čekmeže Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Da se razumemo, reč je o pos terminalu, ne bankomatu. Provlači se kartica kao kad kupuješ bilo šta i NIGDE se sem u Pošti provizija ne zaračunava kupcu nego prodavcu. Ja sam se opekao 1 pre nekoliko godina i platio karticom neki račun u Pošti, 1 i nikad više.
kiki Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Znam na šta se odnosi, ali pošta nije prodavnica. Ona vrši finansijsku uslugu u ime i za račun jedne banke - Banke Poštanska štedionica (kao što napisah, to traje decenijama, ali se niko na to nije osvrtao jer su tek kartice to učinile bitnim, a one su aktuelne relativno kratko vreme). Dakle, kada idete da plaćate račune, vi ne idete u poštu kao poštu, već u poštu koja je šalter PŠ, njena ispostava. Potpuno je isto kao kada biste sa karticom Banke Intesa išli na šalter Prokredit banke. Jeste, zbunjujuće je što je u pitanju terminal kao i svi ostali, jbg, takvi se prave :). I da, očigledno je potrebno da se istakne vidljivo obaveštenje, ali svi znamo koliko kod nas ljudi umeju da ne pročitaju napisano. Ovi, verovali ili ne, zaista čitaju prispele prigovore. Čak i reaguju, da ne bude zabune . Slobodno udarite po svemu što vam smeta. Ja sam jednom išla da platim račune u banku, i to gotivinom - jednom i nikada više. Ali zbog njihove provizije, pošta je tu najjeftinija (ili među najjefinijima, da se ogradim).
ajgor Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Znam na šta se odnosi, ali pošta nije prodavnica. Ona vrši finansijsku uslugu u ime i za račun jedne banke - Banke Poštanska štedionica (kao što napisah, to traje decenijama, ali se niko na to nije osvrtao jer su tek kartice to učinile bitnim, a one su aktuelne relativno kratko vreme). Dakle, kada idete da plaćate račune, vi ne idete u poštu kao poštu, već u poštu koja je šalter PŠ, njena ispostava. Potpuno je isto kao kada biste sa karticom Banke Intesa išli na šalter Prokredit banke. Jeste, zbunjujuće je što je u pitanju terminal kao i svi ostali, jbg, takvi se prave :). I da, očigledno je potrebno da se istakne vidljivo obaveštenje, ali svi znamo koliko kod nas ljudi umeju da ne pročitaju napisano. Ovi, verovali ili ne, zaista čitaju prispele prigovore. Čak i reaguju, da ne bude zabune . Slobodno udarite po svemu što vam smeta. Ja sam jednom išla da platim račune u banku, i to gotivinom - jednom i nikada više. Ali zbog njihove provizije, pošta je tu najjeftinija (ili među najjefinijima, da se ogradim). Nalepnicama za vrste platnih kartica koje se primaju (jasno vidljive na svakom šalteru) i prisustvom POS terminala, a bez jasno istaknute naznake da je reč o POS terminalu PŠ i troškovima korišćenja platnih kartica, svesno dovode korisnike u zabludu - ušli ste u objekat JP "Pošta Srbije", ne u objekat PŠ a.d. Pre dve-tri godine, setićete se, nije bilo provizija za račune Telekoma (firma koja je sada u vlasništvu JP Pošta, zar ne?), PTT KDS i Infostana. Onda su se mudre glave iz pošte setile da na šalterima imaju zlatnu koku u obliku usluge platnog prometa, koja im donosi gro dobiti jer klasične poštanske usluge koristi sve manje ljudi,.Zato sada, sem Infostana, u Beogradu više nema komunalne usluge koja se na šalteru pošte plaća bez provizije. Usluge Telekoma ne možete platiti drugačije sem na šalteru banke ili pošte, Infostan je svoje šaltere iznajmio Credy banci, ali oni su makar toliko pristojni da okače obaveštenje kolika je provizija za plaćanje platnom karticom.
