Jump to content

Pitanje za pravnika

Featured Replies

Tri meseca nisu ni odlucivali, jer im nije radio softver za zakazivanje sednica 

• 3 weeks later...

Dobila sam tj nasla u sanducetu delimicno resenje o Deobi parcela oko nase zgrade.

Jel ovo znaci da su oduzeli parkove izmedju zgrada da grade unesto u tom medjuprostoru?

Ide otprl

Deoba parcela

kat parcela br...

zemljiste pod zgradom i drugim objektom.... gradsko gradjevinsko zemljiste

...

zemljiste uz zgradu i drugi objekat povrsine 500 m2, gradsko gradjevinsko zemljiste

pasnjak 1. klase povrsine... gradsko gradjevinsko zemljiste

dosadasnjeg imaoca prava drzavne svojine Republike Srbije Republika Srbija, sa delom poseda 1/1, imaoca prava koriscenja VLASNICI POSEBNIH DELOVA UPISANI U V LIST 2. DEO, BEOGRAD, .... (adresa) sa zajednickim udelom

Tako sto se upisuje

kat parcela br (novi broj)

zemljiste pod zgradom i drugim objektom.... gradsko gradjevinsko zemljiste

...

zemljiste uz zgradu i drugi objekat povrsine 500 m2, gradsko gradjevinsko zemljiste

pasnjak 1. klase povrsine... gradsko gradjevinsko zemljiste

imaoca prava drzavne svojine Republike Srbije u korist Republika Srbija, sa delom poseda 1/1, imaoca prava koriscenja u korist VLASNICI POSEBNIH DELOVA UPISANI U V LIST 2. DEO, BEOGRAD, .... (adresa) sa zajednickim udelom

....

grad Beograd - gradska uprava ... podnela je dana ...2022. godine zahtev radi upisa Promena oblika i povrsine parcele - deoba katastarskih parcela... u cilju odvajanja javnog od ostalog gradjevinskog zemljista...

Из овога што си написала, рекло би се да је извршена конверзија у корист власника станова у згради

Остало не може да се види из овог текста који си дала

• 4 weeks later...

Verovatno je već ovako nešto odgovarano ali ne znam kako da tražim.

Nije mi najjasnije kako je definisano vlasništvo nad parcelom.

Gledano u katastru, parcela ima 4 objekta, koji svaki ima svog vlasnika ili korisnika, i takođe površinu koja nije pod objektima koja isto tako ima svoje vlasnike ili korisnike. Ako odem na mape, objekti su jasno naznačeni ali - kako se zna koji deo parcele pripada kome? Da li su u pitanju geodetski podaci koji nisu javno dostupni i kako se do njih može doći?

Ne zna se ako ne postoji sporazum vlasnika objekata o tome kako je podeljena parcela, odnosno kako ko koristi koji deo.

Hvala! Neobično mi je što ova parcela obuhvata i deo ulice, da li to onda znači da ako država to bude eksproprisala svi suvlasnici dobijaju nadoknadu proporcionalno svom udelu na parceli?

Edited by Sammael

Da. Parcele koje se u takvim slučajevima otcepljuju od parcela na kojima su kuće i zgrade su obično jako male, svega 3-4 kvadrata, ako i toliko, tako da nemoj da očekuješ neku značajnu naknadu.

17 hours ago, Sammael said:

Hvala! Neobično mi je što ova parcela obuhvata i deo ulice, da li to onda znači da ako država to bude eksproprisala svi suvlasnici dobijaju nadoknadu proporcionalno svom udelu na parceli?

Da li je ulica već izgrađena?

3 minutes ago, BWA said:

Da li je ulica već izgrađena?

Da, odavno. Nije prvi put da vidim tako nešto.

1 minute ago, Sammael said:

Da, odavno. Nije prvi put da vidim tako nešto.

Onda trebate podnijeti tužb protiv opštine

zbog tzv.fakticke eksproprijacije.

Ili da eksproprišu retroaktivnoD

On 30.1.2025. at 10:22, Ayatollah said:

ja u Srbiji vadim klijentima preko eUprave sa skeniranim punomoćjem, možda tako može i u Hrvatskoj.

