Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

ova štedljiva vlast je iz usta vladajućeg Malog najavila da će uskoro i privatni vrtići da uđu u 'sistem', ima se... 

Posted

trebalo bi. em kao konkurencija em kao dopuna gde je tesno. pozdravljam iako je od malog. :wacko:

Posted

Ideja je da roditelji plaćaju onoliko koliko bi plaćali u državnim vrtićima a da im grad plati ostatak do ekonomske cene koju propiše. Priča se i o dodeli zmljišta da privatnici prave objekte i da grad više neće to da radi jer novi objekat moraš da opremiš i da u jemu zaposliš ljude i greješ ga i tako to..

Pa ni ovih 30000 nije subvencionisano. To bi trebalo da je ekonomska cena sa uključenim svim troškovima.

MIslim da će ovakvo rešenje dodatno sniziti nivo usluge koji deca dobijaju.

Posted

ja sam shvatio da je realna očekivana cena do 30000 a da roditelji plaćaju 20%. ostatak ide na teret budžeta opština/grada + dodatni popusti po osnovu socijale. neka isto važi za privatne vrtiće.

Posted

MIslim da su cene u privatnim vrtićima veće...

Uglavnom nisu. Ja placam 200e (ceo dan, klopa, mala grupa), a jos neke znam od 230,250 I 300.

Naravno, ima I skupljih.

Posted

Ok, ali to je blizu. 30000 je oko 250 evra. Ne verujem da bilo koji privatni vrtić ima veće troškove od državnih. Znači da je oko 30000 dinara sasvim razumna cena.

Posted (edited)

Ne deluje mi logicno da su troskovi isti. Manje grupe u privatnim, to je prvo. Hrana se kupuje kuvana, a drzavni imaju svojuk kuhinju. Privatni uglavnom iznajmljuju prostor, a drzavni ne (?). Ostalo je verovatno isto

Edited by Lezilebovich
Posted

Ne deluje mi logicno da su troskovi isti. Manje grupe u privatnim, to je prvo. Hrana se kupuje kuvana, a drzavni imaju svojuk kuhinju. Privatni uglavnom iznajmljuju prostor, a drzavni ne (?). Ostalo je verovatno isto

državni imaju komplikovan i nepotreban administrativni sistem, a privatni ne...

Posted

državni imaju komplikovan i nepotreban administrativni sistem, a privatni ne...

Uopšte nemaju velliki administrativni sistem. Obdaništa. Državna obdaništa su u mnogo većim zgradama za koje mora da se plaća održavanje. Nisam siguran da li privatna obdaništa baš plaćaju sve poreze i doprinose na zarade, godišnje odmore, trudnička bolovanje i tako to. 

Posted

Kako je do sada cena od nešto preko 13.000 pokrivala sve te troškove?

Da podsetim da su roditelji učestvovali sa oko 65% umesto zakonski propisanih 20%.

Posted

? To je ocenjeno kao bolje? Poznajem ženu koja je kuvarica u vrtiću u Stokholmu. Imaju kuhinju i sprema obroke za oko tridesetoro dece, sveže voće i povrće, bez gotove hrane. Džejmi Oliver fazon. 

Posted

hrana u vrticima, konkretno pu 11 april je bila bogotac.

vec u osnovnoj shkoli, gde dolazi kuvan ketering, to nije to i ne jede se rado, ali koshta (samo ruchak) mesechno kao pola vrtica, po toj nepravednoj ceni od 9k6.

teshko da mi je jasno, u bilo kom smislu.

Posted

Nije nuzno bolje ali je verovatno zbog sanitarnih i ostalih sertifikata. Pretpostavljam da posedovanje sopstvene kuhinje iziskuje nenormalnu birokratiju plus infrastrukturu pa privatni vrtici pribegavaju gotovoj hrani.

Posted

? To je ocenjeno kao bolje? Poznajem ženu koja je kuvarica u vrtiću u Stokholmu. Imaju kuhinju i sprema obroke za oko tridesetoro dece, sveže voće i povrće, bez gotove hrane. Džejmi Oliver fazon. 

govorio sam o troškovima po obroku, ne o kvalitetu. pretpostavljam da je skuplje kada vrtic ima 20oro dece i ima ugovor/dogovor sa nekim ko kuva i to isporučuje u odnosu na državni vrtić koji ima milion dece i sopstvenu kuhinju.