Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Radi savršeno ko od prvog dana već nekih 6 ili 7 godina 

• 1 year later...
  • Replies 499
  • Views 54.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Šta nađoh u fioci! U perfektnom stanju, sve sa futrolom, papirima, micro usb-om, the whole shebang, plus uključi mi se bez problema. Skoro pa dvajes' godina! What's weird je da imam rekolekciju da sa

• Tako sam ja i dobila ovaj poklon.  Svaki put kad krenemo na more - 1/4 kofera su mi bile knjige. IDarodavcu dopizdi i dobijem kindl. I ja sam dugo bila u fazonu - mnjah, to je bespotreban gedže

• Sestre Bronte
    Sestre Bronte

ni kindl ne smara, moj misli da je u avionu od kad sam ga kupio

Posted Images

Ja nikako da povucem okidac za Kobo. Strah me kako izgledaju tehnicke knjige. Navodno ima masa patenata za ove 10inch i vece koji zavrsavaju 2030. Trenutno su bas skupi.

Ja sam se malo pre NG častio Kobo Elipsom (pa neka ide život) i za sada sam prezadovoljan. Veliki ekran, ovo što sam do sada isprobao od formata (pdf skenirani, pdf e knjige, mobi, cbr) izgleda sasvim solidno i čitanje je baš ugodno.

Nema zezalica sa Amazon books formatima ili kako već komplikuju - na MacOSu i Linux Mintu se odmah prepozna uređaj i običan copy and paste prebaci fajl.

Od dodataka ima browser, nekoliko igrica (Sudoku, Solitaire), olovku sa 2 rezervna vrha...prezadovoljan sam za sada iako košta u 3pm. Prioritet mi je bio što veći ekran (makar i crno beli) i zaista nemam zamerki.

@ragasto Da li kada se radi highlight u pdf snima direktno u pdf fajl ili to ide u neki prateći proprietary fajl?

Misliš na obeležavanje pdf-a, pisanje/crtanje olovkom?

Ako je to, ovo što sam malo isprobao ide baš u taj fajl. Pretpostavljam da je ideja bila da se dobije baš prava simulacija knjige i žvrljanja po njoj. Brisanje je jako jednostavno, samo pipneš tupom stranom olovke (gumicom) i linija nestane. Ako si npr. obeležio iz tri poteza, onda tri puta pipneš.

Za sada nisam isprobao advanced opcije. Koga zanima nešto preciznije nekq napiše, taman da vidim i ja šta sve može/ne može.

@laki strajk

Hvala @ragasto . Dakle, ono što me najviše interesuje je da li kada sam PDF fajl prebacis sa Koboa na računar, ti hajlajti odrađeni olovkom ostaju vidljivi i editabilni iz nekog PDF Readera/Editora?

@laki strajk Dobro pitanje, to mi još nije palo na pamet. Daj mi malo vremena, najkasnije sutra ću isprobati pa ću da napišem ovde.

@laki strajk Iskusno pitanje, i tl;dr odgovor je da može. Malo sam menjao operativne sisteme jer ne znam šta koristiš i evo kako to izgleda:

Na Kobou sam nažvrljao nešto:

20260104_162913.jpg

i prebacio fajl na MacOS. Nisam ništa snimao, nisam za sada ni video da na Kobou postoji nešto kao Save ili Save as, samo sam ga zatvorio i prebacio na MacOS. Tamo je Preview odmah prepoznao napisano u pdf-u, i bitnije, mogao sam da selektujem deo i da eventualno radim dalje sa njim:

20260104_174241.jpg

Pa sam i to zatvorio i prebacio na Linux Mint. PDF sam otvorio u Okularu, i opet sam mogao da selektujem već pomereni deo. Sada sam izabrao još jedan:

20260104_180309.jpg

I na kraju sam PDF stavio na Windows, otvorio ga u Foxit readeru i tamo je opet sve radilo:

20260104_181532.jpg

Slobodno daj još neku kreativnu upotrebu ako ti padne na pamet. naughty

@ragasto E baš ti hvala na iscrpnom odgovoru! Taj Kobo Elipsa mi se sviđa, ali za tu cenu za koju se prodaje hteo sam da budem siguran da ovo sve radi bez problema.

Edited by laki strajk

Merkao sam ga i ja dugo jer je cena stvarno visoka a prioritet mi je veličina ekrana i ostalim stvarima se nisam toliko bavio. I video sam da su Kinezi izbacili neki reader u boji sličnih dimenzija (možda i malo veći) za sumanute pare ali mi je to baš mačka u džaku...

@laki strajk

Veliki ekran je zaista potreban za PDFove sa dijagramima. Ima li taj Kobo autocropping funkciju, da detektuje i izbaci prazne margine pri prikazu? @ragasto

Koliko vidim, nema. Ima zoom koji ide do 265% pa sam podešavaš.

On 4. 1. 2026. at 20:06, ragasto said:

I video sam da su Kinezi izbacili neki reader u boji sličnih dimenzija (možda i malo veći) za sumanute pare ali mi je to baš mačka u džaku...

Boox ili Bigme? Koja je uopšte fora sa tolikom cenom e-reader-a, jel' e-ink tehnologija zaista toliko skuplja od O/AMO i ostalih LED-ova?

@zorglub

Ja sam procitao da na sve preko 10inca oko 30% cene su patenti. I tako do 2032....