March 24Mar 24 Dobila sam tj nasla u sanducetu delimicno resenje o Deobi parcela oko nase zgrade. Jel ovo znaci da su oduzeli parkove izmedju zgrada da grade unesto u tom medjuprostoru?Ide otprlDeoba parcelakat parcela br...zemljiste pod zgradom i drugim objektom.... gradsko gradjevinsko zemljiste...zemljiste uz zgradu i drugi objekat povrsine 500 m2, gradsko gradjevinsko zemljistepasnjak 1. klase povrsine... gradsko gradjevinsko zemljistedosadasnjeg imaoca prava drzavne svojine Republike Srbije Republika Srbija, sa delom poseda 1/1, imaoca prava koriscenja VLASNICI POSEBNIH DELOVA UPISANI U V LIST 2. DEO, BEOGRAD, .... (adresa) sa zajednickim udelomTako sto se upisujekat parcela br (novi broj)zemljiste pod zgradom i drugim objektom.... gradsko gradjevinsko zemljiste...zemljiste uz zgradu i drugi objekat povrsine 500 m2, gradsko gradjevinsko zemljistepasnjak 1. klase povrsine... gradsko gradjevinsko zemljiste imaoca prava drzavne svojine Republike Srbije u korist Republika Srbija, sa delom poseda 1/1, imaoca prava koriscenja u korist VLASNICI POSEBNIH DELOVA UPISANI U V LIST 2. DEO, BEOGRAD, .... (adresa) sa zajednickim udelom....grad Beograd - gradska uprava ... podnela je dana ...2022. godine zahtev radi upisa Promena oblika i povrsine parcele - deoba katastarskih parcela... u cilju odvajanja javnog od ostalog gradjevinskog zemljista...
March 26Mar 26 Из овога што си написала, рекло би се да је извршена конверзија у корист власника станова у зградиОстало не може да се види из овог текста који си дала
April 22Apr 22 Verovatno je već ovako nešto odgovarano ali ne znam kako da tražim.Nije mi najjasnije kako je definisano vlasništvo nad parcelom. Gledano u katastru, parcela ima 4 objekta, koji svaki ima svog vlasnika ili korisnika, i takođe površinu koja nije pod objektima koja isto tako ima svoje vlasnike ili korisnike. Ako odem na mape, objekti su jasno naznačeni ali - kako se zna koji deo parcele pripada kome? Da li su u pitanju geodetski podaci koji nisu javno dostupni i kako se do njih može doći?
April 22Apr 22 Ne zna se ako ne postoji sporazum vlasnika objekata o tome kako je podeljena parcela, odnosno kako ko koristi koji deo.
April 22Apr 22 Hvala! Neobično mi je što ova parcela obuhvata i deo ulice, da li to onda znači da ako država to bude eksproprisala svi suvlasnici dobijaju nadoknadu proporcionalno svom udelu na parceli? Edited April 22Apr 22 by Sammael
April 22Apr 22 Da. Parcele koje se u takvim slučajevima otcepljuju od parcela na kojima su kuće i zgrade su obično jako male, svega 3-4 kvadrata, ako i toliko, tako da nemoj da očekuješ neku značajnu naknadu.
April 23Apr 23 17 hours ago, Sammael said:Hvala! Neobično mi je što ova parcela obuhvata i deo ulice, da li to onda znači da ako država to bude eksproprisala svi suvlasnici dobijaju nadoknadu proporcionalno svom udelu na parceli?Da li je ulica već izgrađena?
April 23Apr 23 3 minutes ago, BWA said:Da li je ulica već izgrađena?Da, odavno. Nije prvi put da vidim tako nešto.
