Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted
3 hours ago, Krošek said:

Inspekcija kontrolise to posebno.

aha

• Haha 1
Posted

kao sto sve kontrolisu ili ne kontrolisu. ako kontrolisu onda kontrolisu, ako ne onda ne. to je jedna od stavki u kontrolnoj listi

Posted

Da ne ulazim mnogo u detalje ali situacija je sledeca:

Novi zakon je stupio na snagu 01.11.2024 

Zahtev je predat posle tog datuma ali je streceno pravo pre 01.11.2024

Zahtev se tretira prema novom zakonu koji je nepovoljniji. Da li treba da se zalim i trazim da se zahtev procesuira prema starom zakonu?

Nadam se da je pitanje dovoljno jasno :) 

Posted

Pa moras u detelje, ako je krivica ili prekrsaj onda vazi povoljniji zakon.

Posted
8 hours ago, BarryWhite said:

Da ne ulazim mnogo u detalje ali situacija je sledeca:

Novi zakon je stupio na snagu 01.11.2024 

Zahtev je predat posle tog datuma ali je streceno pravo pre 01.11.2024

Zahtev se tretira prema novom zakonu koji je nepovoljniji. Da li treba da se zalim i trazim da se zahtev procesuira prema starom zakonu?

Nadam se da je pitanje dovoljno jasno :) 

Ne možemo ništa ovako da ti kažemo, jer ne znamo koja materija i koji zakon su u pitanju. Prelazne i završne odredbe različitih zakona to regulišu na različite načine.

Posted

Mislim da sam uspeo da razresim dilemu. Radi se o Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje je stupio na snagu 01.11.2024:

https://www.paragraf.rs/izmene_i_dopune/300924-zakon-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-finansijskoj-podrsci-porodici-sa-decom.html

Supruga se porodila 17.10.2024 i gledali smo odredbe vezane za porodiljsko koje dobijaju preduzentice. Konkretno za nasu situaciju bitni su ovi clanovi:

Član 5.
U članu 18. stav 1. menja se i glasi:
Osnovica za ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta za lice iz člana 17. st. 1. i 2. ovog zakona utvrđuje se srazmerno zbiru mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi, osim osnovice doprinosa za prihode koji imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode mesecu u kojem je otpočelo porodiljsko odsustvo, odnosno u kojem je dete rođeno.”

Član 18.
Pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta za dete rođeno pre stupanja na snagu ovog zakona, ostvarivaće se u skladu sa propisom koji je bio na snazi u vreme otpočinjanja ostvarivanja prava."

Sto znaci da bi njoj trebalo da se obracunava po starom zakonu. E sad ona je uzela trudnicko 6 meseci pre porodjaja u ti meseci su joj nula jer je morala da stavi firmu u status mirovanja i nije placala poreze i doprinose. To joj dodatno smanjuje prosek osnovica koji se jos kod preduzetnica deli sa 1.5 svakako. 

Ja sam mislio da su onda u sektrarijatu pogresili i da je trebalo da se racuna 18 meseci pre trdunickog a ne pre porodiljskog. 

Medjutim to je promenjeno u izmenama zakona u avgustu 2023:

https://pravno-informacioni-sistem.rs/eli/rep/sgrs/skupstina/zakon/2017/113/15/reg

"Члан 17.
Остале накнаде по основу рођења и неге детета и посебне неге детета, за дете рођено 1. августа 2023. године и касније, може остварити мајка која је у периоду од 18 месеци пре рођења детета остваривала приходе:
1) по основу самосталног обављања делатности;

Члан 18. Основица за остале накнаде по основу посебне неге детета за лице из члана 17. ст. 1. и 2. овог закона утврђује се сразмерно збиру месечних основица на који су плаћени доприноси, осим основице доприноса за приходе који имају карактер зараде, за последњих 18 месеци који претходе месецу коришћења права."

Mesec koriscenja prava je pravo na prodiljsko sto znaci da se od avgusta 2023 racuna prosek 18 meseci pre porodljskog a sad su samo malo detaljnije definisali.

@Moća @Ayatollah ispravite me ako gresim

Posted

Imam pitanje:

Da li osoba A koja nije ni u kakvom srodstvu sa osobom B, može da uspostavi hipoteku na stanu (koji je vlasništvo osobe A) za kredit koji traži osoba B? 

Posted

Može, ako se svi slože.

Posted
55 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Može, ako se svi slože.

E sad drugo:

Ako je na stanu ostao pokojnik kao "plodouživalac" onda verovatno naslednik treba prvo to da ispravi u katastru pa tek onda da stavi hipoteku?

• +1 1
Posted

Ako neko zna, da li može upravnik zgrade da podnosi tužbu u ime stanara, tj stambene zajednice ?

Nešto se posvađao deda koje je upravnik sa nekom ženom iz zgrade, koja nešto gradi, neka suluda priča,

u svakom slučaju me zanima može li on nju da tuži u ime svih nas, i ako može, ko onda snosi sudske troškove ?

Našao sam prava i obaveze upravnika, ali se nigde ne spominju tužbe i sud.

https://beohost.rs/blog/sva-prava-obaveze-profesionalnog-upravnika

3. Zaštita prava - Upravnik zgrada ima pravo da zaštiti svoja prava i interese, kao i prava i interese vlasnika stanova, u skladu sa zakonom.

4. Zaključivanje ugovora u ime vlasnika - U skladu sa odredbama zakona i ugovora o upravljanju, profesionalni upravnik može imati pravo da zaključuje ugovore u ime vlasnika stanova, na primer ugovore o održavanju, renoviranju, osiguranju i slično.

Posted

Može da podnese tuzbu u ime zgrade, a troskove snosi zgrada 

Posted
13 hours ago, Uskebasi said:

Može da podnese tuzbu u ime zgrade, a troskove snosi zgrada 

Hvala

Posted

ako se ostvari gangulina inicijativa o besplatnom prevozu, da li će poslodavci uplaćivati naknadu za prevoz uposlenicima od 3800

:srdoc:

Posted

Трошкови превоза су обавезни. Њихова висина се одређује ценом месечне претплатне карте, али онии нису везани за начин на који се иде на посао. ж

Добро питање, на које немам одговор :)

• +1 1
  • Haha 1
Posted

Kolega mi je dao mišljenje Ministarstva rada koje kaže suprotno - "Imajući u vidu da je u vašem slučaju na teritoriji grada Jagodine privremeno omogućen besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju, mišljenja smo da dok je "privremeno rešenje" na snazi, odnosno dok je zaposlenom omogućen takozvani besplatan dolazak i odlazak sa rada, poslodavac nije u obavezi da iste isplaćuje, ali je dužan da opštim aktom uredi da nakon privremenog besplatnog prevoza zaposlenom obezbedi naknadu navedenih troškova".

Ukratko, Grad Jagodina je doneo nekakvo privremeno rešenje o ukidanju plaćanja za gradske i prigradske autobuse, pa se neka tamošnja firma obratila Ministarstvu i dobila je ovakvo mišljenje.

• Hvala 3