uzimam ali nije to za sous vide,

Za hobotnicu ima metod i valjda je treba prvo zamrznuti pa bude meso mekse ali znam da ima i protivnika tog metoda.

Sous vide je dobra tehnika, jedno vrijeme je bilo svuda. Nije bio ni jedan Masterchef da nisu svi spremali na taj nacin. Kojekakve chicken ballotines i sve ostalo ali je zamrlo sad.

s obzirom gde živiš, teško mi je zamisliti da je rep jedne grdobine, monkfish, skuplja od porter steaka - a nju bi prvo ubacio u vakum.

Ovdasnja mora su dosta opustosena vec duze vrijeme pa mi nekako nemoralno da se i ja tu guram. A riba mi i nije toliko napeta. Monkfish je dosta skupa riba, tu je negdje kao i dobar steak.

biće da mi se posrećilo da sam se skućio gde jesam. pre mesec dana sam kupio očišćen i od kože odran monkfish od 3.3kg po 13e/kg, jeo se danima.

Gde, u Nemačku? Pa da ga vam je poslao brat Kostas iz susednog sela, jeftinije bi ispalo.

On 19. 2. 2025. at 16:47, Seabass said:

Kod sudja od livenog gvozdja treba voditi racuna o kvalitetu, odnosno neke legure sadrze olovo i to nije dobro.

Kvotujem post od pre hrista, ali istripovao si me. Zar ne bi cast iron trebalo da je lead free pod uslovom da nema premaz, recimo neki sumnjivi enamel? Iz prostog razloga jer je tačka topljenja olova niza nego gvožđa, pa bi trebalo da se izoluje prilikom livenja.

Ja imam par vulgaris komada kupljenih u marketu i to mi je omiljeno posuđe. Jedan obican skillet, jedan gril još jedan pravougaoni 50x20 koji je gril sa jedne, a ravan sa druge strane. Tu ravnu stranu koristim za pečenje pice i razmišljam da uzmem okruglu varijantu specijalno za tu namenu. Problem je što me žena verovatno neće pustiti u kuću sa još jednim predmetom za kuhinju teškim 5+ kg.