beta Posted October 27, 2019 Posted October 27, 2019 (edited) ta toplana radi na prirodni gas i ima kontinualni veoma strog monitoring produkata sagorevanja. emisije NOx su u granicama dozvoljenih vrednosti. ako postoji neki problem onda je to svakako buka, posebno na višim spratovima ruda. interferencija zvuka, buka od gasne rampe koja gleda na rudo. Edited October 27, 2019 by beta kentauri
hazard Posted October 27, 2019 Posted October 27, 2019 6 minutes ago, beta kentauri said: ta toplana radi na prirodni gas i ima kontinualni veoma strog monitoring produkata sagorevanja. emisije NOx su u granicama dozvoljenih vrednosti. ako postoji neki problem onda je to svakako buka, posebno na višim spratovima ruda. interferencija zvuka, buka od gasne rampe koja gleda na rudo. Interesantno. Onda u tom kraju nešto drugo opako smrdi u grejnoj sezoni. Ja sam uvek mislio da je Rudo, jer je tu taj ogromni dimnjak. Ali sagorevanje prirodnog gasa ne proizvodi takav smrad, toliko znam
beta Posted October 27, 2019 Posted October 27, 2019 1 minute ago, hazard said: Interesantno. Onda u tom kraju nešto drugo opako smrdi u grejnoj sezoni. Ja sam uvek mislio da je Rudo, jer je tu taj ogromni dimnjak. Ali sagorevanje prirodnog gasa ne proizvodi takav smrad, toliko znam nema mirisa kod sagorevanja prirodnog gasa. očigledno je u pitanju neki drugi trovač.
pt 2.0 Posted October 27, 2019 Posted October 27, 2019 7 hours ago, mraki said: Pa zar nije rečeno da je to glasanje već obavljeno? 7 hours ago, radisa said: Jeste rečeno, ali pošto ga nije bilo, ajde da i bude stvarno obavljeno... svi ćemo poludeti od ovih idiota
Блок_64 Posted October 27, 2019 Posted October 27, 2019 18 hours ago, Budja said: I da, CarGo ne poznajem, Uber sam koristio i lokalno i u drugim zemljama. Cisto je foliranje da je posredi bolja usluga, toga nema, stvar je samo u nizoj ceni. Nepoznavanje grada i svadja sa venecuealnskm gastosima vozacima koji pojma nemaju gde voze i vrte se u krug je pre pravilo a ne izuzetak. Nisam znao da kod nas CarGo voze dodjosi iz venecuele.
Блок_64 Posted October 27, 2019 Posted October 27, 2019 7 hours ago, Braća Strugacki said: ovaj % dizel motora je svuda nađi mi nemačku firmu čija prodaja vozi nešto što nije dizel automobili su na evropskom nivou, izuzev starudije - kamiona, autobusa i automobila. ali bez obzira, to nije presudno , kada je sagorevanje u pitanju - vazduh zagađuje nepotpuno sagorevanje njega nije mnogo teško locirati, ali ajde, što ja da radim sve Ne trudi se.Jutros u gradu,nedelja pre podne saobracaj smesan,tako da na dizel ne mozemo da se vadimo da je zagadjenje od njega.
Tsai Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 totalni offtopic. jel ima neko ideju gde mogu da nadjem fotke platoa kod hrama svetog save pre dizanja kupole, dok je jos bio u izgradnji i pre toga ?
hazard Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 On 27.10.2019. at 5:32, Budja said: I da, CarGo ne poznajem, Uber sam koristio i lokalno i u drugim zemljama. Cisto je foliranje da je posredi bolja usluga, toga nema, stvar je samo u nizoj ceni. Nepoznavanje grada i svadja sa venecuealnskm gastosima vozacima koji pojma nemaju gde voze i vrte se u krug je pre pravilo a ne izuzetak. Tvoje iskustvo sa Uberom iz Ekvadora ili bilo gde drugde je irelevantno. I uopšte dobrano smara da ljudi u diskusiju o Car:GOu (koji sami kaži da u njega nikad nisu ni seli!) nonstop uvlače Uber. Ja sam se vozio i Uberom i Lyftom i Car:GOom. Car:GO svakako pruža bolju uslugu od beograddskih takista, ali i od Ubera.
