Jump to content
IGNORED

Otvaranje Igraonice - legalizacija softwera


Mil@n

Recommended Posts

Nosim se mišlju da se upustim u to, pa gledam da skupim što više informacija. Na ppp ima svakojakog sveta, možda će neko imati šta da doda.Uglavnom, ono što me najviše brine je legalnost, za početak winowa, pa bi sa igrama polako...Kontao sam starter, ali on vidi samo 2GB rama, a ja ću na mašinama verovatno imati 4. Opcije su ili da uzmem WIN starter a installiram krš ultimate pa da se molim da neće ići dalje od nalepnice u kontroli, ili da instaliram u startu fuš, uštedim na starterima i skupljam za ultiamte kada me navataju. Ili ima još neko neki predlog?Dalje, kada dođe inspekcija, čuo sam razne procedure, od NOSE SVE pa vrate kada legalizuješ win i steam (cs), do dođu i daju par dana da središ situaciju, itd... Jedan drugar iz Beograda drži 10 godina, NIKO NIKAD mu nije bio... Sad, koliko su radikalni kada dođu, kakve su kazne, i sl, ima li iko ikakav info iz prve druge treće bilo koje ruke?Jel za igraonice važi onaj zakon 200m od škole ili koliko već?

Link to comment

Nadam se da si dobro proračunao. Igraonice ne zarađuju baš toliko dobro koliko se po narodu priča, posebno kada dođe ciklus obnove mašina, koji nailazi ne dugo nakon što taman povratiš ulaganja. Dalje, ne znam kakva je lokacija i gde i šta, dosta od toga zavisi. Konačno, neke igraonice po Beogradu mnogo više zarađuju od dilova sa pojedinim predstavništvima stranih kompanija, od organizovanja dodatnih aktivnosti (mini-bar, prezentacije) nego od same posete.Da li si možda razmišljao o Xbox / PS3 igraonici? Tu bi mogli da te povuku za jaja iz bilo koje inspekcije, a imao bi da ponudiš nešto drugačije od većine konkurenata? Plus, tropškovi održavanja su drastično niži i jasniji.

Edited by Filipenko
Link to comment

Mislim da postoje hackovi da Win7 starter vidi vise RAM-a, ali posto ne znam da li rade (sam nisam proveravao) ne bih da linkujem nista, ne bih da snosim odgovornost. Zezam se.Sto se tice aspekta uspeha samog biznisa, to bi verovatno trebalo na drugi podforum. Ovako na brzinu, pre nego sto dublje udjes u to, mozda jedno istrazivanje trzista ne bi skodilo. (Jednostavne lokalne ankete, analiziranje konkurencije, i tome sl.)

