Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

Dobro , nije ni Pontijak mislio da se odvoji samo Gardos i stari deo do gimnazije ... CInenica je da su  radikali naprednjaci u toj opstini uvek imali najvecu podrsku ...

Posted

Podržavam ja Pontijakovu ideju u potpunosti :-) Dodao bih tu i zemunsku viševekovnu istorijsku teritoriju današnjeg Novog Beograda, koja nam je ničim izazvano oteta 1945. NBG je srce Zemuna!

Posted

Sajmiste i Bezanijski atar su pripadali Zemunu pre drugog svetskog rata ?  :huh:

p.s.Stvarno ne znam istoriju tih delova grada  ...

Posted

Da, to je pripadalo teritoriji Zemuna, npr naziv logora na Starom Sajmištu je bio Semlin Judenlager. Čak je pre rata na mestu današnjih Paviljona postojala kafana koja se zvala Novi Zemun.

Posted

Evo sta kaze Wiki ...

Prvi istorijski pomen ljudskog naselja na teritoriji današnjeg Novog Beograda potiču iz vremena turske vladavine nad Srbijom. On je pronađen u knjizi iz 1713. „Kruševski pomenik“ koji beleži postojanje srpskog naselja po imenu Bežanija najranije 1512. Takođe pominje da je selo imalo 32 kuće, a taj broj je 1810. narastao na 115.

Tokom 18. veka stanovnici Bežanije su bili isključivo Srbi, ali nakon povlačenja Turaka, novi osvajač Austrija je podsticala naseljavanje NemacaMađara i Hrvata. Između dva svetska rata, u vreme Kraljevine Jugoslavije, naselje se pomera bliže reci Savi i tada nastaje Sajmište (sada je to Staro Sajmište) i Novo Naselje.

Prvi urbanistički planovi koji su planirali širenje Beograda na levu obalu Save su napravljeni 1923, ali ih je nedostatak sredstava i ljudstva da se isuši močvarni teren odložio na neodređeno vreme. Beograđanin Petar Kokotović je 1924. otvorio kafanu na Tošinom bunaru koju je nazvao „Novi Beograd“. Posle 1945. Kokotović je bio predsednik mesne zajednice Novo Naselje-Bežanija koja je kasnije izrasla u opštinu Novi Beograd.[2]. Nešto kasnije, 1939, u Zemunu izlazi i prvi broj nedeljnog lista „Novi Beograd“. Na Bežaniji je 1924. izgrađen aerodrom, dok je fabrika Rogožarski izgrađena 1928. Godine 1934. planovi su prošireni na izgradnju urbanog jezgra koji će povezivati Beograd i Zemun, pošto je Zemun adthumbstrativno pripojen gradu Beogradu 1929, čime je izgubio status grada. Takođe je podignute most preko Save i uspostavljena je tramvajska linija koja je spajala Beograd i Zemun. Sagrađen je i zemunski aerodrom.

Godine 1938. podignut je kompleks zgrada mesnoj zajednici Staro Sajmište. Na površini od 15.000 km2 su se održavali sajmovi i izložbe čiji je cilj bio da pokažu ekonomski razvojKraljevine Jugoslavije. Iste te godine, opština Beograd je potpisala ugovor sa dve danske građevinske kompanije da sagrade novo naselje. Projekat je poveren inženjeru Branislavu Nešiću.

Posted (edited)

Sta se podrazumeva pod centrom Beograda, da li 3 centralne opstine, Stari grad, Vracar i Savski venac ili jos uze, koje bi bile granicne ulice? Hvala

Centar grada ili pre gradsko jezgro su nabrojane tri opstine i na njihovoj teritoriji je zabranjeno drzanje papkara i kopitara. Ovaj kriterujum se primenjuje i u drugim gradovima, jer je objektivan. Ostale bgd opstine odredjuju opstim aktom podrucja u kojima je dozvoljeno drzanje krupne stoke.

Edited by halloween
Posted

Centar grada ili pre gradsko jezgro su nabrojane tri opstine i na njihovoj teritoriji je zabranjeno drzanje papkara i kopitara. 

Zato nema fijakera u starom Beogradu  :cry:

Posted (edited)

Na te tri opstine mogu samo ribice, kuce, mace i papige, uglavnom su sve beskorisne. A mene na Trosarini budi pevac ujutru (ako uvece ostavim otvoren prozor). Slusala sam pevca i na Lionu.

Edited by halloween
Posted

Sad sam otkrila da živim na ivici centra grada  :lolol:  :lolol:  :lolol:

Pošto je opšte poznato da se sve demonstracije odigravaju u centru, ja bih molila kada sledeći put kojekavi huligani reše da ritualno spaljuju Mek na Slaviji, da im neko objasni da bi bilo bolje da to učine nad onim na Terazijama, on je ipak u Centru, i da kada ti isti reše da iskorene paradu ponosa, da to ne čine u mojoj ulici,jer moje ćoše, samo 50 koraka iznad kruga dvojke nije za te aktivnosti.

Posted

Da, to je pripadalo teritoriji Zemuna, npr naziv logora na Starom Sajmištu je bio Semlin Judenlager. Čak je pre rata na mestu današnjih Paviljona postojala kafana koja se zvala Novi Zemun.

Even old New York Belgrade was once New Amsterdam Zemun!

Posted

Ali, za stroge administrativno birokratske potrebe, krug dvojke je centar, pa nek crknu dušmani

krug dvojke gepratova je centar, pa nek crknu dušmani

Posted

Zaboravio si Kalvariju.

tesko da je Kalvarija centar.

Posted

tesko da je Kalvarija centar.

E, tim gore po centar, što b' rek'o siroti Hegel.

:lala:

Posted

jutros na desnoj, šetalačkoj, strani brankovog mosta koja je već duže vreme zatvorena za pešake i bicikliste na ulazu tj. žici piše nešto "slavite beograd a na nas ste potpuno zaboravili..." i nacrtani bicikli.

Posted

Zatvoren "Polet" :cry:

a devedesetih - girice iz Poleta, pivo iz Grin marketa, klupa u Manježu.