kiki Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Kao što napisah, bilo bi poželjno, čak i neophodno, da se istakne neko obaveštenje i slobodno može da se švrljne na onom linku šta se misli o njegovom nedostatku. Kada je reč o provizijama, ugovor između Telekoma i Pošte kojima se to regulisalo (a Pošta već par godina nije vlasnik Telekoma) je istekao i nije obnovljen iz nekih razloga (koliko znam, Telekom je plaćao nešto Pošti kako ne bi uzimala proviziju pa verujem da su oni ti koji nisu želeli da produže aranžman). Pošto ugovor nije obnovljen, a tako je i sa ostalim preduzećima, onda se pošta, kao ispostava PŠ, ponaša kao i sve ostale banke - naplaćuje svoju uslugu. Jbg, ne sviđa se ni meni, volela bih da Telekom to i dalje preuzima na sebe :).
vathra Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 poshtanska to radi oduvek. tim veshtim marektingom su me privukli da prebacim sve rachune kod njih, zato shto imamo jedna placanja koja samo poshtanski shalteri umeju da uplate (banke ne umeju, chak ni posle 45 minuta trazenja i pozivanja raznih nivoa ), pa da ne vuchemo kesu novaca sasobom svaki put (ozbiljna sam ^_^) А зар не може преко веб банкинга да се плати? Ја породичних 11 рачуна месечно плаћам тако, на шалтер одем пар пута годишње.
hazard Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Ne znam zašto se iščuđavate za te terminale? Pošta i Banka Poštanska štedionica su dva pravna lica (doduše, Pošta je vlasnik dela štedionice, ali je to nebitno za ovu priču). Ova dva preduzeća imaju ugovor (decenijama) da Pošta za PŠ obavlja šalterske poslove sa fizičkim licima, tj. stanovništvom. I to samo podizanje para i plaćanje računa. Pošta nije samostalna finansijska institucija, ona samo obavlja neke usluge vezane za taj deo poslovanja. A pošto ugovor ima samo sa PŠ (a po meni je to opšte poznata stvar, no očigledno i nije baš), onda je stvar jasna. Ima naznaka da se želi ići u pravcu multibankinga, ali to zavisi, pre svega, od banaka. Doduše, ljudi se verovatno opuste jer je pošta, na neki način, najnarodnije javno preduzeće, ali se poslovi moraju obavljati na osnovu ugovora, a ne želje i volje. Koliko znam, procente određuju banke čija je kartica. A 3% jeste udaranje po ušima. To je kazna što je provizija plaćena negde drugo, a ne kod njih. E sad, da li bi bilo dobro da stoji vidljivo obaveštenje - očigledno bi bilo. A opet, meni nikada nije palo na pamet da sa karticom koja nije PŠ plaćam račune u pošti jer naprosto znam da je pošta, kada je finansijski deo u pitanju, praktično šalter Banke Poštanska štedionica. Kao što rekoh, to je nešto što traje već decenijama. Pa pazi, kada otvoriš na primer ovo: http://www.posta.rs/struktura/lat/novcano/platni-promet.asp Nigde ne piše da se platni promet u Poštama vrši preko PŠ. Dizanje para sa računa PŠ i uplate na račun PŠ, OK, to je nešto drugo. Ali po ovom ispada da je Pošta pravno lice koje ima pravo da vrši platni promet. Mislim, ne znam da li je tako, ali tako izgleda. Takođe, kada imaš one menjačnice u kojima je moguće plaćati račune, na njihovom šalteru stoji znak Pošte (ne PŠ) - i ako tu ne možeš da pošalješ pismo, samo da platiš nešto - i uvek stoji da oni imaju ugovor sa Poštom, ne sa PŠ. Onda nije čudno što se ljudi bune.