Edited by Indy
Link to comment

Dugo razmišljam o svemu. Prodajem neku nekretninu, i ta "zarada" prelazi budžet igraonice, tako da u nešto moram investirati. Msm, ne moram, ali valjalo bi. Što u igraonicu?Pro's:- Živim u gradu od 30.000 stanovnika gde nema NIJEDNE igraonice i tako već 5, 6 godina kada su se sve pogasile jer je krenula agresivna legalizacija. Cenim da su ovde ljudi željni lan zezanja, a potencijalna klijentela nikad veća, nema klinca koji ne pika barem nešto.- ODLIČNE nabavne cene robe. U startu VP cena minus avansni rabat, minus rabat na količinu. Dakle, za godinu dana prodam sve za iste pare koje sam dao jer će mašine da budu I3 na 1155 socketu, 4GB rama, grafike 6670 ili 6770, mislim da će to da gura sve barem godinu i po. Btw, DDR3 nikad jeftiniji, 4GB modul mene košta tipa 1500 dinara, čak razmišljam da odmah uzmem 8 i posle menjam eventualno procesor i grafike, jer cenim da ram neće biti jeftiniji od toga, a znači za mašinu. - Ovde je srednja škola u koju dolaze klinci iz svih okolnih sela, dakle do juna kontam da će bude cool, tek krenula škola pre mesec dva, a i kada je raspust, šta raditi nego sa drugarima u igraonici blejati pod klimom...- Svakako ću ubaciti jedan ps3 + 83LCD, nadam se i drugi uskoro- nije poenta povratak ulaganja već solidna mesečna plata, bio bih zadovoljan i sa 300e minimum čiste zarade mesečno- ubacio bih sokiće, coca colin mali frižiderčić plus neko pivce, neke sendviče made by keva za tipa 100 kinti (al bogate), msm da ni taj aspekat nije zanemarljiv, malo po malo, nakupi se.Con's:- frka od nelegalnosti wina, to mi je najveća dilema. Da li da krenem totalno ogoljen i štekam pare za ultiamte win, ili da krenem startom, samo sa nalepnicom, pa da se vadim kada mi dođu a ja imam fuš ultimate "to su mi drugi radili, ja pojma nemam, srediću za par dana". Ili da spremim 100e da gurnem u džep kada dođu i nadam se da će me ostave još par meseci :)Ostalog se ne bojim. Nema tu puno ulaganja koje može da propadne. Mašine i opremu ću da prodam, sto za mašine, sto za server, stolice, i to je to. Ne mogu da puknem na godinu dana više od soma, soma i po i na to sam spreman. Naravno, to je NAJGORI scenario do kog cenim da su šanse da će da dođe 1%

Edited by Glas RazumaN
Link to comment

Ako ubaciš hranu, računaj na sanitarnu inspekciju i zabranu pušenja. Alkohol ne ubacuj, ako već imaš klince za mušterije.Nego, moram da primetim nešto - viđam teretane koje su "klub dizača tegova" i igraonice koje su "klub ljubitelja kompjutera". Cenim da se tako nešto i uštedi ili izbegne, zar ne? :)

Link to comment

Ranije je bilo igraonica ko pleve, sve su se pogasile, ostali su neki internet kafei ponegde. U Beogradu postoji lanac PC igraonica KGB kod Vuka i one su najpopularnije i najviše kinte uzimaju. Što reče Filipenko glavna tu kinta dolazi od hrane, pića i nekih sasvim drugih aktivnosti. Renesansa PC igraonica možda dolazi zbog niske cene hardvera, pogotovo na veliko mogu da se uzmu zverske mašine.

Link to comment
Mislim da postoje hackovi da Win7 starter vidi vise RAM-a, ali posto ne znam da li rade (sam nisam proveravao) ne bih da linkujem nista, ne bih da snosim odgovornost. Zezam se.
E, hvala za ovo, moraću da se raspitam oko ovoga, pošto ako radi - rešava sve moje probleme. :)
Link to comment
Kontao sam par sendviča, ništa strašno, 5,6 komada, dopuniti kada se proda i to je to.
Ako ovo hoćeš da uradiš legalno, broj sendviča nije bitan - makar i za jedan, moraćeš da se bakćeš sa sanitarnom, ekološkom i tržišnom inspekcijom, moraš da imaš obezbeđen mokri čvor i još štošta... ukoliko se nešto nije drastično izmenilo poslednjih godina po tom pitanju, ali sumnjam.
Link to comment
Ako ovo hoćeš da uradiš legalno, broj sendviča nije bitan - makar i za jedan, moraćeš da se bakćeš sa sanitarnom, ekološkom i tržišnom inspekcijom, moraš da imaš obezbeđen mokri čvor i još štošta... ukoliko se nešto nije drastično izmenilo poslednjih godina po tom pitanju, ali sumnjam.
Paaa, neću da uradim legalno. :DMsm, znam šta to nosi, i ne pada mi na pamet da se bavim sa legalizacijom toga. Pića ću svakako imati, za sendviče ću videti vremenom. Što se tiče broja kompova - 10+1 za početak.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...