Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, Ayatollah said:

Ako nije tajna, za šta ti je potreban taj izvod? Moguće je i da ti je potreban samo izvod iz matične knjige umrlih, a da ti uopšte ne treba izvod iz knjige rođenih. 

Trebaju mi u stvari (sto tacniji, posto imam nesto zapisano negde kod mame) podaci o njegovim roditeljima, da bih kopao po nekim ukrajinskim arhivima; plus da vidim sta mu stoji kao narodnost/drzavljanstvo tamo. Zato sam trazio taj izvadak, a ne rodni list, jer (treba da) ima vise podataka.

• Hvala 1
Posted

Jel deda mozda ima neke veze sa Lipovljanima?

Posted
23 minutes ago, Paul Gompitz said:

Jel deda mozda ima neke veze sa Lipovljanima?

Ne da mi je poznato, nikad cuo za to mesto. 

Posted

Vidim da  si pisao u Sisak, a Lipovljani su relativno blizu i tu odavno zive Rusini.

Posted

Zar Lipovljani nisu staroveci koji su se odselili na rub Rusije i sada su uglavnom u Rumuniji?

Posted

Ne znam. Ja znam za selo u Hrvatskoj u kojem zive Rusini / Ukrajinci.

Posted
1 minute ago, Paul Gompitz said:

Ne znam. Ja znam za selo u Hrvatskoj u kojem zive Rusini / Ukrajinci.

Ja sam se prebacio - ovo su Lipovani. Mada je zanimljivo i moglo bi da ima neke veze.

Lipovani (narod) — Википедија

• Hvala 1
Posted

Situacija je sledeca ... mojoj tetki se iznenada u zivotu pojavili unuci od njenog rodjenog brata i bili su super dobri nekih pola godine godinu i ona im je poklonila kucu i zemlju u selu i slala pare ( par hiljada eur ukupno u nekoliko navrata). Nakon toga, oni su drasticno ohladili odnose, ne brinu o toj kuci, odneli plucstvo, ne zovu i slicno. Medjutim, dali su joj da bude u kuci tokom leta mesec dana. E sad, ona je duboko razocarana i tuzila je za ponistavanje poklona. Protivnicki advokat kaze da se poklon moze ponistiti samo uz neko grubo krsenje ne-znam-cega i ako poklonodavac zapadne u novcane probleme (sto ovde nije slucaj)
zanima me da li postoji ikakva iole veca šansa da sud ponist ugovor ? 

Posted

Može da ga raskine zbog grube neblagodarnosti, što se ceni u svakom konkretnom slučaju.

Posted
11 minutes ago, Ayatollah said:

... ceni u svakom konkretnom slučaju.

spram odredaba 1 zakonika:

566

Ко једанпут поклон учини, не може више натраг узети, осим особитих случајева.

567

Случаји, због којих дародавац може поклон порећи, јесу следећи:

1) ако дародавац доцније тако осиромаши, да ни живети не може;

2) ако обдарени велику неблагодарност спрам дародавца покаже, наносећи вред његовом животу, телу, части, и нарушавајући његову слободу и имање.

Posted
1 hour ago, Lezilebovich said:

Situacija je sledeca ... mojoj tetki se iznenada u zivotu pojavili unuci od njenog rodjenog brata i bili su super dobri nekih pola godine godinu i ona im je poklonila kucu i zemlju u selu i slala pare ( par hiljada eur ukupno u nekoliko navrata). Nakon toga, oni su drasticno ohladili odnose, ne brinu o toj kuci, odneli plucstvo, ne zovu i slicno. Medjutim, dali su joj da bude u kuci tokom leta mesec dana. E sad, ona je duboko razocarana i tuzila je za ponistavanje poklona. Protivnicki advokat kaze da se poklon moze ponistiti samo uz neko grubo krsenje ne-znam-cega i ako poklonodavac zapadne u novcane probleme (sto ovde nije slucaj)
zanima me da li postoji ikakva iole veca šansa da sud ponist ugovor ? 

tesko da moze da se ponisti, a pitanje da li moze i da se raskine sto zavisi od toga kad je zakljucen

• Hvala 1
Posted

Da da, da se raskine, ne ponisti ... hvala ! 

Posted
On 30. 1. 2025. at 1:34, Krošek said:

sta ima ima. utvrdice se u toku ostavinskog postupka i naslednici ce to naslediti. je li vazno da se zna tipa koliko para ima na racunima pre donosenja resenja? (ne negiram da moze biti vazno, samo pitam)

nije neophodno znati stanje na racunu, ne zavisi nam dogovor od toga....

a oko ovog prvog, "utvrdice se sta ima..." nije bas tako, recimo nepokretnosti ce biti pronadjene "po sluzbenoj duznosti" samo ako su upisane u katastar sa zavedenim jmbg, ako nisu, notar ih nece pronaci, vec je na naslednicima da to pronadju i dokumentuju....

Posted

Cesto notari sami pribave podatak o stanju na računima

Posted (edited)

^ To sto sam napisao sam mislio samo u odnosu na racune, jer si za to i pitao.

Edited by Krošek