Dok cekam da stigne umrlica iz Kanade (pa da se onda obratim ponovo Hrvatima), jedno dodatno pitanje za nasu eUpravu.

Za uverenje o drzavljanstvu mi nudi samo ove opcije (Својство лица које тражи уверење*:):

Screenshot 2025-04-26 at 15.35.46.png

Da li to znaci da ja (ili mama, dedina cerka) ne mogu nikako da izvadim to? Da li bi bilo drugacije ako se ode u opstinu?

Imam njegov JMBG ako to nesto znaci.

ETA: Za izvod iz maticne knjige rodjenih ima i opcija krvnog srodstva, ali ovde ne.

Edited by jms_uk

2 hours ago, jms_uk said:

Dok cekam da stigne umrlica iz Kanade (pa da se onda obratim ponovo Hrvatima), jedno dodatno pitanje za nasu eUpravu.

Za uverenje o drzavljanstvu mi nudi samo ove opcije (Својство лица које тражи уверење*:):

Screenshot 2025-04-26 at 15.35.46.png

Da li to znaci da ja (ili mama, dedina cerka) ne mogu nikako da izvadim to? Da li bi bilo drugacije ako se ode u opstinu?

Imam njegov JMBG ako to nesto znaci.

ETA: Za izvod iz maticne knjige rodjenih ima i opcija krvnog srodstva, ali ovde ne.

Izgleda da može samo lično ili preko punomoćnika. Zakon o državljanstvu kaže sledeće:

Član 48

Uverenje o državljanstvu je javna isprava kojom se dokazuje državljanstvo Republike Srbije i izdaje se na osnovu podataka iz evidencije državljana Republike Srbije, samo na lični zahtev.

Ja sam za klijente vadio, ali uvek uz njihovo punomoćje.

E sada, obzirom da je u pitanju državljanstvo lica koje više nije živo, možda može da se ode do matičara i da se pita šta da se radi u toj situaciji. Pretpostavljam da će odgovor biti da naslednik određen ostavinskim rešenjem može da dobije izvod, ali su tu moguća i pozitivna i negativna iznenađenja.

Edited by Ayatollah

16 minutes ago, Ayatollah said:

E sada, obzirom da je u pitanju državljanstvo lica koje više nije živo, možda može da se ode do matičara i da se pita šta da se radi u toj situaciji. Pretpostavljam da će odgovor biti da naslednik određen ostavinskim rešenjem može da dobije izvod, ali su tu moguća i pozitivna i negativna iznenađenja.

Hvala!

Za bold - to ce biti fantasticno, jer nije bilo ostavinskog resenja (samo testament u Kanadi da je naslednik samo zena, koja je u medjuvremenu isto preminula tamo). isuse

Edited by jms_uk

6 minutes ago, jms_uk said:

Hvala!

Za bold - to ce biti fantasticno, jer nije bilo ostavinskog resenja (samo testament u Kanadi da je naslednik samo zena, koja je u medjuvremenu isto preminula tamo). isuse

Onda možete da složite neku priču da vam to uverenje treba za vođenje ostavinskog postupka napolju ili nešto slično, možda prođe.

19 hours ago, jms_uk said:

Hvala!

U nekim situacijama, kada je potrebno da se dobije uverenje o državljanstvu za umrlo lice, može da se donese izvod iz matične knjige rođenih podnosioca zahteva, kako bi se pokazala korelacija, tj. pravni interes osobe koje traži državljanstvo, jelte dete, supružnik i slično. Sada kada je eUprava tu, dovoljno bi bilo dati ličnu kartu onog ko vadi i na taj način oni mogu da vidu direktnu korelaciju između umrlog i lica koje traži uverenje. preko JMBG-a. Možda ne bi bilo loše doneti papirnu verziju izvod iz matične knjige rođenih ovim našima ako ste u mogućnosti. Ali išao bih svakako na ovo što @Ayatollah je spomenuo ako krenu da zatežu, da se kaže da je državljanstvo potrebno radi vođenja ostavinskog postupaka u Kanadi.