Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

A ja pamtim kad su nam autobusi bili zeleni. Pamtim to kao da je bilo super.

pamtim i ja zelene autobuse, pamtim cak i legendarni tramvaj od miloste zvan belgijanac a bogme pamtim i lejlandove buseve

Posted

pamtim i ja zelene autobuse, pamtim cak i legendarni tramvaj od miloste zvan belgijanac a bogme pamtim i lejlandove buseve

Sećanje pomalo bledi, ali čini mi se da je GSP, tada zvan GSB, počeo da masovno uvodi crveno kao glavnu boju vozila negde u vreme kada je stigla hrpa ruskih trolejbusa i češki tramvaji, to bi bilo negde krajem sedamdesetih. Bilo je nešto "indijanaca" u crvenom i pre toga, da se ne vraćam u praistoriju i crvene FAP-ove autobuse ranih šezdesetih, nego mislim na dva Divagova solo zglobna tramvaja sa polovine sedamdesetih. Tada bejah osnovac, viđao sam ih na liniji 6, sa skroz drvenim enterijerom i sedištima bez postave, mislim da su čak imali i vrata i s leve i sa desne strane. Ne znam zašto, u saobraćaju su bili poprilično kratko i nestali u depou na Dorćolu. 

Posted

Sećanje pomalo bledi, ali čini mi se da je GSP, tada zvan GSB, počeo da masovno uvodi crveno kao glavnu boju vozila negde u vreme kada je stigla hrpa ruskih trolejbusa i češki tramvaji, to bi bilo negde krajem sedamdesetih. Bilo je nešto "indijanaca" u crvenom i pre toga, da se ne vraćam u praistoriju i crvene FAP-ove autobuse ranih šezdesetih, nego mislim na dva Divagova solo zglobna tramvaja sa polovine sedamdesetih. Tada bejah osnovac, viđao sam ih na liniji 6, sa skroz drvenim enterijerom i sedištima bez postave, mislim da su čak imali i vrata i s leve i sa desne strane. Ne znam zašto, u saobraćaju su bili poprilično kratko i nestali u depou na Dorćolu. 

dadada, secam se tim tramova, tada sam ziveo tacno pored dorcolskog depoa, jeste, vrata  s obe strane i onaj enterijer, voleo sam da bez preke potrebe udjem u taj tram kada mi naidje tek da se provozam par stanica

jeste, secanje bledi, ne mogu da prizovem svesti kada je pocelo to sa crvenom bojom, moguce da je sa ceskim tramovima

Posted

a čiji su bili trolejbusi sa mekanim, bogato postavljenim sedištima?

Posted

a čiji su bili trolejbusi sa mekanim, bogato postavljenim sedištima?

koliko se secam, to su bili prvi sovjetski trolejbusi koji su stigli u bg. a secate li se onih zelenih sa volanom na desnoj strani?

Posted

kad se već prisećamo.

bili su lejlandi na trasi ka banovom brdu 33 i 33a. jedan "banovac", drugi "pionirac". nije bilo jakog saobraćaja pa se dešavalo da se kešamo na zadnjem braniku put pionirskog grada. uđe jedan od nas, otvori prozore pozadi, mi derani se držimo za njih. bilo je opasno ali, deca k'o deca. posle su na te branike navarili kose plehove da ne može da se keša. 

da, bilo je to u zimu '65, ja i drugar smo se okešali na tramvaj put sajma da idemo na vašar. tamo negde u savskoj drugar se otkačio s rude i zveknuo dole. slomio je potkolenicu. ne sećam se tačno kako smo otišli do bolnice ali, znam da smo se najviše bojali reakcije njegovog ćaleta. majka k'o majka, plakala je. 

bilo nekad. danas mangupi naših tadašnjih godina 'ladno uđu u tramvaj i odjebu kontrolora.

Posted

Secam se zelenih trolebusa, napred, pored vozaca je bio motor, poneki od njih (vozaca) je pustao decu (citaj: mene) da sede na poklopcu motora, odakle se pruzao spektakularan pogled... Prozori na tim trolama su toliko drcali da nije moglo da se razgovara, a postojala jje jedna jedina linija, broj 11, Kalemegdan-Krusevacka... Samo, koliko se ja secam, volan nije bio na desnoj strani... 

Posted

moze li neko da mi preporuci knjigu o arhitekturi beograda, ukljucujuci i novi beograd po mogucnosti?

