March 9, 20223 yr Author Popular Post 2 hours ago, Drako said: Sve sto sam uspeo da uradim u zivotu, uspeo sam zahvaljujuci tome sto se nikada ne predajem, ni po koju cenu. Pokleknem kad bas ne ide, onda se regrupisem i krenem iznova da se borim, koliko god sanse bile male ne odustajem sve dok postoje. I dodjoh, nakon kovida do zida... Jednostavo, uspem da predjem 300-400 metara i onda pocinje...kratak dah, noge otkazuju poslusnost, ja pokusavam ali su tantalove muke, i u tim pokusajima pocinje da me hvata malodusnost, do te mere da sam neki dan seo na betonsku ogradu razmisljajuci da odustanem. Na poslu, penjanje na drugi sprat se pretvara u borbu za goli zivot, kad konacno uspem, jedina mi je zelja da legnem na sred hodnika, jer ni za sta drugo nemam snage. Ovaj drzavni posao radim potpuno odsutan i robotizovan, uz teske muke i konstantne gubitke koncentracije, a ono sto radim privatno kuci, i po cemu sam, u specijalizovanom delu, poznat u celoj srbiji se pretvorio u horor, jer, ja, koji sam, trenirajuci mozak, sve zivo pamtio i racunao u glavi, sad svaki korak zapisujem kako bi znao sta sam prethodno uradio. Jer, secanje samo odjednom nestane a sposobnost, kojom sam se ponosio, da rekonstruisem unazad dogadjaje i tako u svakom trenutku znam sta sam gde i kad ostavio ili uradio je jednostavno netragom nestala. Nikada se bespomocnije i besmislenije u zivotu nisam osecao i pojma nemam kako da se iz ovoga izvucem. I ono sto me najvise plasi, uopste nisam siguran ni da li me vise zanima... 😞 Drako, druže. Razumljivo je da se posle takve iscrpljenosti dodatno osetiš bespomoćnim, bespomoćnost se pojačava kad osećaš da gubiš fizički snagu, i obrnuto. To je začaran krug. Koncentracija i pamćenje mogu da se pogoršaju kao posledica stresa, bezvoljnosti, osećanja tuge i besperspektivnosti. Ne treba da siliš sebe i postavljaš sebi očekivanja, kako je bilo ranije, bilo - biće ponovo. Daj sebi dozvolu da u ovom trenutku ne budeš dobro. To je sve u redu, i može se promeniti. Jesi li pokušao ili razmišljao da porazgovaraš s nekim ko ti može pomoći, terapijom, na primer? Svi smo u tome, svima nam je potrebna podrška. Kad prepoznaš da ti je potrebna - može se pronaći. Tu smo da te podržimo.
March 10, 20223 yr Mene je iznenadila "psihološka strana", koja je baš udarila ... Shiit has hit the fan
March 10, 20223 yr 30 minutes ago, Frank Pembleton said: Mene je iznenadila "psihološka strana", koja je baš udarila to nije zajebancija i treba potražiti pomoć. proći će i ovako, ali sporije i teže, a bez razloga. postoje ljudi kojima je posao da pomognu u takvim situacijama, dajte im priliku.
