Jump to content
IGNORED

Tips & Tricks


JozoMujica

Recommended Posts

Ovo je, kao što mu naslov govori, topik na kome možete drugima deliti nezatražene savete u vezi svega vezanog za podforum.Za početak da krenemo sa jednim topikom, ako interesovanja i diferenciranja tema bude u dovoljnoj meri, možemo kasnije da ga podelimo u uže specijalizovane topike.Ovo nije topik na kome bi trebalo copy-pasteovati čitave dokumente ili linkove ka sajtovima posvećenim ovoj tematici, sa gomilom trikova koji većini ljudi ne trebaju, ili koje nikada niste probali. Znači, korisni saveti koji zaista mogu olakšati rad na računaru. Za početak ja ću priložiti jedan. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Većina korisnika Windows XP operativnog sistema se verovatno srela sa problemom aplikacije koja se zakucala, zaglavila, pukla, kako god hoćete i koja nakon pokušaja gašenja klikom na krstić u gornjem desnom uglu prozora programa dobije status Not Responding i koju ne uspevate da ubijete ni pomoću Task Manager-a. Obično se u takvim slučajevima, nakon pokušaja klika na End Process u Task Manageru dešavalo da se ceo komjuter zamrzne ili počne da radi izuzetno sporo, sve dok ne dođe do pucanja Windows Explorera (u najvećem broju slučajeva). Šta se zapravo dešava - neposredno nakon što ste kliknuli na End Process, pokrenula se sistemska aplikacija dumprep.exe, koja ima zadatak pravljenja log fajla o grešci koja je nastala u Not Responding aplikaciji koju bi trebalo poslati Microsoftu kao izveštaj o razlogu greške (njen krajnji rezultat je onaj prozor koji vam nakon pucanja nekog programa ponudi da informaciju o grešci pošaljete Microsoftu). E, sad, dumprep.exe često zna i sam da se zaglavi, to jest da zaglavi Windows Explorer, u situacijama kada zaglavljena Not Responding aplikacija iz bilo kog razloga ne dozvoljava dumping.Šta uraditi?Ukoliko niste plaćeni od strane Microsofta za testiranje operativnih sistema, jednostavno idite u Control Panel -> System -> Advanced -> Error Reporting i isključite Error Reporting, to jest, uključite Disable Error Reporting. Opciju But notify me when critical error occurs možete ostaviti uključenom, čisto da vam se ne desi da vam aplikacija jednostavno ne nestane sa desktopa, a da o tome ne budete obavešteni. Nakon ovoga, trebalo bi da zaglavljenu aplikaciju koja je u statusu Not Responding jednostavno i trenutno ubijete pomoću Task Managera.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edited by gotivac
Link to comment

U slučaju da vam se desi da nakon što vam kroz računar protrči neki od virusa koji onesposobljavaju Registry Editor (ukucate regedit u Run polje i sistem vam prijavi da je Registry Editor disejblovan), potrebno je da sledeći skript snimite sa ekstenzijom .vbs (na primer popravi.vbs), dvoklik na njega (za ovo morate imati administratorska prava na računaru) će vam omogućiti pokretanje regedit-a:

on error resume next
set wshshell=wscript.createobject("wscript.shell")
wshshell.regdelete "HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\DisableRegistryTools"
Message="Popravljeno!"
x=msgbox(Message, vbokonly, "Done")
set wshshell=nothing
set fso=nothing

Link to comment
:rolleyes: Jeste li znali da slike iz Firefoksa i IE-a mozete snimiti direktno ih prevlačeći drag&drop metodom na desktop ili bilo koji folder?
Nisam, ali sam sinoc, dok sam se njakao sa linkovanjem fotki, provalio da shljaka obratno - prevlacenje fotki iz foldera na firefox automatski ih otvara u istom.
Link to comment
Nisam, ali sam sinoc, dok sam se njakao sa linkovanjem fotki, provalio da shljaka obratno - prevlacenje fotki iz foldera na firefox automatski ih otvara u istom.
Prevlačenje bilo kog fajla na bilo koji program će rezultovati pokušajem otvaranja fajla tim programom. To u nekim slučajevima neće uspeti (recimo, ne možeš u Firefoxu otvoriti Word document, pa će ti Firefox ponuditi da ga otvori uz pomoć Worda ili da ga snimi na željenu lokaciju), ali će u slučajevima u kojima može, kao što su slike, txt fajlovi, html dokumenti i slično iste otvoriti bez problema.Važi za sve tipove fajlova i sve programe.
Link to comment
Jeste li znali da slike iz Firefoksa i IE-a mozete snimiti direktno ih prevlačeći drag&drop metodom na desktop ili bilo koji folder?
Iz nekog razloga to kod mene nekad šljaka kako treba. Nekad dobijem polovičnu sliku ili nekad čak fajl od 0 bajta.edit: Inače je za mene "prevlačenje" kevina keva u radu pod winom. Iz Win Commandera u Winamp, Photoshop ili šta god i zato me smara što to kad radim sa weba ne radi dobro angry.png Edited by Biohemija
Link to comment

