Tribun_Populi Posted December 21, 2024 Posted December 21, 2024 Radnopravna materija je show. Mišljenja se menjaju sezonski, po potrebi, ona iz ministarstva ne obavezuju niti ikoga vezuju, a neretko su dijametralno suprotna onome šta misle sudovi. Čini mi se, nisam 100% siguran, da sam relativno skoro čitao praksu Vrhovnog suda koji kaže da radniku troškovi prevoza pripadaju u visini cene prevozne karte za međugradski saobraćaj + za gradski prevoz, i to nezavisno od toga da li on isti koristi ili dolazi peške tj. da nije dužan da te troškove pravda. Što će reći, ako bismo se držali toga, ispada da firma to mora da isplati makar i gradski prevoz u BG bio džabe. Ali, ne bismo se držali, jer su mere štednje™ već deset godina jedan od primarnih izvora i metoda tumačenja prava, a realno bi to za poslodavca bio neprimeren i neopravdan trošak, pa nikada ne bih rekao nikome da u toj situaciji tuži. Jer u radnim sporovima uvek postoji revizija kao trećestepeni, vanredni pravni lek, a Vrhovni sud i njegova praksa su pouzdani kao bitcoin.
gagilija Posted December 21, 2024 Posted December 21, 2024 ljudi, hitno mi je. u uzasnoj sam psihofizickoj situaciji i treba mi savet nekoga ko se bavi ili makar razume u radne odnose sa zakonskog stanovista da me posavetuje. ne bih da pisem javno, pa ako neko moze da mi pomogne, molim vas da mi se javite privatnom porukom. hvala
Miki_belavista Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 treba mi savet ozbiljnog advokata. Prodajem plac u unutrasnjosti Srbistana,ja i sestra smo podneli zahtev da se podeli plac. E sad vec vise od godinu dana,geometar koga je sudijica odredila odugovlaci,nakraju je izgubio a sad i dobio licencu. Advokat,lokalni pacenik,red da radi se pojavi uzme kesh.sta mi tu mozemo da uradimo?
Krangovo telo Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 Proveri da li moze kod javnog beleznika ugovor o deobi sa nalazom nekog geometra koji ce da odradi brze. Beleznik je doduse skuplja, ali brza varijanta.
Tribun_Populi Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 3 hours ago, Miki_belavista said: treba mi savet ozbiljnog advokata. Prodajem plac u unutrasnjosti Srbistana,ja i sestra smo podneli zahtev da se podeli plac. E sad vec vise od godinu dana,geometar koga je sudijica odredila odugovlaci,nakraju je izgubio a sad i dobio licencu. Advokat,lokalni pacenik,red da radi se pojavi uzme kesh.sta mi tu mozemo da uradimo? To se tako ne radi. Prvo, da promenite advokata, a onda i da promenite veštaka geometra. I da se dogovorite kako delite, da izvedete geometra na teren, da mu pokažete šta hoćete a od advokata da tražite da vam uradi sudsko poravnanje.
Uskebasi Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Mozda ima jos suvlasnika koji ne saradjuju, pa je zato moralo da se ide na deobu. U suprotnom ih advokat zavlači
Moća Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Da li kod SBB-a kao advokat mogu da raskinem ugovor za stranku sa običnim punomoćjem ili moram d aimam overeno?
Sara Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 ako se potućeš na poslu i imaš povrede da li može 100% bolovanje jer povrede na radu i zašto ne može? pitam za druga, al stvarno
zmanic Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 (edited) Ja kolko znam, sve što ti se na poslu desi pokriva osiguranje. To kasnije treba da reše firma koja plaća odiguranje i os.kuća gde je osiguran. Ima varijanti gde osiguranje plaća i period odlaska/dolaska sa/na posao, a ima i firmi koje plaćaju odiguranje i van radnog vremena. Mada je to retko u današnje vreme. Edited December 26, 2024 by zmanic 1
Sara Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Tako sam i ja milila ali izgleda da nije. ovaj pretučeni je zapravo izazivač mada nikoga nije udario (samo je nameravao)
Hamlet Strašni Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Jel se govori o osiguranju ili o plati?
Sara Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Govori se o bolovanju i pravnim posledicama. Prijatelj se upustio u makljazu i to kao izazivac (pala mu klapna) al je izvukao deblji kraj. Povrede (za sada) ima samo on i trenutno je na bolovanju. Posto je zavrsio u Hitnoj, pozvana je murija po sluzbenoj duznosti. On je sve priznao, nista sapun, klizav pod i sl... Ja sam ga izgleda lazno tesila da ce bar imati 100% bolovanje jer se incident desio na poslu. Ali izgleda da od toga nema nista. Da li ce biti posledica od strane poslodavca (suspenzija ili otkaz) za sad niko ne zna, a ne zna ni sta zakon nalaze u tim slucajevima.
Hamlet Strašni Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Just now, Sara said: Govori se o bolovanju i pravnim posledicama. Prijatelj se upustio u makljazu i to kao izazivac (pala mu klapna) al je izvukao deblji kraj. Povrede (za sada) ima samo on i trenutno je na bolovanju. Posto je zavrsio u Hitnoj, pozvana je murija po sluzbenoj duznosti. On je sve priznao, nista sapun, klizav pod i sl... Ja sam ga izgleda lazno tesila da ce bar imati 100% bolovanje jer se incident desio na poslu. Ali izgleda da od toga nema nista. Da li ce biti posledica od strane poslodavca (suspenzija ili otkaz) za sad niko ne zna, a ne zna ni sta zakon nalaze u tim slucajevima. У зависности од околности може да добије отказ. Свакако има основа да добије. Ово је дефиниција повреде на раду: Повредом на раду, у смислу овог закона, сматра се повреда осигураника која се догоди у просторној, временској и узрочној повезаности са обављањем посла по основу кога је осигуран, проузрокована непосредним и краткотрајним механичким, физичким или хемијским дејством, наглим променама положаја тела, изненадним оптерећењем тела или другим променама физиолошког стања организма. Повредом на раду сматра се и повреда проузрокована на начин из става 3. овог члана, коју осигураник запослени претрпи при обављању посла на који није распоређен, али који обавља у интересу послодавца. Повредом на раду сматра се и повреда коју осигураник претрпи при доласку, односно повратку са посла. Повредом на раду сматра се и обољење осигураника које је настало непосредно или као искључива последица несрећног случаја или више силе за време обављања посла по основу кога је осигуран или у вези са њим. Под професионалним обољењем у смислу овог закона подразумева се обољење настало услед дуже изложености штетностима насталим на радном месту. 1
ZSNj Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Pitanje za starije kolege. Vreme provedeno na odsluzenju vojnog roka se ne racuna u penzijski staz, tj. staz osiguranja? Nasao sam na sajtu pio da penzijski staz obuhvata i "време које је осигураник провео у својству војног осигураника;", ali nisam siguran ko su to "vojni osiguranici" pretpostavljam da se to ne odnosi na gradjane koji su odsluzili vojni rok dok je isti bio obavezan? Nasao sam i ono neko misljenje iz 2017. godine gde se eksplicitno navodi da se vreme provedeno na odsluzenju vojnog roka ne racuna u penzijski staz.
Recommended Posts