Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted

Ako se dobro secam, ugovor o zakupu ima smisla overavati samo ako se unosi izvrsna klauzula. Inače nema potrebe

Posted (edited)

Pa da, u tom slučaju mora solemnizacija i to se i radi kada je to dogovor, ali kada ga nema, ne postoji potreba da se radi ni obična overa.

Edited by napadaj
Posted

Desavalo se vise puta da u mom redu na pasoskoj kontroli na aerodromu u inostranstvu policajac trazi od majki iz Srbije saglasnost oca da dijete putuje sa majkom.

Jedna jednom pokazala saglasnost na srpskom. Policajac: das ist zerbokroatis?? Majka: ja. I pustio ju.

Posted

Za kolege koje su vise u poreskoj materiji jedno pitanjce. Sin ostavioca kao zakonski naslednik u prvom naslednom redu ne placa porez na nasledje i poklon, cak iako se prihvatio naslednih delova supruge ostavioca i ostavioceve cerke, odnosno svoje sestre?

Posted

Jesu li se one prihvatile svojih delova, pa odrekle u njegovu korist ili se nisu ni prihvatile nasleđa?

Posted

pretpostavljam da su se prihvatile i ustupile, ali nisam siguran

Posted

Ako su se prihvatile a ustupile to se racuna kao poklon i placa se porez na to.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Ako je supruga ostavioca majka naslednika, na njen poklon se ne placa. 

• Hvala 1
Posted

Tako je ali ja pretpostavljam da nije jer bi u suprotnom napisao majka i sestra a ne supruga i sestra.

Posted (edited)

Ako se prihvatila sestra pa ustupila onda se placa, ali 1.5% a ne 2.5%.

Edited by Krangovo telo
Posted

Šta je to izvod iz lične karte? nabijem ih baš

Posted

ocitani podaci iz cipa?

Posted

meni jedino to pada na pamet, ali što onda ne piše tako

Posted

Zato sto nema svaka licna karta čip. Ako nema, onda je izvod kopija obe strane licne karte 

• +1 1
Posted (edited)

Mozda je, zapravo, ovo pitanje bolje za temu o protestima, ali ipak je u osnovi za ovo mesto. 

Naime, ako u jednom kolektivu zaposleni nisu clanovi niti jednog sindikata, niti imaju samostalno organizovan i nezavisan sindikat koji su sami oformili (tj. sindikalnu org.), kako da zakonski sprovedu totalnu obustavu rada ukoliko se za to ukaze potreba u roku kracem od onog koji Zakon o strajku propisuje (5 dana; ili 7? tumacenja su razlicita)? Zakon kaze da se za totalnu obustavu rada (osim sto se mora imati saglasnosti vise od pola zaposlenih) mora obavestiti rukovodilac 5 dana pre (kao sto je za jednosatni strajk upozorenja potrebno obavestiti poslodavca 24h pre strajka), ali sta ako npr. studenti pozovu na generalni strajk za, lupam, utorak ili sredu, kako onda zakonski najaviti poslodavcu strajk i odrzati ga? (Strajkacki odbor osnovan i postoji.) Ovo ce mozda da zvuci glupo, ali postoji li neka mogucnost blanko najave unapred, u smislu mi stupamo u totalnu obustavu rada kad bude dosao taj dan. 

Nemam pojma o pravu, osim sto znam azbuku, a to u pravu svakako nije dovoljno. Ako ima nekoga ovde ko se razume makar malo u radno pravo molim za pomoc. Hvala!

Edited by Sludge Factory