bigvlada Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 govorio sam o troškovima po obroku, ne o kvalitetu. pretpostavljam da je skuplje kada vrtic ima 20oro dece i ima ugovor/dogovor sa nekim ko kuva i to isporučuje u odnosu na državni vrtić koji ima milion dece i sopstvenu kuhinju. Pa onaj serijal o britanskim školama baš govori o tome da je jeftinije spremati hranu na licu mesta ili da za iste pare možeš da dobiješ mnogo zdraviji obrok. Zar je jedina prednost privatnih vrtića manji broj dece po grupi? Imamo li mi uopšte privatne vrtiće sa sopstvenom nekrentinom ili dugoročnim najmom iste koji dozvoljava preuređenje enterijera? 30-toro dece ti je otprilike broj koji jedna kuvarica može da podmiri (nabavi namirnice na pijaci i spremi sve do 14 sati - naravno, kuhinja je superopremljena). Nisam primetio da se žena žali na obim posla; štaviše, kaže da ima dosta "slobodnog hoda", pauza. Spremati obrok za 30-oro predškolske dece je mnogo lakše nego pripremati 30 obroka za odrasle. Ako domaći privatni vrtići štede na hrani, onda čemu sve to?
nera Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Sigurno je lakse, jeftinije i zdravije spremati obroke na licu mesta ali da se ponovim, treba pogledati prvo koje sve propise mora da zadovolji obdaniste da bi imalo svoju kuhinju... objasnjavalo mi za kafice da je nenormalna razlika izmedju posedovanje kuhinje u kojoj se sprema hrana i samo drzanja gotovih jela/peciva/sendvica... Mislim da se kod vecine radi o smanjenju troskova i birokratije. Pitah sestru posto njeno dete ide u privatni vrtic, kaze oni imaju svoju kuhinju i spremaju ali je to neuobicajeno svakako. Ali taj vrtic ima tri objekta u gradu pa im se isplati vise da kuvaju sami ali da je birokratija svakako problematicna.
Tale Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Sigurno je lakse, jeftinije i zdravije spremati obroke na licu mesta ali da se ponovim, treba pogledati prvo koje sve propise mora da zadovolji obdaniste da bi imalo svoju kuhinju... objasnjavalo mi za kafice da je nenormalna razlika izmedju posedovanje kuhinje u kojoj se sprema hrana i samo drzanja gotovih jela/peciva/sendvica... Mislim da se kod vecine radi o smanjenju troskova i birokratije. Pitah sestru posto njeno dete ide u privatni vrtic, kaze oni imaju svoju kuhinju i spremaju ali je to neuobicajeno svakako. Ali taj vrtic ima tri objekta u gradu pa im se isplati vise da kuvaju sami ali da je birokratija svakako problematicna. Na propise možeš i da zaboraviš: obdanište gde ostavljam svoje dete ima sopstvenu kuhinju uprkos konstantnom problemu sa bubama u objektu.
nera Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Na propise možeš i da zaboraviš: obdanište gde ostavljam svoje dete ima sopstvenu kuhinju uprkos konstantnom problemu sa bubama u objektu. Znam da si pisao na tu temu. Ne kazem ja da se svi vrtici pridrzavaju toga ali sam sigurna da u samom startu moraju da zadovolje kojekakva pravila, naspremaju kubik papira i potplate kojekoga u procesu. Ne branim ja njih niti me zanimaju ali mi je to jedino logicno objasnjenje zasto privatni vrtici nece da se bakcu sa sopstvenom kuhinjom. Ovako, uzmu hranu od keteringa i ne daj boze sta god da se desi upere prst u njih i vade se na to.
Tale Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 To i jeste logičan tok priče: manje uslova koje treba ispuniti i manje drndanja oko nabavke uz manje osoblja.