Posted

Divlja gradnja: Beograd 1990-2015

Sa podnaslovom

Kratka setnja kroz istoriju jednog arhitektonskog pakla

Posted (edited)

Cekaj, cekaj, kad pomenu te zuto-crvene: da se ne radi o jednoj prilicno misterioznoj nabavci zapadnonemackih tramvaja koji su izuzetno kratko, neki mislim uopste ne, vozili?

Ne mogu da gadjam godinu, mozda kraj 70-ih i pocetak, mozda sredina 80-ih?

Ako su oni u pitanju, nije ih bilo par, nego bogami poprilicno vise i nije ih progutao Dorcol nego su dugo rdjali na onom pravcu koji vodi od Konaka ka Rakovici, paralelno sa ulicom i zeleznickom prugom. 

Edit: sto se boje tice, mislim da je prodavana prica/sema elektrika - crveno, dizel - zeleno, tako nekako.

Edited by namenski
Posted

Cekaj, cekaj, kad pomenu te zuto-crvene: da se ne radi o jednoj prilicno misterioznoj nabavci zapadnonemackih tramvaja koji su izuzetno kratko, neki mislim uopste ne, vozili?

Ne mogu da gadjam godinu, mozda kraj 70-ih i pocetak, mozda sredina 80-ih?

Ako su oni u pitanju, nije ih bilo par, nego bogami poprilicno vise i nije ih progutao Dorcol nego su dugo rdjali na onom pravcu koji vodi od Konaka ka Rakovici, paralelno sa ulicom i zeleznickom prugom. 

Edit: sto se boje tice, mislim da je prodavana prica/sema elektrika - crveno, dizel - zeleno, tako nekako.

Tramvaji na pruzi od Konaka ka Rakovici su, koliko sam stigao da vidim na drugim specijalizovanim forumima, otpisani modeli raznih tipova, kojima je sledovalo rezanje, to jest kasacija. U toj koloni je bilo i "bikova" iz "Đure Đakovića", model ĐĐ-201, koji su često vozili na liniji 7 uz odgovarajuću prikolicu. Čini mi se da u filmu "Bal na vodi" postoji kadar gde se lepo vide ovi otpisani tramvaji. Deo "bikova" je prosleđen u Zagreb kada su nabavljeni češki tramvaji, a taj model i dan-danas klopara Zagrebom, naravno u dosta manjem obimu. Na nekom drugom forumu su upućeniji pisali da je ĐĐ-201 bio promašaj u Beogradu zbog preslabog motora, neprikladnog brdovitim ulicama kojima saobraća, za razliku od Zagreba koji je ravan poput tepsije.  

Nisam upućen u misteriju oko nabavke zapadnonemačkih tramvaja sedamdesetih, mislim da su stigli iz Hagena kada je tamo ukidan tramvajski saobraćaj. 

Posted (edited)

Secam se zelenih trolebusa, napred, pored vozaca je bio motor, poneki od njih (vozaca) je pustao decu (citaj: mene) da sede na poklopcu motora, odakle se pruzao spektakularan pogled... Prozori na tim trolama su toliko drcali da nije moglo da se razgovara, a postojala jje jedna jedina linija, broj 11, Kalemegdan-Krusevacka... Samo, koliko se ja secam, volan nije bio na desnoj strani... 

jeste, volan je bio na desnoj strani :)

a na tom groblju tramvaja od konaka ka rakovici su smesteni i tzv. belgijanci koji su meni bili cudo od tramvaja, cak i u sadasnjici ponekad sanjam kako vidim belgijanca na sinama i trcim da stignem do stanice i udjem unutra da se malo provozam :D

gospon djordje, vi ste se kesali na trole i buseve? :o

Edited by Pontijak
Posted

БЕОГРАД - 

Уколико буде ванредних избора у Београду, кандидат Демократске странке за градоначелника могао би да буде Драган Ђилас, пише НИН позивајући се на високе функционере те странке.

Недељник пише да у тој партији мало ко верује да ће овог пролећа бити београдских избора, међутим, уколико их ипак буде, демократе ће Ђиласу понудити да буде кандидат за градоначелника.

Ђилас би, како се наводи, био идеалан кандидат кога би већина демократа одушевљено дочекала.

"Када би дошао у странку и рекао да жели да трчи ову трку, већина би га одушевљено дочекала. Понудићемо Ђиласу да буде носилац листе ако се ипак распишу избори за Скупштину београда", рекли су НИН-у високи функционери ДС.

Ако би бивши градоначелник Београда одбио понуду странке, "опција Б" би била Наташа Вучковић, док шеф градског одбора Балша Божовић нема градоначелничку амбицију.