Paul Gompitz Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Jeste, zbunjujuće je što je u pitanju terminal kao i svi ostali, jbg, takvi se prave :). I da, očigledno je potrebno da se istakne vidljivo obaveštenje, ali svi znamo koliko kod nas ljudi umeju da ne pročitaju napisano. Kad udjem u autobus brace Sarac i vidim onaj validator, koji izgleda kao svi ostali validatori, jer jbg, takvi se prave, ne ocekujem da karta kosta vise nego u autobusima GSP-a i ne zanima me ko sa kim ima kakve decenijske ugovore. Predlazem i da se zaposlenima u posti ukine plata jer svi znamo koliko kod nas ljudi trose pare na alkohol i slatkise.
gospa buba Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 А зар не може преко веб банкинга да се плати? Ја породичних 11 рачуна месечно плаћам тако, на шалтер одем пар пута годишње. naravno da moze. nego meni treba pechatiran rachun, pa mi je bolje da ga imam odmah, nego da ga trazim kasnije, kad neshto podje po zlu. a vazda polazi, chim se opustim i poverujem da sistem radi svoj posao <_<
đorđe geprat Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 (edited) kada na poštanskom šalteru hoeš da podigneš novac sa "dinacard" dobićeš ga bez naplate provizije. koda to nameravaš sa "visacard" neke banke naplatiće ti proviziju. svi znamo da je tako kadgod priđemo bilo kom bankomatu. za šalter pošte neki nisu znali. a plaćanje računa nije kupovina robe. samo neka pošta to jasno napiše na šalterima. PS: savet. dajte bankama naloge da vam plaćaju sve račune. lakše se živi. Edited January 8, 2015 by djordje geprat
gospa buba Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 plaćanje računa nije kupovina robe. a sushtinski bi trebalo da jeste. poshta je banka, to se zaboravlja stalno. shta se deshava kad odem sa poshtanskom karticom u neku drugu banku da platim rachun, hipotetichki, probo neko?
kiki Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Pošta nije banka, to je ono što mnoge zbunjuje. Pošta samo obavlja šalterske poslove sa stanovništvom za račun i u ime Banke Poštanska štedionica. Kartica koju imam recimo ja, nije kartica pošte, već Banke PŠ i nju će druge banke tretirati isto kao bilo koju drugu bankarsku karticu. Ovo je, naravno, hipotetički jer nikada tom karticom ništa nisam plaćala u drugim bankama, ali tako stvari funkcionišu. Iskreno, nisam nikada zagledala da li negde u poštama stoji da su terminali Banke Poštanska štedionica jer me nikada nije zanimalo, to sam znala oduvek. Ako nema, slažem se da bi trebalo da stoji jer očigledno to nije takvo univerzalno saznanje kao što sam ja mislila. Da li kao obaveštenje, da li kao nalepnica - svejedno.
Frile Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 a sushtinski bi trebalo da jeste. poshta je banka, to se zaboravlja stalno. shta se deshava kad odem sa poshtanskom karticom u neku drugu banku da platim rachun, hipotetichki, probo neko? Baš se to pitam dok ide ova diskusija, šta bi bilo kad bih probao da uplatim pare sa intesa karticom na šalteru rajfajzen banke. Verovatno bi me poslali da na bankomatu ispred banke dignem keš sa intesa karticom, pa da se vratim na šalter sa parama u ruci.
yabadaba Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Ne naravno da ne bi. svaka banka ima dokument tarife naknada za koriscenje kartica, i tu uvek ima stavka podizanje gotovine na salterima drugih banaka: x%, min y din. obicno je 2-3% a zavisi i od vrste kartice.
glibav Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Zar ovde nije prica o placanju rode/usluge preko POS terminala sto se u svakoj prodavnice naplacuje od prodavca a ne od kupca? Ne o podizanju kesa sa bankomata tudje banke?
kiki Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Ne, priča se o plaćanju računa u pošti (što se, naravno, može podvesti pod usluge). To se nigde ne tretira kao plaćanje u prodavnici, niti u običnim bankama, niti u pošti koja radi za Banku PŠ.
Recommended Posts