April 23Apr 23 1 minute ago, Sammael said:Da, odavno. Nije prvi put da vidim tako nešto.Onda trebate podnijeti tužb protiv opštine zbog tzv.fakticke eksproprijacije.Ili da eksproprišu retroaktivno
April 26Apr 26 On 30.1.2025. at 10:22, Ayatollah said: ja u Srbiji vadim klijentima preko eUprave sa skeniranim punomoćjem, možda tako može i u Hrvatskoj.Dok cekam da stigne umrlica iz Kanade (pa da se onda obratim ponovo Hrvatima), jedno dodatno pitanje za nasu eUpravu.Za uverenje o drzavljanstvu mi nudi samo ove opcije (Својство лица које тражи уверење*:):Da li to znaci da ja (ili mama, dedina cerka) ne mogu nikako da izvadim to? Da li bi bilo drugacije ako se ode u opstinu?Imam njegov JMBG ako to nesto znaci.ETA: Za izvod iz maticne knjige rodjenih ima i opcija krvnog srodstva, ali ovde ne. Edited April 26Apr 26 by jms_uk
Saturday at 21:055 days 2 hours ago, jms_uk said:Dok cekam da stigne umrlica iz Kanade (pa da se onda obratim ponovo Hrvatima), jedno dodatno pitanje za nasu eUpravu.Za uverenje o drzavljanstvu mi nudi samo ove opcije (Својство лица које тражи уверење*:):Da li to znaci da ja (ili mama, dedina cerka) ne mogu nikako da izvadim to? Da li bi bilo drugacije ako se ode u opstinu?Imam njegov JMBG ako to nesto znaci.ETA: Za izvod iz maticne knjige rodjenih ima i opcija krvnog srodstva, ali ovde ne.Izgleda da može samo lično ili preko punomoćnika. Zakon o državljanstvu kaže sledeće:Član 48Uverenje o državljanstvu je javna isprava kojom se dokazuje državljanstvo Republike Srbije i izdaje se na osnovu podataka iz evidencije državljana Republike Srbije, samo na lični zahtev.Ja sam za klijente vadio, ali uvek uz njihovo punomoćje.E sada, obzirom da je u pitanju državljanstvo lica koje više nije živo, možda može da se ode do matičara i da se pita šta da se radi u toj situaciji. Pretpostavljam da će odgovor biti da naslednik određen ostavinskim rešenjem može da dobije izvod, ali su tu moguća i pozitivna i negativna iznenađenja. Edited Saturday at 21:065 days by Ayatollah
Saturday at 21:365 days 16 minutes ago, Ayatollah said:E sada, obzirom da je u pitanju državljanstvo lica koje više nije živo, možda može da se ode do matičara i da se pita šta da se radi u toj situaciji. Pretpostavljam da će odgovor biti da naslednik određen ostavinskim rešenjem može da dobije izvod, ali su tu moguća i pozitivna i negativna iznenađenja.Hvala!Za bold - to ce biti fantasticno, jer nije bilo ostavinskog resenja (samo testament u Kanadi da je naslednik samo zena, koja je u medjuvremenu isto preminula tamo). Edited Saturday at 21:365 days by jms_uk
Saturday at 21:445 days 6 minutes ago, jms_uk said:Hvala!Za bold - to ce biti fantasticno, jer nije bilo ostavinskog resenja (samo testament u Kanadi da je naslednik samo zena, koja je u medjuvremenu isto preminula tamo). Onda možete da složite neku priču da vam to uverenje treba za vođenje ostavinskog postupka napolju ili nešto slično, možda prođe.
Sunday at 17:155 days 19 hours ago, jms_uk said:Hvala!Za bold - to ce biti fantasticno, jer nije bilo ostavinskog resenja (samo testament u Kanadi da je naslednik samo zena, koja je u medjuvremenu isto preminula tamo). U nekim situacijama, kada je potrebno da se dobije uverenje o državljanstvu za umrlo lice, može da se donese izvod iz matične knjige rođenih podnosioca zahteva, kako bi se pokazala korelacija, tj. pravni interes osobe koje traži državljanstvo, jelte dete, supružnik i slično. Sada kada je eUprava tu, dovoljno bi bilo dati ličnu kartu onog ko vadi i na taj način oni mogu da vidu direktnu korelaciju između umrlog i lica koje traži uverenje. preko JMBG-a. Možda ne bi bilo loše doneti papirnu verziju izvod iz matične knjige rođenih ovim našima ako ste u mogućnosti. Ali išao bih svakako na ovo što @Ayatollah je spomenuo ako krenu da zatežu, da se kaže da je državljanstvo potrebno radi vođenja ostavinskog postupaka u Kanadi.