Jump to content
IGNORED

Španija i Katalonija


Lord Protector

Recommended Posts

Ludilo koliko je jak PP u Galiciji, u dve provincije su uzeli oko 50%. Lancio, zasto socijalisti uzimaju Las Palmas, a PP Tenerife? Koja sociodemografski faktori to objasnjavaju (nisam nikad bio por esos lares)? 

 

Nekada sam katalonsku politiku dosta dobro kapirao, ali stalno menjaju skracenice, koalicije, a bogami neki i programska nacela. Slabo mi je sta jasno od trenutnih zbivanja tamo.

Link to comment

U suštini se sada stvar oko formiranja vlade levog bloka i regionalnih stranaka svela na to da se ubedi Puđdemonov Junts da prihvati davanje podrške u formi da ne prisustvuje sednici na kojoj bi se izglasala vlada i tako omogući većinu od prisutnih poslanika. Prilikom prvog glasanja se traži apsolutna većina za vladu. Ako to niko ne obezbedi, onda u sledećem glasanju može i većina od prisutnih.

 

Iz koalicije Sumar su već rekli da su stupili u razgovore sa Puđdemonom kako bi videli makar početne pozicije (mada se to da pretpostaviti). Kontakt sa Puđdemonom treba da obezbedi Jaume Asens iz katalonskog Comuns (podemos), inače njegov prijatelj koji ga je svojevremeno savetovao da ide u egzil.

 

Međutim, stvar se dodatno komplikuje najnovijim zahtevom za izdavanje međunarodne poternice za Pućdemonom. On je sada član Evropskog parlamenta ispred svoje stranke, u Briselu. Sledeća sednica bi trebalo da se održi u Strazburu, gde se strahuje da bi mogao biti uhapšen i izručen Španiji. Pre nekoliko godina je postojao nekakav plan španske policije da Puđdemona uhapsi u Strazburu i direktno ga sprovede u Španiju. To je navodno bilo moguće po nekom dogovoru između Španije i Francuske, kada su na taj način sprovođeni pripadnici ETA sa francuske teritorije u Španiju. Iako je okruženje blisko Puđdemonu tvrdilo da je u Strazburu bilo dosta španskih agenata, do te akcije nije došlo.

 

Što se tiče Pućdemonovog imuniteta kao poslanika, Evropski sud je potvrdio da se taj imunitet ne može odnositi na dela počinjena pre nego što je postao poslanik.

 

Zanimljivo se sada osvrnuti i na hapšenje Puđdemona u Nemačkoj, 2018. godine. Tada je zahtev odbijen, jer je španski sud insistirao da se Puđdemon izruči i zbog krivičnog dela pobune, za koji ga je teretilo tužilaštvo. Nemački sudija je prihvatio delo zloupotrebe fondova, ali je španski sudija to odbio, jer bi mu se onda moglo suditi samo za to delo. U međuvremenu je to delo pobune izbačeno iz španskog sistema. Pa se ispostavlja da Španci nisu bili toliko tvrdoglavi, mogli su ovaj slučaj završiti još tada (2018).

 

Ovo sadašnje aktiviranje slučaja se tumači i kao želja da se osujete pregovori Sančeza i levog bloka sa Junts oko podrške levoj vladi. Jer u pravosuđu dominiraju konzervativci.

 

Sančez je samo poručio - budite strpljivi.

  • Hvala 1
Link to comment
  • 3 months later...

Pućdemonov long game se isplatio, PSOE prigrlila Junts, amnestija svima!!

 

oprah-you.gif

 

Utrt put prema povijesnom sporazumu Cvetković-Maček Pućdemon-Sanchez, kaže Pućdemon.

 

Uzgred stanoviti Vidal-Quadra, starosta Voxa, bivši šef PP u Katalunji, popio metak danas u Madridu u ride-by pokušaju atentata. Osto živ.

Edited by Roger Sanchez
Link to comment
  • 4 weeks later...

With friends like these...

 

Quote

Spain expels two US spies for infiltrating secret service

 

The investigation into the spying operation began before the summer, when during a CNI security check, it was discovered that the two Spanish agents had accessed classified information that they did not need for their work, nor were authorized to know. The internal investigation confirmed that at least one of the agents, a middle-ranking official at the secret service, had been recruited by U.S. spies to obtain secret information in exchange for a large sum of money. According to sources close to the CNI, the agent was an area chief, one of the sections that are part of the intelligence division, while the other was his assistant.

 

Sources from the Spanish intelligence service do not fully understand what happened. “What do Americans have to pay for if we give them everything they ask for?” they noted. :laugh: These sources insist that Spain openly collaborates with the United States, and always exchanges information. According to these sources, the number of times in which Spain has refused to share information of interest to Washington is “between one and zero.”

 

  • Haha 3
Link to comment
  • 1 month later...

Spanski seljaci pojacavaju pritisak na vladu. Juce su blokirali puteve na severu. Najavili su velike protest za vikend. 

  • +1 1
Link to comment

Danas se vozio autobusom od Sevilje do Malage 7 sati (normalno je oko 2:45). Blokirali poljoprivrednici prsten oko Sevilje, plus autoputeve koji idu ka okolnim gradovima plus je kiša poplavila dobar deo Španije/Andaluziju. Koliko sam shvatio od Uber-iste traže povećanje otkupnih cena i veće subvencije. Šta god, promašim nemačke štrajkove onda naletim na španske.

  • +1 1
  • Tužno 1
Link to comment
  • 2 months later...

Spanska sapunica - Pedro Sanchez dao sebi rok od para dana da razmisli da li ce ostati na mestu premijera zbog hajke na njegovu suprugu zbog korupcije i zloupotrebe polozaja. Umesto da se poziva na nezavisno sudstvo, nista novo - krije se iza upozorenja da desnica kuca na vrata. Najgori populizam na delu.

Edited by Lancia
Link to comment
×
×
  • Create New...