March 10, 20223 yr Na sajtu NovaS ima pregled 5 simptoma dugog kovida... https://nova.rs/magazin/lifestyle/pet-simptoma-dugog-kovida-koji-treba-da-nas-brinu/ Oštećenje nerava Stručnjaci su otkrili vezu između dugog kovida i oštećenja nerava. Istraživači iz Opšte bolnice u Masačusetsu i Nacionalnog instituta za zdravlje našli su dokaze o perifernoj neuropatiji, čiji su simptomi slabost, bol u rukama i stopalima i umor. Depresija „Kod ljudi koji su bili zaraženi kovidom 19 je tri puta veća verovatnoća da će razviti anksioznost, skoro dva puta veća verovatnoća da će doživeti depresiju i 2,6 puta veća verovatnoća da će se suočiti s oba stanja, nego ljudi koji nikada nisu imali kovid 19", kaže studija objavljena u European Journal of Internal Medicine. Moždana magla Problemi sa koncentracijom nakon oporavka od kovida jedan je od uobičajenih simptoma, a tu su i kognitivni problemi, umor, problemi u ponašanju i drugi neurološki simptomi. Nimalo "naivni". „Kovid može prouzrokovati oštećenje mozga, koje može imati razorne ili suptilne posledice“, kaže studija Harvarda i dodaje da se kod mnogih ljudi primećuje dubok stepen kognitivnog oštećenja. Prema istraživanju, tzv. "moždana magla" se javlja kod skoro 25% ljudi nakon oporavka od kovida. Peckanje u telu Osećaj utrnulosti - trnci, peckanje koje se javlja kada dugo sedite je ono što mnogi ljudi osećaju nakon kovida i nije samo iritantno, već i zabrinjavajuće. "Hronična utrnulost ili peckanje mogu biti simptom raznih poremećaja: moždanog udara, tumora, multiple skleroze - da spomenemo samo neke. Takođe, uklještenje nerva može izazvati paresteziju praćenu bolom. Kovid 19 takođe može da izazove utrnulost i peckanje kod nekih ljudi. Teško je predvideti ko bi mogao da dobije paresteziju nakon kovida“, navodi se u izveštaju Univerziteta u Mičigenu, a prenosi The Times of India. Problemi sa srcem „Kovid 19 je oluja za srce“, konstatovali su iz Svetske federacije za srce (VHF) još na početku pandemije. Studija iz 2021. pokazala je da se nedelju dana nakon dijagnoze kovida 19 rizik od prvog srčanog udara povećava tri do osam puta. Studija na 87.000 ljudi, od kojih su 57% bile žene, takođe je otkrila da su se u narednim nedeljama rizici od krvnih ugrušaka i srčanog udara smanjivali, ali su ostali povišeni najmanje mesec dana. Imam peckanje u telu i delimicno "mozdanu maglu"
March 10, 20223 yr Ja imam (zimsku) depresiju i mozdanu maglu otkako znam za sebe, decenijama pre kovida.Sent from my M2012K11G using Tapatalk
March 10, 20223 yr Kod mene je moždana magla krenula dana kad sam diplomirala, pojačala se nakon porođaja (x2).
March 10, 20223 yr Kod mene je moždana magla krenula dana kad sam diplomirala, pojačala se nakon porođaja (x2). oglupljivanje u vezi sa imanjem dece da se ne pominje. ne mora kapitalizam da zna bash sve u post kovidu ljudi ostavljaju supe da im dogore do sherpe, pa kolko ocesh puta sent from novi mnogo jak bubamoto.
March 10, 20223 yr Author Ja jezivo često zaboravljam imena, nazive npr. lekova, kozmetike.... nekad imena ljudi, tokom poslednje dve godine. Ali pošto se dešava u talasima, objašnjavala sam sebi rasejanošću od stresa, ili opterećenost poslom s vremena na vreme.
March 10, 20223 yr Zaboravljanje imena je valjda standard kod vecine nas, meni je npr. problem kad me neko nazove i trazi neciji broj telefona (cesto hitno) a ja ako ne krenem da saljem bukvalno u roku od 2-3 sekunde nakon sto prekinem vezu - pisi propalo. Ima tako milion primera, i bitne i nebitne stvari, sreca je samo sto ovi bliski prijatelji znaju za to odavno pa se ne ljute, a ovi manje bliski verovatno misle da sam neka skotina neodgovorna. Traje to sigurno 20+ godina, verovatno ne postoji resenje. Sent from my M2012K11G using Tapatalk
March 10, 20223 yr 1 minute ago, Filozof manijak said: Jel se javlja kod nekog opadanje kose kao post covid simptom? Ako je to simptom, ja sam imao Covid tamo negde početkom osamdesetih prošlog veka...
March 10, 20223 yr 5 minutes ago, Filozof manijak said: Jel se javlja kod nekog opadanje kose kao post covid simptom? Znam dve devojke kojima se to dešavalo i dešava nakon preležane korone.
March 10, 20223 yr Author Da, čula sam od dermatologa da je to s kosom postalo skoro uobičajeno kao post kovid simptom.
March 10, 20223 yr Opada od steroida ako su joj davani. Meni jeste nešto kao opadala nakon korone u leto 2020, ali sam tad bila i porodilja i zaustavila mleko hormonski tako da sam odbila na taj prateći cirkus.