Zeleni sto Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 17 minutes ago, ZSNj said: Pitanje za starije kolege. Vreme provedeno na odsluzenju vojnog roka se ne racuna u penzijski staz, tj. staz osiguranja? Nasao sam na sajtu pio da penzijski staz obuhvata i "време које је осигураник провео у својству војног осигураника;", ali nisam siguran ko su to "vojni osiguranici" pretpostavljam da se to ne odnosi na gradjane koji su odsluzili vojni rok dok je isti bio obavezan? Nasao sam i ono neko misljenje iz 2017. godine gde se eksplicitno navodi da se vreme provedeno na odsluzenju vojnog roka ne racuna u penzijski staz. Meni su u PIO rekli da se ne računa. Tako da se tu verovatno misli na zaposlene u vojsci/ministarstvu odbrane (ali ovo drugo prosto nagađam).
Delija67 Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago vojska je imala ili jos uvek ima odvojen penzioni fond od civilnog, tako da su vojni osiguranici oni koji su zaposleni u vojsci
zmanic Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Vojni rok kao obican rok ne ulazi u staz za penziju. Ucesce u ratu racuna se u dvostrukom trajanju. Malo je komplikacija u matematici, ali ukratko staz u ratu ne utice na starosni uslov za penziju, kad se licni index obracuna on se mnozi ukupnim stazom na koji je dodat i ratni staz. Moj primer: 34g 10m i neki dan staza 380 dana vojnog roka 95 dana ratnog staza po obracunu licnog koeficijenta x.yzzzzz, on se mnozi sa 35g 4m i neki dan.
Recommended Posts