Venom Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 https://www.peticije.online/konkretne_mere_protiv_zagadjenja Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha! Umesto da ulažemo u rešavanje problema zagađenja, gradske vlasti planiraju izgradnju spalionice na deponiji u Vinči koja će dodatno povećati štetne materije u vazduhu. Srbija još uvek ne poseduje laboratorije za merenje koncentracija kancerogenih jedinjenja, dioksida i furana, koji nastaju prilikom spaljivanja otpada. Koliko je situacija ozbiljna govori nam i činjenica da je Evropska investiciona banka odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne samo da će nas ova spalionica trovati, već će gradjani Beograda za spaljivanje otpada platiti privatnoj kompaniji preko milijardu i sto miliona evra.
Delija67 Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 Moja sestra je u petak od tacke A do tacke B isla car goom, a od tacke B do tacke A se vratila taksijem i taksi je bio jeftiniji
hazard Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 39 minutes ago, Delija67 said: Moja sestra je u petak od tacke A do tacke B isla car goom, a od tacke B do tacke A se vratila taksijem i taksi je bio jeftiniji Car:GO ima minimalnu cenu od 289 din koja važi za prva 4 kilometra. Na kraćoj relaciji taksi može da te ispadne i 250 din... Opet, druga je stvar kako je vozio jedan a kako drugi, kolika je bila gužva itd
hazard Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 1 hour ago, Host said: Ovo bas nikako nije tacno. Car:go je prilicno los servis sa aspekta korisnika. Aplikacija je vrlo amaterski uradjena (tj. verovatno kupljena i prilagodjena gotova aplikacija). Ne mislim na pricu da je letos doslo do curenja podataka nakon hakerskog upada u sistem koju su mi pricali sami vozaci, nego o samom UXu. Nekoliko primera: - Informacija o placenoj ceni je dostupna tek nekoliko sati nakon zavrsetka voznje i to ne u aplikaciji nego preko drugog servisa. - Istorija voznji nije dostupna u aplikaciji. - Reklamacije ne primamo™. Nekoliko puta, dok mi nije postalo jasno da moram da izigravam navigaciju, su me vozaci vozili potpuno sumanutim putevima i naplatili po nekoliko stotina dinara skuplje. Reklamacija je bila moguca iskljucivo preko emaila i razlika u ceni mi nikad nije bila nadoknadjena. - Aplikacija cesto pada. Uber se protiv viska potraznje bori podizanjem cena, a Car:go nedostupnoscu servisa. - Vozila nikad nisu dostupna u periodima kad su najpotrebnija. To je, inace, bio jedan od kljucnih diferencijatora Ubera od Taxija u vreme kad se pojavio. - Vrlo neprecizna navigacija, verovatno zbog toga sto firma ne placa komercijalnu verziju servisa za navigaciju. Bilo da vozila pozivas ukucavanjem adrese ili namestanjem pina, velika je sansa da ces morati da pretrcavas ulicu ili da trazis vozilo. - Vozaci po pravilu pocinju naplatu pre izvrsenja usluge prijavom da su stigli na destinaciju, cak i kad su nekoliko stotina metara daleko. - Predvidjeno vreme dolaska vozila je sistematski potcenjeno i skoro se uvek se ceka znatno duze. To i Uber zna ponekad da radi, ali ne u meri kao Car:go. - UI aplikacije je OCAJAN. Destinacija cesto ne dolazi automatski do vozaca koji onda mora da je naknadno ukucava sto pravi zastoj i guzvu. Dsetinaciju nije moguce promeniti u toku voznje u aplikaciji, sto je poprilican mindfuck. Mesto nalazenja nije moguce promeniti nakon prihvatanja voznje, pa je nuzno zvati vozaca telefonom sto je krajnje idiotski. Aplikacija cesto ne prihvata ukucanu adresu, pa hajmo jos jednom. Destinacija se