Za Windows XP i Windows 2000 Pro. Mala, kozmetička stvar, ali meni dosta značila.Ako spadate u grupu od onih 20-tak korisnika širom sveta koji i dalje koriste Windows Explorer i nisu prešli na Total Commander, možda vas ovo zanima: kada startujete Windows Explorer, on vas za default folder pri otvaranju spiči na My Documents. Pošto ne koristim My Documents nikada, i od starih DOS dana držim sva dokumenta u svojim folderima na hard disku, to me izuzetno nerviralo, no postoji rešenje.Shortcut za Windows Explorer po defaultu ide na C:\<windows folder>\explorer.exe fajlmeđutim, pored njega postoji i "explorer.scf" fajl. Promenite shortcut ikone od Windows Explorera da pokazuje na njega, znači Target: %SystemRoot%\explorer.exemenjajte uTarget: %SystemRoot%\explorer.scfi Windows Explorer će se otvarati sa selektovanim root-om hard diska!Mislim da ovaj fajl ne postoji na Visti, no ovo je u stvari tekst fajl, koji se sadrži samo iz 3 stavke:

[Shell]
Command=2
IconFile=explorer.exe,1

[Taskbar]
Command=Explorer

Tako da ga je moguće napraviti i za Vistu, pa isprobati.

Link to comment
međutim, pored njega postoji i "explorer.scf" fajl. Promenite shortcut ikone od Windows Explorera da pokazuje na njega, znači Target: %SystemRoot%\explorer.exemenjajte uTarget: %SystemRoot%\explorer.scfi Windows Explorer će se otvarati sa selektovanim root-om hard diska!
Морам мало да допуним ово. :) Дао си ми добру идеју, и мене је ово нервирало. Међутим, мени не треба рут C драјва, па сам прогуглала и пронашла шта треба да урадим да се отвара на неком другом драјву...Довољно је само у продужетку explorer.exe додати још /е,D:\ служи да view буде са стаблом директоријума са стране, а ако се изостави, отвара се онај "плави мени", па ко шта воли. D:\ означава драјв чији рут жели да се отвори, дакле може бити и E, F итд . или се чак додати цела путања до неког посебног фолдера, нпр. D:\filmovi\Дакле, све укупно Target: %SystemRoot%\explorer.exe /e,D:\ Edited by Zeka Peka
Link to comment

Једна од ствари која ме је екстремно смарала у XP-у је онај пас, тзв. assistant, који се појављује при клику на search у win exploreru и захтева један клик више. Слатки мали пас се допада само онима који претражују једном годишње по свом компу и нису сигурни како се то ради. Елем...Довољно је отворити regedit (Start -> Run -> откуцати regedit -> OK), пратити путању:HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\CabinetStateдвокликнути на Use Search Asst и уместо yes уписати no.Неком теже, неком лакше, ево готовог фајла на рш за оне који немају проблема са чекањем на истом.http://rapidshare.com/files/62468867/Skloni_psa.reg.htmlДовољно је покренути га и природа све ради сама.Пре и после:Pas.gif

Link to comment
Једна од ствари која ме је екстремно смарала у XP-у је онај пас, тзв. assistant, који се појављује при клику на search у win exploreru и захтева један клик више. Слатки мали пас се допада само онима који претражују једном годишње по свом компу и нису сигурни како се то ради.
Gospode, sećate li se one nesretne spajalice iz Office 97? :ph34r: Inače, sutra isprobavam ovaj tvoj tip da li će da radi na Visti :)
Link to comment
Gospode, sećate li se one nesretne spajalice iz Office 97? :ph34r:
Како не! :o То је више одмагало и отимало се него што је ико икад имао користи. Нисам знала ниједну особу која није шизела.
Link to comment

Isljučivanje Security Center-a, dosade koja stoji u taskbaru i izbacuje balončić u kojem vas obaveštava da je Windows Firewall isključen, Antivirus out of date i da je Automatic update isključen.Control Panel-->Administrative Tools-->Services-->Security Center pa Stop + Disable

Link to comment

Nije klasičan tip za operativni sistem, ali nisam hteo da otvaram novi topik samo zbog ovoga - ne znam da li ste provalili novu opciju na Google Maps koja se zove "Street View". Da biste je videli, izaberite neki veći američki grad (NY, LA, San Friancisco, San Diego...), zumirajte malo mapu i kliknite na opciju "Street View" koja će vam se pojaviti u gornjem desnom uglu mape. Ja sam ostao bez teksta. :huh:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...