Paul Gompitz Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Da li je neko primjetio u nekoj posti u gradu da na salteru pored terminala za placanje karticom stoji informacija da je to zapravo bankomat Postanske stedionice i da ce vam vasa banka naplatiti 3% kao da ste skidali kes na bankomatu druge banke? Juce sam placala karticom prilicno velik racun u posti i danas vidim da mi je skinuto jos nesto vise od 3%. Zena na telefonu kaze da je koleginica sigurno zaboravila da mi to napomene. Zao joj je.
akibono Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 znači bankomat sa ljudskim likom! eto odlične ideje za smanjenje nezaposlenosti, nek povade i ostale po bankama pa ugrade po jednog bota da izdaje pare iz kese! moglo tu još štošta da se dopiše na papir pored šaltera i poveća ponuda u tim ljudskim bankomatima.... da se uposli još ljudi...
gospa buba Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 (edited) poshtanska to radi oduvek. tim veshtim marektingom su me privukli da prebacim sve rachune kod njih, zato shto imamo jedna placanja koja samo poshtanski shalteri umeju da uplate (banke ne umeju, chak ni posle 45 minuta trazenja i pozivanja raznih nivoa ), pa da ne vuchemo kesu novaca sasobom svaki put (ozbiljna sam ^_^) Edited January 6, 2015 by gospa buba
Paul Gompitz Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Nije li malo bezobrazno da na salter stavis terminal koji izgleda kao svaki drugi, sa tom sitnom razlikom sto usluga moze biti prilicno skupa? Ili su toliko maloumni da ne znaju sta rade.
gospa buba Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 ta hajte molim vas ali to je stara pricha. mislim, zashto tako mogu, to je drugo pitanje.
nera Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Ne znam za postu ali meni u vise navrata carinsko lice, na pitanje 'zasto me pravite na budalu i terate da carinim babe kao zabe', reklo 'moze mi se', tim recima. A desilo se i sa jos nekim drzavnim sluzbenicima pa racunam da su i ovi verovatno tako u mogucnosti jednostavno. Sad, i posle toga ide sledece 'zasto' ali na taj odgovor cemo se nacekati bojim se
Dagmar Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Nije baš tema, a možda i jeste - od svih čestitki koje sam poslala jedino roditeljima nije stigla. Za njih sam uzela neku nestandardnu, koja se razvija u 3D, isad mislim da je neko lepo u pošti video da unutra ima nešto nestandardno (onako izađe pismo malo bulky od tih delića), lepo to otvorio i posle bacio.
đorđe geprat Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 (edited) meni je ovo sa poštom logično ako se poistoveti PŠ sa poštom. bankomat na šalteru. s druge strane, pošta naglašava da ona i PŠ nisu iste firme pa je onda čudno da sve kartice nisu ravnopravno tretirane. jasno, obaveštenje bi moralo da postoji i, 3% je previše. meni se dešavalo da, kod uzimanja para iz bankomata, provizija bude 1 do 2% i,na šalteru inteze su me pitali da li sam njihov klijent pa, pošto nisam, uzeli su 100 dinara za uslugu uplate. kod pošte bi pila upola. Edited January 7, 2015 by djordje geprat
kiki Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 (edited) Ne znam zašto se iščuđavate za te terminale? Pošta i Banka Poštanska štedionica su dva pravna lica (doduše, Pošta je vlasnik dela štedionice, ali je to nebitno za ovu priču). Ova dva preduzeća imaju ugovor (decenijama) da Pošta za PŠ obavlja šalterske poslove sa fizičkim licima, tj. stanovništvom. I to samo podizanje para i plaćanje računa. Pošta nije samostalna finansijska institucija, ona samo obavlja neke usluge vezane za taj deo poslovanja. A pošto ugovor ima samo sa PŠ (a po meni je to opšte poznata stvar, no očigledno i nije baš), onda je stvar jasna. Ima naznaka da se želi ići u pravcu multibankinga, ali to zavisi, pre svega, od banaka. Doduše, ljudi se verovatno opuste jer je pošta, na neki način, najnarodnije javno preduzeće, ali se poslovi moraju obavljati na osnovu ugovora, a ne želje i volje. Koliko znam, procente određuju banke čija je kartica. A 3% jeste udaranje po ušima. To je kazna što je provizija plaćena negde drugo, a ne kod njih. E sad, da li bi bilo dobro da stoji vidljivo obaveštenje - očigledno bi bilo. A opet, meni nikada nije palo na pamet da sa karticom koja nije PŠ plaćam račune u pošti jer naprosto znam da je pošta, kada je finansijski deo u pitanju, praktično šalter Banke Poštanska štedionica. Kao što rekoh, to je nešto što traje već decenijama. Edited January 7, 2015 by kiki
Recommended Posts