gubi u razlicitim scenarijima, pa ju je potrebno ponovo ukucavati (npr. zahtev za voznjom - prekid zahteva - ponovni zahtev obavezno brise destinaciju). Potpuno je ocigledno da je u razvoj ulozeno blizu nula dinara i da nikom nije palo na pamet da uradi elementarnu stvar kao sto je "customer journey mapping". Uber je zao i svakakav, ali im bar servis funkcionise besprekorno. Ono na šta mislim kada kažem da je Car:GO-ova usluga bolja od Ubera je da - nema buđavog surge pricing-a - nema buđavog UberPOOL-a gde ti se nakon što sedneš u auto i kreneš uvali drugi putnik po kog se vozač onda vraća unazad, pa onda Uber izračuna ,,optimalnu" rutu za vas dvoje koja uopšte nije optimalna i onda se voziš kao da si išao na prevoz (a zvao si Uber da bi stigao kući za 20 a ne 45 min.) a platiš isto kao da si se vozio sam (ili možda koji dolar manje, nije neka razlika) - nakon što mi se ovo desilo 2-3 puta, deinstalirao sam Uber Za ovo ostalo, tačku po tačku - Ovo je tačno i sjebalo im se u nekom trenutku, čini mi se kada su se od limo servisa preregistrovali u udruženje (tada je čini mi se i nestao PDV sa faktura, koji je jedno vreme bio prisutan). Pre toga mejl sa fakturom stizao je odmah, čim izađeš iz vozila. Onda se desilo to da ti mejl stiže tipa sutra, ili 6-7 sati kasnije, sada stiže otprilike 2-3 sata posle vožnje. - Istorija vožnji jeste dostupna na aplikaciji (upravo sam je otvorio), ali od samog početka nije dovoljno informativna - Samo jedanput mi se desilo da me vozač sumanuto vodi u krug, pa nisam imao potrebe da reklamiram. Kada sam u nekim drugim situacijama imao problem, preko mejla su mi odgovarali brzo i rešavali odmah - U mom iskustvu totalno je crkla možda 3 puta za ovih godinu-dve dana kako je koristim intenzivno, a jedanput je navodno bio hakerski napad - Vozača jednostavno nema dovoljno. Slažem se da je jako teško dobiti vozilo u špicu...jer su sva zauzeta. Sada je još gore, jer su počeli sa oduzimanjem vozila i očigledno mnogi kojima to nije primarni posao odustaju. No ovo je više krivica nadležnih organa koji servisu ne dozvoljavaju da rade, nego samog servisa. - Slažem se da navigacija u aplikaciji pravi problem, bolje je kada vozač nakon što pokrene vožnje prebaci na neku svoju navigaciju. Ali ova što dovodi vozača do tebe jeste loša - Ovo mi se nikada baš nije desilo, započinju vožnju kada sednem u auto ili čak par metara nakon što krenu, 2-3 puta sam ja morao da opomenem da započnu, jedanput dosta kasnije (tipa pokupio me kod TC Ušće a uključio tek na kraju brankovog mosta), devojci jedanput lik nije ni naplatio jer je zaboravio da uključi - To je tačno naročito kada je gužva i tokom ovih silnih radova kada je pola grada bilo zatvoreno...špic, radovi, zatvorene ulice, ne uzimaju se u obzir. No ja sam to vreme krenuo da ignorišem, samo gledam gde je na mapi auto, pa otprilike znam koliko će mu trebati do mene zavisno od doba dana. - Ovo sa destinacijom je jedno vreme bio ogroman bag koji mi je išao na kurac, ali sada su to popravili. Isto sa prihvatanjem adrese, radi mnogo bolje. Promena destinacije tokom vožnje mi nije neki problem, jer samo kažem vozaču da ide na drugu stranu, a on ukuca novu adresu u svoju navigaciju (ili ni to ako zna tačno gde ide), radio sam to sto puta (nas 3 uđe u auto pa nas on razvozi na razne strane), nikakav problem. Za gubljenje destinacije se slažem, retardirano je da moram da kucam opet destinaciju ako menjam klasu vozila ili način plaćanja. Jebiga, Car:GO nije unicorn koji je digao 270 zilijardi dolara u venture fundingu, kao Uber.
Venom Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 (edited) Ako se dozvoli car:go, doci ce uber prekosutra da pokrene svoj divlji taksi servis. U tom slucaju car:go moze da zaradi pare samo ako: a) ostane u kriminalnom talu sa delom vlasti da se samo njima dozvoli da krse zakon b) uber im udeli neku crkavicu da se povuku s trzista da ne bi trosili vreme da ih pociste Car:go je dakle nebitan. Bitno je da li hocemo da zivimo u banana drzavi gde neko samostalno odlucuje sta je zakonito, a sta ne. To cak ni Uber nije radio, nego su tuzili kad su zabranjeni. Edited October 28, 2019 by Venom
hazard Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 Uber je najgori primer potpunog ignorisanja zakona i propisa. Car:GO se razliku od njih na početku sasvim legalno registrovao kao prevoznik. Inače ja mislim da Uber neće doći jer 1) konkurencija već postoji 2) nije neko tržište gde mogu mnogo da zarade. Uber je pravio proboj tamo gde je taksi koštao $30 a oni naplaćivali $15. U raznim zemljama trećeg sveta, tipa Indija, oni su zapravo skuplji od taksija, idu na to da skupljaju turiste i ljude koji ne vole taksi i voljni su da daju više para za bolje vozilo, ocenjenog vozača, mogućnost da plate karticom i sl.
hazard Posted October 28, 2019 Posted October 28, 2019 On 27.10.2019. at 5:32, Budja said: No: 1. Ukidanje limita vozila je katastrofa jer postoje neki eksterni efekti u javnom prostoru, koji kod frizera i pekara ne postoje, tako da analogija nije validna. Jedno je pitanje da li ograničenje broja taksista treba da postoji. O tome možemo da diskutujemo. Ja mislim da teoretski treba da postoji, ali da je u Beogradu to teško izvodljivo a da se ne pretvori u monopol ili kartel sa kriminalnim primesama. Drugim rečima, quod licet Iovi non licet bovi. Međutim nevezano za to, drugo je pitanje na koji broj treba da bude ograničen broj taksista. U Beogradu taksija - nema dovoljno. Sa 3000 taksista i 1000 Car:GO vozača otprilike, opet ne možeš da dobiješ vozilo kada je špic, neka gužva, velika potražnja... U drugim gradovima gde postoji ograničenje (recimo NYC) u suštini je ograničen broj vozila, a ne broj taksista. Jer je broj vozila na ulicama ono što pravi eksterne efekte u javnom prostoru, a ne broj ljudi koji se bavi taksiranjem. Pa tako tamo često dvojica ili trojica taksista dele vozilo. Ako trojica rade smene od po 8h, vozilo je na ulici 24h. Ako su dvojica, vozilo radi 16h...u Beogradu, ako neki taksista hoće da radi samo vikendom ili noću (čest slučaj, X taksistima mi reklo da rade samo tako), ako je nekom taksisti dovoljno da radi 4 il 6 sati dnevno jer ima neki drugi posao (više taksista mi je reklo ,,nije mi ovo primarni posao, ja držim radnju" itd.), ne postoji niko ko te taksiste može da odmeni. Pritom potražnja za taksijem varira dosta, ima je mnogo više subotom uveče nego utorkom, i tako dalje...i efekat na javni prostor nije isti, 5000 taksija subotom uveče možda manje smeta nego 2000 taksija ponedeljkom u špicu. Sa ovim digitalnim servisima, gde su većina vozača part-timeri, ti možeš dinamički da ograničavaš broj vozača. Aplikacija može da ima 10.000 registrovanih vozača, ali da u bilo kom trenutku dozvoljava da samo njih recimo 3000 izađe na ulice tj. prihvati vožnju. Pa tek kada se neko odjavi neko drugi uskače. Itd. Na taj način bi se efikasno rotirali ljudi koji inače taj posao rade npr. 2-3 sata dnevno da ostvare neki dodatni prihod. Isto tako za taksiste, zašto ne izdavati "full-time" i "part-time" dozvole? Ove druge bi moglo više ljudi da deli...pa ti što hoće da rade po 4-5 sati dnevno mogu, ali onda ima ko krene mesto njih kada završe ,,smenu". A što se tične eksternih efekata u Beogradu: ovo nije Menhetn. Procenat taksi vozila u odnosu na ukupan broj vozila je minoran. Može bez problema da se duplira.
Recommended Posts